Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

MIDSOMMAR LIGHT

Midsommarafton är som bekant inte årets längsta dag, denna lär inträffa dan före. Hursomhelst har det alltid varit en ljuspunkt i tillvaron, inte minst för att helgens trav i 40 års tid varit mig en ursäkt för att inte vara en av de små grodorna som skuttar kring lövad stång på Amundserud, hembygdsgården i Trankil. När Årjängs midsommartrav nödgas inskränka sig till ett enda lunchmöte ryser jag vid tanken att även detta evenemang kan försvinna och jag nästa år måste ansluta till flocken av smådjur som är lustiga att se. Artrosvarning!

I fredags kunde man notera att det nu, vid banans tävling nr 7 för året, blev lite ommöblering i championligan. Magnus Jakobsson övertog ledningen via en dubbel och Kristian Lindberg segade sig också förbi Göran Antonsen. Någon större dramatik kan dock än så länge inte utvinnas ur kampen om titeln. Carl Johan Jepson, regerande mästare, är dock definitivt med i matchen, när den nu går in i andra halvlek.

 


Årets vackra midsommarbrud var vår sportassistent Paula Pettersson, här beundrad av en skara äldre farbröder. Dessa grälade om sockendräktens ursprung, men det hördes att de egentligen inte hade en susning. Kan det ha varit Stavnäs? Blomskog? De gula skorna som den ena herrn bär, hör i alla fall till Bôttendräkten.

2832 personer var på plats denna helgdagsafton, men hur de tagit sig hit vet jag inte. Antalet parkerade bilar var vid en snabb överslagsberäkning något färre än 400. Men inträdet var gratis och vädret gott. Fram till lopp 7, när det började regna. Då gick jag hem.

 

La Viva e Flirtin Man- La Nenna tog fjärde raka i övertygande stil. Henrik Gustavsson, Dals Rostock, lär ha fattat tycke för den då 4-åriga damen, när han skodde henne i fjol höst. Hon var till salu och Henrik slog till direkt. I år har hon verkligen tänt till och midsommaraftonens fjärde raka seger, Marcus Hultman körde, blir absolut inte den sista.

Jag har fått för mig att Henrik är släkt med (son till?) Runo, den färgstarke bagarn, som på 80-talet tävlade med Top Charm, miljonären med den minst sagt ovanliga pappan Lillebror. När Runos häst vunnit löp i Årjäng, och det gjorde han ofta, kom ägaren alltid upp till oss i måldomartornet påföljande tävlingsdag med en praktfull gräddtårta. Den traditionen kan Henrik på intet sätt vidmakthålla, han är hovslagare.

 

Färjestads rikshästar manageras som bekant av Peter Strömberg. Med två handleder i gips är det besvärligt att köra travhäst, men vi kan rapportera att läkningen ser ut att gå planenligt och hälsar honom välkommen åter i sulkyn snarast möjligt. I höst?

 

För att få lite perspektiv presenterar vi en bild av stallbacken som den såg ut när Bertil Danielsson plåtade den 1962, för 55 år sedan alltså. Mycket har ändrats, väl? Hästtransportfordonen. Ellen och Johan Hanssons café på andra sidan Riks-9an. Med mera.

24 juni 2017


Skriv kommentar

BERTIL, en dalslänning att lita på. TACK! Kul att Runos travgener förs vidare.

Men vart dräkten hör, är än så länge okänt.

Kroken

Postat av den 26 juni 2017

Bäste Kroken,

Måste komma med några kommentarer till din Midsommar krönika:

1.Din Artros varning inför nästa år är mer än befogad. Kunde dom som bestämmer flytta Arvikas traditionella söndagstrav till måndag så varför inte......

2. Inte nog med att La Viva ägs av Runo Bagarns pöjk Henrik. Stallets hästar tränas dessutom av Runos dotter Malin. V7 på Årjäng blir förhoppningsvis nästa start.

3. Svaret på vad de äldre farbröderna grälade grälade om emotses med spänning. Vilken dräkt bar Paula egentligen?

Vi ses på V75 dagen....

Postat av Bertil, Mellerud den 26 juni 2017

Damerna klär stången

 

Renate Aarlie körde två löp förra fredagen, vann det ena. S.M.K.Smashing var värd en segergest, det tyckte Renate. Och vi.

