Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

IDROTTSBRAGD 10/10 -40

 

”Norska bilar!” utropade en (mycket) yngre släkting, när jag tog fram den här bilden. Förbryllad sporde jag hur hen kunde veta det. ”Fel sida, ju!” Släktingen hade väl sett fordon som parkerats mot färdriktningen utanför Systemet och tog för givet att alla sådana hörde hemma i vårt broderland.

Jag fick förklara att bilarna stod på rätt sida, för bilden togs före högertrafikens införande för 50 år sedan. Den knäpptes nämligen den 13 april 1940 av NWTs lokalredaktör Fritz Arenö. Jag minns inte om jag publicerat den tidigare, men det har jag antagligen gjort. Skit samma! Det är i alla fall bilar som efter Hitlers invasion passerat gränsen och hamnat i Bôtten. Raden är lång: Ända här från Anna-Kajsas fastighet (bak ryggen på Fritz) och bortom Årjängs Elektriska Kvarn, halvvägs till Backa gård i bakgrunden. Inte mycken bebyggelse fanns i detta område vid denna tid: Kihlströms funkishus framför kvarnen, Anna-Lisas röda hus ovanför Liljegrens nybygge, Söggårn och (vitmålade) Östiga plus Sann längst upp mot skogen. Här närmast till vänster skymtar Fordens och Pipelins hus.

I många år har jag grubblat över hur bilar, och marscherande soldater, kunde komma norrifrån. Naturligare hade väl varit via Riks-9an genom Tvärdalen och Huken? Hade de gjort det hade de aldrig passerat Bôtten. Ingen har kunnat ge mig svaret på den gåtan. Jag vet inte ens om militärhistorisk forskning pågår. Inte kom de väl från Arvika? Kan de möjligen ha dirigerats över Partebackane till Långelanda f v b söderut? Varför i så fall? Och var hamnade alla dessa bilar? I våra dagar skulle säkert nån vaken entreprenör ha privatiserat dom och gjort sig miljoner, men vad skedde 1940? Då fanns ju inte Bert Karlsson.

Att bilden överhuvudtaget hamnade på bordet just idag beror på minnet av en idrottsbragd som jag tror annars skulle ha riskerat att falla i glömska. Den 10 oktober 1940 avverkade farsan och jag Riksmarschens stipulerade mil från Årjängs torg till Glada Hörne´ längst norr i Tvärdalen t&r. Vi noterade den relativt goda tiden 1 timme, 5 minuter. Bertil Ford och bror min Göran, 9, behövde bara 58 minuter, men de halvsprang, vilket upprörde mig i mitt innersta. Marsch betydde gångmarsch i mitt lutheranska synonymlexikon. Själva Riksmarschen var en landskamp mot Finland, som finnarna vann mycket överlägset. Hyvä Suomi!

Av idrottsliknande prestationer från farsans sida var detta den enda jag kan erinra mig. Jo, en till! Utanför Faktorns brygga testade han att paddla kajak en söndagsförmiddag på 20-talet. Slog runt och fastnade under flytetyget. Olle Svanqvist dök i och fick upp paddlaren. Utan den räddningsinsatsen hade det aldrig blivit nån riksmarsch vare sig för mig eller farsan den 10 oktober 1940.

10 oktober 2017


Skriv kommentar

Det finns en motsvarande bild från Tvärdalen av svenska soldater som marscherar mot Töcksfors, fotograf Hugo Hassel i Värmland förr och nu 1990 s. 64. Datum här är 16 april. Min gissning är att norrmännen kom riksnian. Det finns dokumenterat hur torget i Årjäng var överfyllt av norska militärfordon och norska soldater. Det gällde ju att få undan allt detta innan de svenska trupperna gjorde sin entré som gjordes 15-16 april. Då var det ju lämpligt att häva iväg alla norska fordon nånstans där de inte var i vägen. Och det blev vägen ner mot Bôtten. Delar av beredskapshistorien i Nordmarken har jag använt i de historieböcker för åk 7-9 som jag medarbetat i (Gleerups förlag). Bl a om hingsten Bejar som gjorde att Västvärmlands hästägareförening fick 13 000 kronor från Adolf Hitler. Men det är en annan historia.

Postat av Erik Nilsson den 10 oktober 2017

HÄR SKA KORAS!

