Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

I ÄLGJAKTSTID

Sedan massor av år har vår bana avslutat sin säsong den här söndagen i oktober för att nordmarkingarna påföljande måndag ska kunna koncentrera sig på höstens näst efter Årjängs-maaten största begivenhet, älgjakten. Så även detta år, även om man som utomstående tycker sig märka att intresset för jakten på senare år avtagit marginellt, möjligen beroende av minskad tillgång på vilt.

50-ÅRSMINNE

En som säkerligen med välbehag minns finaldagen för 50 år sedan är LEIF BERGGREN, som 1968 tog sitt första championat i Årjäng. 12 segrar hade han då skrapat ihop under de 22 tävlingsdagarna. Året därpå blev han återigen hyllad som mestvinnare, då med 15 segrar. 1970 klämde han till med imponerande 29 fullträffar (23 dagar). År 1971 efterträddes han på tronen av Karl-Gösta Edman men återkom 1974 och tog sin fjärde Årjängstitel. På söndag är han på plats för att hjälpa till som prisutdelare.


DRAMATIK 1970
När Leif Berggren för tredje gången skulle lagerkransas som champion tyckte Turgona, en mycket talangfull men egensinnig märr uppfödd hos Magnus i Sandvika utanför Årjäng, att sånt fjant inte passade henne. Hon reste sig på bakbenen, gick runt och trasslade in sig i sargen. Tillskyndande Göte Sandblom, Värmlands mest travfunktionär, fick vänta med kransen tills allt ordnat upp sig.

Arvikagrabben Leif Berggren var till mycket annat en gudabenådad startkusk, något som lade grunden till många av hans framgångar. En annan som har samma rykte om sig är den här finaldagens celebra gäst, Thomas Uhrberg, som utöver detta är en omvittnat skicklig jägare. Dessutom verkar det som om han har Årjäng som något av en lyckobana. Visserligen har han aldrig vunnit Årj Stora (som bäst tvåa bak Nuncio med Tycoon Conway Hall 2016) men under två av våra V75-dagar har han blivit trippelsegrare, 2006 och 2016. Det är han ensam om. Välkommen åter, Thomas!


Många år var Leif Berggren verksam i Italien, men sista gången han fick segerdefilera var i Årjäng 9/8 2015 tillsammans med Åmålshästen Mr Sethos. Nu återstår bara s k Legendlopp för den 78-åriga legenden.

EN YNKA JAKTDAG GAV ÄNKELÔTT
Min egen karriär som älgjägare (drevkarl) imponerar knappast. Även den daterar sig från 1968 och var en enda dag lång. Jag fick av rektor Schlyter inte ledigt från min tjänst som skollärare längre än så. När lördagen kom och jaktbytet fördelades erhöll jag dock trots allt en ungefär lika stor part som de fick som varit med alla tre dagarna. ”Kroken, han får änke-lôtten” sa Gustaf Östeby, den kände travmannen som var jaktledare i Backa/Klevane-laget. Där lärde jag mig ett nytt ord.

Fotnot. Jag tippar att en änke-lôtt var den tilldelning en markägande kvinna fick, när hennes make ställt undan studsaren för gott.

Ett utmärkt utgångsläge i striden om championatet 2018 har Carl Johan Jepson som med sin status som catchdriver hämtar segrar runt om i landet. Han har redan övat in ett klädsamt mästarleende i Vaggeryd, där han tog 6 vinster under de 12 tävlingsdagar den banan har. På söndag måste Mikael J eller Magnus ta tre segrar mer än Calle om de ska gå om honom, något som på förhand verkar mycket svårt.

Totalt ohotad amatörchampion är Arvikakillen Niclas Benzon. Här vinner han den 9 juni ett breddlopp med Bara Joe, något som han gjort ytterligare två gånger. Nästa år kan han  dock inte upprepa detta, eftersom han i år tävlat fler än 150 gånger och därmed inte får vara med när det vankas breddlopp.

