Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

TORN FÖRSTÄRKT MED RÅD

En händelserik och spännande lördagmiddag bjöd Töcksmarks Travklubb på. I måldomartornet hade man förstärkt med ex-kommunalrådet Åke Larsson, 78, vars rutin och pondus gav stadga åt arbetet i nämnden. Åke, som själv under en lång politisk karriär tävlade i Centerpartiets färger, fick se sin sentida S-märkta efterträdare Daniel Schützer på ett tilltalande sätt ta hem en seger med egna uppfödningen Cityglow u Citygirl.

Jokke Ålj e B.W.Modde – Ellen Ålj är en 4-åring som vår utsände spår en ljus framtid. Björn Martinsson, mästerfotografen, instämmer.

LUDDES DAG

Eljest var det en lyckad dag för Per Ludvig Nilsen, som först lät fuxen Jokke Ålj, 4, debutera på 1.35 utan att på minsta sätt vara pressad. Där väntar vi oss stordåd under säsongen! Att sedan K-G Edmans Vollanfaks var totalt överlägsen i kalla snabbloppet, förvånade ingen. Nilsen hade ytterligare en seger på gaffeln i 3-åringsloppet, där idealtiden var 1.55. Strax före mål märkte Ludde att det gått lite för fort för honom och Tors Spik så han slog till bromsen. Det räckte inte ändå, för Kristina Larsson med Lysjö Diva snäppet bakom var en tiondel närmare idealet.

Bästa tempobedömare visade sig Kristina Larsson vara i 3-åringsloppet, där 1.55 var idealtid. Klockorna går alltid rätt i Rottneros.

TVÄRSTOPP VD VINNARCIRKELN
Sådana tvärnitar 20 meter från målstrecket såg man ibland i forna tiders kallblodslopp, där det gällde att inte få en bättre kilometertid än 2.05, vilket var gränsen till ”vanliga” lopp. Det var lättare att tjäna pengar i lanthästlopp och prissumman där räknades inte in i totalsumman. (Minns jag kanske fel där?) Jag har för mig att jag en gång såg Paul Albinsson tillämpa principen halt på stället, när han med den blivande elithästen Brandver hamnat 60 meter före klungan.


Rätt nöjd ser Kristian Lindberg ut sedan han med Dark Surprise tvålat till svärfar Ove.
NÄRA DUBBEL
Nära en dubbel var veteranen Ove Roland Andersson, 71, som först vann med sin Sirikit knappt före mågen Kristian Lindberg med O´Hara Garbo. Alldeles på linjen kvitterade Kristian i dagens sista varmblodslopp genom att med Dark Surprise förvisa Ove/ Ultimate Bourne till andraplatsen.

I istravets championliga tuffar Gunnar Kylén på i smått oemotståndlig stil. Med H.G.Braga, vars pappa H.G. Balder i dagarna lämnat Norge och flyttat till Kenneth Larsson (Stall Slåtts) i Koppom, blev det en ny pinne. Moe Braga rådde förstås inte på Vollanfaks, men en prydlig andraplats blev det.

HUR ÄR DET TÄNKT?
Att överträffa Solvallas 634 åskådare från i tisdags blev som väntat en övermäktig uppgift, men 219 är ingen oäven siffra det heller, i all synnerhet som konkurrensen från Olympiska Spelen var kännbar.
Skiathlonerna är redan avverkade med Kalla resp Krüger högst upp. Norge lär till Pyeongchang ha skickat 6.000 astmadoser, vilket inte är så himla konstigt. Eftersom jag själv har astma, vet jag hur det känns när det piper i bröstet. Det unnar jag ingen. Men de 110.000 kondomer som IOK delar ut till de aktiva har jag svårare att förstå. I vilken disciplin ska de användas?
 

11 februari 2018


Skriv kommentar

TÖCKS versus VALLA


Nej, att matcha Solvallas 13,5 miljoner i spel från tisdagens V64-kväll, det har Töcksmarks Travklubb ingen som helst möjlighet att göra, eftersom tototillstånd saknas för lördagens tävlingar. Men ett kraftfullt angrepp mot Vallas publiksiffra har man i alla fall inom styrelsen funderingar på.