                          

Dags att leta fram Stetsonhatt, sidenkravatt, blanka skor och gabardinkostym för nu är det dags för att under högtidliga former kröna årets champions. Min bäste vän i vårt västra broderland, yr.no, lovar att vi slipper få regn i våra gråa testar när vi lyfter hatten för de tre på pallen. Ja, det är förresten inte säkert att vi får se vinnarna i amatör- som lärlingsligorna ta emot sina priser, för de har inga styrningar under torsdagens lunchtrav.

SOFIA ADOLFSSON heter årets amatör. Henne känner vi som en av landets bästa montéryttare. Hon hör hemma i Örebro, liksom han som överlägset tar hem lärlingsligan, MICAEL LINDBLOM

Något hårdare är det bland proffsen. KRISTIAN LINDBERG har absolut det förmånligaste utgångsläget. Han jagas av MAGNUS JAKOBSSON, som är ute efter sin fjärde Årjängstitel. För att nappa åt sig den måste han ta tre segrar under finallunchen, förutsatt att Kristian kör blankt. Spännande!

Någon Årjängsbaserad champion har vi inte haft sen mitten av 1980-talet, då Kristians svärfar Ove R Andersson hade sin glansperiod. Det kanske är dags nu att återföra titeln till Leverhögen?

Sex segrar räcker med råge för att bli lärlingschampion. En av Micael Lindbloms triumfer togs med Mias Komet, en 10-åring som i år tänt till och haft en strålande säsong. Ingmar Sundqvist, längst t v äger tillsammans med Folke Pettersson som tränar valacken e Good As Gold i Ängebäck, en mil väster om Årjäng. Foto: Björn Martinsson

En nyfiken läsare har frågat varför inte Ulf Ohlsson kör i guldhjälm såsom mestvinnande körsven i landet. Svaret är enkelt: Den hedersbetygelsen var tidsbegränsad och försvann när Björn Goop lade av med flackandet riket runt. Så var det med den saken.

När frågelådan ändå står öppen tar vi ett spörsmål till: Hur många banrekord har vi noterat denna säsong här i Årjäng? Svar: 0. Däremot fick vi ett svenskt rekord, se nedan.

Hur många ännu gällande svenska rekord har noterats i Årjäng? Svaret, som jag inte tror alltför många skulle på rak arm plocka fram ur Stetsonhatten: 3.
Dessa är:

Klart belåten är uppf/äg/trän/körsv ÅKE LINDGREN efter att ha kört svenskt rekord med Moa Mollyn. Moa blev sedermera halvmiljonär och är nu mamma till en begåvad son, Orvar Mollyn e Lome Kongen.

 

Moa Mollyn, 3 åriga kbl ston, 1.30,7/ 1640 auto, 14 juni 2009, körsven Åke Lindgren.
Höiby Rutta, 6 år o äldre  utl kbl ston, 1.28,8/ 2660 volt , 11 sep 2009, Öystein Björnstad.
Born In The U.S.A. 4-åriga utländska vbl h/v, 1.13,2/ 2640 volt, 15 juli 2017, Torsten Jansson. Nästan lika högt på hans CV står väl andraplatsen i 4-års Grand Prix på Solvalla i lördags, som inbringade i det närmaste 1 miljon kronor.

 

Höiby Rutta, än i denna dag svensk rekordhållare 

 

FINALDAGS!!  Torsdag kl 12.20
                                    

2 oktober 2017


Skriv kommentar

INTE ALL REKLAM, VÄL?

 

ALL REKLAM ÄR BRA REKLAM

Nja, jag vet inte precis det. Men att reklamen spelar roll i allas våra torftiga liv, det är säkert. Jag äger ett annonsklipp ur en veckotidning från 1919. Efter världskrigets restriktioner fanns då återigen kakao i handelsboden, vilket budskapet Mazettis klara ögon lysa åter förmedlade. Folk köpte Ögon Kakao och reklammakaren fick beröm. Även jag skulle ha instämt i de lovorden.

BENGET
Lite halvt mobbad blev jag när Ovomaltine (hette det så ?) under kriget talade om hur nyttig dess välling var genom att på bild visa en mycket tanig yngling med texten Även jag har varit en benget bredvid samme gosse efter åtta veckors vällingkur, välmatat fyllig och strålande frisk. Eftersom mitt namn (Bengt) något påminde om benget blev jag en tid kallad just det, fast jag minsann aldrig varit skran. Reklam kan leda till mobbing.

LUX
På 50-talet tvättade sig 9 filmstjärnor av 10 med Lux toalettvål. Så stod det i annonserna, där undersköna kvinnor uppträdde på softade bilder och man nästan kände doften av Lux. Om den tionde stjärnan använde ett annat märke eller inte tvättade sig alls, framgick aldrig.

