Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Fjâle Boka på väg

 

Fjâle Boka

är just nu på väg från bokbinderiet och når oss på

LUCIADAGEN 13 dec klockan 17.
Lokal: Biblioteket, Årjäng

Efter en kort introduktion börjar
ÅRETS JULKLAPP 2018
att av certifierade säljare tillhandahållas för ett pris av kr 300:- Swish-möjlighet kommer att erbjudas.

Själva boksläppet förrättas av tf kommunalråd Lennart Nilsson, Tustebacken

Den som till äventyrs saknar del II i bokserien har möjlighet att komplettera sin samling för kr 100:-. Delarna I och III äro längesedan slutsålda.

Biblioteket bjuder på kaffe & tårta.

VÄLKOMNA!!!!

10 december 2018


Skriv kommentar

Komplettering m anledn av Erik Nilssons (han i förskingringen)certifieringsförfrågan: T f chef för försäljningsavdelningen är under Luciadagen 3) Karlsson Ulla-Britt, Manhem, Trankil. Erhöll sin certifiering redan vid släppet 2014. Licensen gäller som bekant i 5 år.

Postat av Bengt Kroken Nilsson den 10 december 2018

De certifierade äro 1) Nilsson Anna, leg dotter och 2) Ulf Nordström, bloggare, båda från Karlstad. Ingen av dem förekommer i Brottsregistret. ÄN. Swish-konto som kan användas tillhör 1)

Postat av Bengt Kroken Nilsson den 10 december 2018

Vilka är de certifierade säljarna och var finns de? Undrar kalänning i förskingringen.

Erik Nilsson

Postat av den 10 december 2018

Nu räcker det!

(En insändare som nått oss med julposten tillsammans med en GOD JUL-hälsning)

Undertecknad, som önskar vara anonym och därför inte undertecknar, har aldrig tidigare sett sig tvungen att blanda sig i politiken, men nu är det dags. Med några få enkla medel tror jag att de flesta samhälleliga problem kan lösas om blott någon törs ta tag i dem. Det krävs hårda nypor, men vi tror på en HELHETSLÖSNING.

Ett nytt politiskt parti behövs! Totaldemokraterna (TD)!

Nånstans där ute tror vi att hen finns, den nya partiledaren, en yngre, samlande kraft, likt Afrodite uppstigande ur vågskummet, en som förmår sträcka Stefan Löfven en hjälpande hand när han svetsar ihop en handlingskraftig regering. Eller tuffingen Ulf Kristersson? Eller Jan, den lillgamle skolpolitikern? Eller nån av de sylvassa tjejerna Ebba och Annie? Varför inte Jimmie från Blekinge? Vad säger förresten Jonas,  vår snabbe vänsterytter? 

DET HÄR VILL TD:

1) Försvaret. Vi bör satsa rejält utan att dutta med småslantar här och där. Den allmänna värnplikten byggs på och stärks. Ingen kan protestera, nu när det ser ut som det gör i omvärlden, särskilt i vårt närområde.
2) Skolan. Utan en gedigen utbildning kommer vi ingenstans. Fler, många fler, lärare, och bättre utbildade sådana. Vidareutbildade hängivna rektorer som ställer upp för sina elever och för sin personal. Fler vuxna i klassrummet och på skolgården, speciallärare, kuratorer och psykopater. Lönelyft! Barnen är vår framtid, det dyrbaraste vi har. Åtgärder mot utanförskap och mobbning bör sättas in mycket tidigt. Helst i förväg. Den som trivs med det ska få behålla mössa på under lektionerna (bra för den induktiva inlärningsprocessen, menar forskarna).
3) Hälso- och sjukvård måste prioriteras. Vi blir alla äldre. Dagligen! Vårdköerna måste utan dröjsmål bort. Läkarsekreterare ska avlasta doktorerna det mesta av pappersarbetet. Sjuksköterskorna måste få rimliga arbetstider och rejäla lönejusteringar. De sjukvårdsbiträden som så önskar får med bibehållen lön möjlighet att vidareutbilda sig. På sikt skall all sjukvård vara kostnadsfri för den enskilda patienten.
4) Skatten på drivmedel måste sänkas radikalt, helst tas bort helt, för att göra det möjligt för alla oss som vill bo i glesbygd att få tillgång till Guds fria natur. En sund hälsa drabbar den som varje dag vistas i skog och mark. Jord- och skogsbruk prioriteras. Hur ska vi eljest försörja oss om/när kriget kommer? Ved och vete!
5) Alla ska kunna anlita allmänna färdmedel, buss och tåg. En massiv satsning på vägar och (snabb)järnvägar krävs! Resor med buss/tåg måste rejält subventioneras av samhället. I förlängningen ska dylika resor vara gratis.
6) Miljön gynnas av åtgärder under punkt 5). Vem som helst som kan läsa en tidning, ser vartåt det barkar med nuvarande utsläpp av koldioxid, koloxid och metangaser. All el bör komma från förnyelsebara källor. Klimatet är inte att leka med!
7) Våra äldre, de som byggt vårt samhälle, måste få sina pensioner uppräknade, inte bara med nån enstaka procent utan med summor som märks i en tunn plånbok. Minst 100 % upp. Ordet fattigpensionär ska utmönstras ur i SAOL. Pensionsåldern måste sänkas och vara frivillig. 30 timmars arbetsvecka bör enkelt kunna införas tämligen snart.
8) Fritiden. Ung som gammal bör beredas tillgång till en aktiv fritid. Ett gym måste var och en kunna hitta inom bekvämt räckhåll (elcykelavstånd), liksom upplysta motionsslingor, fotbollsplan, curlinghall och (vintertid) skidspår. Att den så viktiga kroppen mår bra av daglig motion är det ingen som betvivlar. Vi vill väl inte bli ett land befolkat av hösäckar! Eller?

