Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

EFTERLÄNGTAT SLÄPP

 


Lill-Ingmars stod för musiken Luciadagen 2014. Längst fram på podiet sitter fr v Stig Blom och Sven Setterlind, båda mycket vitala och synnerligen aktiva fortfarande. Själva släppet ombesörjde kommunalrådet Daniel Schützer i mohikanfrisyr alldeles till höger om Stig & Sven. I  år är Daniel på Gran Canarias, men  Kulturnämndens ordförande Lennart på Tustebacken Nilsson är en fullgod ersättare.

Luciadagen 2009 var i viss mån en märkesdag för kulturen i Nordmarken. Då släpptes nämligen Årjäng Förr, en nostalgiskt färgad bok som beskrev tätortens gator och byggnader och folket som bott där nån generation tillbaka i tiden. Författarna var ett halvdussin ganska ålderstigna herrar, som nog egentligen inte tänkt sig nån fortsättning. Arbetet med Årjäng Förr hade tagit dem två mödosamma år men tydligen fick arbetsgruppen ändock blodad tand för 2012 återkom de med en ny bok. Nu hade ämnesområdet utökats till Nordmarken Årjäng Förr. Sen tog det bara två år innan nästa alster släpptes, då med den fyndiga (hm!) titeln Trejje Boka (Luciadagen 2014). Lokal, då liksom i år, bibliotekets till trängsel fyllda samlingsrum.

BOKSLÄPP

Nu är det dags igen! Många har efterfrågat Fjâle (Fjärde) Boka, men torsdagen den 13 december når den en ivrig läsekrets samtidigt som den löser julklappsproblemet i många stugor runt om i Nordmarken. Evenemanget äger som sagt rum på biblioteket i Årjäng och klockslaget är satt till 17.00. Efter själva släppet kommer de fem huvudförfattarna, som numera döljer sig under den något pretentiösa titeln Tankesmedjan Årjäng Förr, att egenhändigt signera de exemplar som köparna till äventyrs kan vilja ha namnteckningar i. För att inte väntan i kön ska bli för lång och tråkig kan de köande roa sig med att avlyssna nordmarkingska dialektprov, inspelade på 1930-talet av Edvard Rönnfors och presenterade av chefstekniker Per Hammar. Tankesmedjan har köpt in inspelningarna och donerat dem till biblioteket.

För att celebrera 9-årsdagen av nostalgifarbrödernas första boksläpp bjuder biblioteket på kaffe, cider och tårta.

En enhällig jury, delar av Tankesmedjan Årjäng Förr och därigenom garanterat ojävig, har utsett Fjâle Boka till ÅRETS JULKLAPP 2018.

Huvudredaktör för Fjâle (Fjärde) Boka är Staffan Svanqvist, inte bara rutinerad journalist utan dessutom i högsta grad ägande talets gåva.
 

17 november 2018

Skriv kommentar
Dela med andra!