”UMESSTANES” FÖR ISTRAVEN

Utan Mats Persson vore en Töcksmarksdag hart när omöjlig att genomföra. Trots sin uppväxt i Åmål har han lärt sig att som ekipagekontrollant skilja på olika typer av stångbetsel, sidostänger och päronskor. Dessutom är han sannolikt Sveriges vaknaste måldomare. I den funktionen är han verksam nu instundande lördag. På sin knalt tilltagna fritid är han bridgespelare, i  ren särklass i Töresbyn och lika outstanding i hela Töcksmarks församling. Rökare. Under 54 års tid. Idag sedan 13 månader tillbaka totalt nikotinfri. Hörde vi ordet RESPEKT?

Dock tror vi att TTK i åskådarfallet är aningen väl ambitiös. Till nationalarenans 634 är det trots allt ett betydligt avstånd. Istravssiffrorna hittills har dock varit klart stigande: 162 (Karlanda) och 193 (Holmedal). Vi skulle vara storbelåtna om man nådde halva Stockholmssiffran.

Drygt 50 anmälda hästar av större modell har aviserat sitt deltagande. Därtill kommer två ponnylopp. Det första av dessa släpps iväg på slaget 11.30.

MÖNSTERGILL PARAD

Så här stilrena defileringar brukar man aldrig se annat än i ponnylopp. Men Lena Karlsson hittade en på Färjestad häromsistens med hästar av större modell. Kallblod. Vaket, Lena! Siste man i paraden är Gunnar Kylén,70, men i championligan för regionens istrav belägger han just nu en ohotad tätplats.

HJÄLPANDE NORSK HAND
Notabelt är att Töcksmarks travklubb den här gången erhållit en rejäl stöttning i form av generösa bidrag till hederspriser från våra norska vänner. Travbanorna Bjerke och Momarken ställer upp liksom facktidningen Trav og Galopp Nytt. Vackert!


I korthet: Upplagt för ett par fina travtimmar på flott vinterbana i  –2 grader och svag vind från sör/söröst är det på lördag! Och, än en gång: 11.30 drar det igång.

PS. Apropå forskarbragden vi nämnde i denna spalt för några dagar sedan kommer här en förståndsfråga: Vad var TIMPENNINGEN för de duktiga män som byggde Nordmarkens Travbana?

a) 70 öre b) 1.40 c) 2.10 d) 3.00 e) 11 kronor f) 18 öre

Bara forskartrion DaGöPe + Marita Arvidsson, Töcksmarks TK, vet. Fråga dom icke! De säger inte flaska.

Möjligen publicerar vi rätt svar nästa gång. 

8 februari 2018


Skriv kommentar

FORSKARBRAGD

 

Klockan på Kyrkerudsskolans vägg visar på 13.08 den 26 juni 1953 när Gustaf VI Adolf bekantar sig med en annan stor kulturpersonlighet, Edvard Rönnfors. Bilden togs av Fritz Arenö

KUNGLIG FÖREBILD

Vår nuvarande konungs farfar, Gustaf VI Adolf, hade ett brinnande intresse för arkeologi. Aldrig var han så lycklig som när han med sin mårdhårspensel fick ligga på alla fyra nere i en lergrop och pilla bort jord från gamla krukskärvor och benflisor.

I vår bygd har vi en trio engagerade vetenskapare som i den gamle monarkens efterföljd fínner lust i att leta fram och skaffa sig kunskap om vad våra förfäder höll på med. En av dem är den mångkunnige Långelandabon Daniel Larsson, en annan travsportens universalvetare Göran Axelson och den tredje Per-Erik Ström, museiman sedan massor av år. Vad har då de tre hittat?

SENSATIONELLT FYND
Jo, de har återfunnit oersättliga dokument från tidigt 1930-tal, papper som alla tagit för givet vara försvunna för alltid, visande hur och när embryot till Nordmarkens Travbana uppstod och tillväxte. Vilka personer var drivande i den processen, hur såg tidsplanen och de ekonomiska kalkylerna ut och hur sköttes finansieringen?

Torwald Svensson granskar med kännarmin en antik bemålad träask på Silbodals Hembygdsgård. Den porträtterade fadern, riksdagsmannen, RVO Nils tittar på.

