Start

HJÄLP! SISTA RULLEN

 

Med en tredjedels rulle kvar av det livsnödvändigaste i pappersväg ber jag här och nu att få skicka ut ett hjärtslitande SOS. Hjälp!

Eftersom jag aldrig varit hamstringsbenägen missade jag vid mitt senaste (sista?) butiksbesök att köpa på mig ett lager av de varor Lilla Edet gett ett ansikte och saluför, tvingas jag att på detta sätt vädja till allmänheten om hjälp. Minsta lilla bidrag är välkommet.

För 80 år sedan hade den enkla lösningen varit att från Insjön via Posten beställa hem ett extra ex av Åhlén & Holms katalog, men denna ges enligt uppgift inte ut längre. Det finns gamla kataloger att köpa antikvariskt men de kostar skjortan, upp emot 500 kronor på Blocket. Visserligen får man då mycket för pengarna, kvalitén är behaglig, men jag måste ändå citera Messômmar-Kalle: - Trur di en driter pengar?

KRÄNKT

Jag befinner mig sedan någon vecka tillbaka i coronabaserad karantän, vilket med viss tvekan dokumenteras med bifogat foto. Tveksamheten har sin grund i att jag, när jag bildsätts, tydligen har en tendens att regelmässigt väcka onda lustar hos den kvinnliga delen av läsekretsen. Jag vill absolut inte bli betraktad som ett sexobjekt och känner mig faktiskt kränkt av alla telefonpåringningar, supéförslag, vänförfrågningar, tårtor och pralinkartonger. Jag önskar helt enkelt att få vara i fred, åtminstone tills karantänen hävts. Respektera detta!

Annars får jag säga att jag egentligen hade god lust att nästkommande lördag få uppleva Nordmarks Härads Travklubbs jubileumstävlingar på plats. Men, men nu är det som det är. Inställt! Även om jag själv inte precis hör till någon riskgrupp, finner jag mig i vad myndigheterna rekommenderat. Ett par kval- och provlopp räcker inte på långa vägar som ersättning. Publik undanbedes, liksom på stundande årspremiär söndagen den 5 april. Trist!

Nytt folk blir det även i travsällskapets styrelse, ser vi i dagens tidning. Alf i Bôtten, Håkan på Brunnsvägen och Jörgen i Fälltaka ger sig. Tre bjässar som inte blir lätta att ersätta. Men valberedningen tycks ha gjort ett gott jobb, så framtiden verkar inte nattsvart trots allt.

En av de stora uppgifterna för de nya blir att få upp publiksiffrorna. Långt ifrån lätt. Corona lär ha stipulerat att man inte får dra ihop mer än 500 personer till sina evenemang. Med senare års vikande siffror för svenska travbanor borde det vara ganska lätt att hålla sig under den gränsen. Snarare lutar det åt att 500 ganska snart blir ett önskeresultat, ett mål att sträva upp emot.

Men med sol i blick och ett hoppfullt sinnelag blickar vi ändock framåt, mot ljusare tider. Nordmarks Härads TK kör sina jubileumstävlingar när det höstas, det gläder vi oss åt.

Jubileums? Ja, när NHTK drar igång, känns det alltid som ett jubileum.

Portalens redaktör jobbar hemifrån karantänen. Just här med sitt vänsterprassel. Tankesmedjan Årjängs Förr kommer med Schätte Boka på skyltsöndan.

Men sexsymbol vill han inte vara.


FAKE NEWS. Gick du på det där om att det i min karantän var brist på toapapper? Ha, ha! Det var ett (tidigt april)SKÄMT. Sanningen är den att jag för 3 veckor sedan bunkrade upp 2 hela pallar kräppat, 1400 rullar.

Man får inte vara dum!

21 mars 2020


Skriv kommentar

BLOMSKOG RÄDS EJ CORONA

Det är nåt särskilt med Blomskogstravet, som nu på lördag kallar till kamp på travbanan i Årjäng. Det har alltid lockat folk och trots corona-eländet lär det bli så även i år. För man har inga som helst planer på att köra utan publik. Följ bara några enkla grundregler: håll avstånd, hosta i armhålan, undvik kindpussar och ta med sprit. Handhygien är A och O.

Även 1984 var influensasituationen sådan att försiktighet anbefalldes, fast då var förstås corona inte uppfunnet.. Den gången höll travklubben till på Blomskogstjärn, men isförhållandena i år är sådana att en under helgen företagen opartisk bedömning ger vid handen att Årjängstravets landbana är att föredra.

Man blir lite högtidlig av att betänka hur många goda travare som har kommit från den här socknen; Silverlod, Munter, Tofteblomma och Ymer Lord för att bara nämna några av de tidigaste.

Huvudstartern höjer flaggan för start i dagens första lopp, för 3-åriga nordsvenska hästar.