9) Invandringen. Den måste vi kontrollera. Noga. Det får inte bli så att nyanlända bidragsinriktade kommer hit och hänsynslöst roffar åt sig våra jobb. Men å andra sidan måste vi samtidigt ha generöst öppna gränser och välkomna alla som kommer för att här söka skapa en dräglig tillvaro för sig och sin familj. Vi vill att vårt land även fortsättningsvis ska vara ett föredöme för andra länder!

10) Rättsväsendet. Omedelbar upprustning krävs. Fler poliser på gatorna, de måste synliggöras. Rekrytering av nya krafter, uppräkning av lönerna. Gör polisyrket attraktivt! Sluta dalta med förbrytarna, skärp påföljderna! Inga rabatter på ådömda straff, men gå in tidigt med åtgärder för att förebygga brottslighet. Så småningom bör alla kriminalitet förbjudas.
11) Bostäderna. Bygg bort bristen. Bygg billigt så att hyrorna kan sänkas rejält. Alla måste ha rätt till ett drägligt boende. Men låt marknadshyror gälla, fastighetsägarna måste stimuleras till nysatsning. De måste få betalt för sina allmännyttiga arbetsinsatser.

12) SKATTERNA! För att driva alla kuggar runt, för att få det statliga maskineriet att funktionera, måste vi göra något år skattetrycket. Den grymt orättvisa värnskatten, som bara drabbar de rikaste, bort med den! Samma sak med fastighetsskatten. Alla de små och stora företag som skapar vårt BNP måste få utrymme för nysatsningar och vidareutveckling. Därför måste det löna sig att arbeta, det måste finnas ett incitament, en morot. Lösningen är en rejäl skattesänkning, minst en halvering av nuvarande nivåer. En sådan nedskrivning gynnar ovedersägligen den enskilde som får utrymme för privata investeringar och ökad konsumtion. En win/win-situation. Och OBS! Varje skattekrona ska användas där den gör mest nytta. Det har ingen tänkt på förut!

Vi är väl alla rörande överens om att värna om våra äldre? Pensionärerna, de som byggt landet med valkiga nävar. Inte ska de behöva ligga där och skumögt bläddra i gamla luntor utan  att ha ens en acceptabel sänglampa? Nej, vi satsar på våra gamla krutpersoner!

Nytänkande är vad som krävs. Vårt tonläge måste vara högt. Gör om…gör rätt…gör det nu! en slogan som går rätt in i vår månghundraåriga redliga svenska folksjäl. Här krävs bara en kraftfull ledargestalt, som vågar sätta ner foten, en med hår på bröstet. Gärna en kvinna i jämställdhetens tecken. I partinamnet måste givetvis ordet demokrat ingå. Alldemokraterna eller Fulldemokraterna, kanske? Nej, Totaldemokraterna(TD)!

5 december 2018


Skriv kommentar

SLÄKTHOPP SLÄCKT

Jag är så jävla besviken!

 

Per Olof Gustaf Hagström, han hittade i Houston, han! Livet är orättvist!

Det började med att Hagström, Mellerudsförfattaren, nämnde att han låtit dna-testa sig och hittat en drös intressanta sjumänningar och andra släktmedlemmar. En av dessa var en genomsympatisk fyr i Houston, Texas. Den hade han redan hunnit hälsa på och haft mycket roligt tillsammans med. Rik som ett troll och liksom flera andra på samma lista, genombegåvat humoristisk.