 

Patrik Nilsson, vår rent eminente löpkommentator från Fjugesta, delar efternamn med  Per. som han på bilden intervjuar efter en av Pers  tre Årjängstriumfer. Om Per så önskar kan han räkna hem lärlingstiteln i kavaj, för ingen annan har chans att gå om honom under finaldagen. Själv har han dock två uppsittningar och kan mycket väl skaffa sig en fjärde pinne.

4 oktober 2018


Skriv kommentar

Hej, och tack för trevlig läsning Bengt! Jag är inte det minsta intresserad av trav men du skriver så bra så travet blir galloperande ögongodis för mig. =)

Postat av Anne-Sofie Bäck den 15 oktober 2018

HÖGTIDLIG STUND SATTE PUNKT

Så här kan ballonger se ut 2018. Ja, ja, tiderna förändras, som Selma Lagerlöf sa.  Foto: M Flink

JOHANNA INSTALLERAD
Johanna Karlin övertog chefskapet för Årjängstravet i strålande sol och kunde räkna in 3822 personer som besökare till marknadslördagens tävlingar, en dag som i de flesta avseenden bar prägeln av breddtrav med 10.000 som genomgående förstapris. 3822 är absolut en besökarsiffra någon höftat till på måfå, för med portarna öppna och folk strömmande till och från hela tiden måste det vara en ren omöjlighet att komma helt rätt. Själv skulle jag ha hållit på 3824.

 

Johanna Karlin är en mångsidig kvinna. Räds inte ens  söndagens oväder. Här har hon i strilande regn greppat intervjumicken och pratar allvar med Glenn H Persson, Åmålsgrabben med djupa rötter i Blomskog. Glenn har just med sin delägde Anotherdewey tagit fjärde segern i denne 6-årings liv. Foto: Bj M.

MER UT ÄN IN
Oavsett hur många vi var på plats så är det glasklart att några storspelare knappast dolde sig i myllret. Måttliga 1.118.526 kronor gick in på toton, vilket faktiskt är en helt normal omsättning en marknadsdag. Och långt, långt bättre än dagen därpå, då ytterst blygsamma 464.866 spänn slukades av de glupska totomaterna. Det är verkligen sällan inte ens halvmiljonen uppnås. I prispengar betalades det ut lite mera, 494.600, vilket härmed meddelas som en poäng.

MASARNA OSLAGBARA
Årjängs-mâten är varenda år sen tidernas begynnelse en färgstark tillställning, men just i år vete hundan om inte färgprakten var ännu större på travbanan. Den rikstäckande Ponnykampen Agria hade nämligen sin final förlagd till fjolårsvinnarna Årjängs hemmabana och hästälskande ungdomar från hela landet hade färggrant kostymerade kommit hit för att mäta sina krafter i tre olika grenar; en kunskapsdel, ett travlopp och en samarbetstävling. Värmland representerades i år av Färjestad (där f. d. Årjängstjejen Julia Eriksson är drivande) men vårt lag räckte inte riktigt ända fram trots seger i travlöpet för Ebba Wiberg med Sandra Edvardssons Consors Hilja (tränas av L. Mattsson). Nej, Rommes röststarka gäng blev för svårt den här gången, så finalen 2019 lär gå i Dalarna.


Rustade till tänderna var Rommes deltagare i Ponnykampens final och när sammanräkningen var kollad stod de som klara vinnare. Att segersuget fanns där hela tiden framgår om inte annat så av den här bilden. Ett svårt lag att möta visade det sig. Revansch i Borlänge 2019? Då rycker vi tussarna! Foto: Björn Martinsson.

