Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

ÅLEFESKARN DROG 50

 

Rapport från Bevakningsområde Sydväst

Den sista lördagen i juni varje år är vi trankölingar bortskämda med en ordentlig dos sprittande Sluzejazz, framförd av ett gäng herrar från Oslo, till mogen ålder komna men unga i håg. När gränsbommen nu var nedfälld p g a den där pandemin fick farbröderna detta år vackert stanna hemma och slussen i Lennartsfors blev utan musik 2020. Trodde vi.

Om Lilla Bandet svänger det verkligen och det gör det även om den praktfulla bro där deras arbetsplats är belägen

Men vi hade fel. I lördags fick vi uppleva Lilla Bandet bestående av två sångbegåvade ungdomar, Ulrika och Johan. De tog sig hela vägen från Dalslands Kanals sydligaste sluss Köpmannebro, som de till vardags vaktar, ända hit upp i norr. På programmet stod allsång, men sådan är svår att få riktig stuns på i dessa dagar med socialt avstånd. Men tillåtna 50 personer uppradade längs kanalen och med lagstadgade luckor emellan hjälpte till så gott de kunde när Lilla Bandet stämde upp Ålefeskarns vals. Det lät rent otroligt bra och gav en rejäl mersmak. Bandets glada humör smittade av sig i eftermiddagssolen och vi kan garantera att alla de 50 hoppades på en repris 2021, men då med minsta möjliga sociala distans.

Som ett litet försynt påpekande från 50 röstberättigade gäster kan tilläggas förhoppningen att kanalbolaget nästa år ser till att rensa bort allt sly som tenderar att vanställa miljön mellan kanalbron och slusskontoret. En enkel åtgärd som skulle betyda mycket.

När man sitter så här och betraktar slussverksamheten från sin solstol kan man inte undgå att konstatera att coronan ställt till det även för denna del av näringslivet. Många norska båtar saknas! Fast lustigt nog har det trots allt passerat en del norrmän, några t o m under svensk flagg. Kanske för att slippa karantänen? Danskar, tyskar och holländare har vi vare sig sett eller hört på hela säsongen. Voj, voj.


Men tänk, va´ gôtt att tant Erna i Oslo lyfte bommen vid midnatt i lördags! Trankils duktiga fotograf Inga-Lill Ryman var på plats vid 10-snåret och dokumenterade kön utanför Systembolaget vid Storgatan. Glädjande nog ser det ut som om de som väntade på att få bli insläppta – ett dussin i taget – rätt hyfsat iakttog avstånd, så som man skall. Eller, nja. En punktvis utförd enkät gav vid handen att mer än 99 % av de köande var norska medborgare. Någon påstod att hen hade åkt hemifrån så tidigt som vid 4-tiden på morgonen. (Vi skriver hen för att han, Orvar Uttilsrud fra Rakkestad, inte ska känna sig utpekad).

I övrigt finns inte mycket att rapportera om. Redaktionens travexpert följer sin sport på TV-skärmen, vilket kan vara nog så jobbigt. Milligan´s School vann Årjängs Stora, det var väl inte helt överraskande. Björn Goop saknar fortfarande en fullträff i detta klassiska lopp, men vinner annars nästan allt landet runt och blev häromsistens t o m champion i Arvika. Kan vederfaras samma ära i Åmål och här i Årjäng, om allt går i lås.

Vår fotbollskunnige andreredaktör klappar händer för Degerfors ledarplacering i Superettan och förutspår att laget, även om det inte räcker ända fram, kommer att göra en hedervärd säsong igen och säkerligen hamnar på övre halvan av tabellen. Rent fenomenalt för en klubb som inte har de allra bästa ekonomiska förutsättningar, men varje år gör det bra trots att de bästa spelarna ofta försvinner till penningstarkare föreningar.

Arsenal har nyss avslutat sin sämsta säsong sen freden i Roskilde.

Karlstad har svårt att få till det inom fotbollssporten. Det var annat på Paul Starks tid. USA-profilen Donald Trump i Vita Huset hävdade att han stammade från Karlstad, men riktigt så illa var det inte, hans farfarsfarfar var från det tyska Karlstadt. Och Donald har aldrig spelat fotboll, soccer som det heter. I varje fall inte i Karlstad. Inte vad vi vet i a f.

Men nåt vi med säkerhet vet är att vi här nedan hittat Ulrika och Johan, de två som förgyllde lördagen för oss. De håller båda exakt samma hund. Han heter egentligen Moppe, men kallas lite skämtsamt för Mops.

 

 

27 juli 2020

Skriv kommentar
Dela med andra!