Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

TALMYSTIK

Att hålla tal är något många fasar för. Torr i mun ska man knacka i glaset, lite halvlummig resa sig och säga nåt snällt men samtidigt småelakt och orimligt humoristiskt, om nån ganska intetsägande 50-åring. Eller ett brudpar. Eller en 80-årig moster. Hur ska man börja? När ska man sluta?

En som verkligen kan hålla tal är vårt S-märkta kommunalråd DANIEL SCHÜTZER. Jag hörde honom en gång inviga en vindkraftsanläggning helt utan en massa ”hrrm” och ”ähum” och ”som jag brukar säga” och ”öhh”. Utan skrivet manus. Suveränt!  Men talekonstens regelverk ska jag inte utveckla här. (”Utveckla!” säger dom i Trav-TV, det har jag lärt mig där. Låter bildat).

Nej, här ska behandlas TALMYSTIK. I Daniel Schützers fall är det siffran 4 som gäller. Kan någon som inte är lika obevandrad i det ockulta som jag är, förklara detta: Den fjärde april 2004 – 04 04 04 - vann Daniel sitt första lopp på Årjängstravet med sin egen CITYGIRL.  Och den fjärde april 2018 – 18 04 04  – vinner han på Solvalla (Solna) med Citygirls fjärde (ja, femte då, om det ska vara så noga!) avkomma CITYGLOW!!!! Aldrig någonsin under en lång sulkykarriär har han överhuvudtaget tävlat den 4 april annat än just dessa två gånger. 100 % alltså.

 

Artigt bugande tar Daniel Schützer den 4 april 2004 emot applåderna från cirka 711 åskådare efter sin och Citygirls första seger på hemmabanan.

Som alla andra Årjängska kommunalråd (utom Sune Paulsson) har Daniel Schützer alltid hyst ett brinnande intresse för hästar och trav. Redan under sin veterinära studietid pryade han hos en så pass duktig tränare som Stig Henry Johansson. Denne Johansson har travkört på massor av banor, men det har Daniel också. Han har tävlat – och segrat! – på följande: Årjäng, Åmål, Åby, Färjestad, Solvalla, Bjerke, Drammen, Axevalla och Eskilstuna. Jag kan p g a iråkad hög ålder ha råkat glömma någon. (Varför aldrig Arvika?) Vid ett snabbt överslag får jag det till att han har hemfört mellan 25 och 30 segrar. Vårt allra första råd, Sigurd Olsson från tidigt 70-tal, är registrerad för något liknande. Respekt!

FÖRVANDLINGSNUMMER
En som medverkat till en hel del av Daniels vinster är Lovelorn, som hade testats hos välkända tränare (Olle Goop, Per E Eriksson, Åke Svanstedt, Fredrik Söderberg) innan han, 9 år gammal, landade i Huken hos Daniel och Daniel (Markstedt). Där undergick han en veritabel metamorfos, som resulterade i 8 segrar. Ännu fler gånger (10) fick Daniel segerdefilera med den egna uppfödningen City of Peace. Nog verkar det som om hemmanet Huken erbjuder en gynnsam jordmån för travsport. Granne till Schützer bor sålunda Leif Turesson, den framgångsrike amatörtränaren, och här har i forntiden fostrats en så god travare som Ceirita, stammoder till självaste Järvsöfaks.

Då Citygirl 040404 vann 25.000 kr hemma i Årjäng hade hon 2 dm marginal till tvåan (Pretty Post/ Björn Goop). Dottern Cityglow nöjde sig med halva det avståndet när hon inför 711 vittnen spurtade hem 30.000 på Solvalla den 4 april 2018. Räcker gott det också.


INVESTERINGSOBJEKT?
Har det lönat sig att genom åren på toton följa Daniel med s k sympatispel? Tanken är god, och faktiskt är det hugget som stucket. Nån krona hit eller dit får jag det till, när jag använder mig av gammal hederlig huvudräkning (föråldrad - numera rödlistad - inlärningsmetod inom matematiken). Några riktiga högodds kan vi dock inte räkna in. Daniel har dokumenterat ett tömlag av den klassen att hela 15 av vinsterna gett utslag under 5 gånger på totoskalan. Sämsta utdelningen fick anhängarna när Lovelorn firade nyårsafton 2013 i Eskilstuna. Ynka 1.17 räckte väl till ett par morötter men champagnen fick ersättas med flaskvatten. Enda gången oddstavlan visat över 20 ggr var 26 november 2015, när Bobbery täppte till käften på en gapig Åbypublik med 28.45 gånger insatserna. Cityglows Solvallaseger häromsistens var förresten värd 10.60. Hon vann med en näsborre, vilket tyder på vinnarskalle hos såväl häst som kusk.