Innan allt istrav på grund av klimakteriologiska skäl, ozonlager, koldioxid och metangas från pruttande kossor, flyttade upp på land, var Blomskogstjärn platsen för vintrarnas drabbningar. Tävlingarna var unika i så måtto att de utspelades i kyrkans hägn, vilket framgår av ovanstående bild från 1984. Kyrkogården här på västsidan var också unik, eftersom järnvägsspåret genomkorsade den, vilket skulle ha kunnat verka stämningsstörande om tåget passerat just under en jordfästningsceremoni. Den risken är numera eliminerad genom att järnvägen nerlagts, vilket skedde just 1984. Dressintrampare finns dock fortfarande, men man får väl förutsätta att de har vett att pausa för att inte störa de sörjande.

 

Några problem att 1984 få ihop en talrik och kompetent måldomarnämnd fanns sannerligen inte. På bilden är den samlad vid bilen, som inte är en startbil utan fungerar som sekretariat. Chef och måldomare var Karl-Åke Häggbom, en rutinerad hästkarl och driven skribent, Blomskogsgrabb från början men utflyttad till Bengtsfors. Tvåa från vänster är Erik ”Noli” Andersson, t v om pokalen veteranen Anders ”i Mon” Thuresson och längst till höger Bertil ”på Lövås” Sotarn Olsson. På biltaket tronar den imponerande Blomskogspokalen, ett åtråvärt vandringspris som vid dagens slut hamnade i Åslanda, hos Gustaf Östeby, möjligen för alltid.

Ett oturligt missöde gör att vi inte kan i detalj redogöra för resultaten denna februaridag 1984. Blomskogs ledande tränare under denna epok hette Ossian Andersson och han erövrade, vill vi minnas, två segrar. Lars Olsson (Lars i Brevika) tog ett förstapris och Bengt Nilsson vann med sin Kandy. Tider och referat har vi inte.

 

Varvet kvar är det fortfarande ganska tätt mellan 4-åringarna i lopp 3. De 12 minusgraderna besvärar inte på minsta sätt vare sig hästar eller körsvenner.

Orsaken till vår miss, vilken vi djupt beklagar, var följande. Vid travsexan och prisutdelningen efter tävlingarna råkade redaktörens manuskript bli nersolkat av att innehållet i en kopp stark och smakrik ångande besk vältes omkull över detsamma. Papperen klibbades ihop och lades på tork på ett bord. Därefter var redaktören under ett par timmar upptagen av mogendans till Enars trio från Lennartsfors och ett par varv utomhus för att svalka av sig. När han så småningom var beredd för hemresa kunde han för sitt liv inte erinra sig var han lagt manuset. ”Stört urå”, som Ossian formulerade det.
Helt enkelt en minneslucka. Därför blir det att så här 36 år senare krypa till korset och vädja: Har någon tagit vara på manuskriptet, så skicka det till Portalens redaktion, snälla!

Travsexan på Folkets Hus inleddes med prisutdelning. Gustaf Östeby bugar artigt när han tar emot vandringspokalen.

Malören med de försvunna noteringarna skulle absolut inte ha kunnat inträffa i vår tid, nu när det finns laptoppar och autogiro och näthat och bildprogram, som gör att vi journalister kan stå i ständig och intim kontakt med våra redaktioner hela tiden.

Det var sämre förr!
 

10 mars 2020


Skriv kommentar

FÅGELVIK PÅ TUR

V:a Fågelviks Travklubb står på lördag som värd för åtta spännande löpningar inom Istravs-Touren. Med stor sannolikhet får vi en ny bästanotering för året vad åskådarantalet beträffar. Enligt uppgift uppnådde Töcksmarks Travklubb 219 personer, men där råder viss tveksamhet och misstanke om oegentligheter. Minst ett par besökare lär ha dubbelförts.

Fågelviksklubben har genom åren haft massor av framgångsrika medlemmar. Champion Rikard Lorentzon kanske är den man kommer att tänka på först, och på senare tid sticker Uno Jonsson ut. I nutid bör nämnas Lasse Pettersson i Bruntorp, vars Stardust Melody i fjol var den Fågelvikshäst som sprang in mest pengar, 343.000 kr.

Vi som följt Fågelvikstravet några år vet att vissa ekipage gärna återkommer i vinnarcirkeln år efter år. Steggson J:r var en sådan för att nu bara ta ett exempel. Om tendensen håller i sig bör man som spelare nu på lördag speciellt bevaka två Kylénhästar, Tyra Lill och Mine Lotta, vilka båda segrade när Torbjörn Westby & Co i fjol managerade samma tävlingsdag.