Midsommaraftonens övning drar liksom 2016 igång kl 1245. Liksom då rör det sig om nio välfyllda lopp. Förra året hade vi ett lite halvvisset väder, vilket säkert skrämde bort en del publik. Den som brukar hävda att historien upprepar sig kan väl lägga lite slantar på två som fick visa upp sig vid vinnartribunen i fjol och är med i år igen: Ivan och Global Steffo. Notabelt från den dagen är f ö att Ludde och Liberty V.H. enkelt slog av den blivande storstjärnan Barkevious Mingo från samma start. Det var då, det.

Jag ska inte fortsätta det meningslösa gnället om att vi saknar dubbeltrav på midsommar. Vi hade ju enligt uråldrig tradition fredag/lördag som tävlingsdagar och den som inte ens efter den dubbeln var travmätt och otörstig drog på söndagen iväg till Arvika för avrundning av helgen. Nu har Arvika förvisats till måndag fast söndagens enda travhändelse i Sverige sker i Kalmar. Jag kan aldrig inbilla mig att Arvika skulle dra särskilt många hästar och speciellt mycket folk från smålänningarna. Men man vet aldrig, som flickan sa.

Miss Åslanda. Ja jag säger då det. Från klarhet till klarhet. Och Asafa är tillbaka! När jag sist vecka hade ärende till Furskog, sopstationen, sprang jag på Ove R. som slängde iväg en travsulky, den andra på en vecka han kasserat. Ja, vad ska man ha kärror till när det räcker med en sadel för att försörja sig? Och Xanthis Amazing, vår rikshäst, som redan nu verkar ha en pallplacering fixad, egentligen inte långt från topplatsen. Gruvligt synd bara att Peter råkade så illa ut i Åmål. Det tar naturligtvis sin tid att reparera två handleder, även om gediget Karlandablod påskyndar läkningsprocessen.

Midsommarstång blir det. Det har Laila Reuter lovat. Damklubben med hjälp av björnstarka vaktmästararmar reser det blomstersirade konstverket mot sommarskyn. Klubben håller för övrigt just nu på med förberedelserna inför fredag 14 juli, uttagningsloppet till Dam-SM.  Årjängs Stora dan därpå lär väl heller inte gå av för hackor. Om allt stämmer i midsommar för Nuncio, titelförsvararen , siktar Melander på Årjäng och även Daniel Redén påstås ha nån som han tycker skulle kunna passa. Bara att välja.


Silleruds församling, i den har mycken lyckad uppfödning skett. Ett exempel på detta är Johan som här tillsammans med mamma Helena Edlund tar emot folkets jubel på vinnartribunen. Deras häst Skyper är liksom Johan uppfödd i Bäcken, inte långt från Fälltakan. Helena tränar den lovande 4-åringen (hästen alltså) e Dream Vacation-Global Ninni, som hon fött upp ihop med sin man, Jörgen Karlsson. Ren travadel bakåt i stammen, Johans farfar heter Svante (Millan Pamela m fl) och farfarsfar var Arne (klassiga kallblod). Björn Martinsson tog kort.

Publikbilden är hämtad från midsommardagen 1960. Folk myllrar, det gjorde dom på den tiden. Dagens läktare med toto i nedervåningen var inte på planeringsstadiet ens.

 

1960 hade vi spelat V5 bara ett par månader. Det var inte helt enkelt att hitta spikar särskilt som man på den tiden inte fick värmningsvinnare och utrustningsdetaljer av TV:s experter.

 


Det var midsommarafton även år 1965. Ett gäng entusiaster hade fått bra platser i slänten upp mot drive-innen (om den fanns då?). Holger Målarn Johansson, orädd målvakt i travets korplag, sitter, Melker Fläng Gustafsson bär som alltid hatt, men övriga letar vi namn på. Carl-Erik Kometen Andersson får hjälpa oss, han står näst längst till höger.


Klocka, TACK för den! Visar även tempen. BRA!
 

19 juni 2017


Skriv kommentar

CELEBERT I LENNARTSFORS

Jag får härmed tillkännage att jag idag, torsdag, haft ett besök med klart celeber prägel. TV:s Lennart Forsgren dök oförhappandes upp i sällskap med en annan Lennart, han som kallas Hoa-Hoa och heter Dahlgren.

