Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

LITEN GUBBE FYNDAR PÅ NÄTET

Det påstås att coronan haft följdverkningar även bland våra inköpsvanor. Sålunda lär en hel del köpsugna ha vänt sig till nätet och där skaffat sig vad de (kanske) behöver och samtidigt sluppit trängas med hostande medmänniskor i fysiska butiker. Det kan gå väldigt bra, men i vissa fall kan resultatet inte bli fullt så lysande. Vi presenterar en sannsaga som belyser detta.


LITEN GUBBE FYNDAR

Det var en gång en liten gubbe som målade en vit köksstol. Det bar sig inte bättre än att DLG (Den Lille Gubben) stänkte färg på sina svarta tofflor, vilka liksom allt annat DLG plägade ha på fötterna var av det danska märket Ambré.

DLG (det är egentligen jag själv, men jag vill inte skylta med mitt namn eftersom DLG –oss emellan sagt – inte är den skarpaste kniven i lådan, vilket snart kommer att visa sig).

Helt oväntat blev DLG lite crazy: - Nu ska jag inte köpa svarta tofflor och inte Ambré! På nätet hittade han ett par kakigrå (!) för bara 178 kronor. De hade kostat det dubbla. FYND! Kvickt som attan knappade han den 1 juni in en beställning, för när DLG gör nånting, då går det undan.

Efter två, tre arbetsdagar kom tofflorna. Inte. Men en faktura på 240, 75 kronor, i vilken summa frakten var inräknad. DLG brukar aldrig betala nånting förrän han har beställda varor i näven, men just denna gång avvek han från rutinerna. Han pröjsade.

Det gick att bekvämt spåra paketet. Det låg ”ready for shipping” hos företaget i Nederländerna den 8 juni. Och där låg det sedan dryp stilla vecka 2, 3, 4 och fem. En midsommar i coronans tecken passerade. Mer än halva juli månad likaså.

Då härsknade DLG till och försökte få kontakt med PayPal, som förmedlat pengarna till Holland. Det var inte enkelt, men efter fem försök fick DLG från PayPal två tättskrivna A4-sidor med anvisningar om hur det skulle gå till att eventuellt få komma till tals med säljaren. Alldeles för mycket finstilt för en Liten Gubbe.

EFTER 8 VECKOR
Men PayPal hade nog hört av sig till säljaren för ett tu tre kom PostNord in i bilden med en avi. Nu var vi inne i augusti och paketet låg nu i deras terminal i Malmö och de lovade vidarebefordra det till DLG om han betalade 75 kr i hanteringsavgift och 59 kronor i tull.

Den fraktkostnad som DLG hade trott sig hava erlagt befanns tydligen vara frakten till en PostNord-terminal. – Gott så, mumlade DLG för sig själv och skyndade att swisha 134 spänn till PostNord, ett företag han i alla tider gillat och gärna stöttar nu när han vet att dom har det knapert.

KNARKMISSTÄNKT GUBBE
Då fick DLG plötsligt en ångestattack. - Oj, tänkte han, som ofta och gärna ser TV-dokumentärer där australienska tullare gräver igenom rullväskor och in på bara kroppen visiterar alla med skägg. - Tänk om knarkhundarna kastar sig över mina tofflor och markerar för kokain. Då är det inte roligt att vara Liten Gubbe! Då står Ottersten eller DeLang bakom mig i kön på Ica, när jag hämtar ut. Sen är det inte långt till Kumla! Jag borde nog ha borstat mina gamla ingådda svarta Ambréer i stället för att ge efter för fåfängans locktoner. Får man ta emot besök i bunkern?


Nio veckors väntan och lite ångest, men till slut fann dom trots allt ett gott hem i Den Lille Gubbens garderob.

INGEN POLIS PÅ ICA
Dock kan vi meddela att allt slutade väl. DLG fick sitt paket utan polisingripande och till det puss på kind av närstående och beröm för sin duktighet med näthantering. Tofflorna var kakigrå och nästan ännu fulare än på bilden.

Dessutom var de två nummer för små, men man kan inte få allt.

*

KROKENS DJÄRVA UTSPEL INOM POLITIKEN
När jag blir politiker kommer jag att som första utspel kräva att nuvarande regler för publikinsläpp ögonblickligen ändras. Som vid den franska cupfinalen i fotboll för ett par dar sen ska vi dock inte ha det. Där hade man fått tillstånd att släppa in 5000 pers på en arena som rymmer 82.000. Dessa 5000 hade placerats tätt som packade sardiner på en enda sektion. Vem hade tänkt ut den lösningen? Nej, sprid ut, sprid ut, sprid ut!

FINA LÖP PÅ FREDAG. UTAN PUBLIK. LÖJLIGT!
Låt oss sätta en gräns vid 500 för arrangemang utomhus. Som vid kvällstravet i Årjäng i övermorgon, fredag. Gott om plats, social distans lätt att ordna. Filtar och kaffe i termos. Ja, inte filtar i termos, förstås. Inga totokassor öppna.
Den femhundraförste som vill in får vända i porten. Hen får leta sig till Snikens kulle och fika där.