Veterinär Schützers huvudintresse ägnas åt (trav)hästar (och politik förstås) men det betyder inte att han inte behärskar andra sektorer av djurläkeriet också. När vi visade upp Loke så sa han ögonblickligen: "Han har skabb!".  "Har jag verkligen det?" sporde jag oroligt, men lyckligtvis var det katten som avsågs. Loke var döpt efter en lite klumpig dalslänning i snabbloppsklassen på 50- eller 60-talet, möjligen ägd/körd av Bengt Jonasson.

UPPLADDNING

Glömde jag säga att Cityglows uppladdning inför val- och pokalåret 2018 ägde rum under Töcksmarks istrav den 10 februari? Så var det i alla fall. En proper insats till vinst med 1 längd. Än en gång har vi fått oss bevisat att det är vinterns istravtävlingar som lägger grunden för kommande stordåd.

10 april 2018


Skriv kommentar

29 MARS JUBILEUMSDAGEN

20 ÅR

Just denna dag, torsdagen den 29 mars 2018, är en märkesdag. En jubileumsdag. Det kanske inte alla kommer ihåg, men så är det.  På pricken 20 år har nämligen passerat sedan TOM HORPESTAD  tog första segern på sin nya hemmabana efter flytten från Forus på västkanten av Norge till Årjäng, metropol i Nordmarken. Hästen han gjorde det med var New Star V. och de båda fortsatte sedan med att vinna löp i parti och minut, t o m på Solvalla. Det var starten för några lysande år med derbysegern 2004 (Gazza Degato) som kulmen.


Jodå, för exakt 20 år sedan tog Tom Horpestad i Statoils färger för första gången vägen till Årjängs vinnarcirkel. För att konfundera betraktaren har vi spegelvänt Bo Larssons bild där Bengt Wall, Valnäs stuteri, står beredd med blommor och hederspris. På den tiden var det oftast Svante Karlsson som höll i tömmarna vid högtidliga tillfällen.

10 ÅR
Ungefär vid den här tiden för 10 år sedan hände också grejer. En mycket ung tjej (18 år) från Klässbol spänstade upp på Lars-Inge Olssons Melody Bråten och vann i Åmål ett kvallopp till Sverigeloppet monté och fortsatte en dryg vecka senare med att på Solvalla rida hem även finalen och 100.000 kronor. Flickans namn: PAULA PETTERSSON.
Apropå Solvalla så håller Paula från 1 mars i år till där permanent. Efter ett år som sportchefsassistent vid Årjängstravet har hon numera samma jobb på landets huvudarena. Raskt marscherat!

 

Paula på kalas i Årjäng. Hon minns med nöje segern för 10 år sedan i Åmål. I Åmål har hon också hittat den stilige kavaljeren, som heter Oskar J Andersson. Även han har god hand med hästar. Täcket i bakgrunden gör reklam för damklubben i allas våra hjärtan. Festfotograf: Björn Martinsson, likaledes i stort sett från Åmål.

 

En verkligt viktig reglementsförändring infördes av travets högsta myndighet (STC , efter namnbyte ST) våren 2008.
Åldersgränsen för körsvenner höjdes från 65 till 70 år. Sedermera har ytterligare en höjning skett så att även äldre personer kan få licens, förutsatt att de av läkare bedöms vara friska nog för uppgiften.
Vår egen Karl Gösta Edman hade till för någon månad sedan toppnoteringen som äldste segrare i travlopp (Zirkonia) med sina 77 år, 182 dagar, innan Sven-Erik Landin, Gävle, två veckor äldre än KG, suddade ut den noteringen ur rekordlistan.

8 DAGARSJUBILEUM
För 8 dagar sedan styrde PETER STRÖMBERG. Elstar Rapida till seger och brakodds på Färjestad, 25,91 ggr pengarna. Det renderade spelarkollektivet ett IG (fast IG-betyget kanske tillhör en betygsskala som inte längre tillämpas? Vad det heter nu, vet jag inte. På min tid var det BC), för bara fyra dagar tidigare hade han visat toppform genom att på Momarken sätta dit Ernst Per Sören Perssons Hangre till ett ännu högre odds, över 46 ggr. Peter är känd som en kusk som alltid kör vårdat och styrningen på Momarken var sannerligen direkt hämtad ur läroboken. Stall- och kuskform är något som ansvarsfulla totospelare måste beakta! Hur många gånger ska man behöva predika detta?

Högerudshästen Hangre (nr 1) vinner inte ihjäl sig precis, men Peter Strömberg hittade nyckeln till framgång på Momarken. Det brukar eljest vara folk med efternamn som Kihlström och Goop som måttar in segermarginalerna till nån halvdecimeter så som Peter gör här efter en löpning i vinnarhålet. Snyggt! Nr 7 Enzo Am och Michael Larsson hinner inte riktigt fram där ute vid betongväggen. Kurt Einevåg var  givetvis på plats och plåtade.

