Start

LÄGESRAPPORT

Politiskt käbbel roar mig bara i begränsad omfattning och allra minst i nuvarande krisläge. Oppositionen gör vad opposition alltid förväntas göra, oavsett vem som regerar: Den letar småfel och inbillar sig att den själv sitter inne med nån sorts facit, medan de regerande får leta ursäkter och undanflykter. Från båda sidor gäller det att visa ryggrad och handlingskraft. Tja.

SKATTERNA
Påfallande är annars det stora intresset att få ta så stor del som möjligt av de miljarder som Staten roffat åt sig under årtionden och nu gått med på att dela ut. Det ser nästan ut som om de som knotat mest, håller sig längst framme. Fast stora aktieägare som bespetsat sig på enorma utdelningar darrar i ångest över att behöva välja mellan sina surt förvärvade slantar och miljarder i bidrag från Staten.

LEIF versus BERTIL
En Skattebetalare är för mig ett mellanting mellan direktör Leif, han som surt beklagade sig: - Va fan får jag för mina pengar? och Bertil (Messômmar-Kalle) som med fem kronor ville delbetala sin skatt och på Post-Elsas fråga om det inte vore bättre att erlägga hela beloppet, 10 kr, på en gång, fräste: - Trur di en driter pengar?

Nu kanske nån i bolagsstyrelsen kan förklara för Leif vart pengarna går? Kalle å sin sida fick nog tillbaka en del av sin insats i form av bidrag. Fast för honom kändes troligen skatteoket tyngre än för Leif, för han och hans häst fick nog släpa sig rejält trötta för att en bra dag få ihop fyra, fem spänn.

MIDSOMMAR o s v
Och apropå midsommar (Messômmar-Kalle), så närmar sig denna glädjens helg, då det okontrollerat spritter överallt, med stora steg. Från Årjängstravets horisont blir det innevarande år bara fråga om ett lunchtrav med första start 12.20. Knappast något som lockar extratåg, i all synnerhet som det med all sannolikhet kommer att vara som i nuläget d v s utan publik på platserna. Mycket mycket fjärran är de forna ljuspunkterna med berg och gräsplättar täckta av högröstade, fulla och glada göteborgare under två festliga travdagar.

STORDAGEN
Dubbeltravet 10-11 juli, när V75-dagen toppas av Årjängs Stora Sprinterlopp riskerar också att bli publikfritt. Travbanechefen Johanna Karlin meddelar i sin ledare i morgondagens program att beslut i det ärendet tas senast 19 juni. På grund av att Svensk Travsport kniper till om den penningpåse där prispengar förvaras, nödgas man dessutom sänka förstapriset i Sprinterloppet med 100.000 till jämna halvmiljonen. Men det tror jag faktiskt inte spelar så stor roll för anmälningsviljan. Årjängs Stora är ett inarbetat varumärke och ligger absolut rätt i tiden i storloppskarusellen.

I MORGON FREDAGKVÄLL
Dagen idag, Kristi Himmelfärdsdagen, var även det en betydelsefull travdag förrivärlden. Så är det inte längre, men ersättningen, Fredagskvällen i morgon kan bli en ganska trevlig tillställning. V64-statusen borgar för att TV är på plats, ett absolut måste om det ska bli någon totoomsättning att tala om. Så är det, sorgligt men sant.

Men vi går mot bättre tider, det har jag från säker källa. Håll ut, håll samman, håll käften och håll avstånd!

 


ETT DUSSIN ÅR TILLBAKA
För 12 år sedan såg det ut så här på vinnarpodiet. Marita Arvidsson hyllar Åke Lindgren, vars Lix Mollyn av Torbjörn Jansson lotsats till seger à 35.000 i ett Sleipnerlopp. I bakgrunden bl a Högeruds Roger Persson m fru Lena. Samtliga nämnda i hög grad aktiva den dag som idag är utom 1 ½-miljonären Lix Mollyn. Hans mantel som stallets konung har Orvar övertagit .

21 maj 2020


Skriv kommentar

FEMTIÅRING FRÅN SANN

          

         

1970-05-19, EN TIDSBILD

Det var skimmer i molnen och glitter i sjön
och sjön hette Aspen och maj-dan va` grön
och Sixten tjoade vilt. Redgarsvärn
gnägga´ å sparka…tjosvejs i affärn
och Ester var tårögd och bakade scones.
Va` i allsindar ä dä…. live till låns?