Jag ville inte vara sämre än Per. 817 kronor kostade det att få en bomullspinne på posten att gnugga fram lite spott med ur käften. Returporto skulle ingå. Ända till Amerika. Sen blev det att gå där och vänta, säkert sju veckor fram och åter till postlådan.

Helt klar var jag redan i förväg på att valloner fanns i bakgrunden. Vallonerna var yrkesskickliga smeder som lockats att från Belgien eller norra Frankrike invandra till Sverige på 1600- talet och några stänk av deras blod tror jag vi alla önskar ha i ådrorna. Min farmor Ingeborg var en mörk skönhet och Irma, hennes äldsta dotter, min faster, såg mer fransysk ut än någon fransyska jag någonsin sett. Fast jag har ju inte sett alla, förstås. Farsans två farbröder var smeder (se där!) i Bergerud och deras far i sin tur tillverkade de vackra smidena i och utanför Holmedals kyrka. Att för 817 spänn få vallonblodet fastställt var egentligen en onödig utgift.

Det jag ville ha bekräftat var något annat: ett inslag från Finland. Eftersom Ingeborg hade rötter i Karlanda och den församlingen gränsar till Finnskogen ligger det nära till hands att tänka sig att någon företagsam yngling därifrån vid tidigt 1700-tal spänt på sig björkskidorna och tagit friarstråten till Sucka eller Hög för lördagsmys med någon av mina förmödrar. Det skulle förklara den obändiga sisu som präglat mig som person så länge jag kan minnas. Oavsett hur svåra strapatser jag utsatts för och oavsett hur jag plågat mig har jag aldrig vikit en tum. Och jag har alltid varit den som suttit kvar längst i bastun!

Häromdagen kom beskedet. Det var rent ut sagt brutalt. Det betydde inte bara att 817 SEK var kastade i sjön (Atlanten) utan att allt annat jag drömt om var slaget i spillror. Där stod i klartext:

XX (mitt namn) är till 100,0 procent skandinav.

Inte en droppe vallon, inte så mycket som en enda finsk spermie inblandad. Och sånt ska man betala pengar för! Det som är mest knäckande är det där sista, 100,0. Hundra komma noll. Det hade väl räckt med 100!

Nej nu kan Per Hagström sitta där i Houston och sörpla bourbon. Hoppas han blir sur i magen. Själv får jag hålla mig till Löfbergs Lila på extrapris.

Nog ser man både vallon och finne i profilen, den skarpa blicken och det fasta käkpartiet. Om man tittar noga. Är inte detta en bredaxlad, handvalkad karlakarl som man lätt kan tänka sig svinga släggan vid ässjan i en sotig smedja ?

Det kan vara Trump själv som ligger bakom den fräcka dna-lögnen om 100,0 % skandinavism.

21 november 2018


Skriv kommentar

Ättersôm du härstammer frå Nôrre Hôlmedal, se va dä troligen en rätt bra promille sänna gammalt i dä prove.

Tôcke kan ställe tet utta att en vill.

Postat av Roland på Ögårn (lôrben) den 14 december 2018

Du är faktiskt jäkligt bra och snygg utan spermierna från valoner och finnar.

Storförtjust i ditt skrivande är jag!

Postat av Anne-Sofie Bäck den 29 november 2018

Som Sûckebjönnättling kan du trösta dig med att Sûckingane var Karlandas valloner. Skulle något tekniskt-praktiskt utföras så visste alla att for man till Sûcka blev man alltid hjälpt. Detta är inte taget ur luften utan fritt citerat från slöjdläraren, hembygdskännaren, allvetaren och inte minst prästen Esse Dahlin. Tillika kalänning.

Postat av Erik Nilsson den 22 november 2018

EFTERLÄNGTAT SLÄPP

 


Lill-Ingmars stod för musiken Luciadagen 2014. Längst fram på podiet sitter fr v Stig Blom och Sven Setterlind, båda mycket vitala och synnerligen aktiva fortfarande. Själva släppet ombesörjde kommunalrådet Daniel Schützer i mohikanfrisyr alldeles till höger om Stig & Sven. I  år är Daniel på Gran Canarias, men  Kulturnämndens ordförande Lennart på Tustebacken Nilsson är en fullgod ersättare.