SVÅRFUNNEN SYCAMORE
Apropå poäng så genomfördes under lördagen en tämligen krävande tävling, Marknadstipset. Där blev det de s k utslagsfrågorna som fällde avgörandet. Av 73 startande var det bara 3 som luskat ut vilken häst som skulle erövra fjärdepremien i lopp 4. (Rätt svar här gav 5 extrapoäng). Två av dem var Årjängare (Marianne Sundfeldt, Damklubben, och Magnus Persson, Högerud) vilka hade sympatiprickat in hemmatränaren Kristian Lindbergs Sycamore Broline, något som även Erik Dahlberg (hemmabana Färjestad) fingertoppskänsligt gjort. Övriga priser fördelades via lottdragning mellan de många som gissat att Lecompte/ Andreas Andersson skulle hamna femma. Grattis, alla 73! De som missat den här gången får bryta ihop och komma igen.

HÖGTIDLIG STUND SATTE PUNKT FÖR MÂTEN 2018

En sån här samling prominenta travmänniskor har aldrig tillförne radat upp sig på det splitter nya trädäcket vid vinnartribunen. Johanna Karlin längst till vänster välkomnas med blomster som ny travbanechef medan Roger Moström (trea fr höger) efter fem år på samma ansvarsfulla post avtackas och hyllas inför flytten till Axevalla. Övriga honoratiores är från Damklubben Karin Olsson, Laila Reuter (illa skymd), Äva Arvidsson, Kajsa Karlsson och Monica Turesson. Bredvid Roger står travsällskapets ordförande Alf Albinsson och på andra sidan Marita Arvidsson från Nordiska Travmuseet och Årjängstravets förre ordförande Kjell Ericsson. Även han (eller hon) som har hand om väderleken gav tummen upp genom att hålla inne med nederbörden för att inte störa det högtidliga ögonblicket. Björn Martinsson dokumenterade.

 


 

18 september 2018


Skriv kommentar

83:e MARKNADSTRAVET

För 83:e gången i obruten följd av år har besökare av Årjängs Marknad idag (lördag 15 september) möjlighet till en stunds travrelaterad avkoppling från tingeltanglet på marknadsplatsen. Årjängs Marknad har dokumenterat funnits sedan 1700-talet, alltid på samma plats som idag efter ett kortare mellanspel då den förlades till Strand, en halvmil söderut, i närheten av Sommarvik. Orsaken till den flytten var att man ville förebygga slagsmål, fylleri och skörlevnad men det visade sig gå precis lika bra att praktisera de olaterna i Strand.

HETA KÄNSLOR
I dessa valtider påminns man om en marknadsepisod från 1930-talet, då en skogshuggare från Våxlanda avkrävde en nabo besked om hur denne hade röstat. Grannen misstänktes för högersympatier och när han hänvisade till valhemligheten fick han tvärt en smäll på käften så att han näsblödande stöp i backen. När han kravlat sig upp, gav han igen och så var slagsmålet igång. Ett vittne, också misstänkt högerman, fick även han en snyting och blev utlovad mer stryk vid tillfälle. Mycket mera om detta och andra polisärenden från vår hembygd kan inhämtas i nostalgibok nummer 4 (Fjaale boka) som Tankesmedjan Årjäng Förr släpper under skyltsöndagen den 2 december. Lokal: Biblioteket. Given julklapp till alla kulturintresserade. En självklarhet på varje nattduksbord.

(SPRÅK)POLISÄRENDE
Den vänstersinnade skogsarbetaren fick naturligtvis vid tinget svara för sitt hårdföra sätt att bedriva propaganda och sona sitt brott med såväl böter som fängelse, 4 månader villkorligt. Dock tilldömdes han inga böter, så som mitt huvudorgan Travronden envisas med att formulera det när det gäller bestraffningar. Så sent som förra veckan tilldömdes Björn Goop 50.000 för förseelser under Derbyt. Som gammal amatörjurist skulle jag välja ådömdes. Man kan tilldömas en belöning för rådigt ingripande men aldrig ådömas 1000 kronor för samma sak.