NEJ DÄ´ BARE DÄ ATT EN GRANN
GUTTONGE KOMMIT TILL VÄRLDEN PÅ SANN!!!

Fotnot. Att det var en blivande champion som lät höra sig på Sann, det var Ester helt på det klara med. ”Sanna mina ord!” sa hon, när jag ett par dar senare åt klengås i hennes kök. Hon talade väl om både Birgitta och Sixten, men sa inte ett ord om Redgarsvärn. Det kan tyckas märkligt, eftersom denne hedersman firat sin 10-årsdag dagen före.

Nu, 50 år senare, ber vi att få hylla en spänstig 50-åring. Han uppnår idag det streck som för 100 år sedan kallades ”livets middagshöjd” men numera väl närmast får betecknas som ”äldre junioråldern”. Därför blir det ingen käpp med silverkrycka och inga töntiga tal med utbringade skålar.

Nej, det får bli ett enkelt GRATTIS på Årjängsportalen, fullt i enlighet med Tegnells rekommendationer: Håll social distans, res inte till Axevalla idag, hosta i knävecket!

VänligenKroken

och Göran Ax och Hasse Svennehed, din syssling som hjälpt med rimmen

Det är några år sen den här sköna midsommarbruden Zita uppvaktade dig på hederstribunen i Årjäng. Närmare bestämt när du nyss fyllt 36. Länge sedan, annan kördress. Vad du sa till Zita, som gjorde henne så till sig i trasera, det vet kanske Berne som skymtar bakom hjälmen.

19 maj 2020


Skriv kommentar

GRAND SLAM UTAN KINDPUSS

Inte vet jag om du uppmärksammat att vårt land drabbats av ett tidigare okänt, rätt elakartat virus. Har du det? Det brukar stå en del i tidningarna om saken och ibland kommenteras det i TV. Vi kallar det corona, och det gör att även Årjängs fjärde travdag för året, nu på söndag, kommer att avverkas utan att bergen runt Sveriges vackraste travbana bekläds av jublande människomassor.

Synd, för de 11 loppen under Grand Slam-söndagen ser ut att kunna bli sevärda. Dessutom är de vad man brukar kalla välbesatta. Men lojala som vi är, finner vi oss i att följa folkhälsomyndigheternas rekommendationer med allt vad det innebär; 2 meters lucka, inget hångel och inga kindpussar, host i armveck, i stort sett kontinuerlig handtvätt dygnet runt, gärna med sprit, och – märk väl – inte ett ont ord om Anders Tegnell!

Lustigt nog påstår ett obekräftat rykte att tre travhästuppfödare oberoende av varandra försökt inregistrera sina föl just under namnet TEGNELL.

Men jag misstänker att nämnde Tegnell skulle ta mig i örat om han visste vad jag nu tänker skriva. För jag tänker meddela att Snikens kulle på andra sidan E18 kommer att vara tillgänglig för travälskare även i övermorgon. Där var det aldrig folktomt en travdag i forna tider, när entrébiljetten betingade ett pris av hisnande 1.50 kr. Fast helt lätt är det inte att hitta upp på kullen och högtalarna hörs ganska dåligt dit, särskilt när det passerar en långtradare. Ljudet var inte fullgott nånstans i forntiden, men då var det jag som pladdrade i miken, så då gick man inte miste om så mycket.

Och även här på Snikens förstås gäller det regelverk som återges lite högre upp på denna sida.

För exakt en månad sedan kördes under Färjestads långfredagstrav Lars Tvåan Nilssons minneslopp. Få är väl mera förtjänta av att bli hedrade än Lars och att han särskilt ömmade för sportens yngre representanter, inkluderat ponnyfolk och lärlingar, betydde mycket för den ungdomssatsning som vi ser idag, ett av de mera glädjande inslagen i dagens travsport. Tvåan gick bort 2011, saknad av oss alla.

En annan hedersman som också gjort mycket för Årjängstravet, fyllde 70 häromveckan. Med skrämmande regelbundenhet brukar jag varje år glömma bort hans högtidsdag. Då blir det till att så här, med skammens rodnad på skrynklig kind, komma hasande i efterskott med ett:

GRATTIS, GÖRAN AXELSON!