De båda är, under Björn Ekmarks ledning, ute och snurrar i landet, iförda sina klädsamma ljusgröna sommartravsjackor och plockar lite här och där fakta och alternativa fakta inför sommarens stortrav. För Årjängs del siktar vi in oss på lördagen den 15 juli, V75 med Årjängs Stora Sprinterlopp och Erik Perssons Memorial. Och kvällen före, när vi bl a frestar kallblodseliten med ett löp, där 100.000 går till vinnaren. Det ser faktiskt ut att bli en kanonhelg!

Lennart-dagen kallade TV-folket den här dagen och det var därför de hamnade i Lennartsfors. Inte för att titta på mig utan för att bese slussen med den imponerande fallhöjden 8,4 meter. Med nån halvtimme missade de årets första slussning av en vacker segelbåt, den ståtliga Samalaja af Kungsbacka. Säsongen tog för Dalslands kanal sin början i måndags.

 

Hoa-Hoa har jag dessvärre ingen bild på, men honom har du väl sett på teve? Ser ut som folk gör mest, liksom alla vi andra. Trevlig typ. Lennart Forsgren har varit i Årjäng många gånger. 1992 t ex när han fick smisk av Trond Skauen i Mästarduellen. Han ser annars fortfarande ut exakt som på fotot från 2002, bortsett från att hårfärgen numera drar åt grått. Han har väl barhuvad stått ute och refererat trav på blåsiga stallbackar i många år. Man ska ha mössa. Det sa alltid morsan.

15 juni 2017


Skriv kommentar

CALLE STARTAR JAKT

Yngst på publikplatserna den här gången var Luke. Att trav kan bli hans sport i framtiden tyder en hel del på. Ganska exakt 1 år gammal är han i alla fall stormförtjust.

Kvällen före nationaldagen firade Årjäng sitt andra raka V64trav med årets högsta publiksiffra, 2423 personer. Inte kan jag precis påstå att jag såg alla dom live, men de som inte syntes satt väl och solade sig i bergen. En trevlig tillställning var det hursomhelst och att banan är i gott skick, det kan man sluta sig till av att tiderna överlag var goda. Champion Carl Johan Jepson skrällde med hemmahästen Zivertson, 16.73, på årsbästa 11,8a och vann ytterligare ett lopp. Det kan vara ett bra avstamp i jakten på Göran Antonsen som fortfarande har ledningen i championligan på den fenomenala serien 6 starter, 4 vinster och 1 andraplats.

En ännu större skräll än Zivertson stod Ivan/ Olof Högberg för. Med varvet kvar avvaktar Arvika-ekipaget här i rygg på blivande tvåan Bombibitt S.I.R./ Kaj Widell när varvet återstår. Att programmets tipsexpert rankat Ivan tvåa, det hindrade inte det rejäla vinnaroddset 23,73. Märkligt!

Jag har redan tidigare kvirrat över den usla placeringen på innerplan av nya reklamskyltar. Antagligen skulle både Årjängs kommun och Systemstall få bättre respons för sina produkter, om de stora plakaten flyttades till banans ytterkant, där de inte skymmer hästarna. Den publik som mot alla odds letar sig till våra banor, gör det nog för att se travlopp.

 


Det är som så ofta det är här det börjar: Vid istrav i Årjäng. Innerbanans La Diva Rossi är huvudet före Miss Åslanda vid målgång. Datum 16 mars 2017. Foto: Björn Martinsson.

Ännu en gång måste man hylla Per Ludvig Nilsen, som fick La Diva Rossi i träning från Linda Pulkkinen vid marknadstid (Årjängs marknad förstås, finns det nån annan?) i fjol höst. Sen dess har den nu 4-åriga damen e. Running Sea u. nederländska Vera Idzarda sprungit in mer än 400.000 kronor. I onsdags fick hon på Solvalla 36.000 för en fjärdeplats i absolut svårast tänkbara konkurrens i ett av de Walleniussponsrade nya årgångsloppen Långt ifrån att vara nån sparv i den tranedansen hade hon med aldrig så lite tur kunnat vara ännu längre fram. Starkt!