Forskargruppen erhöll tack vare tillmötesgående från Elisabeth och Britta Silbe i Långelanda tillträde till vindsutrymmet i det hus häradsdomare Torwald Svensson under ett långt liv i samhällets tjänst bebodde. Denne Torwald var en central kraft vid skapandet av en landbana i Nordmarken och hans ställning som son till riksdagsman Nils Svensson gav tyngd åt hans ord i de flesta sammanhang.

BLIR DETTA ÅRETS KULTURPRISTAGARE?
De trenne forskarna lyckades efter en lång januariförmiddags slit, inte med mårdhårspensel men väl med plasthandskar och munskydd, göra ett fynd som ställer mycken tidigare vetenskap offside. (Skyddsmedlen var de tvungna att bära eftersom ett ansenligt lager duvspillning och råttskit täckte undersökningsytorna). Tack vare deras fynd är det från och med nu dags att som Gustaf VI Adolfs sonson brukar formulera det, vända blad.

Min gamle vän, mentor och arbetsgivare Per-Olof Perman Magnusson hyllar i vårt travsällskaps 50-årsskrift (1986) i ord och bild en åttamannagrupp för arbetet med själva bankroppen, en uppgift de löste på ofattbara 10 sommarveckor. När jag kommenterade detta och menade att det måste ha varit många fler som borde få dela på äran, bytte Perman varje gång samtalsämne. De för honom okända dokument som nu kommit i dagen visar faktiskt att det var 12 eller 13 arbetsgrupper som var i farten med olika ackordsåtaganden och sammanlagt bortåt 100 personer. För att bara ta ett exempel så hade en grupp om 5 karlar Staketet Södra Sidan på sin lott. I den styrkan ingick för övrigt ett par kändisar från Åslanda, Bertil Andersson, sedermera skicklig understarter under många säsonger, och Folke Andersson, far till den välrenommerade travtränaren och pedagogen Carl-Erik Kometen, Hammarö.

FÖRSTA MÖTET
Materialet som nu räddats från förgängelsen är synnerligen omfattande. Det första protokollet är från ett sammanträde den 5 aug 1934, varvid under Torwalds ordförandeskap dryftades placeringen av en ev bana. Sekr Arthur Björnson noterade att N.E.Carlsson från Ärttjärn starkt förordade Töcksfors som bästa alternativ, medan Anders Nilsson, Elofsbyn, tvärt emot sin sockengrannes mening pläderade för Årjäng.

Nästa möte avhölls redan 14 dagar senare, för här gick det undan. Då beslöts att Årjäng skulle få travbanan, men endast under förbehåll att municipalnämnden förband sig att teckna sig för 10.000 kr i aktier. Byggmästare Gunnar Danielsson påtalade brister i utredningen och fick därför, som så ofta sker när någon yttrar sig negativt, i uppdrag att tillsammans med två andra pålitliga herrar, konstnären J.A. Engström och fabrikör Erik Trell, sammanställa en bättre variant. Så skedde tydligen raskt. Om banan borde ha en längd av 900 eller 1000 meter skulle tas med vid bedömningen.

Varning! Medlemskortet är hur äkta som helst, men påskriften är totalt fejkad. Urkundsförfalskning, kallas sådant. Innehavaren har inte betalat ett ruttet öre av sin medlemsavgift.

Sedan bara travade det på. Vi kommer säkert att återkomma till ärendegången. Municipalsamhället Årjäng tecknade så småningom sina 10.000 och enskilda fyllde på. Minimibeloppet 25.000 fulltecknades, och överskreds, i god tid före 14 september 1936. Ibland skedde nog engagemanget i glada vänners lag. En inbetalning per postremissväxel kan möjligen tyda på detta:

Härmed insänder underteknad i Påstremisväxel kr 100 det belopp som jag dåraktigt nog teknade i Årjängs Trafbana.

Jh. Eriksson Årjäng
/Sågare Eriksson, kanske? Vi vet inte/

En som bokat sig för två aktier och var rädd om sitt renommé skickade i rekommenderat brev med fem ordentliga lackstämplar sin likvid i absolut sista stund:

---- Om du /Torwald/ vore vänlig och meddelade Manfred Pettersson så fort du fått dem /pengarna/, i annat fall kunde jag få en stämning på nacken emedan de skulle vara honom tillhanda senast den 14 denna månad.
Töresbyn den 14/9 1936
Med hälsningar vännen Karl Julin

Just nu, februari 2018, arbetar redaktionens ekonomijournalist med en ingående granskning av det kollektivavtal som ingicks i början av år 1936, där även timpenningen fastställdes för alla arbetare. Vi återkommer om detta.