Urbota trist att inte åtminstone våra 500 trognaste besökare ska få uppleva fin sport. Som t ex när Robert Bergh noterade nytt banrekord 15,0 volt/ 2140 med treårige valacken Comand (Jocose-Pay Attention).

Fotnot. Travets publiksiffror brukar alltid friseras i så måtto att däri inräknas alla som håller till på stallbacken; kuskar, skötare, ägare och annat löst folk. Dessa behöver inte belasta 500-kvoten. Vi bommar igen porten mot publikplatserna.
*
Sisådär. Nu har vi löst det problemet. Nästa interpellation från min sida är kort och koncis: Förbjud alla vattenskotrar!
*
Interpellation III: Tillsätt utredning om klimatgränsen mellan Åmål och Säffle. Enligt väderprognoserna i vår lokaltidning har Säffle alltid 1 à 2 grader mer värme att se fram emot än vår dalsländska vänort. Ska det vara så? Nej, jag sätter ner foten.
*
Ska vi ta nästa stora samhällsproblem också, kriminaliteten. Där har jag en radikal lösning: Förbjud den!

*

Tänk på att vi är mitt uppe i rötmånaden. Tvätta händerna, även handbakarna!

 


 

5 augusti 2020


Skriv kommentar

ÅLEFESKARN DROG 50

 

Rapport från Bevakningsområde Sydväst

Den sista lördagen i juni varje år är vi trankölingar bortskämda med en ordentlig dos sprittande Sluzejazz, framförd av ett gäng herrar från Oslo, till mogen ålder komna men unga i håg. När gränsbommen nu var nedfälld p g a den där pandemin fick farbröderna detta år vackert stanna hemma och slussen i Lennartsfors blev utan musik 2020. Trodde vi.

Om Lilla Bandet svänger det verkligen och det gör det även om den praktfulla bro där deras arbetsplats är belägen

Men vi hade fel. I lördags fick vi uppleva Lilla Bandet bestående av två sångbegåvade ungdomar, Ulrika och Johan. De tog sig hela vägen från Dalslands Kanals sydligaste sluss Köpmannebro, som de till vardags vaktar, ända hit upp i norr. På programmet stod allsång, men sådan är svår att få riktig stuns på i dessa dagar med socialt avstånd. Men tillåtna 50 personer uppradade längs kanalen och med lagstadgade luckor emellan hjälpte till så gott de kunde när Lilla Bandet stämde upp Ålefeskarns vals. Det lät rent otroligt bra och gav en rejäl mersmak. Bandets glada humör smittade av sig i eftermiddagssolen och vi kan garantera att alla de 50 hoppades på en repris 2021, men då med minsta möjliga sociala distans.

Som ett litet försynt påpekande från 50 röstberättigade gäster kan tilläggas förhoppningen att kanalbolaget nästa år ser till att rensa bort allt sly som tenderar att vanställa miljön mellan kanalbron och slusskontoret. En enkel åtgärd som skulle betyda mycket.

När man sitter så här och betraktar slussverksamheten från sin solstol kan man inte undgå att konstatera att coronan ställt till det även för denna del av näringslivet. Många norska båtar saknas! Fast lustigt nog har det trots allt passerat en del norrmän, några t o m under svensk flagg. Kanske för att slippa karantänen? Danskar, tyskar och holländare har vi vare sig sett eller hört på hela säsongen. Voj, voj.


Men tänk, va´ gôtt att tant Erna i Oslo lyfte bommen vid midnatt i lördags! Trankils duktiga fotograf Inga-Lill Ryman var på plats vid 10-snåret och dokumenterade kön utanför Systembolaget vid Storgatan. Glädjande nog ser det ut som om de som väntade på att få bli insläppta – ett dussin i taget – rätt hyfsat iakttog avstånd, så som man skall. Eller, nja. En punktvis utförd enkät gav vid handen att mer än 99 % av de köande var norska medborgare. Någon påstod att hen hade åkt hemifrån så tidigt som vid 4-tiden på morgonen. (Vi skriver hen för att han, Orvar Uttilsrud fra Rakkestad, inte ska känna sig utpekad).

I övrigt finns inte mycket att rapportera om. Redaktionens travexpert följer sin sport på TV-skärmen, vilket kan vara nog så jobbigt. Milligan´s School vann Årjängs Stora, det var väl inte helt överraskande. Björn Goop saknar fortfarande en fullträff i detta klassiska lopp, men vinner annars nästan allt landet runt och blev häromsistens t o m champion i Arvika. Kan vederfaras samma ära i Åmål och här i Årjäng, om allt går i lås.

Vår fotbollskunnige andreredaktör klappar händer för Degerfors ledarplacering i Superettan och förutspår att laget, även om det inte räcker ända fram, kommer att göra en hedervärd säsong igen och säkerligen hamnar på övre halvan av tabellen. Rent fenomenalt för en klubb som inte har de allra bästa ekonomiska förutsättningar, men varje år gör det bra trots att de bästa spelarna ofta försvinner till penningstarkare föreningar.

Arsenal har nyss avslutat sin sämsta säsong sen freden i Roskilde.