Inte att förglömma: Hos Tom Horpestad i Klevane, på bara någon fjärdingsvägs avstånd från La Diva, tränas en 5-årig tjej, som faktiskt var före henne i Diamantstoets final under Elitloppshelgen. Det är hon som med sitt namn hedrar det tidigare kraftcentret för så mycken god travsport: Miss Åslanda. Att med hopp och tillförsikt se framtiden an, är alltså helt försvarbart.


Nästa gång vi möts är fredagen den 16 juni, då vi fått oss en V65:a tilldelad. Då drar vi igång speleverket 12.45, ett klockslag som känns riktigt gammaldags. Vi ses!

Som kontrast till Luke,1, kan jag inte låta bli att visa en annan publikbild, fångad exakt på dagen den 16 juni för 55 år sedan. Om nån känner igen damerna, är jag hyperintresserad av att få veta. Kunskap är makt.

Bertil Danielsson var ingen trägen besökare på travbanan, men den här gången var han här med sin kamera.

 


 

8 juni 2017


Skriv kommentar

MINNE FÖR LIVET

Vår redaktion var väl representerad på Valla på Mors Dag. Hemsända rapporter går överlag i ljusaste dur. En klang- och jubeldag blev det, väderleken var den bästa tänkbara bortsett från att det blåste en aning för mycket i TV-mikrofonerna under Per Skoglund Show på innerplan. Det var svårt att uppfatta alla nyanser när han, denne salvelsefulle förkunnare i Målle Lindbergs anda, piskade upp stämningen och lät alla förstå att det de upplevde i sina skinnsoffor var Minnen för Livet. Snyggt jobbat!

(Här fick jag göra en kort paus. Inte för reklam som dom gör i teve, utan för att ta bort ett getingbo (!) en meter ovanför/bakom redaktionsbordet. Aldrig varit med om nåt liknande! Eftersom jag var rädd att bli stungen överlät jag själva nedskrapandet till personalen).

RÄTT UTE IGEN!
Vad jag kan minnas, har känslan i fingertopparna alltid väglett mig åt rätt håll inför försommarens stora travhändelse  på Solvalla. Så även i år, då min övertygelse var klar: det skulle stå mellan Svanstedts Resolve och Goops Timoko. Den fasta tron förmedlade jag till alla som ville höra på. Även jag har drag av Målle. (Arne Imsen, Maranatagrundraen, växte f ö upp i Bôtten, två hus norr om där vi bodde. Mitt emot Alf Albinsson, en av de våra på Valla). Efter att Bold Eagle bränt sitt krut i försöket, kantrade det helt och fullt över till Goop. Farbror Timoko har ju i alla tider varit bättre i heat II, det vet alla. Att under sådana premisser behöva dela ut 30,89 i vinnarodds, det gör ju att epitetet Världens Bästa Publik borde framkalla en skammens rodnad på E-läktaren. Däremot skäms jag inte för att sätta etiketten Världens Bästa Kusk på grabben från Lökene. Ingen annan, märk väl INGEN ANNAN, hade vunnit söndagens Elitlopp med Richard Westerings 10-åring!  Redan genrepet i Årjäng förra måndagen, då Björn satte dit He´s A Diffacolt, skvallrade om en körsven i högform.


Nuhjälps vi åt med att ge Björn Olov Goop, 40, ytterst välförtjänt uppmärksamhet och hyllning nästa gång han kommer till Nordmarken. V64-aftonen måndag 5 juni skulle vara ett alldeles utmärkt lämpligt tillfälle. Har han fått jubileumsboken?

IFRÅN SLOMTJÄRN HÖRS ETT ROP…HYLLA HJÄRTELIGEN GOOP!!!

Vem knäpper knivskarpa bilder av den här digniteten medan alla andra fotografer famlar efter avtryckarknappen? Jo, Kurt Einevåg förstås! Ett par välkända Årjängsbor tycker vi oss skönja i folkhavet bakom Propulsion och Johan Untersteiner. Kurt har fångat Björn millisekunden innan han slungar sitt körspö.