Luciadagen 2009 var i viss mån en märkesdag för kulturen i Nordmarken. Då släpptes nämligen Årjäng Förr, en nostalgiskt färgad bok som beskrev tätortens gator och byggnader och folket som bott där nån generation tillbaka i tiden. Författarna var ett halvdussin ganska ålderstigna herrar, som nog egentligen inte tänkt sig nån fortsättning. Arbetet med Årjäng Förr hade tagit dem två mödosamma år men tydligen fick arbetsgruppen ändock blodad tand för 2012 återkom de med en ny bok. Nu hade ämnesområdet utökats till Nordmarken Årjäng Förr. Sen tog det bara två år innan nästa alster släpptes, då med den fyndiga (hm!) titeln Trejje Boka (Luciadagen 2014). Lokal, då liksom i år, bibliotekets till trängsel fyllda samlingsrum.

BOKSLÄPP

Nu är det dags igen! Många har efterfrågat Fjâle (Fjärde) Boka, men torsdagen den 13 december når den en ivrig läsekrets samtidigt som den löser julklappsproblemet i många stugor runt om i Nordmarken. Evenemanget äger som sagt rum på biblioteket i Årjäng och klockslaget är satt till 17.00. Efter själva släppet kommer de fem huvudförfattarna, som numera döljer sig under den något pretentiösa titeln Tankesmedjan Årjäng Förr, att egenhändigt signera de exemplar som köparna till äventyrs kan vilja ha namnteckningar i. För att inte väntan i kön ska bli för lång och tråkig kan de köande roa sig med att avlyssna nordmarkingska dialektprov, inspelade på 1930-talet av Edvard Rönnfors och presenterade av chefstekniker Per Hammar. Tankesmedjan har köpt in inspelningarna och donerat dem till biblioteket.

För att celebrera 9-årsdagen av nostalgifarbrödernas första boksläpp bjuder biblioteket på kaffe, cider och tårta.

En enhällig jury, delar av Tankesmedjan Årjäng Förr och därigenom garanterat ojävig, har utsett Fjâle Boka till ÅRETS JULKLAPP 2018.

Huvudredaktör för Fjâle (Fjärde) Boka är Staffan Svanqvist, inte bara rutinerad journalist utan dessutom i högsta grad ägande talets gåva.
 

17 november 2018


Skriv kommentar

I ÄLGJAKTSTID

Sedan massor av år har vår bana avslutat sin säsong den här söndagen i oktober för att nordmarkingarna påföljande måndag ska kunna koncentrera sig på höstens näst efter Årjängs-maaten största begivenhet, älgjakten. Så även detta år, även om man som utomstående tycker sig märka att intresset för jakten på senare år avtagit marginellt, möjligen beroende av minskad tillgång på vilt.

50-ÅRSMINNE

En som säkerligen med välbehag minns finaldagen för 50 år sedan är LEIF BERGGREN, som 1968 tog sitt första championat i Årjäng. 12 segrar hade han då skrapat ihop under de 22 tävlingsdagarna. Året därpå blev han återigen hyllad som mestvinnare, då med 15 segrar. 1970 klämde han till med imponerande 29 fullträffar (23 dagar). År 1971 efterträddes han på tronen av Karl-Gösta Edman men återkom 1974 och tog sin fjärde Årjängstitel. På söndag är han på plats för att hjälpa till som prisutdelare.


DRAMATIK 1970
När Leif Berggren för tredje gången skulle lagerkransas som champion tyckte Turgona, en mycket talangfull men egensinnig märr uppfödd hos Magnus i Sandvika utanför Årjäng, att sånt fjant inte passade henne. Hon reste sig på bakbenen, gick runt och trasslade in sig i sargen. Tillskyndande Göte Sandblom, Värmlands mest travfunktionär, fick vänta med kransen tills allt ordnat upp sig.

Arvikagrabben Leif Berggren var till mycket annat en gudabenådad startkusk, något som lade grunden till många av hans framgångar. En annan som har samma rykte om sig är den här finaldagens celebra gäst, Thomas Uhrberg, som utöver detta är en omvittnat skicklig jägare. Dessutom verkar det som om han har Årjäng som något av en lyckobana. Visserligen har han aldrig vunnit Årj Stora (som bäst tvåa bak Nuncio med Tycoon Conway Hall 2016) men under två av våra V75-dagar har han blivit trippelsegrare, 2006 och 2016. Det är han ensam om. Välkommen åter, Thomas!


Många år var Leif Berggren verksam i Italien, men sista gången han fick segerdefilera var i Årjäng 9/8 2015 tillsammans med Åmålshästen Mr Sethos. Nu återstår bara s k Legendlopp för den 78-åriga legenden.