 


 

29 mars 2018


Skriv kommentar

Från Ymer Lord till La Diva Rossi

Instundande lördag står Blomskogs travklubb på tur att arrangera ”istrav”. Det är en anrik klubb som fostrat många namnkunniga travare alltifrån forntidens Ymer Lord till dagens La Diva Rossi. Nio välmatade lördagslöpningar kan förhoppningsvis fresta publik i en omfattning som hotar storbanornas siffror: 535 resp 551 på Solvalla o Jägersro förra tisdagen och 527 (Åby) resp 469 (Valla) vid V86 på onsdagen. I motsats till nämnda banor lockar Blomskog sedan med Mat & Dans i samband med prisutdelningen i Blomskogs Folkets Hus på kvällen. Till det evenemanget, som börjar kl 19.30 är alla hjärtligt välkomna.

Travbasen i Blomskog heter Bjarne Albinsson, 73-åringen som fortfarande är i högsta grad aktiv i sulkyn. En av hans företrädare som ordförande var Ossian Andersson, som på bilden här ovan blir prisbelönt för en av Stjärngallants vinster 2001. Dotterdottern Linda Pulkkinen som numera själv har stora framgångar som amatörtränare och körsven/ryttare, delar segerglädjen.

KÄNDA NAMN I PONNYLOPPEN

I de båda första löpen är det ponnyhästar som mäter sina krafter, 14 st i kategori A (de minsta pållarna) och 11 i klass B. Igenkännandets glädje erfar man när man bland namnen på körsvennerna återfinner sådana som Daggert, Lindberg, Silvén, Karlsson, Lunde, Norsell, Arnerlöf m fl. Vi applåderar att hästintresset är något som nedärvs från generation till generation.

Vi ska kika på ett par gamla bilder från den tid då istrav avverkades på is. Året är 1960. Nästan på Ymer Lords tid.

I hägnet av Blomskogs vackra kyrkobyggnad flaggas första loppet av på Blomskogssjön (eller heter det Blomskogstjärnet?) den 7 februari 1960.

Tävlingsledningen är samlad. Tvåa fr höger är Bertil Olsson, trea fr v Georg Nilsson (?). Karl-Åke Häggbom i mitten fungerade som måldomare. Vem är den lille gossen, månne? Han beundrar det imponerande vandringspriset som har fått en framträdande plats på biltaket. Bertil Danielsson var fotograf.


Det mäktiga priset vandrade detta år, 1960, till Åslanda. Jag gissar att det kan ha varit Åsa Nisse vinnarhästen hette (men där är jag egentligen ute på tunn is). Gustaf Östeby tar artigt bugande emot pokalen från Karl-Åke Häggbom. Bertil Olsson kollar att allt går rätt till.


PS. I all OS-hysteri har jag faktiskt missat att en duktig Värmlandstjej erövrade en hedrande silverplats vid SM i fransförlängning i Göteborg. Detta är en gren där vi ligger hästlängder före norrmännen, bara en sån sak. Det är viktigare än många tror att ha ögonfransarna i gott skick.

 

 

 

I

7 mars 2018


Skriv kommentar

BISPRINGA

SPRÅKVÅRD

Esomoftast sitter jag på min kammare och småsörjer över utarmningen av vårt vackra gamla språk (svenska). Jag tycker mig ha lyckats återuppliva ord som det tidigare överaxelnsedda enkannerligen (det som på värmländska uttalas schäschillt)  vilket jag nu till min fröjd återfinner här och där i åtskilliga texter, inte bara i mina. Däremot har jag inte på många decennier mött bispringa, en annan favorit. Att hjälpa, räcka en hjälpande hand borde eljest vara en bjudande plikt för oss alla, enkannerligen i dessa oroliga tider när tågförseningar, förkylningssymptom, snökaos, uteblivna morgontidningar och andra katastrofer drabbas oss i ett i ett.

Då redaktionen häromdagen fick ett mejl från MÅNGÅRIG angående Årjängstravets tävlingsdagar i gången tid, tvekade jag inte minsta om vem det gällde att kontakta för att bispringa mig. Axelson, vårt lokala travorakel! Det tog 18 minuter, innan jag hade svaret:

Den senaste reguljära tävlingsdagen vintertid kördes söndagen den 28 februari 1954, alltså lustigt nog exakt på dagen 64 år innan MÅNGÅRIG via cyberspace ställde sin fråga.