PS. I uppståndelsen efter Elitloppet höll jag på att alldeles glömma bort våra två hemmabyggen, Miss Åslanda och La Diva Rossi. Thomas I Jansons miss såg faktiskt ut att ha en del sparat vid fjärdeplatsen i Diamantstoets final under lördagen, och Linda Pulkkinens La Diva Rossi, som blev sexa i samma stenhårda konkurrens, såg heller inte ut att vara helt tömd. Tränarna Tom Horpestad och Per Ludvig Nilsen ska ha var sin applåd för hedervärda jobb.

PPS. Om någon till äventyrs tvivlar på redaktörens siarförmåga när det gäller storlopp, vill vi bara hänvisa till Trump-konventionen om de ganska mänskliga rättigheterna/ alternativa Fakta.

PPPS. Elitloppsvinnaren brukar esomoftast lägga beslag även på Årjängs Stora Sprinterlopp f v b Åbergs. Vi befarar att det inte blir så 2017. Men Propulsion kanske?

 

 

 

 

 


 

 

 

 


 

29 maj 2017


Skriv kommentar

ANER IKKE


V64, DET GILLAR VI
Efter tre omgångar med lunch- eller ottetrav blev måndagen den 22 maj den första ”riktiga” tävlingsdagen med kvällsstart och V64. Givetvis kom också publiken i större antal, 2208 närmare bestämt. Om det avser betalande besökare, är det storligen glädjande. Möjligen kan siffran dock vara en friserad sådan, det vet jag inte.

KRISTIAN FÅR SAMSAS MED TVÅ NORRMÄN
En som verkligen tog för sig var Åsbjörn Tengsareid, som inte alltför ofta gästar Nordmarken. Han är sedan 1999 professionell tränare för ett 15-tal hästar (däribland Petter Rags som vi några gånger sett i svensk TV) och har sin hemvist i Sandefjord, det forna valfångstcentret på västsidan Oslofjorden med en rejäl bit väg att köra för den som har ställt in GPS-en på Årjäng. Den turen satsade Åsbjörn på och tre hästar hade han att kuska, ingen av dom dock i hans egen träning. Bättre kunde han inte ha löst sin uppgift, för det blev full pott och direkttransport upp till toppskiktet av Årjängs kuskliga, där landsmannen Göran Antonsen före måndagen tronade i ensam ledning. Efter seger med Flying Garbo får hemmalagets Kristian Lindberg numera samsas med de två norskarna högst upp på pallen.

KJELL OCH BJÖRN OCH ÖSTEN

Björn Goop gjorde sitt premiärbesök för året på banan där han 14 gånger hyllats som champion. Mer än en gång har han vunnit Centerpartiets lopp och så blev det även 2017. Vid varje tillfälle har partiets starke man i Karlanda, Kjell Olsson, prisutdelat. Samma sak i år, när Björn enkelt vann med Årjängsstallet Creations He´s A Diffacolt. Längst t v Östen Johannesson från hästägareföreningen.

KVAR PÅ PALLEN

Even Elvenes har på sin Facebooksida den här bilden av Göran Antonsen, mannen bak succétravaren Lionel. Vi vill så innerligt gärna tro att fotot illustrerar Görans reaktion när han får budskapet att han fortfarande behåller silverplatsen i Årjängs championliga.


ANER IKKE
Med 800 kvar trycker blivande vinnaren Aner Ikke och Åsbjörn Tengsareid på utanför ledande Aro Eld/ Per Oleg Midtfjeld. Ett dramatiskt skede som avgör Moelvens lopp under V64-kvällen. Publiken anar icke vad som sker, men det gör ju det hela bara så mycket mera spännande.

KULINARISK UPPLEVELSE

Trots att jag när det gäller mat är en ganska gnällig typ, måste jag få nämna en kulinarisk upplevelse jag under kvällen hade i Damklubbens café. Där serverades en typ av hembakade äppelmuffins, som jag är bergis på skulle ha fått den kräsna Michelingubben, han med däcken, att treva efter lappen med högsta betyget, tre stjärnor. ”Trois points” skulle han ha vrålat, för det franska språket är han en hejare på. 

23 maj 2017


Skriv kommentar

Ur medieskuggans dal

Direkt uppstigen ur Medieskuggans Dal betraktar jag omvärlden med förundrade blickar. Long time, no seen, säger dom som är flerspråkiga. Vad hade göbben i dalen att göra? kan man fråga sig.