EN YNKA JAKTDAG GAV ÄNKELÔTT
Min egen karriär som älgjägare (drevkarl) imponerar knappast. Även den daterar sig från 1968 och var en enda dag lång. Jag fick av rektor Schlyter inte ledigt från min tjänst som skollärare längre än så. När lördagen kom och jaktbytet fördelades erhöll jag dock trots allt en ungefär lika stor part som de fick som varit med alla tre dagarna. ”Kroken, han får änke-lôtten” sa Gustaf Östeby, den kände travmannen som var jaktledare i Backa/Klevane-laget. Där lärde jag mig ett nytt ord.

Fotnot. Jag tippar att en änke-lôtt var den tilldelning en markägande kvinna fick, när hennes make ställt undan studsaren för gott.

Ett utmärkt utgångsläge i striden om championatet 2018 har Carl Johan Jepson som med sin status som catchdriver hämtar segrar runt om i landet. Han har redan övat in ett klädsamt mästarleende i Vaggeryd, där han tog 6 vinster under de 12 tävlingsdagar den banan har. På söndag måste Mikael J eller Magnus ta tre segrar mer än Calle om de ska gå om honom, något som på förhand verkar mycket svårt.

Totalt ohotad amatörchampion är Arvikakillen Niclas Benzon. Här vinner han den 9 juni ett breddlopp med Bara Joe, något som han gjort ytterligare två gånger. Nästa år kan han  dock inte upprepa detta, eftersom han i år tävlat fler än 150 gånger och därmed inte får vara med när det vankas breddlopp.

 

Patrik Nilsson, vår rent eminente löpkommentator från Fjugesta, delar efternamn med  Per. som han på bilden intervjuar efter en av Pers  tre Årjängstriumfer. Om Per så önskar kan han räkna hem lärlingstiteln i kavaj, för ingen annan har chans att gå om honom under finaldagen. Själv har han dock två uppsittningar och kan mycket väl skaffa sig en fjärde pinne.

4 oktober 2018


Skriv kommentar

Hej, och tack för trevlig läsning Bengt! Jag är inte det minsta intresserad av trav men du skriver så bra så travet blir galloperande ögongodis för mig. =)

Postat av Anne-Sofie Bäck den 15 oktober 2018

HÖGTIDLIG STUND SATTE PUNKT

Så här kan ballonger se ut 2018. Ja, ja, tiderna förändras, som Selma Lagerlöf sa.  Foto: M Flink

JOHANNA INSTALLERAD
Johanna Karlin övertog chefskapet för Årjängstravet i strålande sol och kunde räkna in 3822 personer som besökare till marknadslördagens tävlingar, en dag som i de flesta avseenden bar prägeln av breddtrav med 10.000 som genomgående förstapris. 3822 är absolut en besökarsiffra någon höftat till på måfå, för med portarna öppna och folk strömmande till och från hela tiden måste det vara en ren omöjlighet att komma helt rätt. Själv skulle jag ha hållit på 3824.

 

Johanna Karlin är en mångsidig kvinna. Räds inte ens  söndagens oväder. Här har hon i strilande regn greppat intervjumicken och pratar allvar med Glenn H Persson, Åmålsgrabben med djupa rötter i Blomskog. Glenn har just med sin delägde Anotherdewey tagit fjärde segern i denne 6-årings liv. Foto: Bj M.

MER UT ÄN IN
Oavsett hur många vi var på plats så är det glasklart att några storspelare knappast dolde sig i myllret. Måttliga 1.118.526 kronor gick in på toton, vilket faktiskt är en helt normal omsättning en marknadsdag. Och långt, långt bättre än dagen därpå, då ytterst blygsamma 464.866 spänn slukades av de glupska totomaterna. Det är verkligen sällan inte ens halvmiljonen uppnås. I prispengar betalades det ut lite mera, 494.600, vilket härmed meddelas som en poäng.

MASARNA OSLAGBARA
Årjängs-mâten är varenda år sen tidernas begynnelse en färgstark tillställning, men just i år vete hundan om inte färgprakten var ännu större på travbanan. Den rikstäckande Ponnykampen Agria hade nämligen sin final förlagd till fjolårsvinnarna Årjängs hemmabana och hästälskande ungdomar från hela landet hade färggrant kostymerade kommit hit för att mäta sina krafter i tre olika grenar; en kunskapsdel, ett travlopp och en samarbetstävling. Värmland representerades i år av Färjestad (där f. d. Årjängstjejen Julia Eriksson är drivande) men vårt lag räckte inte riktigt ända fram trots seger i travlöpet för Ebba Wiberg med Sandra Edvardssons Consors Hilja (tränas av L. Mattsson). Nej, Rommes röststarka gäng blev för svårt den här gången, så finalen 2019 lär gå i Dalarna.