Som språkpolis vill jag samtidigt beivra oskicket att under marknadshelgen hälsa på bekanta med ett hurtigt Hej på marten! Det uttrycket är helt gångbart i Arvika om ett par veckor, men i Årjäng heter det maaten (med långt öppet a-ljud, som i Fjaale boka). Och ”hej på maaten” säger förresten ingen heller, det räcker med ”hej”. Att man är på maaten vet man ju redan. Förhoppningsvis. Fotnot: Det är från min sida sett helt okej att bokstavera höstens största evenemang mâten.

Och förhoppningsvis tar många chansen i Marknadstipset på Årjängstravet idag, lördag. Visserligen kniviga frågor, men alla svar finns i Från 50 till 80, jubileumsboken med dess förträffliga index. Det går nog att kika i den utanför Damernas Shop, där tipskupongerna delas ut. Du behöver absolut inte ha alla rätt, åtskilliga tröstpriser vinkar!


Yr.no förutspår ett någorlunda acceptabelt väder under årets marknad. Ingen sol men inte råkallt heller. Hoppas i alla fall att vi slipper det envetna regnandet från 1980, när Bertil Danielsson var ute med sin Leica. Ingvar Björnsson och barnen Erik och Lena tog skydd bakom hamburgerståndet. Bror Denisson i sportmössa gjorde sammalunda. OBS! Marknadstallen som skymtar i bakgrunden har numera fallit för åldersstrecket och motorsågen.

11 september 2018


Skriv kommentar

Äntligen en språkvårdare som vet hur Mâten stavas och uttalas.Låt jössehäringarna behålla sina läten för sig. Västom Finneskogen heter det och ska bara höras: Mâten

Med vänlig hälsning

Erik Nilsson, kalänning och språkvårdare.

Postat av Erik Nilsson den 11 september 2018

RUBRIKATÖR FÖRSTÖR TVILLING

Den 2 september var en Stor Dag, inte bara för att redaktören den dagen fyllde år och vännen Ossian Andersson, populär amatör från Blomskog, skulle ha gjort sammalunda, om han funnits kvar ibland oss (85 år), utan dessutom för att Ossians dotterdotter LINDA PULKKINEN och LA DIVA ROSSI gjorde stor succé i K G Bertmarks Minne på Jägersro. Från nästan första steget till sista spårade de KGB, det mest prestigefyllda amatörlopp Sverige äger. Inte blev fröjden i vår region mindre av att Årjängs andra representant, Niclas Benzon, med Lord Flax spurtade frenetiskt långt ut i banan och tog andraplatsen. Det enda som möjligen gav oss spelare en sur smak i munnen var totoutdelningen. Vinnaroddset 27,49 kan ingen klaga på, men tvillingen gav bara 28.40! Vi behöver inte söka länge för att hitta syndabocken till den klena differensen: Vår egen rubriksättare! Denne förutsade ju dubbeln redan i vår föregående blogg (24/8, se nedan). DUBBELCHANS I BERTMARKS vrålade rubrikatören ut med sina iögonfallande versaler. Alldeles för många läser den här spalten! Hädanefter kommer redaktören själv att sätta överskrifterna. En plånboksfråga.


Med ägare/tränare/skötare Linda Pulkkinen i vagnen tog La Diva Rossi hem Bertmarks i Malmö. I Årjäng ses Linda med sonen Ludvig, 8 månader, i en helt annan vagn förra sommaren. Gossen var redan från dag 1 en pricksäker typ, han föddes nämligen exakt samma dag som La Diva Rossi tog karriärens första seger (Momarken, 6 december 2016, 2140/16,0a, Per Ludvig Nilsen körde). Ludvig är nr 3 i barnaskaran, Selma och Kim heter syskonen. Fotograf: Björn Martinsson

MARKNADSTIPS PÅ GÅNG
Suck! Efter denna tävlingsomgång återstår bara tre Årjängsdagar att med fröjd i hjärtat se fram emot för alla travbitna nordmarkingar. Den första av dessa är själva marknadsdagen. För att ytterligare förhöja stämning och spänning har vår avgående chef Roger Moström och hans företrädare Göran Axelson (lämnade sekris för sex år sedan) med gemensamma krafter totat ihop en finurlig tipstävling. Riktigt flotta vinster garanteras, nästan av jackpot-stuk. Frågorna kommer att finnas i programmet lördag 15/9. Svarskuponger hämtas utanför Damshopen och lämnas där före lopp 4.