ISOLERING
Jo, så här var det. AllTele, bolaget som jag anlitat för internet- och teletjänster, sade helt plötsligt upp bekantskapen. I stället för All blev det NollTele. Inte vet jag vad jag gjort dom för ont, men så var det. I skiftet, innan jag fått sladdarna från den nya entreprenören kopplade, var jag utan teve, fast telefon och nätkontakt under en dryg vecka.

Livet blev alltså som en gammaldags långfredag under 8 dagar?

KATASTROFLÄGE?
Inte alls! Jag hade hunnit med att se Arsenal förnedras av Tottenham (0 – 2) och kände mig nöjd (missnöjd) på fotboll för lång tid framåt. Det där eviga bollduttandet i sidled och bakåt mitt på planen skulle inte Sture Persson ha gillat. Nu kan Klesa, som han kallade Chelsea, gott få ta hem ligan, det skiter jag i. Fast den där otäcke Costa som gör Klesas mål, den skulle jag ha velat ge en på käften så han svalde tänderna som grynvälling. Han har retat mej länge.

SLAPP EXTRAEXTRA
V75 hann jag med att uppleva den gången när Nancio (han heter så, det har Tarzan sagt) f f g i sitt liv galopperade från start. Därnäst ideligt följande extra V75 och extra extra V75 missade jag, vilket jag till min egen förvåning inte på minsta vis sörjde. Resultaten inhämtade jag lika bra i NWT och Ronden. Den senare avisan ska förresten ha beröm inte minst för att resultaten från landets alla banor numera redovisas.

BÄST PÅ PLATS
Helt utan travsport klarade jag mig inte. Abstinensen mildrades genom ett söndagsbesök på Årjängstravet, travottan med ingångspsalm kl 11.00. Kanske en aning smårugggigt väder, men vi 672 som officiellt var där klagade inte. (Var de 672 såna som betalade entré? Själv snyltade jag mig in genom att vinka med ett kort som Dennis Funke en gång för mycket länge sedan signerat. Minst 673 var vi i så fall).

V64-MÅNDAG
Det är på intet sätt tätt mellan givarna på vår bana. Nu har vi bara en majdag kvar, måndagen den 24, men den dagen är det tevebevakning minsann, för då kör vi V64. Den gången är det inte travotta utan snarare kvällsandakt som gäller, för då drar vi i gång kl 18.15. Till dess lär det just nu rådande återfallet i aprilväder ha övergått i sommartemperaturer. Nätter med minusgrader finner vi oss inte länge i, det vill jag bara ha sagt.

Karl Gösta Edman innehar ett tag till rekordet som äldste segrande körsven i Sverige, men Gösta har numera trappat ner betydligt på styrningarna. Bakom honom är emellertid återväxten god och den som främst drar blickarna till sig är Trättlandas 73-åring BJARNE ALBINSSON, som var ytterst nära att med Next Love (innerbanan) förvandla min sympatitjuga till 800 kronor. Efter två varvs suverän tempobedömning i teten ser segern ut att vara stenklar när vinnarcirkeln passeras. På mållinjen störtdyker dock Calle Jepson med Another Dream och snuvar vår favorit på förstaplatsen. Men Bjarne, fostrad på Söggårn i Backa, kommer igen, det kan du lita på!

INTE BRA! Min absoluta gunstling bland Sveriges knappt 300 (?) kommuner är Årjäng, men nu har jag för en gångs skull något att klaga på. Du, Årjäng, har på innerplan ställt upp en räcka skyltar med ditt namn och din logga. Vi vet ju redan vad du heter och hur den nya loggan ser ut, om det är det du vill visa upp. MEN av dina nästan 10.000 invånare är 8.700 under 1.80 i kroppslängd och dessa 8.700 (det kan vara ännu fler!) har inte en chans att från publikplats se vad som händer från utgången av stallkurvan och 150 m framöver. Vi är skymda. Överdelen av hästar och körsvenner kanske kan skönjas, men resten är borta. Väck med skyltarna! Placera dom framför räcket på bortsidan i stället, där det på vår bild står en farbror framför en påhängsvagn.

Fixar du detta, är vi goda vänner igen. Eljest - detta är inget straffbart hot men likafullt elakt tänkt - kommer jag (1.74 i strumpor) och 8.699 andra kortväxta att stega upp till VIP-rummet och se loppen därifrån. Då räcker inte kaffekopparna.