Karlstad har svårt att få till det inom fotbollssporten. Det var annat på Paul Starks tid. USA-profilen Donald Trump i Vita Huset hävdade att han stammade från Karlstad, men riktigt så illa var det inte, hans farfarsfarfar var från det tyska Karlstadt. Och Donald har aldrig spelat fotboll, soccer som det heter. I varje fall inte i Karlstad. Inte vad vi vet i a f.

Men nåt vi med säkerhet vet är att vi här nedan hittat Ulrika och Johan, de två som förgyllde lördagen för oss. De håller båda exakt samma hund. Han heter egentligen Moppe, men kallas lite skämtsamt för Mops.

 

 

27 juli 2020


Skriv kommentar

FRÅN SJUTTONTUSEN TILL NOLL


En varm korvgubbe minns

En anslående vy av Årjängstravet söndagen den 18 juli 1954. På den bergknalle där fotografen placerat sig finns numera Nordeuropas garanterat enda travmuseum. Marita heter hon som styr och ställer där. (Oavsett vad som sägs här nedan har i sanningens namn detta foto visats en gång tidigare, då liksom nu i Årjängsportalen, som ju är ett medium i ständig framkant).

När vi på lördag slår upp portarna för V75-dagen, årets absoluta höjdpunkt för Årjängstravet, blir det av kända skäl inför 17000 färre traventusiaster än vad vi (inte) kunde räkna in vid Frances-galan den 18 juli 1954. Det där (inte) finns med i ärlighetens namn därför att det saknas en officiell siffra på antalet åskådare vid brakfesten -54. När tävlingarna skulle ta sin början runt 13-snåret var trycket vid insläppet nämligen så starkt att man nödgades öppna portarna och låta massan välla in helt utan kontroll. De första 14000 hade dock vid det laget hunnit erlägga sin 2-kroning i entré.

SVETTIG GALA
Av mina 60 Stordagar är detta den svettigaste jag upplevt. (Tävlingsdagen med Årjängs Stora kallas i Nordmarken alltid så. Stordagen. Med versal!) För första –och sista – gången i mitt liv fungerade jag som korvförsäljare. En Sibyllakorv, utan bröd men med senap, kostade 50 öre och jag uppfattade det som att var och en av de 17.000 på ett oförskämt påträngande sätt krävde mina tjänster inte en utan flera gånger under dan. Pust!

SNÖPLIGT FÖR SOMLIGA
Men de två heaten av galans storlopp hann jag med att uppleva. Lade en plywoodskiva över korvlådan, klängde upp och fick den ypperligaste överblick över Frances Bulwark och Sören Nordin, när de långt ute vid staketet utklassade Guy Spens/ Ragnar Thorngren trots 60 meter tillägg över 1600 m. 1.18,3 med voltstart räckte gott och väl. Stormande jubel från 14.000 av de tillstädeskomna, men nedåtriktade mungipor på 3.000 snopna göteborgare som nån vecka tidigare på Åby sett Guy Spens sätta ett grant europarekord för valacker och med den minnesbilden för ögat investerat tungt på totalisatorn.

Heat 1 efter ett halvvarv. Sören Nordin har valt det ytterspår som i vanliga fall var reserverat för den energiske nordsvenske snabblopparen Palej och hans partner Sven Andersson, Åmål. Det påstås, naturligtvis bara ett påhitt av elaka tungor, att de nån gång var så långt ut att det flög flisor ur trästaketet.

Mäster, som Sören rätt ofta kallades, behövde liksom Sven faktiskt sällan köra spårsnålt med sin överlägsna stjärna. Segern bärgades ändå. Redan här han full koll på allting.

PS. Känns uttrycket social distans igen? Vad skulle Tegnell ha sagt? Men han var väl knappast statsepidemiolog vid tiden för galan, eftersom han ännu inte var född.

PPS. Inte vet jag om bildkvalitén räcker för att se det, men litet till höger och snett framför lilla toton framträder en vit fläck. Det är jag själv, korvmånglaren, ovanpå korvmojen i en så tidigt på dagen inte alltför senapssolkad tjänstejacka. Att få känna sig som en del i en 17000-hövdad gemenskap, det var Stort.

FOTOFYND I SKRUBB
Att publiktillströmningen varierar mellan 17.000 år -54 och innevarande års 0 (noll), det kanske i sig kan vara ett incitament till en krönika. Men för min del är det i stället ett knippe fotografier från 54 års gala som triggat igång de värkbrutna skrivarfingrarna. Bilderna är tagna av honom som 1954 fungerade som målfotograf, den vid det tillfället 17-årige Sven Setterlind, som sedan utan att säga ett knyst legat på det ovärderliga fotomaterialet i 66 år. Negativen hade nog även i fortsättningen fått samla damm i en skrubb i hans taklägenhet på Hagaborgsgatan i Karlstad, men som ordförande i nostalgisamfundet Årjäng Förr (där även jag är medlem, prospect member) kände han sig av sitt känsliga samvete manad att leta fram dem under en coronalång eftermiddag i våras. Detta är första gången de visas för en större allmänhet. Håll till godo! Kvalitén kanske lämnar en del övrigt att önska, men det beror på att dåtida färgfilm på intet sätt kunde matcha de SIM-kort varje förskoleunge har i sin telefon i dessa de yttersta av dagar.