KÄNT FOLK
Filmstjärnor förekom ymnigt på bilder även när det slogs fast att Känt folk röker Kent. Det var på 60-talet, innan det blev skadligt med cigaretter. Lite längre tillbaka hade rökningen faktiskt klart hälsobringande effekter. Mentoltillsats t ex gjorde gott för hals och lungor. Det intygade välkända specialister inom läkarkåren. Vi som flitigt glor på gamla svartvita filmer kan intyga att skådespelarna i stort sett i varje scen tar sig ett hälsosamt bloss. Elegant ser det ut.

”Folk i farten röker CAMEL”. ” Smaken som slog: BLEND”. ”Jag har också gått över till PRINCE”. ”LUCKY STRIKE forever and ever”.

FÖRE 1950
I Svanqvists bokhandel kunde ungdomar i min ålder köpa cigaretter styckevis, om pengarna inte räckte till ett helt 10-paket. ”Två lösa Bill” och Detektivmagasinet fick man för 50 öre.

MINNESVÄRT

En del reklamslogans har bitit sig fast. Håwebrödet smakar, det är kunnigt folk som bakar. Konkurrentens Bröd från APK, bästa du kan få är också slagkraftigt från samma 40-tal. Viking skokräm glänser väl inte längre, men det gjorde den då. Säg Algots, det räcker är väl en uppmaning som heller inte längre är aktuell.

MALPLACERAT
Att även en så förträfflig kommun som Årjäng känner sig i behov av lite PR, får man förstå. Om man samtidigt ger travet en liten ekonomisk stöttning slås två husflugor i en smäll. Ett par läckra skyltar med kommunnamnet är en enkel men bra lösning, tyckte någon i våras.

Helt rätt. MEN åt helsicke FEL om skyltarna placeras galet! De får inte dölja delar av travloppen för de fåtaliga men trogna besökarna på publikplats. Då missar reklamen verkligen sitt mål. Ett gott råd i all välmening: Flytta reklamskyltarna så att de inte skymmer hästarna! Spika upp dom på utsidan det sorgliga plank som vetter mot E18. Sveriges Vackraste Bana har nämligen Sveriges Fulaste Utsida. .

RAFFEL

Trux Balder är i ledningen i söndags när 800 m återstår av lopp 2. I sulkyn sitter (som synes?) han som har bästa utgångsläget i championligan 2017, den reslige Kristian Lindberg. Men det här löpet vinner han inte, för Trux felar på upploppet och Bambam Pegg/ Emil Sillén tar segern.

BINDOR

I mycket modern tid gör Always reklam för en revolutionerande typ av dambindor och fastslår att inte två kvinnor är likadant skapta inom den region där sådana används. Det finns 3,5 miljarder kvinnor, säger Always, och dessa skall bli hjälpta av företagets produkter. Det är bara det att utbudet tycks inskränka sig till så få som tre modeller, varför det i nuläget verkar fattas 3.449.999.997 varianter innan varje kvinna kan hitta sin rätta passform. Utvecklingsarbetet kanske är på gång?

TUR-KALLINGAR

Själv ansätts jag i ett i ett med erbjudanden i min mobil från spelföretaget (casinot?) ComeOn. Guld och gröna skogar utlovas plus ett par boxershorts i en så vidrigt illgrön färg att EU-kommissionen för mänskliga rättigheter borde sätta ner foten.

Oj, just i skrivande stund plingar telefonen till. Nu frestar ComeOn med en pizza, om jag låter dom förvalta 300 spänn. En med extra allt?

Härmed utlovas 100 kronor kontant plus 150 free spins till den som kommer på mig med att uppträda – offentligt eller privat - i ComeOns underbrallor.

TEXTREKLAM
Men att göra lite PR för Årjängstravets säsongsavslutning torsdagen den 5 oktober, det kan inte vara fel. Vi korar då årets champions vid ett, som vi hoppas, sevärt lunchtrav. Första start kl 12.20. Vi ses!