För att hävda sig i topp, är det en enorm fördel att ha tillgång till MELLAN 50 OCH 80, jubileumsskriften. Försåvitt den boken möjligen fortfarande fattas i något värmländskt hem, finns möjligheten att rätta till detta eftersom Årjängstravet under marknadsdagarna kommer att utbjuda den – så långt lagret räcker – till ett skamlöst rabatterat MARKNADSPRIS om 200:- (Ord 295:-):

Just i dessa dagar fastställs tävlingsprogrammet för nästa år. För min del har jag bara två önskemål, ganska modesta sådana: DUBBELTRAV på midsommar och ÅRJÄNGS KOMMUNS DAG fredagkvällen före Årjängs Stora Sprinterlopp.


I samma veva som Linda och hennes Diva hedrade Värmland där nere i Skåne var vår redaktör ute i lingonskogen med en grupp plockare. Från sin centrala plats ledde och fördelade han med sin mångåriga rutin arbetet (pekade) på ett förtjänstfullt sätt. En detalj är Karlanda Travklubbs keps som inte bara inger respekt utan dessutom håller älgflugorna på avstånd, varför vet ingen. En annan detalj som möjligen kan bli stilbildande är fotbeklädnaden; vanliga innetofflor. Assistenterna hade helt enkelt missat att ta på brukaren kraftigare doningar. Obs! Väskan med sjukvårdsartiklar får aldrig glömmas hemma, när man drar till skogs. Fotograf: Maria Båtsman

Lindas fenomenala Jägersrolopp spelades givetvis in på teve och avnjöts vid hemkomsten.


 

4 september 2018


Skriv kommentar

DUBBELCHANS I BERTMARKS

Svenskt Travderby stundar. Söndag 2 september är det dags. Även om ett par av förhandsfavoriterna skändligen gjorde bort sig i kvalen så är intresset naturligtvis på topp. Liksom det har varit varenda år. Vem minns inte 2004, när Gazza Degato segrade och Tom Horpestad fick skruda sig i den ljusgula kavaj som fortfarande har en hedersplats i garderoben i Klevane?

Niclas Benzon är inte bara ett av våra hopp i Bertmarks, han är dessutom champion i  Arvika. Den hemmabanan har han så nära sin bostad som 380 meter fågelvägen. Travet sitter i generna, hans pappa var en duktig amatörtränare på sin tid. Björn Martinsson tog bilden.

Ett löp där ortnamnet Årjäng kan komma att glimta till under derbydagen är K.G. Bertmarks Minne. Där har vi faktiskt två representanter med bakom startbilen detta år i loppet som är det mest prestigefyllda för Sveriges amatörer. Deltagarna måste under sin karriär ha vunnit minst 10 lopp och får inte ha innehaft proffslicens. Kriterierna stämmer in på Niclas Benzon, som med Lord Flax (tränad av Henrik Hollsten, Axevalla) kvalade in på Åby, medan Linda Pulkkinen tog trippen till Bjerke med sin La Diva Rossi. 5-åringen segrade i Oslo och nu bär det iväg till Malmö. Per Ludvig Nilsen har tidigare tränat och kört stoet under tiden som Linda varit barnledig, men från och med midsommar i år har Linda själv skött träningen.

Vi kommer naturligtvis att hålla varje tillgänglig tumme för såväl Niclas som Linda, liksom vi gjorde det 2011, då vi till Jägersro skickade ner Elstar Pride,9, tränad av Gunnar Andersson, Blomskog, och körd av veteranen Bjarne Albinsson. Efter en läcker styrning på väntan måttade Bjarne in segern till 1 ½ längd. I Blomskog är förresten även han bosatt, liksom Linda Pulkkinen.

Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka det, men faktum är att förstapriset i Bertmarks Minne har dalat till 150.000 kronor. För sju år sedan fick Blomskogs stolthet, Elstar Pride, 200.000 med sig hem. Nu i valtider är det känsligt att peka ut någon skyldig. Jag säger väl som brukligt är, att vi ser allvarligt på det här och kommer att lyfta frågan men vi kan inte förrän vi har resultatet av en samlad bedömning lämna något slutgiltigt besked.

Det kan bli Blomskog i år igen. Linda Pulkkinen har liksom Benzon trav i generna, inte minst från morfar Ossian Andersson. Bilden här ovan togs för något år sedan, då mannen på bilden, Kjell Ericsson, var travsällskapets ordförande.

 

 

 


 

24 augusti 2018


Skriv kommentar

INPACKNING nu GRATIS!

Då och då brukar jag sitta och dregla över bilder från nåt spa där sköna damer ligger utsträckta på en brits inpackade i lera med gurkskivor över ögonen. Gurka är nämligen min favoritgrönsak. Därav dreglet.

Lerinpackning kostar tusenlappar för kvinnorna på spa-et. En yrkesgrupp som får samma behandling fullkomligt gratis är travkörare (det heter så!). När en evighetslång sommar nu tackat för sig och ”den vår de svage kalla höst” (Karlfeldt) tagit över, är det dags för inpackning. En av dom som drog nytta (?!) av detta vid vårt förra lunchtrav, var MIKAEL J ANDERSSON. Med sex styrningar kvar under dagen kom han efter första loppet in i selkammaren i ett skick som fick hustru Cina Virén Andersson att skyndsamt leta fram kameran och dokumentera. För det är väl Micke som sitter där? Med programmet i näven.


Mikael J lerinpackad efter lopp 1. Det är bara gurkskivorna som fattas. Foto: Cina V A


Mikael är en genuin hästkarl, en kusk som mycket, mycket sällan missar att få ut max av sina uppsittningar, även om Heather Bound just den här lunchen visade vad hon tyckte om blaskvädret genom att lunka i mål sist av alla. Han har ett 20-tal hästar i träning men utöver detta är han ofta anlitad som catchdriver. En storkund är Pär Hedberg, Stall Palemas tränare, för vars räkning Micke under de senaste 1 ½ åren kört in mer än 1,1 miljon bara med Southwind Feji, en amerikanska som egentligen var tänkt att hålla till i avelsboxen och inte på tävlingsbanan men med MJA i sulkyn visat sig vara en segerstaplare.

ROCKAD PÅ SEKRIS
När vår travbanechef Roger drar till Axevalla för nya, spännande arbetsuppgifter, blir han i mitten av september avlöst av en gammal, fast ung, bekant, Johanna Karlin. Lycka till, Roger, och välkommen åter, Johanna! Sandra Edvardsson går ungefär i samma veva tillbaka till sitt jobb som ansvarig rektor för Travskolan, när Viktoria Runesson återkommer som sportassistent. Fru Runessons dotter Olivia, snart 1 ½, kommer den 3/9 att inleda sina studier vid dagis i Holmedal. Johanna, Sandra, Vickan och Olivia … fyra toppentjejer!

21 augusti 2018


Skriv kommentar

Finns många "dretgubbar" men detta tar nog priset. Kommer nog inte in på nobellfesten i detta skick.

Postat av Tommy Eriksson den 23 augusti 2018

CALLE LEDER LIGAN

Årjängs championliga leds, när fem tävlingsdagar återstår, av Carl Johan Jepson. Han har samlat ihop till 10 segrar före Magnus Jakobsson (7), som tog en dubbel förra gången. Då var Calle upptagen av Jubileumspokalen på Solvalla, där han körde Handsome Brad. Den styrningen har han enligt min mening fått alltför lite cred för. Han hade föredömligt sparat sin hästs krafter för att på upploppet kunna slingra sig fram till en hedrande femteplats (60.000 kr) före namnkunniga konkurrenter som till exempel Diamanten. Hade lätt kunnat plocka ytterligare någon utan trafikhinder.