Sven Axel Setterlind,83, uppfödd på Hotell Central vid torget i Årjäng, var från späd ålder gravt fotointresserad och erövrade med hjälp av sin Leica fina priser i åtskilliga fototävlingar. Eminent är ett adjektiv som passar utmärkt i sammanhanget.

Från sin plats i måldomartornet har unge Setterlind fångat sina fotografkollegor som - i gammaldags svartvitt - förevigar segerekipaget. Den tunnhårige kan vara NWT:s Perman. Mycket fint folk deltager i firandet. Längst till höger underhåller sig travsällskapets ordförande, häradsdomare Thorvald Svensson med fru Eklund på Väsby stuteri, ägare till Frances Bulwark. Den andra damen är Sörens fru Astrid, som till vänster har Hugo Einarsson och givaktstående John Jocke Persson. Mellan dem är direktör Martin Eklund på väg framåt. Bland gossarna vid räcket tycker jag mig kunna urskilja Nissen Einarsson, Hugos pojk.

Fotnot 1. Den i bildtexten omnämnde Martin Eklund kan absolut sägas ha varit en maktfaktor i svensk travsport, men när han 1965 försökte komma in på stallbacken i Årjäng för att hälsa på sin Frances Nibs blev det tvärstopp. En inte på minsta sätt starstruck Gustaf Gustafsson Walcott i porten hade fått order att bara släppa in personer med giltigt inträdeskort. När Eklund talade om vem han var och vilken ställning han innehade, var Gustaf benhård: - Å hur ska jä vete att di ä den? Åhöra vittne var Stig Carlénsson som vidarebefordrade det sedermera nästan bevingade uttrycket till mig och eftervärlden.

Fotnot 2. Det bär mig emot att tjata om covid 19 och sånt elände men jag har ett tips: När det ska lättas på restriktionerna kan travet börja med att öppna för publik under breddagar, då man kan förvänta sig att trängseln inte är alltför oroväckande. Eller varför inte ett vardagstrav på Solvalla, kanske en tisdag med Kriterie-kval, då brukar det vara gott om plats.

 


 

7 juli 2020


Skriv kommentar

SPILLD MJÖLK


Vår otroligt duktiga damklubb har genom alla år med hjälp av seniga vaktmästararmar rest en sirad stång på innerplan. År 2020 får vi antagligen inte uppleva den här synen ens på bild (?). Suck!

”Gråt inte över spilld mjölk” säger ett gammalt talesätt. Lika förståndigt som alla andra talesätt. Därför har jag inte minsta avsikt att än en gång kverulera över att juni månads höjdare inom värmländsk trav, Årjängs dubbeltrav på midsommar, skurits ner till några ynka breddlopp. En blick på tävlingskalendern tyder annars på att det med litet god vilja hade kunnat gå att göra om fredagen till en något högkvalitativare tävlingsdag utan att alltför svårt störa den enda konkurrenten i hela vårt sommarfagra land, Hagmyren, och flytta breddevenemanget till lördag middag för att – vips – ha en dubbelhelg i festens tecken utan att trampa någon på tårna. Moster Corona ger oss dock innevarande år helt gratis en kommentar: -Skit samma!

Det är så mycket man inte begriper. Av den nu avslutade Palmeutredningen bidde, liksom av vårt dubbeltrav, bara en tumme. Svårare att smälta är Propulsionskandalen, som väl också kan komma att kräva 34 år av kommissionsarbete innan alla stämningar hit och dit är avklarade. Hans banrekord i Årjäng kan väl komma att strykas, vilket i detta sammanhang är en bagatellartad påföljd. En fantastisk travare är det i alla fall, en som man önskat ett annat avslut och eftermäle.

LJUSPUNKTER
Som obotlig optimist jagar jag i stället ljuspunkter. Som t ex att vi i vår region har Sveriges äldsta licensierade amatörtränare: MAGNUS DANIELSSON, 91. Hans nu enda starthäst, Krabat, har väl än så länge inte levt upp till sin mors, Millgona, klass, men som 10-åring har han ju alla möjligheter att spotta upp sig före pensionsavgången.

Den gravt utrotningshotade arten amatörtränare förekommer förresten än så länge i Nordmarken i inte alltför liten omfattning, vilket är en annan ljuspunkt. Ytterligare ett glädjeämne är Årjängs ungdomsverksamhet som under Sandra Edvardssons ledning ger en meningsfull fritid till många hästbitna yngre.

I Töreboda Travs lopp 2009 tog Rune E Johanssons granne fux Foolish Fighter, 9, sitt livs näst sista seger på väg mot en samlad prissumma av 1 ¼ miljon kr. En lerinpackad Dagfinn Aarum körde. Delar av TT uppvaktade liksom det årets brud Hanne Isaksen. 

Mannen i gul regnrock är Axevallatravets profil Per Ottosson, då 49, eldsjälen bakom Töreboda Trav och faktiskt inte helt oäven när det gäller att knövvla ihop en V86a heller. Den talangen gav honom i påskas 20 miljoner kronor i återbäring på ett system som kostade 864 spänn. Vi vågar oss på ett försiktigt GRATTIS!