För ögonblicket arbetar majoriteten av oss med förberedelserna inför kommande lördags populära istrav i Töcksmarks Travklubbs regi. Start kl 11.30 som vanligt. Yr.no gissar på svak vind fra sör/sörvest och -4 grader. Välkomna!

5 februari 2018


Skriv kommentar

MODEFASCINATION

Ibland fastnar jag för något modereportage i tidningen. Tankarna går då rätt många år tillbaka i tiden, till ungdomen när Mor Agda klandrade min egen klädstil: - Sånn kan du inte se ut, när du går te Årjäng. Du ser ju ut som en slusk! Jag minns att mitt stående försvar var: - Spelar ingen roll. Alla känner ju mej här!

När morsan vid ett tillfälle besökte mig i Karlstad, fällde hon samma anmärkning: - Du ser ju ut som en slusk! Min replik var lika träffsäker den gången: - Skit samma. Här är det inte en jävel som känner mig!

LINDGRENS HERREKIPERING
När jag uppnått någotsånär mogen ålder var det Sven Lindgren som ekiperade mig. Den hyrda studentbalssmokingen hade fått ett par såsfläckar, men den kemtvätten bjöd Svens pappa Yngve på. – Aldrig bruna skor efter kl 18, det lärde jag av Yngve och den lärdomen sitter bergfast än i dag i bakhuvudet. Hellre barfota än i brunt! Allt övrigt skötte Sven; han ångpressade ut hattar som var för trånga, lät korta alla kostymbyxor (till 72 cm), valde slipsar, begravningssvarta strumpor, kallingar, skjortor osv. Kort sagt: Sven bestämde hur man skulle se ut, från topp till tå. I augusti reade han ut massor av sommarplagg som i juni året därpå var alldeles för små, när julmaten och andra viktökande parametrar gjort sitt.

Idag finns inte längre Lindgrens, varken Herr- eller Damavdelningen. Klädkedjor har tagit över. Mycket svårare att känna sig hemma på. En gång var det till och med en kille på Dressmans i Töcksfors som tilltalade mig med ”Ni”! Det hade bara drabbat mig en gång tidigare, faktiskt på NK i Stockholm, när jag 1954 påbyltades en alldeles för dyr och varm blazer av en kvinnlig expedit.

Inte tror jag Bertil Wittfelt skulle ha applåderat om Sven Lindgren hängt på honom den här luftiga dressen till vänster, men själv funderar jag allt på att höra efter vad den kan kosta. Mina kamrater skulle antagligen gilla om jag dök upp i den vid personalfesten i Tankesmedjan Årjäng Förr. Men gymnastikdojorna vägrar jag, de framkallar bara fotsvett. Exakt klockan 18 ömsar jag skor, från brunt till svart.

DET SUGER

Att tankarna nu riktas mot modevärlden beror på de här frestande bilderna från en nyligen genomförd modevisning. Eftersom jag själv vid ett par tillfällen arbetade som presentatör när Lindgrens modevisade, är jag extra vaken för allt som händer på catwalken, som vi säger i branschen. Speciellt minns jag min vän Bertil Wittfelt som med spänstiga steg visade upp de då aktuella herrplaggen, men jag är inte helt säker på att han visat upp sitt gladaste leende om Sven hade krävt att han tog på sig de nyheter ovanstående tidningsbild visar. För att bli helt accepterad som modell bör man förresten se erbarmligt sur ut, och det hade Bertil svårt för.


Vid Lindgrens mannekänggala 1956 demonstrerade Lars-Åke Fredriksson, 14, det absolut sista skriket för välskräddade herrar. Kostym med väst, elegant rock med skotskrutigt foder och, som pricken över i, en oemotståndligt elegant hatt. En stormförtjust Fritz Arenö var på plats och fotograferade.

Något år yngre än Lars-Åke, men lika elegant, var Hans Pettersson, även han i kostym med väst men för ung för hatt. Idag, år 2018, är han för gammal för hatt men hans klädstil är fortfarande raffinerad.