Tyra Lill och Gunnar Kylén kommer åter

Fast nu slår det mig: Toton är ju stängd! Lika stängd som den enligt förljudande kommer att förbli för all framtid efter 2023. Mina tips till spelarkollektivet lär därför vara av rudimentärt intresse.
Annars skulle jag kunna yppa, att jag själv under ett Holmedalstrav var insyltad i en klart olaglig spelhärva för rätt många år sedan, då jag och en person (som begärt att få vara incognito) trots att vi båda ingick i måldomarnämnden satsade pengar i varje löpning. Mannen, som själv kallade sig expert men som vi kan kalla Hagberg (men han hette alltså något annat) fick i varje lopp ta ut en vinnare. När denna förlorade, fördubblade i insatsen och efter ny förlust dubblade vi igen. Och så vidare. Etcetera. När sista löpet skulle gå var vi uppe i svindlande summor och jag föreslog: - Låt oss, Kjell-Åke, vända på kuttingen så att jag tar ut vinnaren och du får förlita dig till de andra. – Kör i vind! Jag valde nummer 7. När nr 3 gick in på upploppet i fyra längders ledning tjöt Hagberg: - Där ser du, din poselägg, vem det är som begriper trav!
Jag erkände mig besegrad och vadhållningen gick jämnt ut. Vad jag aldrig nämnde för min motspelare var att mitt val nr 7 var struken och aldrig kom till start.

H.G. Olivia, här med Alma, i år med Lea

Åter till lördagens program och att historien kan upprepa sig. Två ekipage som i fjol stod högst upp på Fågelvikspallen var H.G.Olivia/ Alma Emanuelsson och Harley Super Nova/ Lea Mattsson. De är med igen. Här har dock skett en körarändring som är klart intressant. Lea Mattsson, som nyss galahyllades som Årets ponnykusk/ryttare (Grattis!), har bytt styrning och kör i år H.G.Olivia. Och Alma, hon har skiftat häst och sitter nu upp bakom Harley Super Nova!

Harley Super Nova, ,här med Lea, i år med Alma

Det är nästan som på Solvalla, där Kihlström, Adielsson, Kontio och de andra växlar om bakom stjärntravarna.

Med en viss tillfredsställelse noterar vi också nu under försäsongen fina framgångar för flera av regionens tävlande; Nattbris, Conrads Wilhelm och flera andra. Vi tar av oss mössan!

Samtliga fotografier äro tagna av den skicklige dalslänningen Björn Martinsson.
 

27 februari 2020


Skriv kommentar

Men käre Erik! Jag blev kallad poselägg under hela min uppväxt i Bôtten. Är det verkligen möjligt att det inte fanns fler posar än mej? (än jag, heter det!) (Nej, numera är det lika rätt att säga än mej!) Jag kollar Warmlands ordbok. Inte ens han har med poselägg.

Postat av den 10 mars 2020

Lägg vet ju alla vad det är men vad är en pos? Finns ju som adjektiv också "posete". Emotser en fullständig etymologisk utredning av nordisten och språkvetaren Kroken.mvh Erik Nilsson

Postat av Erik Nilsson den 2 mars 2020

TVÅ STADIGA I TORNET

Nu på lördag kl 11 på förmiddagen är det dags för huvudstartern Gert Eriksson att höja den röda flaggan, när välrenommerade Töcksmarks Travklubb står på tur att arrangera istrav. I år upptar startlistan 11 hästar av ponnytyp och 45 vuxna d:o, en fullt godkänd siffra även om den är marginellt något mindre än 2019. 

Två som numera får betraktas som inventarier i måldomartornet har vi lyckats leta fram bilder på. MATS PERSSON sköter det maktpåliggande värvet som måldomare, men inte nog med det, han hinner dessutom greppa mikrofonen mellan loppen och sköta alla rapporteringar; strykningar, resultat, körarändringar, starter och omstarter, åthutningar av körsvenner som inte sköter sig osv osv.


Mats Orren Persson, den mångkunnige, är visserligen uppvuxen i Åmål men är numera naturaliserad töcksmarking med hemvist i Töresbyn. (Från samma hemman härstammar f ö en annan profil, riksdagsmannen Runar Patriksson, f d folkpartist, i dag Liberal).

Mats har till sin hjälp, en ovärderlig sådan, egenföretagaren och teknikersnillet BJÖRN HENNINGSSON, som visserligen inte är från Töcksmark men uppfyller alla andra kriterier för beteckningen praktkille. Med många års rutin från målkamerahantering presenterar han nu på mindre än 30 sekunder skarpa målbilder från varje löpning, åtföljt av på hundradelen korrekta kilometertider för varje tävlande. Han är dessutom måldomaren behjälplig när det gäller att ta det viktiga beslutet om någon häst passerar mållinjen i galopp eller passgång.


 Blômskingen Björn är på detta foto som vanligt på gott humör, men alldeles extra glad är han nu strax före Töcksmarksravet, eftersom han just blivit pappa för första gången i sitt liv. Vi och hela Töcksmark hojtar GRATTIS!

Missa inte Töcksmark på lördag!

