Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Från Ymer Lord till La Diva Rossi

Instundande lördag står Blomskogs travklubb på tur att arrangera ”istrav”. Det är en anrik klubb som fostrat många namnkunniga travare alltifrån forntidens Ymer Lord till dagens La Diva Rossi. Nio välmatade lördagslöpningar kan förhoppningsvis fresta publik i en omfattning som hotar storbanornas siffror: 535 resp 551 på Solvalla o Jägersro förra tisdagen och 527 (Åby) resp 469 (Valla) vid V86 på onsdagen. I motsats till nämnda banor lockar Blomskog sedan med Mat & Dans i samband med prisutdelningen i Blomskogs Folkets Hus på kvällen. Till det evenemanget, som börjar kl 19.30 är alla hjärtligt välkomna.

Travbasen i Blomskog heter Bjarne Albinsson, 73-åringen som fortfarande är i högsta grad aktiv i sulkyn. En av hans företrädare som ordförande var Ossian Andersson, som på bilden här ovan blir prisbelönt för en av Stjärngallants vinster 2001. Dotterdottern Linda Pulkkinen som numera själv har stora framgångar som amatörtränare och körsven/ryttare, delar segerglädjen.

KÄNDA NAMN I PONNYLOPPEN

I de båda första löpen är det ponnyhästar som mäter sina krafter, 14 st i kategori A (de minsta pållarna) och 11 i klass B. Igenkännandets glädje erfar man när man bland namnen på körsvennerna återfinner sådana som Daggert, Lindberg, Silvén, Karlsson, Lunde, Norsell, Arnerlöf m fl. Vi applåderar att hästintresset är något som nedärvs från generation till generation.

Vi ska kika på ett par gamla bilder från den tid då istrav avverkades på is. Året är 1960. Nästan på Ymer Lords tid.

I hägnet av Blomskogs vackra kyrkobyggnad flaggas första loppet av på Blomskogssjön (eller heter det Blomskogstjärnet?) den 7 februari 1960.

Tävlingsledningen är samlad. Tvåa fr höger är Bertil Olsson, trea fr v Georg Nilsson (?). Karl-Åke Häggbom i mitten fungerade som måldomare. Vem är den lille gossen, månne? Han beundrar det imponerande vandringspriset som har fått en framträdande plats på biltaket. Bertil Danielsson var fotograf.


Det mäktiga priset vandrade detta år, 1960, till Åslanda. Jag gissar att det kan ha varit Åsa Nisse vinnarhästen hette (men där är jag egentligen ute på tunn is). Gustaf Östeby tar artigt bugande emot pokalen från Karl-Åke Häggbom. Bertil Olsson kollar att allt går rätt till.


PS. I all OS-hysteri har jag faktiskt missat att en duktig Värmlandstjej erövrade en hedrande silverplats vid SM i fransförlängning i Göteborg. Detta är en gren där vi ligger hästlängder före norrmännen, bara en sån sak. Det är viktigare än många tror att ha ögonfransarna i gott skick.

 

 

 

I

7 mars 2018

Skriv kommentar
Dela med andra!