27 januari 2018


Skriv kommentar

HOLMEDAL BULLAR UPP

Tyvärr missar jag p g av opasslighet (PMS) kommande lördags clou inom travvärlden, Holmedals Travklubbs tävlingar. Jag har otaliga gånger prisat klubbens CD (Catering Division), Annika/Ingmar Gustafsson från Karlstad, vilka år efter år för måldomarnämndens välbefinnande producerar en sockerkaka av högsta värmländska klass. Prisbelönt. Den läckerheten får jag således inte njuta av 2018. Dystert.

En liten smak av Holmedal fick jag ändock häromdagen, då Tankesmedjan Årjäng Förr presenterade sin kommande (?) produkt, Fjaale boka, vid en överraskande välbesökt tisdagsträff i Församlingshemmet ett spjutkast söder om Karl XII:s övernattningsstuga. Flera bekanta travprofiler fanns i publiken. Glädjande för oss som vigt våra liv åt att sprida Kultur. (Hm!)

SPÄNNANDE ÅTERKOMST

En intressant comeback för sulky gör Ove R Anderssons nu 10-åriga Asafa, som gjort sina 10 senaste starter i monté och visat sig vara perfekt lämpad för den disciplinen. Under fjolåret startade han bara tre gånger (1 seger) men rapporteras nu vara fit for fight igen.

 

I massor av generationer har Kylénare från Sillerud tävlat i sina kappslädar på isar runt om i Nordmarken, eller som här på Skytte travbana i Jösse härad. Den här sentida ättlingen heter Gunnar och  han var förra lördagen i Arvika och knep en seger med sin vackra fuxa Moe Braga. Men kappslädesloppet vann han inte, trots att han var väl påpälsad. Den vintrigt läckra bilden har vi helt fräckt knyckt från Irmeli Eriksson och hennes inlägg i  Värmlandstrav, det forum där Janne Hansson låter alla engagerade värmlänningar säga sitt.

Kung Rossi/Östen Johannesson vann vid premiären för 14 dagar sen och paret kommer igen, liksom Ruthless och Gunnar Kylén. Gunnar leder ju vinterkuskligans Årjängsavdelning. En som däremot inte återkommer är Mias Komet som efter starten här drog vidare till Färjestad och segrade i ett GrandSlam-lopp till 7 gånger pengarna. Grattis! Vårt råd till alla totospelare är lika fräscht som det var för 60 år sedan: Bevaka istraven!

I en tidigare blogg (Bok Slut 27 december 2017) hade vår bildredaktör tagit fel på Arne Karlsson och Hillringsbergs slitstarke skidåkare tillika fotbollspelare (Degerfors) Willy Johansson. Årjängs kommuns bildbank har gjort exakt samma misstag, vilket måste bottna i en häpnadsväckande likhet Arne och Willy emellan. Arne var en gång svensk juniormästare i gymnastik, det ska han äras för, men absolut icke för nån seger vare sig i skidloppet från 1961 eller i det omnämnda minnesvärda ponnyloppet i juli månad 2016, där han tvärtom gjorde en tämligen slät figur och nästintill utklassades av sin jämnårige bror Per.

Avsnittet här ovan får ses som en RÄTTELSE. Det är så abnormt sällan, nästan unikt, att vi måste göra ett sådant tillrättaläggande, men den här gången gör vi det. Rakryggat, va ordet!

Någon rättelse riskerar vi inte att behöva ta till när vi meddelar att Holmedals tävlingar på lördag börjar med ett ponnylopp kl 11.30 för att sedan fortsätta med 7 mer eller mindre välmatade löpningar för vuxnare hästar. Välkomna!

24 januari 2018


Skriv kommentar

KROSSAT REKORD


Alla rekord ät till för att slås, så lyder ett blankslitet talesätt som idrottsjournalister brukar citera. Till och med min idol inom skrået, Torsten Tegnér på Idrottsbladet - både han och hans blad för länge sedan borta - brukade ta till det nån gång. Ett rekord som man ett tag inbillade sig skulle stå i evärdliga tider var Bob Beamons i Mexico City 1968 när han med godkända 2,0 sek vind i ryggen och möjligen med tunn höghöjdsluft som extra hjälp längdhoppade 8,90 meter. Den noteringen höll i 23 år.