TÖREBODA SAKNAS
En ljuspunkt som vi tyvärr inte får uppleva längre är midsomrarnas gästspel av Töreboda Trav. Denna ”gravt ideella” (beteckningen hämtad ur ett gammalt Blädder i Årjängsprogrammet) besökte oss sedan ”urminnes tider” (samma källa) varje midsommar. Inkvarterade sig på Sommarvik och var till ett antal av 25-30 pers bänkade på sin reserverade plats på uteläktaren i god tid före lopp 1, en löpning som sen lika urminnes tider sponsrades av just den västgötska sammanslutningen. Åldersblandningen var sannerligen unik, där fanns allt från spenabarn (nåja!) till herrar i det skede av livet då äggfläckar på slipsen avslöjar att man varit med länge. Nej, ursäkta så mycket, det där sista var oförskämt! De äldsta var möjligen i närheten av 50-strecket.


År 2006 hette segraren i Törebodas lopp My Only Chip e Potato Chip, en norrman körd av Tom Horpestad. Det är Toms breda ryggtavla t h.

När vårt dubbeltrav gick hädan, försvann också TT. Sörjd och saknad. För att i någon mån bli av med klumpen i halsen har jag letat fram ett knippe bilder från gångna tiders midsomrar. Få se om det lättar något.


Näst sista framträdandet inför sin hemmapublik gjode derbysegraren Gazza Degato midsommaren 2006. Då avspisade han ganska enkelt favoriten Makhtoub Jet/ Olle Goop. Trea blev Carl Dime, också en hemmahäst i Toms träning. I Årjängs Stora tre veckor senare blev det dessvärre galopp direkt för Gazza.

Midsommaren 2009 bjöd utöver allt annat på ett premielopp, där Jonas Moberg testade två lovande tvååringar, Monte Major t v och Mon Petit Cheval/ Jon Olsson. Majoren sprang in ¾ miljon kr så småningom och M P C ytterligare en halvmiljon. Premieloppet gick före tävlingarnas början i ett ganska blaskigt före. Publiken, 2100 pers, kom lite senare.

Ljuvlig helg tillönskas!

12 juni 2020


Skriv kommentar

LÄGESRAPPORT

Politiskt käbbel roar mig bara i begränsad omfattning och allra minst i nuvarande krisläge. Oppositionen gör vad opposition alltid förväntas göra, oavsett vem som regerar: Den letar småfel och inbillar sig att den själv sitter inne med nån sorts facit, medan de regerande får leta ursäkter och undanflykter. Från båda sidor gäller det att visa ryggrad och handlingskraft. Tja.

SKATTERNA
Påfallande är annars det stora intresset att få ta så stor del som möjligt av de miljarder som Staten roffat åt sig under årtionden och nu gått med på att dela ut. Det ser nästan ut som om de som knotat mest, håller sig längst framme. Fast stora aktieägare som bespetsat sig på enorma utdelningar darrar i ångest över att behöva välja mellan sina surt förvärvade slantar och miljarder i bidrag från Staten.

LEIF versus BERTIL
En Skattebetalare är för mig ett mellanting mellan direktör Leif, han som surt beklagade sig: - Va fan får jag för mina pengar? och Bertil (Messômmar-Kalle) som med fem kronor ville delbetala sin skatt och på Post-Elsas fråga om det inte vore bättre att erlägga hela beloppet, 10 kr, på en gång, fräste: - Trur di en driter pengar?

Nu kanske nån i bolagsstyrelsen kan förklara för Leif vart pengarna går? Kalle å sin sida fick nog tillbaka en del av sin insats i form av bidrag. Fast för honom kändes troligen skatteoket tyngre än för Leif, för han och hans häst fick nog släpa sig rejält trötta för att en bra dag få ihop fyra, fem spänn.

MIDSOMMAR o s v
Och apropå midsommar (Messômmar-Kalle), så närmar sig denna glädjens helg, då det okontrollerat spritter överallt, med stora steg. Från Årjängstravets horisont blir det innevarande år bara fråga om ett lunchtrav med första start 12.20. Knappast något som lockar extratåg, i all synnerhet som det med all sannolikhet kommer att vara som i nuläget d v s utan publik på platserna. Mycket mycket fjärran är de forna ljuspunkterna med berg och gräsplättar täckta av högröstade, fulla och glada göteborgare under två festliga travdagar.

STORDAGEN
Dubbeltravet 10-11 juli, när V75-dagen toppas av Årjängs Stora Sprinterlopp riskerar också att bli publikfritt. Travbanechefen Johanna Karlin meddelar i sin ledare i morgondagens program att beslut i det ärendet tas senast 19 juni. På grund av att Svensk Travsport kniper till om den penningpåse där prispengar förvaras, nödgas man dessutom sänka förstapriset i Sprinterloppet med 100.000 till jämna halvmiljonen. Men det tror jag faktiskt inte spelar så stor roll för anmälningsviljan. Årjängs Stora är ett inarbetat varumärke och ligger absolut rätt i tiden i storloppskarusellen.