Att Calle får behålla topplatsen i vår liga är inte alldeles säkert. Egentligen återstår bara fyra dagar att för hans del göra det på. Marknadsdagen 15 september är nämligen någon sorts breddag med V4 och bara tre lopp utskrivna (möjligheter att dela något av dem finns dock) och 10.000 i förstapris. Jag tippar att det blir gott om folk på platserna den här dagen trots det torftiga utbudet.

Jubel kan det bli för Carl Johan Jepson, när champion 2018 koras den 7 oktober. Och just med Jubel vinner han på Kurt Einevågs bild den 2 juli en av de segrar som kan ta honom till championatet. 

RIS À LA MALTA

Vi hade förrförra gången besök av amatörer från Malta, vilka dock inte fick med sig särskilt mycket hem till Medelhavsön bortsett från souvenirer i form av böteslappar för spödrivning. De risade på rätt duktigt, vilket troligen gör det svårt att ragga uppsittningar för dem vid nästa vänortsutbyte.

På söndag den 26 dennes får vi återigen främmat, denna gång från Jarlsberg, ett årligt utbyte som pågått i massor av år. Hur det än går tror vi oss i alla fall kunna garantera att det inte kommer att viftas med körspöna på det oborstade sätt maltesarna gjorde.

DYRARE PÅ VALLA
Apropå Jubileumspokalen så kan man väl notera att det den dagen skrevs ut betydligt högre böter än i Årjäng, eftersom förstaprisen på Solvalla var av andra dimensioner. En av de energiska italienarna måste ut med 17.000 kronor, om vi inte räknat fel. Tack för det, det är en styggelse att se när man meningslöst piskar trötta hästar.
Själva pokalen vann vår banrekordhållare Propulsion med en centimeter tillgodo på Readly Express. Den senare nödgades springa länge på den aningen tyngre innerbanan, vilket vi tidigt förstod skulle ge detta utslag.

17 augusti 2018


Skriv kommentar

JAG LEVER MIN DRÖM

När översta slussporten öppnas, kan det bli lite trångt

Här sitter jag, en glad pensionär, vid slussen i Lennartsfors och ser vackra båtar och lättklädda människor passera förbi, medan solen gör som hon brukar, bara skiner över oss alla, onda som goda. Jag lever min dröm!

Maken till ovanstående idiotsnack får man leta länge efter. Ja, förresten, inte alltför länge. Öppna vilken tidning som helst så hittar du ganska snart nån som lever sin dröm. Vem hittade på det här korkade uttrycket? Hen kanske gjorde det i all välmening eller hade hen bara en dålig dag? Och hur kan det komma sig att någon kan tycka att det har en så stiligt intellektuell underton att det måste förgylla den torftigaste text? ”Evelina Bratt har öppnat loppiscafe i Lysvik. Hon lever sin dröm”. ”Bertil Ek provspelar för Alkvetterns A-lag och har fått jobb på posten. Berra lever sin dröm”.

DRÖMMAR
Ett cyniskt sätt att utnyttja människors drömmar om enorma förmögenheter och ett bekymmersfritt liv i lyx, är att starta ett nätcasino. TV-reklamen bombarderar oss med flotta erbjudanden om stora penningbidrag när vi inleder casinokarriären. När jag ser sånt, känner jag kräkreflexer. Får eksem. Inte är det särskilt upplyftande att hänga med i våra svenska spelbolags alla turer heller, med ideliga nya frestande varianter av spel på hästar och fotbollsmatcher.
Man tror kanske att USA ligger i tät när det gäller nätspel, men så är det faktiskt inte. Där råder egentligen fortfarande principiellt förbud mot dylikt, med undantag för vissa stater, Nevada t ex (Las Vegas).