Lite bonusmaterial bispringer oss Axelson också med. Dagen var en härlig vinterdag, nästan molnfri med svag vind från sydväst och en temperatur om c:a 8 grader minus. Första loppet flaggades av exakt kl 13, när klockorna från Silbodals kyrka klingat ut efter högmässan. Publiksiffran uppgick uppskattningsvis till 1300 och dagsomsättningen blev 89.216 kr, vilket var relativt ordinärt för årstiden.

En väl påpälsad Folke Hjalmarsson hade en lyckosam dag och fick segerdefilera tre gånger: Bernstorp kmtid 1.31,3, Liseman 1.51,9 och Kuva Scott 1.29,6 (dagssnabbast). Övriga vinnare var
Sverker Hagen/ Soltorpa 2.01,5,
Segol Nilsson/ Björsar 1.51,9,
Sölve Emanuelsson/ Ceressa 1.56,4,
Eskil Pettersson/ Edelweiss 1.31,7,
Bengt Nilsson (Blomskog)/ Kandy 2.02,2,
Rune Einarsson/ Elsassprinsen 1.42,7
Isidor Segolsson/ Bris 1.49,9

Blomskogssonen Bengt Nilsson, 24, hade en duktig märr i Kandy e. Solo - Åseby Kajsa. Hon fick så småningom ett rekord neråt 1.40, men 28/2 1954 räckte det med dryga 2 minuter. Bilden i privat ägo.

Över till något helt annat. En god Årjängsvän, en pionjär inom trav i TV, en ordkonstnär och glädjespridare har fyllt 70. Du, Hans G Lindskog, gratuleras så här nån vecka för sent (våra pressläggningstider, du vet hur det är).

Jag är inte helt säker, men jag tror, att våra vägar korsades redan för 70 år sedan. Mot slutet av vårterminen i latinlinjens första ring vid Karlstad Högre Allmänna Läroverk flanerade jag en söndagmiddag i Ränna (Kungsgatans västra del) när jag iakttog en elegant dam med hypermodern (gulgråbeige?) barnvagn, vari en rödfnasig unge låg och gallskrek. Det kan ha varit borgmästarinnan som luftade dig! Jag säger inte att det var så, men medge att det i alla fall inte var orimligt!
Dock, om jag ska vara 100 % ärlig, var det inte spädbarn i vagn jag var ute för att bekika utan fastmer från alla håll kommande 18-åriga tjejer och – förstås – NWT:s depeschkontor, där färska resultat från Allsvenskan anslogs allt eftersom de inrapporterades.

Och, tänka sej, nu har du blitt 70. En gång till: Ett enormt GRATTIS!

Två av redaktörens absoluta favoriter sammanstrålar: Hans G Lindskog, här bara 63 och ännu inte med de gråa hår som markerar vishet, och Jörgen Pettersson, runt 40, superduktig amatör i proffsklass numera (Camp Brattås). När fotot togs var han konditor (Claras). Bild: Privat.

2 mars 2018


Skriv kommentar

VI VILL HALL

V:a Fågelviks tävlingar är slutförda liksom vinter-OS i Sydkorea. Som vanligt blev det minnesvärda bataljer på båda ställena. Norge tog icke oväntat hem nästan allt där borta i Asien, bortsett från vår svenska nationalsport curling (Winter boule) som alla vi experter med intensivt nagelbitande följde från första utsläpp (det heter väl rätteligen tee?) till sista målskott. Guld resp silver sopade – det heter så! - vi hem i Pyeongchang och nu laddar vi upp inför nästa gång vi ägnar denna sportgren en endaste tanke, vilket väl blir vid OS om fyra år. (Var detta går minns jag inte. Qatar, kanske?)

VI VILL HALL
Inför kommunvalet i höst kommer vi, dvs jag, att som enfrågeparti (jfr Mumindalen på Skutberget) gå ut med kravet på CURLINGHALL TILL ÅRJÄNG! Som draglok i vår kampanj hade jag egentligen velat städsla en rikskänd f d politiker och flyktingvän från Skara som heter Karlsson, men han hade redan lovat bort sig när jag pinglade. Illa, illa!
Trygg i vetskapen om att vi i Nordmarken äger massvis av mer eller mindre dolda bouletalanger kan vi garantera att en hall kommer att skapa rubriker och mästare och sätta Årjäng på curlingkartan långt innan Tre Kronor i förhandssnacket vinner OS-finalen igen.

Fuxige Jokke Ålj,4, har vi ett gott öga till. Ägs av Stall Färje, Jerry Nilsson, Faggebyn, och tränas av Per Ludvig Nilsen. Jokke begår sitt kvalificeringslopp på Färjestad kommande måndag. Hans mor heter Ellen Ålj och pappan, som visar upp sig på ovanstående bild, B.W.Modde. Som 3-åring startade Modde med Jan-Olov Persson i vagnen här i Årjäng under kommundagen 13 juli 2012. Vann Julius Olssons treåringslopp (75.000 kr) som storfavorit på 1.30,2a.