Rustade till tänderna var Rommes deltagare i Ponnykampens final och när sammanräkningen var kollad stod de som klara vinnare. Att segersuget fanns där hela tiden framgår om inte annat så av den här bilden. Ett svårt lag att möta visade det sig. Revansch i Borlänge 2019? Då rycker vi tussarna! Foto: Björn Martinsson.

SVÅRFUNNEN SYCAMORE
Apropå poäng så genomfördes under lördagen en tämligen krävande tävling, Marknadstipset. Där blev det de s k utslagsfrågorna som fällde avgörandet. Av 73 startande var det bara 3 som luskat ut vilken häst som skulle erövra fjärdepremien i lopp 4. (Rätt svar här gav 5 extrapoäng). Två av dem var Årjängare (Marianne Sundfeldt, Damklubben, och Magnus Persson, Högerud) vilka hade sympatiprickat in hemmatränaren Kristian Lindbergs Sycamore Broline, något som även Erik Dahlberg (hemmabana Färjestad) fingertoppskänsligt gjort. Övriga priser fördelades via lottdragning mellan de många som gissat att Lecompte/ Andreas Andersson skulle hamna femma. Grattis, alla 73! De som missat den här gången får bryta ihop och komma igen.

HÖGTIDLIG STUND SATTE PUNKT FÖR MÂTEN 2018

En sån här samling prominenta travmänniskor har aldrig tillförne radat upp sig på det splitter nya trädäcket vid vinnartribunen. Johanna Karlin längst till vänster välkomnas med blomster som ny travbanechef medan Roger Moström (trea fr höger) efter fem år på samma ansvarsfulla post avtackas och hyllas inför flytten till Axevalla. Övriga honoratiores är från Damklubben Karin Olsson, Laila Reuter (illa skymd), Äva Arvidsson, Kajsa Karlsson och Monica Turesson. Bredvid Roger står travsällskapets ordförande Alf Albinsson och på andra sidan Marita Arvidsson från Nordiska Travmuseet och Årjängstravets förre ordförande Kjell Ericsson. Även han (eller hon) som har hand om väderleken gav tummen upp genom att hålla inne med nederbörden för att inte störa det högtidliga ögonblicket. Björn Martinsson dokumenterade.

 


 

18 september 2018


Skriv kommentar

83:e MARKNADSTRAVET

För 83:e gången i obruten följd av år har besökare av Årjängs Marknad idag (lördag 15 september) möjlighet till en stunds travrelaterad avkoppling från tingeltanglet på marknadsplatsen. Årjängs Marknad har dokumenterat funnits sedan 1700-talet, alltid på samma plats som idag efter ett kortare mellanspel då den förlades till Strand, en halvmil söderut, i närheten av Sommarvik. Orsaken till den flytten var att man ville förebygga slagsmål, fylleri och skörlevnad men det visade sig gå precis lika bra att praktisera de olaterna i Strand.

HETA KÄNSLOR
I dessa valtider påminns man om en marknadsepisod från 1930-talet, då en skogshuggare från Våxlanda avkrävde en nabo besked om hur denne hade röstat. Grannen misstänktes för högersympatier och när han hänvisade till valhemligheten fick han tvärt en smäll på käften så att han näsblödande stöp i backen. När han kravlat sig upp, gav han igen och så var slagsmålet igång. Ett vittne, också misstänkt högerman, fick även han en snyting och blev utlovad mer stryk vid tillfälle. Mycket mera om detta och andra polisärenden från vår hembygd kan inhämtas i nostalgibok nummer 4 (Fjaale boka) som Tankesmedjan Årjäng Förr släpper under skyltsöndagen den 2 december. Lokal: Biblioteket. Given julklapp till alla kulturintresserade. En självklarhet på varje nattduksbord.

(SPRÅK)POLISÄRENDE
Den vänstersinnade skogsarbetaren fick naturligtvis vid tinget svara för sitt hårdföra sätt att bedriva propaganda och sona sitt brott med såväl böter som fängelse, 4 månader villkorligt. Dock tilldömdes han inga böter, så som mitt huvudorgan Travronden envisas med att formulera det när det gäller bestraffningar. Så sent som förra veckan tilldömdes Björn Goop 50.000 för förseelser under Derbyt. Som gammal amatörjurist skulle jag välja ådömdes. Man kan tilldömas en belöning för rådigt ingripande men aldrig ådömas 1000 kronor för samma sak.