26 september 2017


Skriv kommentar

Du är fantastisk Bengt! Sitter med ett leende på läpparna och läppjar morgonkaffe och njuter av ditt skrivande. Blir så glad av vad du skriver och gör den gråaste dag till en vacker dag för mig. Kram =)

Postat av den 27 september 2017

MAATEN RISK VALÅR

Härmed meddelas att Årjängs Marknad är över för denna gång. För andra året å rad missade jag festen. Lite surt är det allt, eftersom jag tänkt att åtminstone göra en sväng dit på söndag, när man för halva priset kunde åka karusell. Senast jag gjorde det var faktiskt för exakt 70 år sedan. Då var det en sån där gammaldags slängkarusell som gällde. Jag mådde inte helt hundra efter den åkturen och har därför tagit en paus från karusell efter det, men den timeouten hade jag tänkt bryta i år. Vi får se hur det blir den tredje söndagen i september 2018 i stället.

Ingen mening att kika efter kålsoppeintolerant redaktör på maaten i år heller. Men Björn Martinsson var där med sin kamera.

VISSA ÅR ÄR VALÅR

Att marknaden vissa år kolliderar med allmänna val har ibland vållat problem. En gång på tidigt 30-tal var det en politiskt engagerad skogsarbetare, tillhörande Silbodals norra valdistrikt, som avkrävde en misstänkt borgerlig bygranne besked om hur denne tänkte rösta i förestående val. Den tillfrågade värnade om valhemligheten och svarade: - Dä ska du drite i! Då small det och han stöp i backen så löständerna flög all världens väg. För säkerhets skull fick också en intillstående hemmansägare från samma by en smocka eftersom även han kunde misstänkas hysa högersympatier.

Jag var själv inte på plats vid tillfället då det handgripligen snackades politik på Marknadsplatsen men jag har hämtat storyn ur manus till Fjaale boka (Fjärde boken) som Tankesmedjan Årjäng Förr släpper på biblioteket under skyltsöndan i år. Eller ett annat år.

Glädjande nog tycks det i alla fall inte ha varit någon liknande lobbyverksamhet inför kyrkovalet den gångna helgen. Fast det vet jag egentligen inte, jag var ju inte där.

Men på travet var jag. Chefen Roger mös på lördagen, då det som brukligt är hela tiden strömmade in folk genom portarna. Han fick ihop det till 4712 personer trots att de nio loppen inte lockade hit några storfräsare, alldenstund förstaprisen rakt över var beskedliga 10.000 kr. Jag upprepar mina tidigare framförda visdomsord: På marknadsafton kan man tävla om brödrostar, publiken kommer ändå! Söndagen däremot, med långt bättre prispengar, var det glest på platserna. Vi kom inte ens upp till siffran 1903 pers från Solvalla, där samtidigt landets särklassigt bästa 3-åringar gjorde upp om platserna i Kriteriet.

Karianne Hasselgård kastar huvudet bakåt och skiner som en sol när segern med borkete Sjåvoll Sjarmi är klar. Nya voltrekordet 1.30,2/ 2160 satt bra.

Efter marknadsdagarna har Arvikas champion Kristian Lindberg ett lysande läge att erövra samma titel här på hemmabanan. Tre pinnar upp på den enda riktigt vassa konkurrenten Magnus Jakobsson och förmånen att kunna öka på ledningen nästa gång, söndagen den 24, en breddloppsdag då Magnus inte får vara med. Säsongen avslutas sedan med ett lunchtrav torsdag 5 oktober. Sen är det inte långt till älgjakten.

EFTERLYSNING
Under marknaden 1931 fick en chaufför från Sillerud rejält med stryk av två elaka tivoliarbetare. Dessa inställde sig inte till oktobertinget och uteblev även i november. De efterlystes land och rike runt men har än så länge inte påträffats. Misshandelsmålet mot dem är vilande sedan januari 1932, men både polisen och jag är tacksamma för ev upplysningar.

 

 


 

18 september 2017


Skriv kommentar

SCOOPET

Hans Gunnar Lindskog, en gammal polare till mig från Karlstad, reser för trav-TV:s räkning land och rike runt och gör se- och hörvärda intervjuer med totospelare som håvat in många slantar för så där ett år sedan. Hemma Hos och Hur-Gick-Det Sen?- snack. Ganska nyss var han på Travmuseet, varvid vår 10-miljonersprofil Målar-Tobbe Arenander fick redogöra för var han gömt pengarna. Det var inte i madrassen, så mycket förstod man.

NÄRA ÖGAT
Just när Hans G passerade satt jag i museets läsesal ruvandes på ett veritabelt SCOOP. Eftersom jag har väldigt svårt för att hålla käften bet jag ihop så gaddarna gnisslade för att inte i min lösmynthet vidarebefordra scoopet till HG. Han såg nog att jag tog i så jag var blå i fejset, för han frågade hur jag mådde. ”Dä ä som dä ä” morrade jag. Det säger jag alltid.