Riktigt så länge fick inte Karl-Gösta Edman behålla sitt rekord som den äldste kusk som i officiellt svenskt travlopp segrat. Han vann på marknadsdagen den 21 september 2013. Hästen hette Zirkonia och hon har väl, trots ambitiös träning av Michael Björnson, inte direkt staplat segrar. På 69 starter har det blivit 2 vinster och 201.000 på bankboken. Ingen lätt dam att lura först över linjen.

Vid maatenssegern var Karl-Gösta 77 år och 182 dagar. Det har vår gamle vän, Örebro-tränaren och journalisten Hans Karlsson, räknat fram. Den siffran krossades igår, måndag, av ett annat gammalt (nåja!, gammal och gammal, allting är relativt) proffs, Sven-Erik Landin med Gävle som hemmabana. Sven-Erik är 14 dagar äldre än vad K-G var när han tog emot applåderna från 3611 marknadsbesökare. Betydligt färre, bara drygt 600 personer såg S-E hemföra gårdagens P21-lopp i Gävle med Sigill Carjan, en nybliven 4-årig familjehäst som tränas av Sven-Eriks hustru Suzanne. (Suzanne har i förbigående sagt i troféskåpet där hemma tre medaljer från SM för damer och lärlingar, så hon kan sitt jobb även hon).

De båda veteranerna tävlar numera som amatörer efter långa proffskarriärer. Edman har en slank över 500 segrar på sitt CV och Landin drygt dubbelt så många.

Det har påståtts att någon ganska känd skåning länge varit ute efter det rekord som nu tillhör Landin. Hur länge ska denne få behålla veterantiteln?

Edman fick sola sig i glansen 4 år, 3 månader och 18 dagar. Vackert så.

 

Karl-Gösta Edman, fortfarande i full gång alla dar i veckan, har hittat nyckeln till framgång för Vollanfaks som han bara har ägt i fyra månader. Under den tiden har valacken redan sprungit in 80.000 kronor. Mera hade det kunnat vara, för i sin senaste start på Romme gjorde han ett rent heroiskt lopp efter startfel och hade segern på gaffeln när han galopperade i mål. Per Ludvig ”Ludde” Nilsen har skött styrningen i de sju lopp 7-åringen gjort i Edmans regi. Foto: Björn Martinsson  

9 januari 2018


Skriv kommentar

VI ÄNTRAR ISEN

 

Kort om folk var vi på redaktionen i lördags, när Karlanda Travklubb tutade i luren för årets istravspremiär. Vi iförde vår trainee, praktikanten, kontorets varmfodrade underställ och skickade henem till Årjängstravet i stället för någon av våra mer garvade reportrar. Eftersom vederbörande är ganska nervöst lagd vågade vi inte skicka med kameran utan förlitar oss till ett proffs, Björn Martinsson, vad gäller bildmaterialet.

En härlig upplevelse, fick vi oss meddelat när hen återkom. De gamla garvade kuskarna imponerade rätt över genom snygga starter – inte en enda omstart på hela tävlingsdagen! – och genomgående justa styrningar, som hämtade ur skolboken. Något för lördagarnas V75-kuskar att ta efter, menade vår sagesperson.

Först ut 2018: Rebecka Lennartsson och H.G.Olivia. Väl påpälsade båda två.

Den första att som segrare bryta den osynliga stråle som markerar mållinjen var i år Rebecka Lennartsson som med H.G.Olivia handikappats efter jämna tre minuter och faktiskt lyckades pressa den tiden med 2 sekunder,. Det räckte för att med 7 längders marginal förvisa Consors Hilja/ Lena Mattson till andraplatsen. Ett stort plus för prydlig körning!

Bjarne Albinsson, mannen i silverhjälmen, är inte god att stå emot när det drar ihop sig till finish. Med huvud och hals har han vunnit mer än en gång.

I övrigt var dagen dominerad av stabila farbröder ur amatörernas skrå. Den äldste av dom, Bjarne Albinsson från Söggårn i Backa, men numera avflyttad till Trättlanda, Blomskog, passade på att en dag i förväg fira sin 74-årsdag. Det gjorde han genom att med vackraste körhanden förmå Mias Komet att i en rykande avslutning besegra Alicia Rose/Bert Ohlsson. Huvud och hals noterades i protokollet, men sånt räcker gott.