Som språkpolis vill jag samtidigt beivra oskicket att under marknadshelgen hälsa på bekanta med ett hurtigt Hej på marten! Det uttrycket är helt gångbart i Arvika om ett par veckor, men i Årjäng heter det maaten (med långt öppet a-ljud, som i Fjaale boka). Och ”hej på maaten” säger förresten ingen heller, det räcker med ”hej”. Att man är på maaten vet man ju redan. Förhoppningsvis. Fotnot: Det är från min sida sett helt okej att bokstavera höstens största evenemang mâten.

Och förhoppningsvis tar många chansen i Marknadstipset på Årjängstravet idag, lördag. Visserligen kniviga frågor, men alla svar finns i Från 50 till 80, jubileumsboken med dess förträffliga index. Det går nog att kika i den utanför Damernas Shop, där tipskupongerna delas ut. Du behöver absolut inte ha alla rätt, åtskilliga tröstpriser vinkar!


Yr.no förutspår ett någorlunda acceptabelt väder under årets marknad. Ingen sol men inte råkallt heller. Hoppas i alla fall att vi slipper det envetna regnandet från 1980, när Bertil Danielsson var ute med sin Leica. Ingvar Björnsson och barnen Erik och Lena tog skydd bakom hamburgerståndet. Bror Denisson i sportmössa gjorde sammalunda. OBS! Marknadstallen som skymtar i bakgrunden har numera fallit för åldersstrecket och motorsågen.

11 september 2018


Skriv kommentar

Äntligen en språkvårdare som vet hur Mâten stavas och uttalas.Låt jössehäringarna behålla sina läten för sig. Västom Finneskogen heter det och ska bara höras: Mâten

Med vänlig hälsning

Erik Nilsson, kalänning och språkvårdare.

Postat av Erik Nilsson den 11 september 2018

RUBRIKATÖR FÖRSTÖR TVILLING

Den 2 september var en Stor Dag, inte bara för att redaktören den dagen fyllde år och vännen Ossian Andersson, populär amatör från Blomskog, skulle ha gjort sammalunda, om han funnits kvar ibland oss (85 år), utan dessutom för att Ossians dotterdotter LINDA PULKKINEN och LA DIVA ROSSI gjorde stor succé i K G Bertmarks Minne på Jägersro. Från nästan första steget till sista spårade de KGB, det mest prestigefyllda amatörlopp Sverige äger. Inte blev fröjden i vår region mindre av att Årjängs andra representant, Niclas Benzon, med Lord Flax spurtade frenetiskt långt ut i banan och tog andraplatsen. Det enda som möjligen gav oss spelare en sur smak i munnen var totoutdelningen. Vinnaroddset 27,49 kan ingen klaga på, men tvillingen gav bara 28.40! Vi behöver inte söka länge för att hitta syndabocken till den klena differensen: Vår egen rubriksättare! Denne förutsade ju dubbeln redan i vår föregående blogg (24/8, se nedan). DUBBELCHANS I BERTMARKS vrålade rubrikatören ut med sina iögonfallande versaler. Alldeles för många läser den här spalten! Hädanefter kommer redaktören själv att sätta överskrifterna. En plånboksfråga.


Med ägare/tränare/skötare Linda Pulkkinen i vagnen tog La Diva Rossi hem Bertmarks i Malmö. I Årjäng ses Linda med sonen Ludvig, 8 månader, i en helt annan vagn förra sommaren. Gossen var redan från dag 1 en pricksäker typ, han föddes nämligen exakt samma dag som La Diva Rossi tog karriärens första seger (Momarken, 6 december 2016, 2140/16,0a, Per Ludvig Nilsen körde). Ludvig är nr 3 i barnaskaran, Selma och Kim heter syskonen. Fotograf: Björn Martinsson

MARKNADSTIPS PÅ GÅNG
Suck! Efter denna tävlingsomgång återstår bara tre Årjängsdagar att med fröjd i hjärtat se fram emot för alla travbitna nordmarkingar. Den första av dessa är själva marknadsdagen. För att ytterligare förhöja stämning och spänning har vår avgående chef Roger Moström och hans företrädare Göran Axelson (lämnade sekris för sex år sedan) med gemensamma krafter totat ihop en finurlig tipstävling. Riktigt flotta vinster garanteras, nästan av jackpot-stuk. Frågorna kommer att finnas i programmet lördag 15/9. Svarskuponger hämtas utanför Damshopen och lämnas där före lopp 4.

