Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

ALDRIG MER ELSA

Enligt en samfällig kritikerkår är den förnämsta och matnyttigaste krönika med motiv från en enskild svensk travbana den som kallas Årjängstravet mellan 50 och 80 (208 sidor, 500 foton, 295 spänn). Att återge alla lovord skulle tangera självskryt och slikt ligger inte för värmlänningar.

I nämnda bok hittar vi ovanstående vinnarbild från 1995, där efter Turbo Thrusts seger i Årj Stora fyra glada gubbar visar upp ett lika vackert som konstnärligt hederspris. Fr v Stig Carlénsson (ordf, idégivare för Hall of Fame), Thore Skogman (snackesalig presentatör med vit sportmössa och glugg mellan tänderna), Olle Goop (segerkusk från Lökene) och Kjell Ericsson (c- märkt politiker, V:a Fågelvik). Vi vill minnas att 1995 var första året träsnidare LEIF ANDERSSON från Snarkil tillverkade det som alltsedan dess varit ett inslag som ytterligare förhöjt fröjden för våra storloppsvinnare.

LEIF SNIDAR INTE LÄNGRE
Sorgligt nog blir det emellertid inga flera alster av Leif Anderssons hand. Han gick bort i maj månad detta år. Vi saknar den timide sillerudsbon.

Innevarande år, 2018, kallas Pokalåret, men gud förbjude att man av den anledningen återgår till de anskrämliga pokaler som utgjorde belöning under forntiden. Det är ju väldigt ont om idogt silverputsande pigor i dessa dagar. Fast i och för sig, rut-avdraget gäller.

Det ekipage Leif avbildade är Solelsa och blivande kommunalrådet Sigurd Olsson. Den duon vann Erik Perssons Memorial 1957 efter ledning från första steget till sista .Odds: 9,99. Då var Leif inte så värst gammal, så några egna direkta minnen av det mörkfuxiga energiknipppet Elsa lär han inte ha haft. Ändå har han med stöd av gamla fotografier lyckats förbluffande väl få fram hur hon såg ut. Att hon nu pryder många bokhyllor runt om i vårt land ser vi som en hedersbevisning till en ytterst skicklig konstnär.

PS. 1957 rådde inte hjälmtvång, men riktigt så barhuvad som Sigge på bilden fick man inte köra löp. Liten käck mössa skulle det vara. Men vid värmning bestämde man själv. I våra dagar kostar det skjortan att ta av sig hjälmen. Fotograf: Erik Widën.

Fotnot. Erik Perssons Memorial har av någon för mig okänd anledning skiftat namn till Erik Perssons Minne. Körs instundande lördag, Stordagen, med deltagande av duktiga kallblodshästar, snäppet under eliten. Elitkampen avverkas dagen före.

11 juli 2018

Skriv kommentar
Dela med andra!