TRAVBORRELIA
Att ungdomar i travfamiljer själva blir bitna av sporten, det är förvisso inte märkligt eller ovanligt. Snarare är det regel. Heter man till exempel Jernberg och i syskonkretsen har namn som Elina och Nelly eller om man heter Persson och har släktingar som Sören, Thomas, Ernst, Lena, Weine, Vinoga, Bengt, Maria E. och Elof, då har man väl noll chans att slippa bli biten? Nån sorts travborrelia måste väl bli resultatet?

BRYTER MÖNSTRET
Nejnejnej! Nån gång bryts mönstret. Jag vet en som heter Anja Jernberg och en kompis till henne som heter Caroline Persson. Visserligen brukar de leta sig upp till Årjängstravet en gång om året, när det är V75 på gång, men det är mest för att träffa kompisar. Så gjorde de även lördagen den 15 juli 2017. Mest för att stödja sporten och piffa upp totosiffrorna för lokalbanan lite offrade de på Ica en tvåhundring på en Harry Boy.


Anja Jernberg t.v. och Caroline Persson fick på Ica Supermarket nätkontakt med Harry, en verkligt hyvens grabb

TRÄNGSEL
Som vanligt var Årjängs Stordag en vädermässig fullträff. Så är det alla år utom då det regnar småspik. Eftersom 11.000 pers skuffades på publikplats letade sig vännerna A&C upp på den inglasade läktaren, där utrymme och siktmöjligheter var bättre. Hett som i ett pörte var det (fast nordmarkingar brukar säga ”hett som i e pôtte”) men de här tjejerna är ganska tåliga.

Tävlingsdagen fortskred som tävlingsdagar brukar och de båda spelarna fick upp ett visst hopp när de försökte tolka minneslappen från Harry. Med hjälp av kringsittande gick detta hyfsat och när Dante Boko spöat Propulsion med en halv nos, noterade de att de möjligen hade en slant, kanske till och med en förmögenhet, 6.000 kronor, att hämta i kassan en våning ner.

FEL FEL FEL
Det var bara det att när en ganska skärrad totomatkassör fingranskat Harrys lapp kom han till ett helt annat resultat. Efter koll och dubbelkoll konstaterade han att sjuan satt där och han tvingade på kupongägarna 60.500 kronor!! A&C fick bendarr, ungefär som skidskyttarna brukar få vid sista stående skjutstationen i Antholz. Pengabunten döttades ner i ryggsäcken och anförvant ringdes in för att hämta de 60.000, medan femhundringen behölls för firande i öltältet. Måttligt firande, väl att märka, vilket fortsatte med var sin cider på hotellet på kvällen. Hemma i normal tid, 23.30.

NYFRÄLSTA
Så har då ATG fått två nyfrälsta totospelare! Nu sitter de båda tjejerna klistrade vid burken vareviga lördag och pengarna flyter iväg ungefär som våra barkbåtar gjorde när det var vårflod i Bôttebäcken på den tiden (30-talet).

Ha! Så är det alls inte. När jag i Hans G:s efterföljd frågar ”Hur har det gått?” visar det sig att Caroline än så länge inte naggat på kapitalet och för barnlediga Anja har det heller inte vräkts ut ett korvöre på totalisatorspel.

Möjligen, möjligen att A&C kan tänka sig en ny date med Harry lördagen den 14 juli 2018.

Missa´ scoopet – snopet!

Fotnot

Ett stort TACK till Bertil Ford, Carolines åldrige släkting från Bôtten, som via en bror till mig gett mig underlaget till detta scoop. Bertil själv leder sedan 30 år tillbaka ett lokalt V75-bolag, ganska framgångsrikt, som för ett par år sedan hade snudd på storkovan, 800 kronor, men förargligt sprack på målfoto i avdelning 7.
 

13 september 2017


Skriv kommentar

MAATEN STUNDAR


SCHEMA 2018
Efter många om och men med Solvalla hit och Solvalla dit verkar det i alla fall just nu som om det är klart att spika nästa års tävlingsschema. Inte för att jag för min del har sovit oroligt under processens gång, men det ska ändå bli spännande att pricka av vilka av punkterna på önskelistan som överensstämmer med den verkliga. Min lista ser ut så här:

1) Lördag 14 juli V75 Årj Stora
2) Fredag 22- lördag 23 juni dubbelt midsommartrav
3) Lördag 15 sep Marknadstrav
4) Fredag 13 juli Årj kommuns dag.