I MORGON FREDAGKVÄLL
Dagen idag, Kristi Himmelfärdsdagen, var även det en betydelsefull travdag förrivärlden. Så är det inte längre, men ersättningen, Fredagskvällen i morgon kan bli en ganska trevlig tillställning. V64-statusen borgar för att TV är på plats, ett absolut måste om det ska bli någon totoomsättning att tala om. Så är det, sorgligt men sant.

Men vi går mot bättre tider, det har jag från säker källa. Håll ut, håll samman, håll käften och håll avstånd!

 


ETT DUSSIN ÅR TILLBAKA
För 12 år sedan såg det ut så här på vinnarpodiet. Marita Arvidsson hyllar Åke Lindgren, vars Lix Mollyn av Torbjörn Jansson lotsats till seger à 35.000 i ett Sleipnerlopp. I bakgrunden bl a Högeruds Roger Persson m fru Lena. Samtliga nämnda i hög grad aktiva den dag som idag är utom 1 ½-miljonären Lix Mollyn. Hans mantel som stallets konung har Orvar övertagit .

21 maj 2020


Skriv kommentar

FEMTIÅRING FRÅN SANN

          

         

1970-05-19, EN TIDSBILD

Det var skimmer i molnen och glitter i sjön
och sjön hette Aspen och maj-dan va` grön
och Sixten tjoade vilt. Redgarsvärn
gnägga´ å sparka…tjosvejs i affärn
och Ester var tårögd och bakade scones.
Va` i allsindar ä dä…. live till låns?

NEJ DÄ´ BARE DÄ ATT EN GRANN
GUTTONGE KOMMIT TILL VÄRLDEN PÅ SANN!!!

Fotnot. Att det var en blivande champion som lät höra sig på Sann, det var Ester helt på det klara med. ”Sanna mina ord!” sa hon, när jag ett par dar senare åt klengås i hennes kök. Hon talade väl om både Birgitta och Sixten, men sa inte ett ord om Redgarsvärn. Det kan tyckas märkligt, eftersom denne hedersman firat sin 10-årsdag dagen före.

Nu, 50 år senare, ber vi att få hylla en spänstig 50-åring. Han uppnår idag det streck som för 100 år sedan kallades ”livets middagshöjd” men numera väl närmast får betecknas som ”äldre junioråldern”. Därför blir det ingen käpp med silverkrycka och inga töntiga tal med utbringade skålar.

Nej, det får bli ett enkelt GRATTIS på Årjängsportalen, fullt i enlighet med Tegnells rekommendationer: Håll social distans, res inte till Axevalla idag, hosta i knävecket!

VänligenKroken

och Göran Ax och Hasse Svennehed, din syssling som hjälpt med rimmen

Det är några år sen den här sköna midsommarbruden Zita uppvaktade dig på hederstribunen i Årjäng. Närmare bestämt när du nyss fyllt 36. Länge sedan, annan kördress. Vad du sa till Zita, som gjorde henne så till sig i trasera, det vet kanske Berne som skymtar bakom hjälmen.

19 maj 2020


Skriv kommentar

GRAND SLAM UTAN KINDPUSS

Inte vet jag om du uppmärksammat att vårt land drabbats av ett tidigare okänt, rätt elakartat virus. Har du det? Det brukar stå en del i tidningarna om saken och ibland kommenteras det i TV. Vi kallar det corona, och det gör att även Årjängs fjärde travdag för året, nu på söndag, kommer att avverkas utan att bergen runt Sveriges vackraste travbana bekläds av jublande människomassor.

Synd, för de 11 loppen under Grand Slam-söndagen ser ut att kunna bli sevärda. Dessutom är de vad man brukar kalla välbesatta. Men lojala som vi är, finner vi oss i att följa folkhälsomyndigheternas rekommendationer med allt vad det innebär; 2 meters lucka, inget hångel och inga kindpussar, host i armveck, i stort sett kontinuerlig handtvätt dygnet runt, gärna med sprit, och – märk väl – inte ett ont ord om Anders Tegnell!

Lustigt nog påstår ett obekräftat rykte att tre travhästuppfödare oberoende av varandra försökt inregistrera sina föl just under namnet TEGNELL.

Men jag misstänker att nämnde Tegnell skulle ta mig i örat om han visste vad jag nu tänker skriva. För jag tänker meddela att Snikens kulle på andra sidan E18 kommer att vara tillgänglig för travälskare även i övermorgon. Där var det aldrig folktomt en travdag i forna tider, när entrébiljetten betingade ett pris av hisnande 1.50 kr. Fast helt lätt är det inte att hitta upp på kullen och högtalarna hörs ganska dåligt dit, särskilt när det passerar en långtradare. Ljudet var inte fullgott nånstans i forntiden, men då var det jag som pladdrade i miken, så då gick man inte miste om så mycket.

Och även här på Snikens förstås gäller det regelverk som återges lite högre upp på denna sida.

För exakt en månad sedan kördes under Färjestads långfredagstrav Lars Tvåan Nilssons minneslopp. Få är väl mera förtjänta av att bli hedrade än Lars och att han särskilt ömmade för sportens yngre representanter, inkluderat ponnyfolk och lärlingar, betydde mycket för den ungdomssatsning som vi ser idag, ett av de mera glädjande inslagen i dagens travsport. Tvåan gick bort 2011, saknad av oss alla.