B.W. Modde (e Moe Odin) är själv mörkbrun, men han har en dold fuxgen i sin genbank, vilket förklarar sonen Jokkes läckra färgsättning.
Jokkes pappa är en av våra yngre lovande avelshingstar och han står till förfogande för en mycket rimlig avgift i Brunflo, Jämtland.

Från VF-dagen tar vi med oss en kolossalt överlägsen seger för ovannämnde Jokke Ålj/ Ludde Nilsen. Övriga vinnare under den strålande vinterdagen voro

1. Gold Chess/ Nellie Norsell 2. Condrad/ Ebba Wiberg 3. Fina Stjernelita/ Emil Sillén 4. Noa Star/ Anders Elehn 6. Profinitif/ Kristian Lindberg och 7. Odins Eld/ Kenneth Larsson.


Fågelviksklubben arrangerade ingen travsexa i år, men lördagen var ändå inte utan festligheter. Färjestads travgala lockade sålunda massor av festglada travsportsentusiaster. En av dessa var Årjängstravets populäre vinnarcirkelvärd, praktkillen Tonny Osten Sjöqvist, som här bytt ut hjälm och arbetsjacka mot elegant aftonsvid och låter sig plåtas med ett glas rött i handen.

Nästa stora begivenhet inom regionen ser vi fram emot lördagen den 10 mars. Då är det Bjarne Albinsson och hans Blomskogs travklubb som står för värdskapet. Ett delmål blir att överträffa Fågelviks publiksiffra, säsongshögsta 222. Vi tippar att det lyckas!

PS. Just nu mejlar en som kallar sig MÅNGÅRIG och frågar, när Årjängstravet avverkade sin sista reguljära vintertravdag. Det ska vi ta reda på. Men länge sedan var det. 

28 februari 2018


Skriv kommentar

FÅGELVIK HAR OCKSÅ RÅD

Ett stort föreningsproblem är att allt som luktar ideellt arbete har svårt att locka yngre krafter. Våra travklubbar är inga undantag. De flesta riskerar att förgubbas. Ungdomar, här finns plats för er!

Goda råd är dyra. Vi noterade för ett par veckor sedan att Töcksmark har ett dylikt i sin stab, Åke Larsson, f d kommunalråd. I övermorgon, lördag, kan Västra Fågelviks travklubb, stolt påvisa att det även i deras måldomartorn finns ett råd, och inte vem som helst. Det är Kjell Ericsson, Uppran, som meriterat sig för befattningen i nämnden genom massor av funktioner. Han har varit kommunalråd ett par gånger, riksdagsman, ordförande i travsällskapet, hästägare samt rådgivare åt Olav Thon, finansmannen. Den mest vägande punkten på hans cv är dock att han själv under två på varandra följande vintrar deltagit i travklubbens tävlingar på Foxen. Med stor framgång dessutom, två andraplatser.

MINNESFUNKTION SVIKTAR
Kjell var 12 och 13 år när han selade ut familjens gårdshäst. Det irriterar mig oerhört att jag inte kan komma på vad hästen hette. Sex bokstäver, kan det helt enkelt ha varit Brunte? Nej, det låter fel. För tretti år sen skulle jag ha tagit det på en millisekund. Nu får jag suckande instämma i vad min granne i Bôtten, hästhandlaren Ivar Danielsson, brukade muttra:

”D´ä bekymmersamt ibland, sa predikant Johansson”.

Men läget för VF:s travklubb på lördag är inte bekymmersamt. Sju välbesatta löp, två av dem för ponnyhästar. Kl 11.30 rings till första start. Fina chanser har Per Ludvig Nilsen med snyggingen Jokke Ålj och med La Diva Rossi. Samt med Tors Spik, 3-åringen som nu kan släppas av lite mer eftersom idealtiden är 1.50. Men Lysjö Diva/ Kristina Larsson kanske blir för svåra igen? I snabbloppet får memorialvinnaren Odins Eld tampas med Bilbo B.S. och Moe Braga, det kan bli ett sevärt lopp!


Vi minns inte om Arvid Larsson, Sundsbyn, V:a Fågelvik, fortfarande var aktiv när Kjell körde istrav med familjen Ericssons häst. Arvid hade flera blixtrande snabba travare, men tyvärr brukade de mattas i sista sväng, annars skulle de ha vunnit massor av lopp. Celest hette väl en? Celestine en annan? Nu sviktar minnet igen. Glimmer?

HISTORISKT
För ett tag sedan grävde trion DaGöPe (Daniel Larsson,  ran Axelson, Per-Erik Ström) djupt i duvskiten på Torwald Svenssons vind och hittade bland mycket annat oersättliga protokoll från travbanans tillblivelse 1936. På ett av dokumenten var detaljerat angivet timpenningen för de arbetare som grävde och bröt stubbar under tio stekheta sommarveckor.