När avprickningen är verkställd, drar jag med sedvanlig förnöjsamhet vinterfilten över skallen och går i ide.

OM X-PRESS
Apropå rabaldret om onsdagarnas V86Xpress så får jag med skammens rodnad på väderbiten kind tillstå att den tävlingsformen passar mig utmärkt. TV hinner ju av tidsskäl inte med lika mycket dösnack mellan löpen. Eftersom jag inte är nån dobblartyp klarar jag mig utmärkt utan speltrender, så 8 minuter mellan loppen är fullt tillräckligt för återhämtning, påfyll och avtapp av vätska. Men jag känner starkt för alla aktiva som inte gillar hetsen. Den publikskärva som mot alla odds tar sig till Solvalla och dess aktuella saxbana på onsdag kväll är värd all heder. Borde allt ha nån sorts trohetsmedalj.

Varför rikschampion Ulf Ohlsson inte kör i guldhjälm har flera följare frågat mig. Det har aldrig förr hänt att jag svarat ”det vet jag inte” men det gör jag nu. Nu åker man väl på en misstroendeförklaring?

MAATEN!!
Något helt annat. ÅRJÄNGS MARKNAD har funnits åtminstone sen 1750 med ett par smärre avbrott. Trav förekom i gången tid, men bara i oorganiserad form när halv- och helfulla festbesökare körde fort på isen på hemvägen. På isen? Ja, det hölls länge marknad inte bara i september utan även i februari. Slut på det nu.

Men alltsedan Årjängstravets urpremiär torsdagen den 30 september 1936 hör det till att marknadens decibellstarka attraktioner på ett alldeles utmärkt sätt kompletteras av det hemtrevliga klappret från hästhovar en halv kilometer österut. Var inte det vackert formulerat? Jaså, inte.

Hursomhelst får även i år marknadsbesökarna möjligheten till nån timmes avkoppling från värsta trängseln och oljudet genom Årjängstravets försorg. Nio lopp i något som skenbart är en breddloppsdag men inte är det lockar, sanna mina ord, flera tusen till banan. Välkomna!


Helena Jörgensen Arenander heter tränaren till Realistic e Judge Joe, som 6 år gammal tog sin första seger i 14:e starten. Helenas namn antyder en viss koppling till Årjäng. Hon är förstås släkt till Tobbe, vår TV-profil med sinne för lördagsspel. Kristian Lindberg tar  på denna soliga bild från utvändigt läge enkelt hand om sista loppet förra gången, hans tredje vinst för dagen som också betydde avancemang till täten i championligan.

PS. Nästa blogg innehåller ett SCOOP. We say no more!

11 september 2017


Skriv kommentar

ÖL, MUFFINS, STÄLL och HASP

87 år är ingen ålder på en häst, påpekar med bestämdhet Hasse Svennehed, ATG. Han borde veta. Men nog kan det ändå vålla uppståndelse. Så var det i a f för mig.

Min favoritgranne, den väna Marie, avlämnade ett fång rosor och två burkar näringsrik pilsner redan dan före dan. Sen bara öste det på. Som tur var hade jag bett mig ledig lördagen den 2 från redaktionsjobbet med Tankesmedjans fjärde nostalgibok, Fjaale boka, som kommer till skyltsöndan (vilket år är än så länge oklart).

Redan här i juli 1936 saknade jag i stort sett bara en enda sak, ett funktionellt cykelställ. Modemedveten var jag redan då, med avklippta blåbyxor.

För en lyckad skogstur krävs bara 1) kryckkäpp 2) campingstol 3) personlig assistent  4) bärplockare  och hink, tom. Sen är det bara att se upp för de fyra stora: Björn, varg, fjällämmel och grävling.

SKOGENS RÖDA GULD

Tre favoritmågar har jag. En av dom dök upp med ett cykelställ som han köpt på Biltema. Då blev jag rörd. Jag har längtat efter ett ställ sen jag fick min första cykel 1936. Hur han kunnat räkna ut detta är mig en gåta. Han är från Brunskog. Hans fru Maria drog sedan iväg ut i skogen med mig, eftersom hon fått för sig att jag ville plocka lingon. Helt rätt! På två timmar repade jag ihop nästan en deciliter, mest kart. Inte är det samma schwung precis som när jag var yngre, 86 och så, när jag lätt plockade en halv liter på samma tid. Men det är tanken som räknas. Och så började det dugga lite grann.