Själv är jag mitt uppe i arbetet med Tankesmedjans SCHÄTTE BOKA, som släpps på skyltsöndagen i höst och av allt att döma blir den perfekta julklappen i varje hem i Nordmarken. Det svåraste är att jaga bilder, för texter kan man alltid ljuga ihop, men BILDER!

Just för ögonblicket söker jag efter kort eller teckningar (helst i färg) av positivhalare, doktor med stetoskop, emigrantskepp, barnmorska, samlingslokalen Uddeholm i Sillerud (Signebyn?), pastor O Johansson i Töcksmark (1905) etc.

 

Ett foto jag redan har, men inte vet vad det föreställer, är detta som vi grävt fram i Bertil Danielssons arkiv. Hjälp! Jag gissar på Norge nånstans, men det är bara en rå gissning. Ring 0573/ 303 20, om du vet!


Bilden skulle kunna symbolisera travsportens utveckling i Sverige, där våra småbanor hotas att krossas av Den Stora Stygga Speldjävulen. Men så illa ska det väl inte behöva gå, åtminstone inte här i Årjäng, där unga friska krafter drar åt rätt håll.

13 februari 2020


Skriv kommentar

TRAV PÅ STRUVEN

HOLMEDAL ALSTRAR NOSTALGI

När Holmedals Travklubb tutar i tävlingsluren, är det lätt att bli nostalgisk. Klubben i sitt nuvarande skick bildades i Bergeruds skola 1954, men man får för den skull inte tro, att det var första gången holmedalingarna samlades till ädel kamp på det som förr i världen kallades is och täckte våra sjöar och tjärn.

1954 hade travklubben varit i viloläge ett antal år och likadant var det den 27 januari 1911, då Holmedal ”afhöll sin första traftävling å sjön Strufven under synnerligen gynnsamma förhållanden, isen jämn och blank, vädret det härligaste man kunde önska sig. En stor mängd åskådare hade infunnit sig.”

LANTHÄSTLOPP
”Täflingarna försiggingo i sex särskilda löpningar eller klasser, hvaraf den sjätte var afsedd för arbetshästar, hvilka förut aldrig erhållit pris eller som under året icke deltagit i täflan.”

”Anmälningsafgifterna, 5 kr pr häst i klasserna 1-5 och 3 kr i klass 6, uppgingo till 168 kr tillsammans, och fördelades denna summa till priser åt dagens prisvinnare. I hvarje klass utdelade fyra priser, hvarje pris åtföljdt af en sleif (rosett) i de Svenska färgerna, och till 5:e häst en sleif. 36 ekipage deltogo."

STARTADE EN I TAGET
I första loppet (3-åringar 500 m) löpte hästarna en och en, i lopp 2 (4-år, 1000 m, två och två), i övriga lopp startade alla samtidigt men med rejäla tillägg för de bästa.

”Samtliga hästar voro af Norsk eller nordsvensk ras, alla vackra och pigga och i ypperlig kondition, ehuru en och annan presenterade sig väl fet. Nordmarkens raskaste hästar Jovial, Pålle, Stella och Ravn täflade i sina resp klaser.

BERNHARD STOD UPP
Dagens favorit var obetingat Pålle. Utom att han är en stor och vacker hingst, så presterar han ett i allo fint och rent traf. Trots sina 90 meters handicap tillryggalade han kilometersbanan på 2 min 6 sek, och inkom c:a 100 meter före andra pristagaren, under åskådarnes stormande jubel och hurrarop. Hade klubben haft ett extra pris att förfoga öfver, så hade detta utan tvekan blifvit tillerkänt denna hingst.
Särdeles lustigt var att se ägaren (Bernhard Andersson, Furskog) då han i stående ställning körde Pålle i tvenne lopp.
Efter täflingarna samlades täflare och klubbmedlemmar i Selen, där det bjöds kaffe och smörgåsar.”

Stamgäst vid Holmedals istrav var Frank Högberg som då oftast körde själv med skjortan lika öppen i halsen som här, även om gradstocken pekade på minus 12. Hästen är förstås Listjärn och kusken denna gång som så ofta Carl-Erik Kometen. Ordf m m Kjell Ericsson uppvaktar med anledning av att Listjärn år 1988 passerat miljonvallen i intjänade pengar. Men varför i hela världen ser gubbarna så trumpna ut? Kan det vara för att ingen är äkta holmedaling? Frank är göteborgare, Kometen från Silbodal och Kjell från V:a Fågelvik. Varifrån Listjärn själv är, har jag banne mej glömt. Han är nog från Holmedal? Vi bestämmer det.

PRIVILEGIERAD KLUBB
I nutid är det för de flesta travklubbar ett stort bekymmer att få ihop en frivillig stab funktionärer. Holmedal har i det avseendet sen urminnes tider haft något lättare än de flesta, särskilt som man kunnat förstärka med ett väl intrimmat par från Karlstad, Ingmar och Annika Gustafsson, den senare ursprungligen en tvättäkta holmedaling från Tveten.

