Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

JOKKE FRÅGAR CHANS

DET HÄNDE GREJER I JULI
Juli månad brukade fordomdags alltid bjuda på en del arrangemang utöver det vanliga i Årjäng. Mästarduellen var ett stående inslag - Ulf Thoresen mötte någon av de bästa svenska kuskarna - men även rena kändislopp förekom, innan myndigheterna av säkerhetsskäl satte stopp för dylika. Jag har hittat ett foto från ett sådant tillfälle, ett där dock även mer tömvant folk medverkade, mest journalister. Nordmarksbygdens redaktör Bertil Danielsson knäppte.

När vi nu biter på knogarna inför kommande söndags anmälan till Årjängs Stora Sprinterlopp och Erik Perssons Memorial kan vi kika på Bertils bild.

JOKKE FRÅGAR CHANS PÅ GULLI-GULLAN

Jokkmokks-Jokke har gästat Årjängstravet en enda gång, i juli 1973, då givetvis hitlockad av Sillerudsbon Thore Skogman, som verkligen parat med övertalningens gåva hade ett imponerande nätverk. På vår bild snackar Thore själv trav i bakgrunden och verkar inte särskilt intresserad när Jokke, ackompanjerad av sin knappdragspelare, låter Årjängs travpublik få njuta av Gulli-Gullan koko som en gök, jag bjudar däj två rum å kök.

Den ende som aktivt verkar lyssna är den glade längst bak på flaket, travjournalisten Evert Adamsson, Nerikes Allehanda, och han vann också det jippolopp som väntade. Evert är fortfarande vital, trots att han med råge passerat 90-pålen. Riviera var namnet på vinnarhästen och tvåa var en annan Örebrojournalist, den fortfarande i högsta grad aktive Hans Karlsson, med Go Go Girl. (Det är kanske Hans, 18, som Thore samtalar med?  Jag har fått för mig att detta rent av var det första travlopp HK körde. Anne-Marie Edgren på plats där bredvid i vit hjälm).

Jokke blev utan pengar i loppet och sågs nog egentligen aldrig som nån riktig kusktalang. Inte lär han ha varit speciellt duktig på att köra ren heller. Han livnärde sig på sin sångröst.

En helt annan Jocke, med efternamnet Persson, var den som styrde och ställde på Årjängsbanan. Samtidigt var han länge föreståndare för Åmåls Nya Bryggeris nederlag här. Att det  på lämmen reklameras för drycker är sannerligen ingen slump. (Fast 1973 hade Pripps köpt upp Åmålsbryggeriet). Även denne Jocke tyckte om att brista ut i sång, åtminstone i festligare sammanhang.

Glömde jag nämna att anmälan och spårlottning till Årjängs Stora sker på söndag?


 

3 juli 2018

Skriv kommentar
Dela med andra!