En annan hedersman som också gjort mycket för Årjängstravet, fyllde 70 häromveckan. Med skrämmande regelbundenhet brukar jag varje år glömma bort hans högtidsdag. Då blir det till att så här, med skammens rodnad på skrynklig kind, komma hasande i efterskott med ett:

GRATTIS, GÖRAN AXELSON!

De två praktkillarna Lars och Göran hittade jag faktiskt på samma fotografi, knäppt för i dagarna 14 år sedan år 2006.

 

Fotnot. En suck av lättnad undslapp nog många av oss, när myndigheterna satte ner hoven och äntligen röt till mot den värsta skit som coronapandemin dragit hit till Skandinavien, de italienska djurplågarna. TACK!

8 maj 2020


Skriv kommentar

INGET EXTRATÅG DETTA ÅR

Årjäng kör på lördag sin tredje dag för året, en ganska stillsam tillställning av breddtyp. Men med 10 löpningar, samtliga välbesatta, vilket visar att även denna typ av tävlingar behövs. Att första start går kl 11.15 antyder dock att det rör sig om evenemang som inte direkt vållar febrig uppståndelse i travvärlden. Jämför gärna med den ganska konstlade uppladdningen inför årets Elitlopp, där det för att bygga upp nån sorts olidlig spänning presenteras ett ekipage i taget, fast alla vet att det till slut kommer att mynna ut i en ganska medioker uppgörelse mellan Sveriges elit och nån enstaka utlänning av klassen under de bästa.

KLANG OCH JUBEL
Annat var det förr här vid Årjängstravet. 1 maj var ofta liktydigt med årspremiär med massor av tillresande inte minst från Göteborg, varifrån det något år t o m arrangerades extratåg. Att en sådan dag konkurrera med förstamajtåg Storgatan upp och eldande tal på torget, det var inte lätt för arbetarrörelsen. För 60 år sedan tog faktiskt lokförare Flagg och de andra ledande socialdemokraterna det förståndiga beslutat att flytta parad och tal till klockan 17 för att inte krocka med travet. Definitivt en win-winåtgärd.

Just 1 maj 1960 var det dessutom premiär för en annan företeelse: V5. Det är ingen överdrift att påstå att just den spelformen så småningom räddade ekonomin för svensk travsport och bäddade för andra spel, de som numera håller sporten under armarna, V75 osv.
Vår premiäromsättning på V5 var annars inte så mycket att skryta med, 59.000 kronor. Första vinnaren var Ewert Edgren (Silver Top) och han tog även V5:2 med Silvo. Övriga historiska segrare: Sven Karlsson (Ambjörn), Leif Johansson (Prins Silver) och Bertil Karlsson (Björnungen). Utdelning 1.347 kr till 33 vinnare.

Några extratåg blir det inte i år, då tävlingsdagen inte ens infaller den 1 utan den 2 maj. Lika gott det, för det är som bekant så att all publik undanbedes. Corona ställer till det för alla. Vi får väl finna oss i det och respektera vad de som har de bästa insikterna i hithörande ämnen rekommenderar. Annars ser jag på Facebook att det inte saknas pandemiexperter. En och annan tönt skruvar till det så till den grad att det verkar som om statsminister Löfven ligger bakom alltihop, men jag har inte fattat riktigt hur det ska ha gått till. Själv har jag förgäves sökt lansera en syndabock: den där arkitekten som flackat land och rike kring och i TV lidelsefullt dubbelsidigt kindpussat stackars byggare av konstiga hus. Inte en enda gilla-knapp har jag fått.

Den politiska ankdammen har legat förunderligt lugn i coronastormen. Att en och annan i oppositionen plussar på 100 miljarder på det ena eller andra bidraget är så förutsägbart att man inte höjer ett ögonbryn.

En bisarr variant på uppmuntran till lidande näringsidkare drar Åmåls kommun till med. De ger varje kommunanställd, ingen av dem - vad vi vet - på obestånd, en check på 300 spänn att handla för i ortens butiker. Men med en sannolikhet av 100 % kommer de slantarna att gå till inköp av dagligvaror som ändå hade blivit inköpta i samma affärer. Kanske den goda avsikten var att premiera alla vårdanställda, som kommer att få slita ont när viruset kommit till Dalsland? Då borde de väl ha destinerats till dom.  Just på valborgsmässoafton rapporteras faktiskt första sjukdomsfallet från Åmål.

 

Dagfinn Aarum, numera renodlad catchdriver, fick i GS-TV välförtjänt beröm för sin talang som kallblodskusk. I förbigående nämndes som en kuriositet att han även kuskat ett och annat varmblod. Ingen hade väl hört talas om en sån som Bicycle t ex, vinnaren av Årjängs Stora? Den här bilden är inte från det tillfället, eftersom den dagen var solig och inte från Grand Sam heller, för det sitter publik i bakgrunden. Det här är exempel på hur vädret en midsommardag kan ställa till det. Året var 2007.