1911 var det långt lättare att få folk att ställa upp. Då fanns ju inte Stjärnorna på slottet och slika frestelser. I de flesta hem fanns inte ens V75, i varje fall inte av den platta typen..
”Klubben beslöt att till prisdomare kalla Axel O. Eriksson, Hämnäs, Johan A. Trell, Rössbyn och Anders E. Andersson, Hän. Tidtagare: Albin Janson, Bäckevarv och Ernst Trell, Selen. Starter: Adolf Andersson i Kroken och ordningsman Levin Andersson, Gärdsbyn. Dessutom fanns givetvis hela styrelsen på plats: Ordf. klockare Norelius, v. ordf fanjunkare E. Lidén, Upsal, sekr Nils Olsson, Nygård, v. sekr. sergeant A. Danielsson, Tveten och kassaförvaltare Karl Oskarsson i Rössbyn.

Vem blir månne utsedd till ordningsman på lördag?

Hur konstigt det än låter har Björn Goop aldrig upplevt ett istrav som Holmedal arrangerat. Men han har gjort det bra eljest. Ett par Prix d ´Amerique och - framför allt - 14 championat i Årjäng. GRATTIS! Vi har grävt fram ett ungdomsporträtt, där han slipper tyngas av alla dessa meriter men i stället får kånka på en bag fylld av stövlar, dresser, extra kallingar och allt annat man måste ha med sig i jobbet, om man är travkusk. 

30 januari 2020


Skriv kommentar

SPÄNNANDE ISPREMIÄR

När det då ganska nyombildade Nordmarks Härads Trafvaresällskap den 30 januari 1909 - för 111 år sedan - i strålande vinterväder kallade till start på Selbedalsvika ”hade anordnarna tack vare det vackra vädret att glädja sig åt ett särdeles stort antal deltagare och en talrik åskådareskara.”

Den gången inleddes festen med att musikkåren Lyran spelade en festlig marsch före lopp 1 för att sedan återkomma med musik mellan löpen.
”Täflingen blef utan gensägelse den i sitt slag största och intressantaste, som någonsin hållits i häradet.”

Nu på lördag, 11 januari 2020, får vi klara oss utan Lyran och nöja oss med lite popmusik som Ola Hallerstedt bandat och som vi får förmedlad till oss via högtalarna. Det är vackert så. Men en tanke bakåt i tiden kan vi väl kosta på oss nu när vår äldsta travklubb, Karlanda, öppnar istravssäsongen.

HUR SÅG DET UT 2000?
Göran Axelson, den historiskt bevandrade f d sportchefen, har plockat fram en lista över vilka som stod som segrare motsvarande dag för 20 år sedan. Här har vi den:

BAS Lotti - Sören Jakobsson
Victoria Swiss – J E Halvardsson
Bytrona – Gunnar Kylén
Sofisticated Lady - Christer O Andersson
Rocky Bunter – Lars Dunder
Gittan RB – Marita Arvidsson

Gunnar och Marita finns uppsatta i lördagsprogrammet. Chans till 20-årsfirande för bägge två!

Marita ser vi numera i chefsstolen på Travmuseet men inte så ofta i sulkyn, vilket också gäller även de övriga. Med ett undantag: Gunnar Kylén. När han styrde Bytrona till vinst (vilket på den tiden brukade rendera en brödrost) var han 52 år fyllda, vilket vi med miniräknarens hjälp översätter till 72 idag.

För ett par dagar sedan lade nämnde Gunnar på Facebook ut en anslående bild på fader Tykos första travare, Munter Tor, född 1934. Med Tyko i sulkyn tjänade denne sin första prispeng just i dagarna för 83 år sedan, den 10 januari 1937, då han i 3-åringsloppet på sin hemmabana Årjäng (som Tyko f ö själv varit med om att anlägga ett halvår tidigare) löpte in till en hedrande sjundeplats på den goda km-tiden 2.30,9/ 1140m. Därmed inhöstade Tyko 13 kronor, vilket kan låta mycket, penningvärdet var ju ett helt annat på 30-talet, men när man beaktar att anmälningsavgiften var 12 spänn så blir man kanske inte fullt så imponerad.


Munter Tor (Jeff- Tora) var med sin tjusiga bläs och rejäla sockar på bakfötterna en anslående uppenbarelse även på sin ålders höst. Här är han en mogen man, gott och väl 16 år fyllda. Längst fram på ryggen sitter Gunnar, istravschampion massor av gånger, i mitten syrran Gun Britt och längst bak kusin Ingvor.


PS. NÅGOT OM TRAVPUBLIK
Under ett antal år i måldomartornet hade jag en alldeles utmärkt överblick över publikplatserna. Det måste jag säga, att jag ytterst sällan, om ens någonsin,  i min kikare kunde zooma in personer som visade tecken på att vara överlastade av starka drycker. Möjligen sågs någon enstaka göteborgare i midsommartid ta ett eller ett par felsteg, men eljest, nej.