För att hävda sig i topp, är det en enorm fördel att ha tillgång till MELLAN 50 OCH 80, jubileumsskriften. Försåvitt den boken möjligen fortfarande fattas i något värmländskt hem, finns möjligheten att rätta till detta eftersom Årjängstravet under marknadsdagarna kommer att utbjuda den – så långt lagret räcker – till ett skamlöst rabatterat MARKNADSPRIS om 200:- (Ord 295:-):

Just i dessa dagar fastställs tävlingsprogrammet för nästa år. För min del har jag bara två önskemål, ganska modesta sådana: DUBBELTRAV på midsommar och ÅRJÄNGS KOMMUNS DAG fredagkvällen före Årjängs Stora Sprinterlopp.


I samma veva som Linda och hennes Diva hedrade Värmland där nere i Skåne var vår redaktör ute i lingonskogen med en grupp plockare. Från sin centrala plats ledde och fördelade han med sin mångåriga rutin arbetet (pekade) på ett förtjänstfullt sätt. En detalj är Karlanda Travklubbs keps som inte bara inger respekt utan dessutom håller älgflugorna på avstånd, varför vet ingen. En annan detalj som möjligen kan bli stilbildande är fotbeklädnaden; vanliga innetofflor. Assistenterna hade helt enkelt missat att ta på brukaren kraftigare doningar. Obs! Väskan med sjukvårdsartiklar får aldrig glömmas hemma, när man drar till skogs. Fotograf: Maria Båtsman

Lindas fenomenala Jägersrolopp spelades givetvis in på teve och avnjöts vid hemkomsten.


 

4 september 2018


Skriv kommentar

DUBBELCHANS I BERTMARKS

Svenskt Travderby stundar. Söndag 2 september är det dags. Även om ett par av förhandsfavoriterna skändligen gjorde bort sig i kvalen så är intresset naturligtvis på topp. Liksom det har varit varenda år. Vem minns inte 2004, när Gazza Degato segrade och Tom Horpestad fick skruda sig i den ljusgula kavaj som fortfarande har en hedersplats i garderoben i Klevane?

Niclas Benzon är inte bara ett av våra hopp i Bertmarks, han är dessutom champion i  Arvika. Den hemmabanan har han så nära sin bostad som 380 meter fågelvägen. Travet sitter i generna, hans pappa var en duktig amatörtränare på sin tid. Björn Martinsson tog bilden.

Ett löp där ortnamnet Årjäng kan komma att glimta till under derbydagen är K.G. Bertmarks Minne. Där har vi faktiskt två representanter med bakom startbilen detta år i loppet som är det mest prestigefyllda för Sveriges amatörer. Deltagarna måste under sin karriär ha vunnit minst 10 lopp och får inte ha innehaft proffslicens. Kriterierna stämmer in på Niclas Benzon, som med Lord Flax (tränad av Henrik Hollsten, Axevalla) kvalade in på Åby, medan Linda Pulkkinen tog trippen till Bjerke med sin La Diva Rossi. 5-åringen segrade i Oslo och nu bär det iväg till Malmö. Per Ludvig Nilsen har tidigare tränat och kört stoet under tiden som Linda varit barnledig, men från och med midsommar i år har Linda själv skött träningen.

Vi kommer naturligtvis att hålla varje tillgänglig tumme för såväl Niclas som Linda, liksom vi gjorde det 2011, då vi till Jägersro skickade ner Elstar Pride,9, tränad av Gunnar Andersson, Blomskog, och körd av veteranen Bjarne Albinsson. Efter en läcker styrning på väntan måttade Bjarne in segern till 1 ½ längd. I Blomskog är förresten även han bosatt, liksom Linda Pulkkinen.

Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka det, men faktum är att förstapriset i Bertmarks Minne har dalat till 150.000 kronor. För sju år sedan fick Blomskogs stolthet, Elstar Pride, 200.000 med sig hem. Nu i valtider är det känsligt att peka ut någon skyldig. Jag säger väl som brukligt är, att vi ser allvarligt på det här och kommer att lyfta frågan men vi kan inte förrän vi har resultatet av en samlad bedömning lämna något slutgiltigt besked.

Det kan bli Blomskog i år igen. Linda Pulkkinen har liksom Benzon trav i generna, inte minst från morfar Ossian Andersson. Bilden här ovan togs för något år sedan, då mannen på bilden, Kjell Ericsson, var travsällskapets ordförande.

 

 

 


 

24 augusti 2018


Skriv kommentar

BOKslut

Läs hela inlägget ...

25 december 2017

SCOOPET

Läs hela inlägget ...

13 september 2017


Dela med andra!