Ersättningen var 70 öre/tim för ”fullgod, van arbetare”. ”Överåriga, minderåriga och mindre arbetsföra" avlönades efter måttet av arbetsförmåga. Den som medförde egen häst erhöll 1 krona/ tim. Arbetstid 8 ½ timme per dag, raster inräknades inte. Lördagar 5 ½ timme. Ett ”nyktert och ordentligt uppträdande” var ett absolut krav.

Lördag kl 11.30 är tiden. Väl mött!

Ett nyktert och ordentligt uppträdande är inget hinder.


 

22 februari 2018


Skriv kommentar

TORN FÖRSTÄRKT MED RÅD

En händelserik och spännande lördagmiddag bjöd Töcksmarks Travklubb på. I måldomartornet hade man förstärkt med ex-kommunalrådet Åke Larsson, 78, vars rutin och pondus gav stadga åt arbetet i nämnden. Åke, som själv under en lång politisk karriär tävlade i Centerpartiets färger, fick se sin sentida S-märkta efterträdare Daniel Schützer på ett tilltalande sätt ta hem en seger med egna uppfödningen Cityglow u Citygirl.

Jokke Ålj e B.W.Modde – Ellen Ålj är en 4-åring som vår utsände spår en ljus framtid. Björn Martinsson, mästerfotografen, instämmer.

LUDDES DAG

Eljest var det en lyckad dag för Per Ludvig Nilsen, som först lät fuxen Jokke Ålj, 4, debutera på 1.35 utan att på minsta sätt vara pressad. Där väntar vi oss stordåd under säsongen! Att sedan K-G Edmans Vollanfaks var totalt överlägsen i kalla snabbloppet, förvånade ingen. Nilsen hade ytterligare en seger på gaffeln i 3-åringsloppet, där idealtiden var 1.55. Strax före mål märkte Ludde att det gått lite för fort för honom och Tors Spik så han slog till bromsen. Det räckte inte ändå, för Kristina Larsson med Lysjö Diva snäppet bakom var en tiondel närmare idealet.

Bästa tempobedömare visade sig Kristina Larsson vara i 3-åringsloppet, där 1.55 var idealtid. Klockorna går alltid rätt i Rottneros.

TVÄRSTOPP VD VINNARCIRKELN
Sådana tvärnitar 20 meter från målstrecket såg man ibland i forna tiders kallblodslopp, där det gällde att inte få en bättre kilometertid än 2.05, vilket var gränsen till ”vanliga” lopp. Det var lättare att tjäna pengar i lanthästlopp och prissumman där räknades inte in i totalsumman. (Minns jag kanske fel där?) Jag har för mig att jag en gång såg Paul Albinsson tillämpa principen halt på stället, när han med den blivande elithästen Brandver hamnat 60 meter före klungan.


Rätt nöjd ser Kristian Lindberg ut sedan han med Dark Surprise tvålat till svärfar Ove.
NÄRA DUBBEL
Nära en dubbel var veteranen Ove Roland Andersson, 71, som först vann med sin Sirikit knappt före mågen Kristian Lindberg med O´Hara Garbo. Alldeles på linjen kvitterade Kristian i dagens sista varmblodslopp genom att med Dark Surprise förvisa Ove/ Ultimate Bourne till andraplatsen.

I istravets championliga tuffar Gunnar Kylén på i smått oemotståndlig stil. Med H.G.Braga, vars pappa H.G. Balder i dagarna lämnat Norge och flyttat till Kenneth Larsson (Stall Slåtts) i Koppom, blev det en ny pinne. Moe Braga rådde förstås inte på Vollanfaks, men en prydlig andraplats blev det.

HUR ÄR DET TÄNKT?
Att överträffa Solvallas 634 åskådare från i tisdags blev som väntat en övermäktig uppgift, men 219 är ingen oäven siffra det heller, i all synnerhet som konkurrensen från Olympiska Spelen var kännbar.
Skiathlonerna är redan avverkade med Kalla resp Krüger högst upp. Norge lär till Pyeongchang ha skickat 6.000 astmadoser, vilket inte är så himla konstigt. Eftersom jag själv har astma, vet jag hur det känns när det piper i bröstet. Det unnar jag ingen. Men de 110.000 kondomer som IOK delar ut till de aktiva har jag svårare att förstå. I vilken disciplin ska de användas?
 

11 februari 2018


Skriv kommentar

TÖCKS versus VALLA


Nej, att matcha Solvallas 13,5 miljoner i spel från tisdagens V64-kväll, det har Töcksmarks Travklubb ingen som helst möjlighet att göra, eftersom tototillstånd saknas för lördagens tävlingar. Men ett kraftfullt angrepp mot Vallas publiksiffra har man i alla fall inom styrelsen funderingar på.