De två praktkillarna Lars och Göran hittade jag faktiskt på samma fotografi, knäppt för i dagarna 14 år sedan år 2006.

 

Fotnot. En suck av lättnad undslapp nog många av oss, när myndigheterna satte ner hoven och äntligen röt till mot den värsta skit som coronapandemin dragit hit till Skandinavien, de italienska djurplågarna. TACK!

8 maj 2020


Skriv kommentar

INGET EXTRATÅG DETTA ÅR

Årjäng kör på lördag sin tredje dag för året, en ganska stillsam tillställning av breddtyp. Men med 10 löpningar, samtliga välbesatta, vilket visar att även denna typ av tävlingar behövs. Att första start går kl 11.15 antyder dock att det rör sig om evenemang som inte direkt vållar febrig uppståndelse i travvärlden. Jämför gärna med den ganska konstlade uppladdningen inför årets Elitlopp, där det för att bygga upp nån sorts olidlig spänning presenteras ett ekipage i taget, fast alla vet att det till slut kommer att mynna ut i en ganska medioker uppgörelse mellan Sveriges elit och nån enstaka utlänning av klassen under de bästa.

KLANG OCH JUBEL
Annat var det förr här vid Årjängstravet. 1 maj var ofta liktydigt med årspremiär med massor av tillresande inte minst från Göteborg, varifrån det något år t o m arrangerades extratåg. Att en sådan dag konkurrera med förstamajtåg Storgatan upp och eldande tal på torget, det var inte lätt för arbetarrörelsen. För 60 år sedan tog faktiskt lokförare Flagg och de andra ledande socialdemokraterna det förståndiga beslutat att flytta parad och tal till klockan 17 för att inte krocka med travet. Definitivt en win-winåtgärd.

Just 1 maj 1960 var det dessutom premiär för en annan företeelse: V5. Det är ingen överdrift att påstå att just den spelformen så småningom räddade ekonomin för svensk travsport och bäddade för andra spel, de som numera håller sporten under armarna, V75 osv.
Vår premiäromsättning på V5 var annars inte så mycket att skryta med, 59.000 kronor. Första vinnaren var Ewert Edgren (Silver Top) och han tog även V5:2 med Silvo. Övriga historiska segrare: Sven Karlsson (Ambjörn), Leif Johansson (Prins Silver) och Bertil Karlsson (Björnungen). Utdelning 1.347 kr till 33 vinnare.

Några extratåg blir det inte i år, då tävlingsdagen inte ens infaller den 1 utan den 2 maj. Lika gott det, för det är som bekant så att all publik undanbedes. Corona ställer till det för alla. Vi får väl finna oss i det och respektera vad de som har de bästa insikterna i hithörande ämnen rekommenderar. Annars ser jag på Facebook att det inte saknas pandemiexperter. En och annan tönt skruvar till det så till den grad att det verkar som om statsminister Löfven ligger bakom alltihop, men jag har inte fattat riktigt hur det ska ha gått till. Själv har jag förgäves sökt lansera en syndabock: den där arkitekten som flackat land och rike kring och i TV lidelsefullt dubbelsidigt kindpussat stackars byggare av konstiga hus. Inte en enda gilla-knapp har jag fått.

Den politiska ankdammen har legat förunderligt lugn i coronastormen. Att en och annan i oppositionen plussar på 100 miljarder på det ena eller andra bidraget är så förutsägbart att man inte höjer ett ögonbryn.

En bisarr variant på uppmuntran till lidande näringsidkare drar Åmåls kommun till med. De ger varje kommunanställd, ingen av dem - vad vi vet - på obestånd, en check på 300 spänn att handla för i ortens butiker. Men med en sannolikhet av 100 % kommer de slantarna att gå till inköp av dagligvaror som ändå hade blivit inköpta i samma affärer. Kanske den goda avsikten var att premiera alla vårdanställda, som kommer att få slita ont när viruset kommit till Dalsland? Då borde de väl ha destinerats till dom.  Just på valborgsmässoafton rapporteras faktiskt första sjukdomsfallet från Åmål.