I forntiden var det inte lika väl beställt med nykterheten under travevenemangen. Karlstads-Tidningens referent påtalade faktiskt detta i sitt referat från istävlingarna på Stora Le i Holmerud 30 dec 1887, påtagligt irriterad som han var över att alltför många tillstädeskomna ägnade sig åt att dyrka Bacchus, vinguden.

”Någon synnerligen oreda kan man ej säga förekom vid denna täflingskörning, men önskligt vore att Bacchibröderna från de olika socknarne ville i och för sig sjelfva bestämma sitt möte någon annan dag än just då traftäflingen försiggår med Nordmarks härads trafvaresällskap.”

Krokens säkraste tips inför kommande lördag: Inte en Bacchibroder att se på Årjängstravet. Inte ens på Stallfiket klockan 12 då den nya stalläktaren invigs med Reinholds megatårta och vackert tal, kanske rent av av ordförande Alf (?)
Själva tävlingarna börjar klockan 11 med ponnylopp. Välkomna!

8 januari 2020


Skriv kommentar

JULBETRAKTELSE

 

JULEFRID PÅ EDER ALLA!

Vi går mot ljusare tider. Även om den gröna vintern än så länge håller oss i ett fast grepp så finns ingen anledning att misströsta. Det finns så många ljuspunkter.

Under julstädning på redaktionen upptäckte lokalvårdaren detta getingbo en halv meter från min arbetsplats. Ger hopp om en ljusnande framtid!

FÄMTE BOKA
säljer sig nästan själv. Ett rykte förmäler att riskkapitalister köper på sig hela kartonger för att när förrådet är slut kunna sälja förstaupplagan till ockerpris. Jag vill inte tro att människor är så gemena. Dessutom ställer det till det för hela branschen när vi en gång i en snar framtid släpper Schätte Boka.

FBK I TOPP

Färjestad BK leder Elitserien över jul. Dock tror vi på en SM-seger fram på vårkanten lika litet som vi tror på tomten. Ett gäng som spöar Oskarshamn med 12-0 för att kort därefter åka till Småland och få stryk av samma lag, nej det är inget att hålla i handen. Det får räcka med att vi håller tummen! Ska vi tro att krafterna denna säsong räcker till semi?

ANTI-ERNST
Såsom kund hos Com Hem har jag f n inte tillgång till TV4. Så jävla skönt! Tack, Telia! Hoppas det håller sig så över helgerna. Jag är nämligen gravt allergisk mot Ernst, en åkomma jag tror jag är tämligen ensam om. Det är något oäkta över karln, han visar tänder hela tiden. Sjukt. Fast egentligen har han aldrig gjort mig det minsta ont, och jag har aldrig sett ett enda av hans program. Men i alla tider har jag haft något sånt hatobjekt. Jag avskydde Timell (långt innan han kröp ner i badtunnan, efter det förstår jag honom bättre, man vill ju hålla sig ren), dessförinnan var det nåt med Settman. Jag t o m fnös åt ikonen Hyland för ett sekel sedan. Mina idiosynkrasier (äntligen fick jag använda det ordet!) bottnar nog i ren och skär avundsjuka/svartsjuka! Mycket tyder på att jag är ett…

PERVO
Det märktes redan under realskoletiden, då jag som absolut enda alumn i vår klass, i hela Årjäng, i hela Nordmarken, i hela Värmland, njöt av lektionerna då Språklära stod på schemat. Särskilt när adverbialen (tids-sätts-gräns-grad-sats-chans-rums- och 17 till) togs upp till granskning av frk Strömberg, riktigt sperrade det i mig. Perverst!

EN BRODER
I nutid har jag under hela 2019 känt sympati för vår gamle jordbruksminister Eskil, nu guschelov av domstol friad för kram- och krampliknande yttringar av den vikingasjuka som jag under en lång karriär sett att så många av oss plågas av. Ett genetiskt arv från våra förfäder, Röde Orm och hans kollegor. Men det där tror jag dessutom har att göra med imagen. Hade Eskil bara varit 30 år yngre och 30 kilo lättare, hade han aldrig behövt klä skott för en och annan vänskaplig kläm! Då hade bordsdamen skrockat belåtet.

Den krigiska symbolen för ett just nu sargat fotbollslag.

ARSENAL
har jobbat sig ner till elfte plats i Premier League. Nu har dom fast mark under fötterna, för längre ner kan dom inte komma. Hit har de tagit sig tack vare stillastående försvarsgubbar med mittbena med förmågan att passa bollen mellan sig bakåt, i bästa fall ända till mv Leno. När motståndarna kommer emellan och bryter heter det otur och smisk av nåt bottenlag. Men tro inte, att jag sviker dom ändå, nej jag står vikingastadigt även i motgång! Gunners är Laget!