TEST AV POST
Mycket klankas det på dansksvenska PostNord. Jag har aldrig stämt in i den kören. Tvärtom har jag vid många tillfällen prisat företaget eftersom jag ena dagen utanför Ica i Årjäng har kunnat posta ett brev med travprogram och annat till min bror i Oviken utanför Östersund och nästa dag fått hans lismande tacksamma svar per mobiltelefon. I våras flaggades det för att postföretagets service skulle naggas i kanten. Därför lade jag inför Årjängs Stora Sprinterlopp 14 juli ett fylligt material på lådan torsdagen den 12. För att få ett test, alltså. Och sannerligen, brevet nådde inte jämtlänningen fredagen den 13, vilket det enligt den gamla ordningen skulle ha gjort, utan måndagen den 16. Engångsföreteelse eller standard, PostNord?

DRÖM HÖGT UPP I LUFTEN

En som absolut säkert kan läsa i blaskorna att han lever sin dröm, heter Duplantis och hoppar stav så det glittrar i ögonvrårna t o m på de mest ärrade kommentatorer. Nu ska han plugga svenska som andraspråk (SFI) och sen siktar han på 6 1/2 meter. Han l.s.d.

Just nu glider en den vackraste segelbåt förbi i kanalen, en med två tjusiga damer och snofsig vit hund, säkert en med stamtavla, förbi min solstol, där jag sitter och zippar på min iskalla saftkobbel. Bättre kan man inte ha det. Jag lever min dröm!


Solida är också en vacker skapelse

 

   

13 augusti 2018


Skriv kommentar

FILM I HOOK

Varje sommar är man lika spänd på vad Sveriges minsta galleri, Off The Hook i Holkenäset, har att bjuda på. I år presenterades en intressant ung tysk dokumentärfilmare Stefan Neuberger. Han visade en videoinstallation, 11 minuter 45 sekunder lång, som verkligen fascinerade.
Neuberger är utexaminerad från ansedda Filmakademie i Baden-Württemberg och har vid 35 års ålder skaffat sig en rutin av stora mått. Han har verkat som fotograf, klippare, stuntman, manusförfattare och regissör. En mängd ”awards”, priser och hederstecken har redan kommit honom till del under karriären.

Med det verk han visade denna weekend har han satt tidigare förbisedda Zarza-Capilla på kartan, en by i den spanska regionen Estremadura. (De flesta känner väl annars Estremadura mest för det sura rödvin som runt år 1960 såldes för 4 kr buteljen).
Ett dussin av Z-C:s 382 bybor och en fuxig valack ställde villigt upp på Neubergers filmprojekt i den nästan stäppliknande miljö som kännetecknar trakten. Till en början kan man tycka att inte så mycket händer i de solmättade bilderna, men efterhand fångas man av den underliggande tonen och känner sig som betraktare nästan delaktig i verket. En stark upplevelse!

Att Neuberger valt att framträda i Nordmarken bottnar i hans egna upplevelser av bygden. Han har varit en trägen besökare här under åtta somrar och älskar naturen och människorna här. Under veckolånga kanotturer har han dessutom, trots sin uppväxt i stadsmiljö, dokumenterat en sällsynt god talang för fiske såväl med kast- som metspö.


Stefan Neuberger är en hängiven naturvän. Men naturen höll på att spoliera hela hans föreställning i Off The Hook genom stormen Johanne som kvällen före öppnandet knäckte en 30 meter hög björk i farlig närhet av galleriet. Därinne fanns dyrbar utrustning i form av kameror, projektorer och oersättlig film. Med bara ett par meters marginal undgicks katastrofen. Den korslagde t h är galleriets driftige curator David Nordström (ibland dold under täcknamnet Dawid Nördström) som år efter år med fingertoppskänsla lyckas locka unga lovande konstnärer till sina utställningar.


 

12 augusti 2018


Skriv kommentar

BOKslut

Läs hela inlägget ...

25 december 2017

SCOOPET

Läs hela inlägget ...

13 september 2017


Dela med andra!