Ett ställ, ett ställ, ett kungarike för ett ställ, utropade någon som Shakespeare skrev om.  Ett sånt här, från Biltema, har jag trånat efter i 81 år!

ZITAS MUFFINS SMALT BORT

I det återkommande solgasset under hemmets markis njöt vi sedan kaffe och blåbärsmuffins. Bakverken, som jag egentligen tänkt spara till senare, hade jag fått av mina käraste flickvänner i Årjängstravets Damklubb dagen före. Zita stod för bakningen, hon som är gift med Göte på Gettere, han med Grillen. Hästkarlen Göte, den känner vi väl alla. Släkt med Monfalcone.

 

En designad hasp från flyhänta smeder stänger effektivt grinden för illbattingar till barnbarn och barnbarnsbarn. Alla borde ha hasp!

HASP PÅ !

Rätt sleten fick jag så äntligen vinka ajö till besökarnas bil (Saab) och dråsa ner framför teven för att kolla inspelad V75:a. Vaknade med ett ryck kvart i tio på kvällen av bank på dörren. Två unga konstsmeder, Jonatan Persson från Trankil och Petter från Blomskog, stod utanför med en ångande varm nysmidd hasp till den grind som ska hindra barnbarn från att springa ut i Dalslands kanal. Lika rörd som när jag fick cykelstället eller kanske ännu ännu rördare blev jag över denna vackra och oväntade gåva. Om jag någon gång tvivlat på svensk ungdom så gör jag det inte längre efter kl 2145 i lördags.

EN FÅR TACKE

För störande telefonsamtal och två vykort, för lyckönskningar på Facebook (ett av mina bästa brorsbarnbarn, den ärtiga Frida /Hard/ la in en tidigare aldrig publicerad tjusig bild på oss båda/, Twitter och andra sociala medier och för alla värmande ryggdunk och välfunna presenter ber jag här och nu att till alla, hängda och ohängda som det heter, få frambära ett stort TACK.

Jag ser fram emot 2 september 2018 med tillförsikt.

4 september 2017


Skriv kommentar

Utmärkt födelsedag! Grattis. Och det kommer en delegation till!

Postat av AnnaKroken den 8 september 2017

DET LUTAR

Årjängstravets säsong lutar mot sitt slut. Lutar är sannerligen rätt ord för det är i fortsättningen ont om TV-bevakade tävlingar, vilket garanterar lojt intresse från media och - med ett undantag ! - tunt med folk på platserna. Fast nåja, finaldagen torsdagen den 5 oktober, lär vi i alla fall få en chans att vifta med armarna bakom intervjuoffer vid lunchtravet som definitivt sätter punkt för 2017.

PUBLIKINVASION
I morgon, fredag, vankas det breddtrav. Sen är det bara två veckor kvar till marknadens dubbla övningar. Då är lördagen en tävlingsdag utan särskild etikett, men det är inte långsökt att kalla den en maskerad breddag, eftersom förstapriset i alla lopp är blygsamma 10.000 kr. Ändock vågar jag mig på den djärva gissningen att den ”breddagen” kommer att locka mer folk än de flesta stor- och mellanbanor kan uppvisa en normal tävlingsdag. Att sen omsättningen får svettpärlor i pannan om den ens ska hasa sig upp till miljonen, det är en annan sak. En helt annan sak, som Skarplöth brukar säga.

SPÄNNANDE KVAL
Kristian Lindberg tar ut 2-åriga Fruska Am i kvalloppet kl 17.55. Det är avgjort fredagens mest intressanta start. Vän av ordning kanske frågar varför hon inte avverkar ett premielopp först, men det beror på att stoet med den guldglänsande härstamningen (Gift Kronos-Deesse d´Inverne) är anmäld till premiechansningen och avstår premien i hopp om dubbla pengar i framtida klassiska lopp.

Fruska har en bror, Destiny Am (e Muscle Hill), som för en vecka sedan var en hårsmån från att kvala in till finalen av Derbyt på söndag. En helbror till denne, en 1-åring, ropade Kristian Lindberg in på Wenngarns auktion härförleden. Priset, 1,1 miljon, har ingen i våra nejder matchat tidigare. Inte på långa vägar.

Dyringen är helbror till Destiny och heter Gaylord Am. Skam till sägandes visste jag inte vad Gaylord stod för, men nu vet jag. Det är en ort i Michigan med – låter det inte märkligt ?! – nästan på pricken lika många invånare som Årjängs tätort, 3,681 med göbbar, kärnger och ongar inräknat. Det ser jag som ett extremt gott omen, ett förebud om framgångar utöver det vanliga. Ännu en gul kavaj till Nordmarken?