 

Dagfinn Aarum, numera renodlad catchdriver, fick i GS-TV välförtjänt beröm för sin talang som kallblodskusk. I förbigående nämndes som en kuriositet att han även kuskat ett och annat varmblod. Ingen hade väl hört talas om en sån som Bicycle t ex, vinnaren av Årjängs Stora? Den här bilden är inte från det tillfället, eftersom den dagen var solig och inte från Grand Sam heller, för det sitter publik i bakgrunden. Det här är exempel på hur vädret en midsommardag kan ställa till det. Året var 2007.

GLÄDJANDE
Att banan håller toppform tyder mycket på. Sålunda fick vi vid förra tävlingsdagen, Grand Slam- söndagen, se Dagfinn Aarum efter en föredömlig styrning av Jetske Beemd notera ett nytt banrekord för 4-åriga h/v med 1.12,6a/1640. Det krävdes för att slå en mycket tapper Livi Oboy (Jonas Moberg). Den nye rekordhållaren tränas av Frode Hamre och är e. Timoko u. Bibi Beemd (NL). Vi ber att få gratulera!
Dagfinn fick ytterligare en seger med sig från Grand Slam genom Reime Kongen och intog därmed andraplatsen i kuskligan bakom Marcus Hultman. Ingen av de båda medverkar emellertid vid förmiddagsövningarna nu på lördag.
Från Grand Slam tog vi också med oss andraplatsen av Vollanfaks/Per Ludvig Nilsen, något som annonserade storform för Edman/Bryntessons 9-årige snabblöpare. Segern på Solvalla söndagen en vecka senare kom som ett brev med PostNord.

PS. Såg du Gaylord Ams slutrökare i uttagningen till V-Gurras pokallöp? Våra utsända Lennart På Tustebacken och Kalle på Vänna gör tummen upp. Så gör även vi. De båda experterna muttrar också nåt som låter som Fruska Am på lördag.

 

30 april 2020


Skriv kommentar

SENSATIONELL TRIPPEL GAV LIGALEDNING

Ett banrekord som inte uppmärksammats tillräckligt i fackpressen är det som MARCUS HULTMAN erövrade vid Årjängs premiär den 5 i denna månad.

Åmåliten Marcus, som numera har rätt att titulera sig värmlänning om han så önskar, tog som bekant en stor ledning i körsvensligan genom att vinna en trippel; Sara Palema, Fairyman och Victoria. Det är i sig inget banrekord men han gjorde det med tre spelmässigt förbisedda hästar. Det SAMMANLAGDA ODDSET på trion är NYTT BANREKORD med råge.

Inofficiell banrekordhållare som vet hur det känns att ta förnämliga skalper

Trippelvinnare har brukat heta Paul Albinsson, Magnus Jakobsson, Gustav Lennartsson eller Björn Goop. Totoutdelningen har brukat vara 1,92, och 3,11, toppat med 6,40 eller i sällsynta fall 16,09.

Portalens notariatsavdelning har under nio arbetsdagar (jobbat hemifrån) gått igenom alla resultatlistor från och med 1936-09-30 och kan fastslå att ingen ens varit i närheten av Hultmans siffror. Dessa var nånstans kring 17, 35 och 45 gånger insatserna. Vi hade omsorgsfullt noterat de exakta värdena på en lös lapp, men den hamnade olyckligt nog i pappersstrimlaren och nya uppgifter går inte att hitta på sajten Svensk Travsport, där resultatlistorna sedan ett år tillbaka mörkar oddsen. Varför begriper jag banne mej inte! (Man kanske av någon outgrundlig anledning räds utländska spelbolag? Men Legolas ju är ur leken nu. Vad ängslas man för?).

En stor dag för Marcus (och fader Jan) måste även söndagen den 16 juli 2011 ha varit. Efter segern med 4-åriga STJÄRNA (Alf Palema- Dash Girl) såg han i alla fall inte direkt nedslagen ut (se bilden). Hon avverkade 2140 meter efter 1.15,7a och tjänade 25.000 kr. Det är mig helt omöjligt att låta bli att nämna namnen på de körsvenner som den gången fick se ryggen på unge Hultman. I tur och ordning: 2. Åke Svanstedt 3. Ulf Ohlsson 4. Erik Adielsson 5. Torbjörn Jansson och 6. Björn Goop.