 


 

10 maj 2017


Skriv kommentar

FRU FORTUNA VRENSKAS

Det är som förgjort med vår Färjestadsmärkta rikshäst, den spurtglada 5-åriga Xanthis Amazing. ”…större chans att vinna en miljon på lotto än att vi får framspår på V75” suckar tränaren Peter Strömberg i en Ronden - intervju. Med en viss rätt, stoets fem starter i hans regi – hela tiden inom rikstoton - har gjorts från spåren 2-10-11-8-10. Trots den infernaliska oturen i spårtombolan har hon dragit in 150.000 kr, 30 tusenlappar per framträdande. Starkt! Nu på lördag är det lika eländigt, spår 10 igen! Eftersom Åby har open stretch får väl hon och Calle Jepson smyga med och ta dom från insidan. Låt dom bara köra som dårar där framme, så finns chansen.


Trots nytt bakspår ser Peter Strömberg med förtröstan fram mot lördagens Åbystart.

”SKÄMT OCH SIDO” RÖTT KORT!
”Skämt och sido, det är många startsnabba med i loppet och det kan kanske lösa sig bra trots allt” säger en hoppfull Strömberg.

Så i helskotta heller, så skulle Peter aldrig säga!!! Med den gedigna utbildning hans duktiga svensklärare gav honom är det totalt uteslutet. Intervjuaren Linus Eriksson har jag redan en gång tidigare, för nån månad sedan, i samma tidning, beslagit med det här ”skämt och sido”, fast jag då i hastigheten inte hittade det gula varningskortet. Det kunde ju ha varit ett slagfel, helt enkelt. Nu är det inte längre slagfel vi snackar om. Två så grova förseelser, med dobbarna före, på kort tid, det borde tveklöst innebära rött kort och minst tre veckors avstängning.

Peters modersmålslärare hade nog fått stoff till en hel lektion, kanske halva lunchrasten också, för en föreläsning om prepositioner i gamla uttryck; till salu, i så måtto, till spillo, inför rätta, till havs, åsidosätta, i godo m fl. ”Skämt åsido” hör förvisso hit och betyder att man vill tona ner vad man tidigare skämtsamt sagt genom att, ”allvarligt talat”, mildra sin utsaga.

PARALLELLA KARRIÄRER
Att Zlatan Ibrahimovitj just idag ligger under skalpell i USA gör mig som gammal fotbollspelare ont. Här finns paralleller. Likt honom fick jag alltid slå alla straffar och hur konstigt det än kan låta, även jag har knäproblem. Och exakt samma knä, det högra! Är det inte ett förunderligt sammanträffande?

Men skämt och sido, Zlatan är (var?) en klart bättre huvudspelare än vad jag var (är?). Med ett personligt rekord i höjdhopp på 1.16 kom jag aldrig upp riktigt på höjdbollarna.

BRUNCH DEN SJUNDE
Nästa träff vi har på Sveriges Vackraste Bana är brunchtravet söndagen den 7 maj. Att döma av uppslutningen vid förliden söndags breddlopp är det väl inte alla som älskar att skutta ur bingen i ottan, men tillräckligt många lär hitta hit för att ingen ska behöva känna torgskräck på publikplatserna.

VÄL MÖTT den 7 maj! Förmiddagskaffet kan du njuta i Damklubbens Caférestaurang.


Breddtravets gladaste var patron på Camp Brattås, JÖRGEN PETTERSSON, aldrig sur men absolut inte när han vinner löp. Att hans fyraåring BRAVIVICIMO går mot en lyckad säsong 17, därom är vi helt eniga med honom. Innerbanans Wilma Song/ Mikko Aho får ge sig för brattåsingarna.
 

26 april 2017


Skriv kommentar

Lars i Mort-Annesches spår

ONSDAG MORGON den här veckan
Med fröjdefull håg släpper jag upp rullgardinen och noterar att solen skiner. Det enda som fördystrar morgonen är notisen i Travronden att Olav Mikkelborg efter tre år vid Årjängstravet bommar igen sitt träningsstall här och flyttar tillbaka till Norge. Klöfta nästa. Trist, övermåttan trist. Olav har varit en tillgång för banan och hans framgångar har varit betydande. Tack och lycka till, Olav!