”UMESSTANES” FÖR ISTRAVEN

Utan Mats Persson vore en Töcksmarksdag hart när omöjlig att genomföra. Trots sin uppväxt i Åmål har han lärt sig att som ekipagekontrollant skilja på olika typer av stångbetsel, sidostänger och päronskor. Dessutom är han sannolikt Sveriges vaknaste måldomare. I den funktionen är han verksam nu instundande lördag. På sin knalt tilltagna fritid är han bridgespelare, i  ren särklass i Töresbyn och lika outstanding i hela Töcksmarks församling. Rökare. Under 54 års tid. Idag sedan 13 månader tillbaka totalt nikotinfri. Hörde vi ordet RESPEKT?

Dock tror vi att TTK i åskådarfallet är aningen väl ambitiös. Till nationalarenans 634 är det trots allt ett betydligt avstånd. Istravssiffrorna hittills har dock varit klart stigande: 162 (Karlanda) och 193 (Holmedal). Vi skulle vara storbelåtna om man nådde halva Stockholmssiffran.

Drygt 50 anmälda hästar av större modell har aviserat sitt deltagande. Därtill kommer två ponnylopp. Det första av dessa släpps iväg på slaget 11.30.

MÖNSTERGILL PARAD

Så här stilrena defileringar brukar man aldrig se annat än i ponnylopp. Men Lena Karlsson hittade en på Färjestad häromsistens med hästar av större modell. Kallblod. Vaket, Lena! Siste man i paraden är Gunnar Kylén,70, men i championligan för regionens istrav belägger han just nu en ohotad tätplats.

HJÄLPANDE NORSK HAND
Notabelt är att Töcksmarks travklubb den här gången erhållit en rejäl stöttning i form av generösa bidrag till hederspriser från våra norska vänner. Travbanorna Bjerke och Momarken ställer upp liksom facktidningen Trav og Galopp Nytt. Vackert!


I korthet: Upplagt för ett par fina travtimmar på flott vinterbana i  –2 grader och svag vind från sör/söröst är det på lördag! Och, än en gång: 11.30 drar det igång.

PS. Apropå forskarbragden vi nämnde i denna spalt för några dagar sedan kommer här en förståndsfråga: Vad var TIMPENNINGEN för de duktiga män som byggde Nordmarkens Travbana?

a) 70 öre b) 1.40 c) 2.10 d) 3.00 e) 11 kronor f) 18 öre

Bara forskartrion DaGöPe + Marita Arvidsson, Töcksmarks TK, vet. Fråga dom icke! De säger inte flaska.

Möjligen publicerar vi rätt svar nästa gång.



 

8 februari 2018


Skriv kommentar

FORSKARBRAGD

 

Klockan på Kyrkerudsskolans vägg visar på 13.08 den 26 juni 1953 när Gustaf VI Adolf bekantar sig med en annan stor kulturpersonlighet, Edvard Rönnfors. Bilden togs av Fritz Arenö

KUNGLIG FÖREBILD

Vår nuvarande konungs farfar, Gustaf VI Adolf, hade ett brinnande intresse för arkeologi. Aldrig var han så lycklig som när han med sin mårdhårspensel fick ligga på alla fyra nere i en lergrop och pilla bort jord från gamla krukskärvor och benflisor.

I vår bygd har vi en trio engagerade vetenskapare som i den gamle monarkens efterföljd fínner lust i att leta fram och skaffa sig kunskap om vad våra förfäder höll på med. En av dem är den mångkunnige Långelandabon Daniel Larsson, en annan travsportens universalvetare Göran Axelson och den tredje Per-Erik Ström, museiman sedan massor av år. Vad har då de tre hittat?

SENSATIONELLT FYND
Jo, de har återfunnit oersättliga dokument från tidigt 1930-tal, papper som alla tagit för givet vara försvunna för alltid, visande hur och när embryot till Nordmarkens Travbana uppstod och tillväxte. Vilka personer var drivande i den processen, hur såg tidsplanen och de ekonomiska kalkylerna ut och hur sköttes finansieringen?

Torwald Svensson granskar med kännarmin en antik bemålad träask på Silbodals Hembygdsgård. Den porträtterade fadern, riksdagsmannen, RVO Nils tittar på.

Forskargruppen erhöll tack vare tillmötesgående från Elisabeth och Britta Silbe i Långelanda tillträde till vindsutrymmet i det hus häradsdomare Torwald Svensson under ett långt liv i samhällets tjänst bebodde. Denne Torwald var en central kraft vid skapandet av en landbana i Nordmarken och hans ställning som son till riksdagsman Nils Svensson gav tyngd åt hans ord i de flesta sammanhang.