Nu på söndag står Årjängstravet som värd för Grand Slam. Då är ligaledare Marcus Hultman inte med, men det är Ulf Ohlsson som med flera chansrika styrningar har en viss chans att ta sig upp i jämbredd med sin baneman från julidagen för 9 år sedan. Vi själva gör som vännen Tegnell önskar och iakttar hemma i soffan tre meters social distans från Samsungen.

Apropå aprilvädret. Jag följer minutiöst noga prognoserna i lokaltidningen och litar blint på desamma. MEN hur förklarar meteorologerna att under hela den tidrymd (dryg vecka) vi följt deras spådomar, Säffle alltid haft 1 eller 2 eller 3 grader varmare temp än det inte alltför långt borta liggande Åmål? I dessa Trump-tider vädrar man nån typ av konspiration, möjligen med rasistiska inslag. Paltrotingar versus dretlänningar, den motsättningen trodde jag hörde till 1900-talet.


Helt utan sammanhang med övrig text får här 1-årige Vinner visa upp sig bara för att han ser så otroligt käck ut. Vi hittade honom på nätet. Han är e. Smedheim Solan som väl bidragit med den läckra färgen, och mamman heter Vindinatt u. Vinabari, vår vän Sigurd Nilssons stolthet. Hagen där Vinner går finns alltså i Skrädene. Uppfödare: Olle Nilsson.

 

16 april 2020


Skriv kommentar

VI SITTER INNE

Gårdagen, torsdag 2 april, var en dag då vindguden Aiolos förlustade sig i våra trakter. Långt ifrån det värsta han kan prestera, när han är på det humöret, men i alla fall så pass att han avverkade ett och annat träd i våra skogar.

I arla morgonstund avsåg jag att pausera min karantän och från min bostad i Trankil bege mig till närmaste större tätort och proviantera. Jag var helt införstådd med att jag inte fick bryta mot budet om social distansering i den butik jag avsåg att uppsöka. Två meter!

MEN redan i Fölsbybräcka – backen mellan Fölsbyn och Återvinningscentralen – låg en massiv gran tvärsöver vägen. Lyckligtvis hade den fallit någon minut före min ankomst, så jag slapp få den över biltaket. ”Detta”, sade jag till mig själv, ”är ett omen, ett varsel, ett förebud om kommande elände, som kommer att drabba dig om du inte följer statsepidemiolog Tegnells maning att bli kvar hemmavid!”

Naturligtvis tvärvände jag. Ett par veckor till på Bullens pilsnerkorv, ravioli på påse och Keldasoppa, det klarar jag lätt. Det är inget fel på Felix pulvermos heller.

Här får man verkligen tacka högre makter (Aiolos?) för att slussningssäsongen - om det blir någon, men det hoppas jag - inte dragit i gång.

EN OTÄCK SYN
Betydligt mer uppskakande blev det att på eftermiddagen vid slussen i Lennartsfors bli åsyna vittne till när ett annat träd föll till marken. Utan minsta förvarning och nästan ljudlöst stöp en tall och hamnade tvärs över den första slussbassängen. Jag ryser vid tanken på att detta faktiskt kunnat inträffa under pågående slussning, då vattnet går ända upp till kanten och ett halvdussin eller fler båtar och kanoter ligger i väntan på att få bli utsläppta. Hu!

TOMT PÅ PLATSERNA
På söndag ringer Johanna Karlin in årets premiär på Årjängstravet. Några problem med att hennes publik missköter den sociala distanseringen, kommer det inte att bli, för som bekant körs alla travtävlingar numera utan folk på publikplats. Ett verkligt sorgligt faktum, men det är bara att gilla läget.

Lycka till, säger jag, till en trots allt lyckad travdag. Det är i alla fall inget fel på de aktivas intresse, för samtliga 8 lopp är välfyllda. Hosta i armhålan och håll avstånd särskilt i kurvorna!


Som en absolut kontrast till läget 5 april i år visar vi en hittills okänd bild från Francesgalan i juli 1954. En och annan har uttryckt tvivel om publiksiffran 17.000 +, men de kan sluta tvivla nu. Sven Setterlind, galans målfotograf, knäppte kortet. Det finns för övrigt i den lilla förträffliga tidskriften Kultur i Värmland, som utkom i går och säljs på biblioteket. (60 kr). Tankesmedjan Årjäng Förr har skrivit det mesta i det aktuella numret.