Travsport och Årjängs marknad äro två ting som höra ihop (Härads- och måldomare Torwald Svensson 1936). Detta är vår Drive-In en marknadsafton.

TRAVSPORTEN
ligger mig också varmt om hjärtat, speciellt den lilla fraktion som heter Årjängstravet. Visserligen har våra käraste dejtingtillfällen berövats oss, de gånger då massor av folk skockats runt banan, jag tänker då på Påsktravet, Midsommartravet och Marknadstravet. Men vi har än så länge kvar två ljusglimtar: Stordagen och Hoppet. Stordagen är V75tävlingarna den 11 juli och Hoppet är det att någon högre makt skall få in i sin skalle att Marknadsdagen, vår näst bästa publikdag, måste få återkomma tredje lördagen i september. Varje år. Liksom för Arsenal finns bara en väg: Uppåt!

Tror man inte på Tomten så kan man väl i alla fall få tro på en ljusnande framtid.
GOD JUL på alla!
Som bonusmaterial medföljer utan extra kostnad även en tillönskan om ett GOTT NYTT ÅR.

 

 


 

20 december 2019


Skriv kommentar

STABSLÄGE


STABSLÄGE I BOKBRANSCHEN
Ett alldeles förträffligt ord utan större innehåll men som verkar imponera på folk är STABSLÄGE. Nyttjas i tid och otid. Jag tror det betyder ungefär att ha det lite trångt om tid och idéer. I såna fall kan det behövas att man drar ihop extra folk och snackar sig samman, ungefär som vi gjorde i min ungdom. Då kallade vi det rektorskonferenser och hade ont i skallen vid frukosten Dag II. Stabsläge med andra ord.

Jag kom att tänka på det tjusiga ordet, när vi inom Tankesmedjan Årjäng Förr för några veckor sedan närmade oss deadline för Fämte Boka, som vi med buller och bång släpper kl 14 på skyltsöndagen. Skillnaden i arbetssätt jämfört med skolledarmötena är att vi i Smedjan inte jobbar kvällspass och därför slipper knapra Magnecyl när morgonsol går upp.

STABSLÄGE

För några veckor sedan såg jag till min häpnad att det inom travsporten gick att drabbas av böter ”för att ha stört defileringen” (eller vad det nu var) fast syndaren befann sig 90 mil fågelvägen från den punkt där störandet ägde rum.

På bilden är Björn bara hälften så gammal som han är nu, det är i stort sett enda skillnaden. Möjligen har hårsvallet lagt sig lite grann under tiden som gått.

Det var min favorit bland sulkykonstnärer, Björn Goop, som bötfälldes på Åby, fast han bevisligen (syntes i teve) i samma stund var i färd med att vinna storlopp i Finland! 300 kronor, det må han väl kunna hysta upp ur lomman och ändå ha råd till en hamburgare med extra allt på Siljafärjan på vägen hem, men PRINCIPEN!!!

Min gamle polare, han som stavar Axelsson med ett s, fick ta i med hårdhandskarna för att lugna ner mig. Björn var såsom ansvarig tränare skyldig till förseelser som hans personal begick när de störde segerdefileringen (eller vad det var).

Inte många dagar senare tog Björn sin 2000:de tränarseger, vilket skedde med V:a Fågelvikshästen Stardust Melody. Det skedde på Färjestad (en travbana utanför Karlstad) med Ulf Ohlsson i sulkyn, eftersom Björn själv var avstängd (vilket är oerhört ovanligt men han kanske hade stört nån mer ceremoni). I samma veva passerade han 7000-strecket för segrar som körsven. Fenomenalt vid så unga år (43, väl?).

 

Silleruds Travklubb har dragit igång istravssäsongen. Otur med väderleken hade de förvisso, men det är inte mycket att göra något åt nu. Så här såg det ut dagarna före premiären 9 nov.

STABSLÄGE


Apropå att på avstånd bli utpekad som syndare måste jag, eftersom istravssäsongen nu är igång (Sillerud körde sitt bygdetrav 9/11), återkomma till en måldomarnämndsfadäs som jag verkligen inte kan beskylla någon annan för och är långtifrån stolt över. I lopp 3 under ett Holmedalstrav råkade någon köra/rida för tidigt över startlinjen (som det så korrekt heter nu, förr sa man tjuvstart) och jag tillkännagav i mikrofonen: - Orsak till tjuvstarten var Thomas I Janson, fast jag mycket väl visste att min vän och kollega Thomas inte var med i lopp 3 överhuvudtaget.

Nej, Thomas satt på stallkafeét över en kopp kaffe och hade just tagit ett bett av sin macka (ansjovis och ägg), när han blev beskylld för reglementsbrottet. Naturligt upprörd som han blev hostade han till och råkade sätta en rätt stor sillbit i halsen men räddades undan kvävning av att en  kringsittande, jag tror det var Helge Låbbman, dunkade honom i ryggen.