Silleruds Östen Johannesson, 71, hade en hel längd tillgodo, när han och Kung Rossi skar mållinjen före Amour Laser/ Roger Anderberg. Säkert vunnet kallas dylikt.

 

De här båda, Ruthless och Lökenes Lady, lär vi få se mycket mer av framöver. Två mycket duktiga ungdomar!


En annan sellering, Gunnar Kylén, är betydligt yngre än Bjarne och Östen. Han fyllde 70 i samband med Årjängs-maaten i höstas. Om det kan vara denna relativa ungdom som gjorde det, därom kan vi inte uttala oss, men han vann i alla fall inte mindre än två lopp och leder årets kuskliga på isen. Seger nr 1 tog han med sin egen H.K. Braga (som verkar få ett gott 2018) och vinst nr 2 kom med Helena Jörgensens Ruthless, en vacker fuxa som Gunnar öste lovord över efter matchen. I det loppet var det stenhårt mot debuterande Lökenes Lady/ Bert Ohlsson, Bert som därmed inkasserade sin andra knappa målfotoförlust mot de grymma hemmaamatörerna.

Publiksiffran i det egentligen ganska vackra vintervädret var 162, vår reporter då inräknad.

Nu lugnar vi ner oss efter premiären ett par veckor, för touren drar norrut till Arvika. Vadjungens och Eda travklubbar avverkar nämligen sina tävlingar där, innan Årjäng tar vid igen med Holmedals TK lördagen den 27 dennes. Håll ut!

8 januari 2018


Skriv kommentar

Skål för den goda sillen!

 

När man under en festlig måltid känner för att förhöja stämningen, har man i alla tider haft möjligheten att lyfta sin pokal och utbringa en skål för någon eller någonting. Ofta har det varit för Värdinnan, Kommunstyrelsen, Våren, Folkpartiet Liberalerna, Hans Majestät Konungen eller Det Nya Året. Under den nyligen avätna nyårssupén upplevde jag en hittills okänd variant.

Innan någon annan gäst hunnit inleda skålandet, greppade LOA, 5, sitt julmustfyllda glas och proponerade med ljudlig stämma:

SKÅL FÖR DEN GODA SILLEN!

Det var på flera sätt premiär för mig. Jag hade aldrig tidigare upplevt att en 5-åring överhuvudtaget tagit för sig av löksill och (dyr!) sandelkryddad ansjovis och ännu mindre visat sig uppskatta inläggningarna till den grad att han ville hedra dem med en skål. Eftersom det i stort sett bara var han och jag som lassat för oss av just dessa läckerheter, så blev jag smått rörd.

En tacksamhetens tanke går till förskolan nånstans i Närke, för det måste väl ha varit där Loa lärt sig hur man uppför sig på kalas. I varje fall är det inte av sin morfar han lärt sig bordskick.

Jag tror, jag tror (…inte på sommaren, men) på ungdomen!  

Dessutom vill jag tillönska alla tänkbara EN GOD FORTSÄTTNING!    

Detta gäller speciellt Karlanda Travklubb som just i detta nu kallar till start i årets första istravslopp.

Loa L Flink,5, nobbar nubbevisor, men utbringar gärna en skål för en välsmakande sillinläggning

6 januari 2018


Skriv kommentar

BOKslut

 

Många av oss, kanske alla, har under 2017 blivit ett år äldre, en del förhoppningsvis också lite visare. Gott så! Vad tar vi andra med oss från året?

2017 ÅRS REVOLUTION
Från och med nu slipper tjejer i rumpan
daskas och höra: Ställ upp, lilla stumpan!

 

Glad, stolt och barhuvad paraderar Adrian efter sin bejublade seger med Dante Boko i Årjängs Stora 2017 Inte många tänkte på reglementsbrottet som begicks.

BROTT OCH STRAFF

Adrian Kolgjini åkte på 500 kr böter när han tog av sig hjälmen efter Årjängs Stora. Ännu tyngre blir påföljden när han i december på Jägersro testade positivt för kokain. Någon illasinnad jävel hade spetsat hans drink med det förbjudna medlet. (Vi håller tummarna för Adrian!)

Krogregel 1, den viktiga vinken:
Tag aldrig blicken från glaset med drinken!