3 april 2020


Skriv kommentar

HJÄLP! SISTA RULLEN

 

Med en tredjedels rulle kvar av det livsnödvändigaste i pappersväg ber jag här och nu att få skicka ut ett hjärtslitande SOS. Hjälp!

Eftersom jag aldrig varit hamstringsbenägen missade jag vid mitt senaste (sista?) butiksbesök att köpa på mig ett lager av de varor Lilla Edet gett ett ansikte och saluför, tvingas jag att på detta sätt vädja till allmänheten om hjälp. Minsta lilla bidrag är välkommet.

För 80 år sedan hade den enkla lösningen varit att från Insjön via Posten beställa hem ett extra ex av Åhlén & Holms katalog, men denna ges enligt uppgift inte ut längre. Det finns gamla kataloger att köpa antikvariskt men de kostar skjortan, upp emot 500 kronor på Blocket. Visserligen får man då mycket för pengarna, kvalitén är behaglig, men jag måste ändå citera Messômmar-Kalle: - Trur di en driter pengar?

KRÄNKT

Jag befinner mig sedan någon vecka tillbaka i coronabaserad karantän, vilket med viss tvekan dokumenteras med bifogat foto. Tveksamheten har sin grund i att jag, när jag bildsätts, tydligen har en tendens att regelmässigt väcka onda lustar hos den kvinnliga delen av läsekretsen. Jag vill absolut inte bli betraktad som ett sexobjekt och känner mig faktiskt kränkt av alla telefonpåringningar, supéförslag, vänförfrågningar, tårtor och pralinkartonger. Jag önskar helt enkelt att få vara i fred, åtminstone tills karantänen hävts. Respektera detta!

Annars får jag säga att jag egentligen hade god lust att nästkommande lördag få uppleva Nordmarks Härads Travklubbs jubileumstävlingar på plats. Men, men nu är det som det är. Inställt! Även om jag själv inte precis hör till någon riskgrupp, finner jag mig i vad myndigheterna rekommenderat. Ett par kval- och provlopp räcker inte på långa vägar som ersättning. Publik undanbedes, liksom på stundande årspremiär söndagen den 5 april. Trist!

Nytt folk blir det även i travsällskapets styrelse, ser vi i dagens tidning. Alf i Bôtten, Håkan på Brunnsvägen och Jörgen i Fälltaka ger sig. Tre bjässar som inte blir lätta att ersätta. Men valberedningen tycks ha gjort ett gott jobb, så framtiden verkar inte nattsvart trots allt.

En av de stora uppgifterna för de nya blir att få upp publiksiffrorna. Långt ifrån lätt. Corona lär ha stipulerat att man inte får dra ihop mer än 500 personer till sina evenemang. Med senare års vikande siffror för svenska travbanor borde det vara ganska lätt att hålla sig under den gränsen. Snarare lutar det åt att 500 ganska snart blir ett önskeresultat, ett mål att sträva upp emot.

Men med sol i blick och ett hoppfullt sinnelag blickar vi ändock framåt, mot ljusare tider. Nordmarks Härads TK kör sina jubileumstävlingar när det höstas, det gläder vi oss åt.

Jubileums? Ja, när NHTK drar igång, känns det alltid som ett jubileum.

Portalens redaktör jobbar hemifrån karantänen. Just här med sitt vänsterprassel. Tankesmedjan Årjängs Förr kommer med Schätte Boka på skyltsöndan.

Men sexsymbol vill han inte vara.


FAKE NEWS. Gick du på det där om att det i min karantän var brist på toapapper? Ha, ha! Det var ett (tidigt april)SKÄMT. Sanningen är den att jag för 3 veckor sedan bunkrade upp 2 hela pallar kräppat, 1400 rullar.

Man får inte vara dum!

21 mars 2020


Skriv kommentar

BLOMSKOG RÄDS EJ CORONA

Det är nåt särskilt med Blomskogstravet, som nu på lördag kallar till kamp på travbanan i Årjäng. Det har alltid lockat folk och trots corona-eländet lär det bli så även i år. För man har inga som helst planer på att köra utan publik. Följ bara några enkla grundregler: håll avstånd, hosta i armhålan, undvik kindpussar och ta med sprit. Handhygien är A och O.

