Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

TVÅ STADIGA I TORNET

Nu på lördag kl 11 på förmiddagen är det dags för huvudstartern Gert Eriksson att höja den röda flaggan, när välrenommerade Töcksmarks Travklubb står på tur att arrangera istrav. I år upptar startlistan 11 hästar av ponnytyp och 45 vuxna d:o, en fullt godkänd siffra även om den är marginellt något mindre än 2019. 

Två som numera får betraktas som inventarier i måldomartornet har vi lyckats leta fram bilder på. MATS PERSSON sköter det maktpåliggande värvet som måldomare, men inte nog med det, han hinner dessutom greppa mikrofonen mellan loppen och sköta alla rapporteringar; strykningar, resultat, körarändringar, starter och omstarter, åthutningar av körsvenner som inte sköter sig osv osv.


Mats Orren Persson, den mångkunnige, är visserligen uppvuxen i Åmål men är numera naturaliserad töcksmarking med hemvist i Töresbyn. (Från samma hemman härstammar f ö en annan profil, riksdagsmannen Runar Patriksson, f d folkpartist, i dag Liberal).

Mats har till sin hjälp, en ovärderlig sådan, egenföretagaren och teknikersnillet BJÖRN HENNINGSSON, som visserligen inte är från Töcksmark men uppfyller alla andra kriterier för beteckningen praktkille. Med många års rutin från målkamerahantering presenterar han nu på mindre än 30 sekunder skarpa målbilder från varje löpning, åtföljt av på hundradelen korrekta kilometertider för varje tävlande. Han är dessutom måldomaren behjälplig när det gäller att ta det viktiga beslutet om någon häst passerar mållinjen i galopp eller passgång.


 Blômskingen Björn är på detta foto som vanligt på gott humör, men alldeles extra glad är han nu strax före Töcksmarksravet, eftersom han just blivit pappa för första gången i sitt liv. Vi och hela Töcksmark hojtar GRATTIS!

Missa inte Töcksmark på lördag!

Själv är jag mitt uppe i arbetet med Tankesmedjans SCHÄTTE BOKA, som släpps på skyltsöndagen i höst och av allt att döma blir den perfekta julklappen i varje hem i Nordmarken. Det svåraste är att jaga bilder, för texter kan man alltid ljuga ihop, men BILDER!

Just för ögonblicket söker jag efter kort eller teckningar (helst i färg) av positivhalare, doktor med stetoskop, emigrantskepp, barnmorska, samlingslokalen Uddeholm i Sillerud (Signebyn?), pastor O Johansson i Töcksmark (1905) etc.

 

Ett foto jag redan har, men inte vet vad det föreställer, är detta som vi grävt fram i Bertil Danielssons arkiv. Hjälp! Jag gissar på Norge nånstans, men det är bara en rå gissning. Ring 0573/ 303 20, om du vet!


Bilden skulle kunna symbolisera travsportens utveckling i Sverige, där våra småbanor hotas att krossas av Den Stora Stygga Speldjävulen. Men så illa ska det väl inte behöva gå, åtminstone inte här i Årjäng, där unga friska krafter drar åt rätt håll.

13 februari 2020

Skriv kommentar
Dela med andra!