TACK, JOCKE!
Travronden, ja. Ett under några veckor saknat inslag i detta vårt husorgan var resultatlistor från samtliga svenska banors tävlingar. Nu har den redovisningen kommit tillbaka, smakfullt återgiven, delvis i milt grön färg, under rubriken LANDET RUNT. En får tacke, chefredaktör Joakim Svensson, heder och tack!

RÅGET ÄR MÅTTAT
Det är som förgjort, när vår älskade storebror Färjestad, 81, bjuder på något extra. Festen kom av sig i takt med snöfallet natt till långfredagen. Synd & skam! Årjäng fick inte en flinga under samma tid. Nu är råget måttat, som han sa, Per Ledin. En tröst i bedrövelsen: Vi har konsulterat en här på orten uppskattad spågumma, Tante Bengta, och hon bedyrar att nu är det slut på motigheterna. Nomoreofthatbullshit sammanfattar hon sitt budskap. Vilket briljant hästnamn förresten. Men två bokstäver för långt, bara arton får plats i programmet.

Igår, tisdag, hyllades en verklig veteran inom travsporten, LARS SELESKOG, 75, på Axevalla. Han är bosatt i Bengtsfors, men rötterna finns i Holmedal. Namnet är taget - det hörs väl? - efter hemmanet Selen. Den något äldre brodern Gunnar for för några år sedan land och rike runt i jakt på segrar med Miss Rodney m fl klasshästar. Ett par systersöner finns kvar i Selen och dess omgivningar och de, Anders och Johan Danielsson, har just nu åtminstone två klasshästar i sin vård, den lovande montéstjärnan Peder Mykla och den något äldre gulddivisionskämpen Goldomaster.

Hyllandet på Axevalla föranleddes av att Lars italienfödda 7-åriga sto Rainbow of Nando tog sin femte seger i Sverige. Sen hon för 7 ½ månad sedan kom i Sofia Aronssons träning har hon sprungit in mer än en kvarts miljon kronor. Oftast har Kim Eriksson (bilden) kört, men även den superduktiga skötaren Felicia Molin (också med på bilden) har vunnit med henne. Lars har däremot aldrig kört Rainbow i lopp, men skulle nog gärna sitta upp, om han klarade licensen. Björn Martinsson knäppte fotografiet.

Vi vet att Lars i alla tider haft en idol inom sporten, en hedersman av den gamla ullen: Anders Olsson, Mort-Annesch kallad, han som med Skimmel, Jak, Jak Ette och andra snabbspringare alltid var att räkna med varhelst han startade. Annesch var visserligen karlänning, men Lars har aldrig varit sån att han krävt att alla ska stamma från Holmedal. Det kan finnas bra människor även annorstädes.

Nu får han själv trampa in i vinnarcirklarna! Vi gratulerar!

BREDD
Verklig bredd är det på kommande söndags tävlingar. Nio välbesatta lopp med 10.000 i förstapris genomgående. Första start klockan 11. Det skulle inte en annan Jocke ha tyckt om, forntidens chef Jocke Persson som alltid öppnade måldomartornsdörren en stund före kl 13 för att kolla att utringningen från Silbodals kyrka hade kommit igång. Först när det klämtade fick man kalla till start i lopp 1.
I vår sekulariserade tid sköter var och en sitt. Breddtrav här och gudstjänst där. Inte heller på Jockes tid riktade sig väl de båda arrangörerna till samma målgrupp, så ingen hade väl heller då tagit illa upp om man kört parallellt. Men Jocke ville inte ta risken.
Tante B. siar vidare och är helt tydlig med att kommande söndagstrav kommer att bli en riktigt rolig tillställning. Fri entré och gratis parkering, 11 plusgrader i luften, en och annan solglimt samt tydlig försmak av sommaren.

Fotnot. Fanken vet om inte kärringskrället har tagit hjälp av yr.no när hon spår väderleken. Så synsk är hon väl inte? I vart fall satt hon och fingrade på pc-n när vi knackade på.

19 april 2017


Skriv kommentar

Läs hela inlägget ...

6 januari 2016


Dela med andra!