Även 1984 var influensasituationen sådan att försiktighet anbefalldes, fast då var förstås corona inte uppfunnet.. Den gången höll travklubben till på Blomskogstjärn, men isförhållandena i år är sådana att en under helgen företagen opartisk bedömning ger vid handen att Årjängstravets landbana är att föredra.

Man blir lite högtidlig av att betänka hur många goda travare som har kommit från den här socknen; Silverlod, Munter, Tofteblomma och Ymer Lord för att bara nämna några av de tidigaste.

Huvudstartern höjer flaggan för start i dagens första lopp, för 3-åriga nordsvenska hästar.

Innan allt istrav på grund av klimakteriologiska skäl, ozonlager, koldioxid och metangas från pruttande kossor, flyttade upp på land, var Blomskogstjärn platsen för vintrarnas drabbningar. Tävlingarna var unika i så måtto att de utspelades i kyrkans hägn, vilket framgår av ovanstående bild från 1984. Kyrkogården här på västsidan var också unik, eftersom järnvägsspåret genomkorsade den, vilket skulle ha kunnat verka stämningsstörande om tåget passerat just under en jordfästningsceremoni. Den risken är numera eliminerad genom att järnvägen nerlagts, vilket skedde just 1984. Dressintrampare finns dock fortfarande, men man får väl förutsätta att de har vett att pausa för att inte störa de sörjande.

 

Några problem att 1984 få ihop en talrik och kompetent måldomarnämnd fanns sannerligen inte. På bilden är den samlad vid bilen, som inte är en startbil utan fungerar som sekretariat. Chef och måldomare var Karl-Åke Häggbom, en rutinerad hästkarl och driven skribent, Blomskogsgrabb från början men utflyttad till Bengtsfors. Tvåa från vänster är Erik ”Noli” Andersson, t v om pokalen veteranen Anders ”i Mon” Thuresson och längst till höger Bertil ”på Lövås” Sotarn Olsson. På biltaket tronar den imponerande Blomskogspokalen, ett åtråvärt vandringspris som vid dagens slut hamnade i Åslanda, hos Gustaf Östeby, möjligen för alltid.

Ett oturligt missöde gör att vi inte kan i detalj redogöra för resultaten denna februaridag 1984. Blomskogs ledande tränare under denna epok hette Ossian Andersson och han erövrade, vill vi minnas, två segrar. Lars Olsson (Lars i Brevika) tog ett förstapris och Bengt Nilsson vann med sin Kandy. Tider och referat har vi inte.

 

Varvet kvar är det fortfarande ganska tätt mellan 4-åringarna i lopp 3. De 12 minusgraderna besvärar inte på minsta sätt vare sig hästar eller körsvenner.

Orsaken till vår miss, vilken vi djupt beklagar, var följande. Vid travsexan och prisutdelningen efter tävlingarna råkade redaktörens manuskript bli nersolkat av att innehållet i en kopp stark och smakrik ångande besk vältes omkull över detsamma. Papperen klibbades ihop och lades på tork på ett bord. Därefter var redaktören under ett par timmar upptagen av mogendans till Enars trio från Lennartsfors och ett par varv utomhus för att svalka av sig. När han så småningom var beredd för hemresa kunde han för sitt liv inte erinra sig var han lagt manuset. ”Stört urå”, som Ossian formulerade det.
Helt enkelt en minneslucka. Därför blir det att så här 36 år senare krypa till korset och vädja: Har någon tagit vara på manuskriptet, så skicka det till Portalens redaktion, snälla!

Travsexan på Folkets Hus inleddes med prisutdelning. Gustaf Östeby bugar artigt när han tar emot vandringspokalen.

Malören med de försvunna noteringarna skulle absolut inte ha kunnat inträffa i vår tid, nu när det finns laptoppar och autogiro och näthat och bildprogram, som gör att vi journalister kan stå i ständig och intim kontakt med våra redaktioner hela tiden.

Det var sämre förr!
 

10 mars 2020


Skriv kommentar

FÅGELVIK PÅ TUR

V:a Fågelviks Travklubb står på lördag som värd för åtta spännande löpningar inom Istravs-Touren. Med stor sannolikhet får vi en ny bästanotering för året vad åskådarantalet beträffar. Enligt uppgift uppnådde Töcksmarks Travklubb 219 personer, men där råder viss tveksamhet och misstanke om oegentligheter. Minst ett par besökare lär ha dubbelförts.