BLIR DETTA ÅRETS KULTURPRISTAGARE?
De trenne forskarna lyckades efter en lång januariförmiddags slit, inte med mårdhårspensel men väl med plasthandskar och munskydd, göra ett fynd som ställer mycken tidigare vetenskap offside. (Skyddsmedlen var de tvungna att bära eftersom ett ansenligt lager duvspillning och råttskit täckte undersökningsytorna). Tack vare deras fynd är det från och med nu dags att som Gustaf VI Adolfs sonson brukar formulera det, vända blad.

Min gamle vän, mentor och arbetsgivare Per-Olof Perman Magnusson hyllar i vårt travsällskaps 50-årsskrift (1986) i ord och bild en åttamannagrupp för arbetet med själva bankroppen, en uppgift de löste på ofattbara 10 sommarveckor. När jag kommenterade detta och menade att det måste ha varit många fler som borde få dela på äran, bytte Perman varje gång samtalsämne. De för honom okända dokument som nu kommit i dagen visar faktiskt att det var 12 eller 13 arbetsgrupper som var i farten med olika ackordsåtaganden och sammanlagt bortåt 100 personer. För att bara ta ett exempel så hade en grupp om 5 karlar Staketet Södra Sidan på sin lott. I den styrkan ingick för övrigt ett par kändisar från Åslanda, Bertil Andersson, sedermera skicklig understarter under många säsonger, och Folke Andersson, far till den välrenommerade travtränaren och pedagogen Carl-Erik Kometen, Hammarö.

FÖRSTA MÖTET
Materialet som nu räddats från förgängelsen är synnerligen omfattande. Det första protokollet är från ett sammanträde den 5 aug 1934, varvid under Torwalds ordförandeskap dryftades placeringen av en ev bana. Sekr Arthur Björnson noterade att N.E.Carlsson från Ärttjärn starkt förordade Töcksfors som bästa alternativ, medan Anders Nilsson, Elofsbyn, tvärt emot sin sockengrannes mening pläderade för Årjäng.

Nästa möte avhölls redan 14 dagar senare, för här gick det undan. Då beslöts att Årjäng skulle få travbanan, men endast under förbehåll att municipalnämnden förband sig att teckna sig för 10.000 kr i aktier. Byggmästare Gunnar Danielsson påtalade brister i utredningen och fick därför, som så ofta sker när någon yttrar sig negativt, i uppdrag att tillsammans med två andra pålitliga herrar, konstnären J.A. Engström och fabrikör Erik Trell, sammanställa en bättre variant. Så skedde tydligen raskt. Om banan borde ha en längd av 900 eller 1000 meter skulle tas med vid bedömningen.

Varning! Medlemskortet är hur äkta som helst, men påskriften är totalt fejkad. Urkundsförfalskning, kallas sådant. Innehavaren har inte betalat ett ruttet öre av sin medlemsavgift.

Sedan bara travade det på. Vi kommer säkert att återkomma till ärendegången. Municipalsamhället Årjäng tecknade så småningom sina 10.000 och enskilda fyllde på. Minimibeloppet 25.000 fulltecknades, och överskreds, i god tid före 14 september 1936. Ibland skedde nog engagemanget i glada vänners lag. En inbetalning per postremissväxel kan möjligen tyda på detta:

Härmed insänder underteknad i Påstremisväxel kr 100 det belopp som jag dåraktigt nog teknade i Årjängs Trafbana.

Jh. Eriksson Årjäng
/Sågare Eriksson, kanske? Vi vet inte/

En som bokat sig för två aktier och var rädd om sitt renommé skickade i rekommenderat brev med fem ordentliga lackstämplar sin likvid i absolut sista stund:

---- Om du /Torwald/ vore vänlig och meddelade Manfred Pettersson så fort du fått dem /pengarna/, i annat fall kunde jag få en stämning på nacken emedan de skulle vara honom tillhanda senast den 14 denna månad.
Töresbyn den 14/9 1936
Med hälsningar vännen Karl Julin

Just nu, februari 2018, arbetar redaktionens ekonomijournalist med en ingående granskning av det kollektivavtal som ingicks i början av år 1936, där även timpenningen fastställdes för alla arbetare. Vi återkommer om detta.

För ögonblicket arbetar majoriteten av oss med förberedelserna inför kommande lördags populära istrav i Töcksmarks Travklubbs regi. Start kl 11.30 som vanligt. Yr.no gissar på svak vind fra sör/sörvest och -4 grader. Välkomna!

5 februari 2018


Skriv kommentar

BOKslut

Läs hela inlägget ...

25 december 2017

SCOOPET

Läs hela inlägget ...

13 september 2017


Dela med andra!