GLÄDJANDE
Att banan håller toppform tyder mycket på. Sålunda fick vi vid förra tävlingsdagen, Grand Slam- söndagen, se Dagfinn Aarum efter en föredömlig styrning av Jetske Beemd notera ett nytt banrekord för 4-åriga h/v med 1.12,6a/1640. Det krävdes för att slå en mycket tapper Livi Oboy (Jonas Moberg). Den nye rekordhållaren tränas av Frode Hamre och är e. Timoko u. Bibi Beemd (NL). Vi ber att få gratulera!
Dagfinn fick ytterligare en seger med sig från Grand Slam genom Reime Kongen och intog därmed andraplatsen i kuskligan bakom Marcus Hultman. Ingen av de båda medverkar emellertid vid förmiddagsövningarna nu på lördag.
Från Grand Slam tog vi också med oss andraplatsen av Vollanfaks/Per Ludvig Nilsen, något som annonserade storform för Edman/Bryntessons 9-årige snabblöpare. Segern på Solvalla söndagen en vecka senare kom som ett brev med PostNord.

PS. Såg du Gaylord Ams slutrökare i uttagningen till V-Gurras pokallöp? Våra utsända Lennart På Tustebacken och Kalle på Vänna gör tummen upp. Så gör även vi. De båda experterna muttrar också nåt som låter som Fruska Am på lördag.

 

30 april 2020


Skriv kommentar

SENSATIONELL TRIPPEL GAV LIGALEDNING

Ett banrekord som inte uppmärksammats tillräckligt i fackpressen är det som MARCUS HULTMAN erövrade vid Årjängs premiär den 5 i denna månad.

Åmåliten Marcus, som numera har rätt att titulera sig värmlänning om han så önskar, tog som bekant en stor ledning i körsvensligan genom att vinna en trippel; Sara Palema, Fairyman och Victoria. Det är i sig inget banrekord men han gjorde det med tre spelmässigt förbisedda hästar. Det SAMMANLAGDA ODDSET på trion är NYTT BANREKORD med råge.

Inofficiell banrekordhållare som vet hur det känns att ta förnämliga skalper

Trippelvinnare har brukat heta Paul Albinsson, Magnus Jakobsson, Gustav Lennartsson eller Björn Goop. Totoutdelningen har brukat vara 1,92, och 3,11, toppat med 6,40 eller i sällsynta fall 16,09.

Portalens notariatsavdelning har under nio arbetsdagar (jobbat hemifrån) gått igenom alla resultatlistor från och med 1936-09-30 och kan fastslå att ingen ens varit i närheten av Hultmans siffror. Dessa var nånstans kring 17, 35 och 45 gånger insatserna. Vi hade omsorgsfullt noterat de exakta värdena på en lös lapp, men den hamnade olyckligt nog i pappersstrimlaren och nya uppgifter går inte att hitta på sajten Svensk Travsport, där resultatlistorna sedan ett år tillbaka mörkar oddsen. Varför begriper jag banne mej inte! (Man kanske av någon outgrundlig anledning räds utländska spelbolag? Men Legolas ju är ur leken nu. Vad ängslas man för?).

En stor dag för Marcus (och fader Jan) måste även söndagen den 16 juli 2011 ha varit. Efter segern med 4-åriga STJÄRNA (Alf Palema- Dash Girl) såg han i alla fall inte direkt nedslagen ut (se bilden). Hon avverkade 2140 meter efter 1.15,7a och tjänade 25.000 kr. Det är mig helt omöjligt att låta bli att nämna namnen på de körsvenner som den gången fick se ryggen på unge Hultman. I tur och ordning: 2. Åke Svanstedt 3. Ulf Ohlsson 4. Erik Adielsson 5. Torbjörn Jansson och 6. Björn Goop.

Nu på söndag står Årjängstravet som värd för Grand Slam. Då är ligaledare Marcus Hultman inte med, men det är Ulf Ohlsson som med flera chansrika styrningar har en viss chans att ta sig upp i jämbredd med sin baneman från julidagen för 9 år sedan. Vi själva gör som vännen Tegnell önskar och iakttar hemma i soffan tre meters social distans från Samsungen.

Apropå aprilvädret. Jag följer minutiöst noga prognoserna i lokaltidningen och litar blint på desamma. MEN hur förklarar meteorologerna att under hela den tidrymd (dryg vecka) vi följt deras spådomar, Säffle alltid haft 1 eller 2 eller 3 grader varmare temp än det inte alltför långt borta liggande Åmål? I dessa Trump-tider vädrar man nån typ av konspiration, möjligen med rasistiska inslag. Paltrotingar versus dretlänningar, den motsättningen trodde jag hörde till 1900-talet.


Helt utan sammanhang med övrig text får här 1-årige Vinner visa upp sig bara för att han ser så otroligt käck ut. Vi hittade honom på nätet. Han är e. Smedheim Solan som väl bidragit med den läckra färgen, och mamman heter Vindinatt u. Vinabari, vår vän Sigurd Nilssons stolthet. Hagen där Vinner går finns alltså i Skrädene. Uppfödare: Olle Nilsson.

 

16 april 2020


Skriv kommentar

BOKslut

Läs hela inlägget ...

25 december 2017

SCOOPET

Läs hela inlägget ...

13 september 2017


Dela med andra!