(Var tredje som dricker i unga år, riskerar fosterskador).

 

KONST UPPÅT VÄGGARNA

Mer och mer har den här invandraren fått mina hjärtesträngar att vibrera. Han blickar så ömt ner på oss alla, onda som goda, från nordväggen på Arvikavägen 5. Hoppas han får behålla färgen i många decennier framöver. Feliz año nuevo, amigo!

Suckande jäntor från vischan och staden;
Guuud, åcken snygging, den där på fasaden!


DET VÄLLER (?) IN MEDALJER
Den värdefullaste utmärkelse en idrottare, verksam i Värmland, kan få, är NWT:s guldmärke för bästa prestation under det gångna året. Vi (Årjängs kommun) kammade visserligen noll 2017 men under de 80 år medaljen utdelats har tre (3) herrar från vår region uppmärksammats. Remarkabelt nog är INGEN av dessa från huvudorten. Och INGEN från Töcksfors heller, det är ännu konstigare. SILLERUD däremot har fått ett märke (1969) genom Åke Wingskog, den fenomenale skidlöparen, slitstark som få. Men KARLANDA står i en klass för sig med två utnämningar, båda till extremt goda representanter för travsporten. Pionjären Erik Persson belönades 1934 och Kalle på Trappa Johansson 1987. Erik från Sönnare Fôss har som bekant lämnat oss och fått ett alldeles eget Memorial, men både Åke och Kalle är vad man kallar still going strong.

Må tjuge-ett- åtta bliva oss huld
Vi suktar, åtrår ett fjärde guld!

Och skulle det skita sig, det där mä gull,
iallefall ge oss vid gränsen en TULL!

(Vi har sen Gustaf V:s dagar väntat på en utlovad, representativ tullstation vid gränsen. Otaliga uppvaktningar, senast av vårt råd Schützer, har företagits utan tillstymmelse till resultat. Fast jag vet inte säkert om det är samma jury som delar ut NWT:s märke).

 

Åke Wingskog, av NWT:s Fritz Arenö plåtad på travbanan i Årjäng efter en av många skidlopp han vann under en lång karriär. Till höger Arne Karlsson, bryggarsonen, som i fjol återkom till banan och i samband med firandet av sin 70-årsdag visade ett eminent tömlag och segrade i ett rafflande ponnylopp. Reservation: Det kan ha varit Arnes tvillingbror Per, också han 70, som vann loppet. Redaktörens externminne är inte helt oskadat.

VATTENSKADOR?
Urvattnat kan man möjligen befara att travets V75-koncept kan kännas när man ser programmet från danföredan till nyår: 23 dec Axevalla, 24 TRAVFRITT!!, 25 Umeå, 26 Solvalla, 27 Bjerke, 28 Åby, 29 Momarken, 30 Halmstad och 31 Örebro.
Men OBS! det är helt tillåtet att kika på nåt annat i teveapparaten, ingen behöver glo på allt i travväg! Och den grupp som kallas spelarkollektivet och satsar på allting som rör sig, den gruppen har inte, vad jag känner till, kommit med några invändningar, fast ganska många av löpningarna, särskilt i de högre divisionerna, knappast håller V75-klass.

GLUGGEN med GLÖGGEN
Samhällets stöttepelare
äro vi, lojala spelare.
Varför? sitter vi och grunnar
tillåts inte spel på hunnar?
Kan få rum på många ställen,

till exempel julekvällen?
(Med dubbel Vovvovpott och ballonger till barnen)


PREMIÄR
11.30 är starttiden för Karlanda Travklubbs tävlingar lördagen den 6 januari 2018. Plats: Årjängstravet. Utan V75, men med rutinerat folk i tornet. Så här såg det ut för ett år sedan. Tina knäppte gubbarna.

25 december 2017


Skriv kommentar

Trilling?

frågar sig

Postat av Bengt Kroken Nilsson den 11 januari 2018

Höjt Kroken.

Måste säja att Willy Johansson från Glava va väldigt likt Arne.

Vill bara friska upp ditt minne med att det var jag som vann travloppet.

God fortsättning önskar Per Karlsson

Postat av Per Karlsson den 9 januari 2018

SCOOPET

Läs hela inlägget ...

13 september 2017


Dela med andra!