Fågelviksklubben har genom åren haft massor av framgångsrika medlemmar. Champion Rikard Lorentzon kanske är den man kommer att tänka på först, och på senare tid sticker Uno Jonsson ut. I nutid bör nämnas Lasse Pettersson i Bruntorp, vars Stardust Melody i fjol var den Fågelvikshäst som sprang in mest pengar, 343.000 kr.

Vi som följt Fågelvikstravet några år vet att vissa ekipage gärna återkommer i vinnarcirkeln år efter år. Steggson J:r var en sådan för att nu bara ta ett exempel. Om tendensen håller i sig bör man som spelare nu på lördag speciellt bevaka två Kylénhästar, Tyra Lill och Mine Lotta, vilka båda segrade när Torbjörn Westby & Co i fjol managerade samma tävlingsdag.

Tyra Lill och Gunnar Kylén kommer åter

Fast nu slår det mig: Toton är ju stängd! Lika stängd som den enligt förljudande kommer att förbli för all framtid efter 2023. Mina tips till spelarkollektivet lär därför vara av rudimentärt intresse.
Annars skulle jag kunna yppa, att jag själv under ett Holmedalstrav var insyltad i en klart olaglig spelhärva för rätt många år sedan, då jag och en person (som begärt att få vara incognito) trots att vi båda ingick i måldomarnämnden satsade pengar i varje löpning. Mannen, som själv kallade sig expert men som vi kan kalla Hagberg (men han hette alltså något annat) fick i varje lopp ta ut en vinnare. När denna förlorade, fördubblade i insatsen och efter ny förlust dubblade vi igen. Och så vidare. Etcetera. När sista löpet skulle gå var vi uppe i svindlande summor och jag föreslog: - Låt oss, Kjell-Åke, vända på kuttingen så att jag tar ut vinnaren och du får förlita dig till de andra. – Kör i vind! Jag valde nummer 7. När nr 3 gick in på upploppet i fyra längders ledning tjöt Hagberg: - Där ser du, din poselägg, vem det är som begriper trav!
Jag erkände mig besegrad och vadhållningen gick jämnt ut. Vad jag aldrig nämnde för min motspelare var att mitt val nr 7 var struken och aldrig kom till start.

H.G. Olivia, här med Alma, i år med Lea

Åter till lördagens program och att historien kan upprepa sig. Två ekipage som i fjol stod högst upp på Fågelvikspallen var H.G.Olivia/ Alma Emanuelsson och Harley Super Nova/ Lea Mattsson. De är med igen. Här har dock skett en körarändring som är klart intressant. Lea Mattsson, som nyss galahyllades som Årets ponnykusk/ryttare (Grattis!), har bytt styrning och kör i år H.G.Olivia. Och Alma, hon har skiftat häst och sitter nu upp bakom Harley Super Nova!

Harley Super Nova, ,här med Lea, i år med Alma

Det är nästan som på Solvalla, där Kihlström, Adielsson, Kontio och de andra växlar om bakom stjärntravarna.

Med en viss tillfredsställelse noterar vi också nu under försäsongen fina framgångar för flera av regionens tävlande; Nattbris, Conrads Wilhelm och flera andra. Vi tar av oss mössan!

Samtliga fotografier äro tagna av den skicklige dalslänningen Björn Martinsson.
 

27 februari 2020


Skriv kommentar

Men käre Erik! Jag blev kallad poselägg under hela min uppväxt i Bôtten. Är det verkligen möjligt att det inte fanns fler posar än mej? (än jag, heter det!) (Nej, numera är det lika rätt att säga än mej!) Jag kollar Warmlands ordbok. Inte ens han har med poselägg.

Postat av den 10 mars 2020

Lägg vet ju alla vad det är men vad är en pos? Finns ju som adjektiv också "posete". Emotser en fullständig etymologisk utredning av nordisten och språkvetaren Kroken.mvh Erik Nilsson

Postat av Erik Nilsson den 2 mars 2020

BOKslut

Läs hela inlägget ...

25 december 2017

SCOOPET

Läs hela inlägget ...

13 september 2017


Dela med andra!