Ett stabsläge till erinrar jag mig nu. Istrav: Töcksmark. Även här var det ett synnerligen grovt fall av köra/rida för tidigt över startlinjen som gjorde att jag nödgades utropa tjuvstart. Det bar sig inte bättre än att det blev: - Orsak till omstart var Thomas Janson! Då tog det tväreld i Sigurd Nilsson, den fungerande måldomaren. Helt mot sina vanor formligen RÖT han (Sigurd svor aldrig men den gången var det otroligt nära): - Men är du ifrån vettet, dä var ju Rolf Olsson!!! - Jo, jo, Sigurd, men Rolf i Tveten och jag är kusiner!

Thomas, här nedan i svartvitt eftersom fotot (nu i privat ägo) knäpptes för en Herrans massa år sedan, var inte med i det löpet heller. Jag har i tjugotre års tid grubblat över hur man gottgör sådana här rena skändligheter, nästan förtalsbrott. Upprepade förseelser till råga på allt. Jag ska be Hasse Svennehed att kolla i lagboken.

23 november 2019


Skriv kommentar

ÅRJÄNGS BEARTIME


För oss som är (inte så) lite lokalpatriotiska av oss hade det verkligen smakat mumma om Örjan Kihlström i lördags kommit loss från vinnarhålet med Beartime 20 meter tidigare. Då hade Stall H & J Hb kunnat stampa in i vinnarcirkeln efter Klass II-finalen på Solvalla.

Beartime har enormt många anknytningar till vår hembygd (som i förbigående sagt än en gång genomlyses av Tankesmedjan Årjäng Förr i Fämte boka, som släpps klockan 14 på skyltsöndagen 1 december. Hör bara:

TRÄNARPRESTATION

Tränaren, Helena Edlund, som visserligen inte är nordmarking av födseln, har hemma i Fälltakan gjort ett enastående jobb med den läckra 4-åringen efter Pastor Stephen. Han har målmedvetet och planmässigt trimmats på vägar, där tidigare stora travsportmän som Arne och Svante Karlsson smackat på sina hypersnabba springare. Flott!

ÅRJÄNGSANKNYTNING
En bit bakåt i Beartimes stamtavla döljer sig Årjängsbekantingen Mack Lobell, den ende som segrat i Golden Triangle: Hambletonian på Meadowlands, Elitloppet på Solvalla och Stora Sprinterloppet i Årjäng.

ÄGARE MED FINGERTOPPSKÄNSLA
Bakom ägarpseudonymen Stall H & J Hb kan dölja sig, men jag är inte helt säker därpå, Håkan Nordblad och Jörgen Karlsson. Förhåller det sig så, så är jag bekant med deras fäder. Håkans far, Roland, spelade jag under många år fotboll tillsammans med varje onsdag eftermiddag i Årjängs sporthall. Han hade en okonventionell stöt på bollen som lurade många. Dessutom är unge Nordblad uppväxt på Brunnsvägen, där jag i vintras ådrog mig en ganska kännbar parkeringsbot.
Karlssons far Svante var arbetskamrat till mig under mina många år i travsportens tjänst. En praktkille, som jag vill minnas vann sitt sista reguljära tävlingslopp (med Millan Pamela?).

Att banden till Fälltakan är slitstarka finns ytterligare bevis på; min mormor Maria var väninna och läskamrat till Agnes på Bäcken, en anmoder till grabbarna Karlsson.

SLARVA INTE MED PENNINGMEDLEN
Det jag vill ha sagt med detta är: GRATTIS till en förnämlig prestation på Solvalla och LYCKA TILL med valackens framtida karriär! Slarva nu inte bort den lilla slanten, 125.000, ni fick utan placera den förståndigt! I årets bästa julklapp till exempel: Fämte boka.

PASSA NÄSTA GÅNG
För att inte knäcka Årjängsportalens server nödgas jag avsluta dagens betraktelse här. Men nästa gång ämnar jag be om tillgift för att jag under min speakertjänstgöring vid ett istrav var på vippen att vålla en vän och kollegas alldeles för tidiga bortgång genom kvävning. Det är ett av mig orsakat tillbud som plågat samvetet i 22 långa år.

Mera Sillerud till slut:   Instundande lördag är det dags för Silleruds travklubb att köra bygdetrav på banan i Årjäng. Klockan 11 kallar Gunnar Kylén och ovan nämnda Helena till start. Evenemanget inleder vad som i folkmun kallas årets istravssäsong, även om det i sanningens namn är länge sedan man höll till på isen. Det är inte vårt fel. Det är klimatet. Vi hänvisar till Greta Thunberg för vidare kommentarer.

 

  

4 november 2019


Skriv kommentar

BOKslut

Läs hela inlägget ...

25 december 2017

SCOOPET

Läs hela inlägget ...

13 september 2017


Dela med andra!