Deesse d´Inverne kommer förhoppningsvis att via sina avkommor sätta en viss prägel på Årjängstravet några år framöver. Här noterar hon banrekord för 2-åriga ston, 1.17,5 volt, tillsammans med Magnus Jakobsson. Det skedde under marknadstravet 2010. Ett par år senare såldes hon till Stall Courant och tävlade i dess färger innan hon blev avelsmärr. Själv sprang hon in drygt 400.000, men i avelsboxen producerar hon miljonärer. 

31 augusti 2017


Skriv kommentar

DESSA FANTASTISKA FLICKOR

I mitt hjärtas vänstra kammare, där ömma känslor frodas, flimrar det i stort sett hela tiden för Årjängstravets Damklubb. På söndag firas dess 25-årsdag och jag ber att trots min miserabla sångröst få sälla mig till hyllningskören.

Klubben som bedrivs 100 % ideellt gör en massa gott för vår bana. Ibland har man en vag känsla av att insatserna inte alla gånger uppskattas till sitt fulla värde. Men tjejerna jobbar ändock på lika energiskt som de gjort hela tiden under sitt första kvartssekel.

För 14 dagar sen var det dags för den årliga trippen till Dam-SM. 15 av de våra, 10 från systerföreningen i Åmål och 4 från Karlstad drog iväg till Hagmyren. Start från Årjäng fredag kl 10, ankomst Hudiksvall kl 19. Resan tog lite längre tid än beräknat, för nån trafikolycka vållade viss fördröjning. Efter nio timmar i buss skulle man kunna tänka sig att alla stöp i säng. Inte de här flickorna! Fest var vad det blev. Och dans. Hagmyrens damklubb är betydligt yngre än vår och snittåldern är långt lägre än vår, men som värdinnor för oss var tjejerna helt suveräna.  En av de flitigaste på dansgolvet var Laila, 82. Men alla roade sig kungligt, enligt de rapporter jag inhämtat. Kajsa,vår förutvarande ordförande under massor av år,  Anette, som var med för första gången, Ingrid, Ingrid, Martina, Kaka, Monica (ordföranden), Solveig, ja allihop trivdes och mådde bra hela långa kvällen. Och påföljande morgon.

Dam-SM, höll på att bli den verkliga Årjängsfullträffen. Vår representant Linda Sedström, hade i kvalificerad omgivning usla spår 12. Hon förivrade sig emellertid aldrig utan lotsade fram Bobbery (ev odds 16,90) suveränt spårsnålt. När de fick fritt spår 100 meter kvar, sköt kommunalrådshästen till på ett otroligt imponerande sätt och marginalen till segraren blev bara en knapp längd. Egentligen, menade de 29 i Värmlandsbussen, var deras häst tveklöst den moraliska segraren.

När klockan visade 0215 söndag morgon, steg 15 inte alltför utschasade flickor av bussen hemma i Årjäng, ännu ett glatt SM-minne rikare. Nu, två veckor senare, är det dags för dom att fira 25-årsdagen med ett renodlat damlopp, lopp 6. Linda Sedström är med där också. Hon tippas i programmet trea bakom hemmatjejerna Jenny Mahony och Maria E Persson. Avdelning 2 av Grand Slam75 blir sevärt!

 


Linda Sedström har sin licens på Axevalla, men i uttagningsloppet till Dam-SM satt hon upp bakom Bobbery från Huken i Årjäng. Seger och avancemang till finalen på Hagmyren. Björn Martinsson fotograferade.


Kommunalrådet Daniel Schützer har haft Bobbery i sin vård i lite drygt två år. Mer än 300.000 kronor har det gett. Här ser han klart belåten ut efter vinsten i kvalet som gav 20.000, och säkert är han inte mindre nöjd efter Hudiksvallsäventyret, som inbringade 50.000.

Till vänster i bakgrunden ser vi Damklubbens café, en tidigare rivningshotad byggnad som klubben för ett par år sedan fick tillstånd att med egna medel rusta upp till toppklass. I högerkant ser vi med lite god vilja klubbens shop, där man säljer program, travprylar, lotter till kaklotteri och andelar i ett V5-system, som då och då klingar till och ger en slant i utdelning.

18 augusti 2017


Skriv kommentar


Dela med andra!