Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

FÅGELVIK HAR OCKSÅ RÅD

Ett stort föreningsproblem är att allt som luktar ideellt arbete har svårt att locka yngre krafter. Våra travklubbar är inga undantag. De flesta riskerar att förgubbas. Ungdomar, här finns plats för er!

Goda råd är dyra. Vi noterade för ett par veckor sedan att Töcksmark har ett dylikt i sin stab, Åke Larsson, f d kommunalråd. I övermorgon, lördag, kan Västra Fågelviks travklubb, stolt påvisa att det även i deras måldomartorn finns ett råd, och inte vem som helst. Det är Kjell Ericsson, Uppran, som meriterat sig för befattningen i nämnden genom massor av funktioner. Han har varit kommunalråd ett par gånger, riksdagsman, ordförande i travsällskapet, hästägare samt rådgivare åt Olav Thon, finansmannen. Den mest vägande punkten på hans cv är dock att han själv under två på varandra följande vintrar deltagit i travklubbens tävlingar på Foxen. Med stor framgång dessutom, två andraplatser.

MINNESFUNKTION SVIKTAR
Kjell var 12 och 13 år när han selade ut familjens gårdshäst. Det irriterar mig oerhört att jag inte kan komma på vad hästen hette. Sex bokstäver, kan det helt enkelt ha varit Brunte? Nej, det låter fel. För tretti år sen skulle jag ha tagit det på en millisekund. Nu får jag suckande instämma i vad min granne i Bôtten, hästhandlaren Ivar Danielsson, brukade muttra:

”D´ä bekymmersamt ibland, sa predikant Johansson”.

Men läget för VF:s travklubb på lördag är inte bekymmersamt. Sju välbesatta löp, två av dem för ponnyhästar. Kl 11.30 rings till första start. Fina chanser har Per Ludvig Nilsen med snyggingen Jokke Ålj och med La Diva Rossi. Samt med Tors Spik, 3-åringen som nu kan släppas av lite mer eftersom idealtiden är 1.50. Men Lysjö Diva/ Kristina Larsson kanske blir för svåra igen? I snabbloppet får memorialvinnaren Odins Eld tampas med Bilbo B.S. och Moe Braga, det kan bli ett sevärt lopp!


Vi minns inte om Arvid Larsson, Sundsbyn, V:a Fågelvik, fortfarande var aktiv när Kjell körde istrav med familjen Ericssons häst. Arvid hade flera blixtrande snabba travare, men tyvärr brukade de mattas i sista sväng, annars skulle de ha vunnit massor av lopp. Celest hette väl en? Celestine en annan? Nu sviktar minnet igen. Glimmer?

HISTORISKT
För ett tag sedan grävde trion DaGöPe (Daniel Larsson,  ran Axelson, Per-Erik Ström) djupt i duvskiten på Torwald Svenssons vind och hittade bland mycket annat oersättliga protokoll från travbanans tillblivelse 1936. På ett av dokumenten var detaljerat angivet timpenningen för de arbetare som grävde och bröt stubbar under tio stekheta sommarveckor.

Ersättningen var 70 öre/tim för ”fullgod, van arbetare”. ”Överåriga, minderåriga och mindre arbetsföra" avlönades efter måttet av arbetsförmåga. Den som medförde egen häst erhöll 1 krona/ tim. Arbetstid 8 ½ timme per dag, raster inräknades inte. Lördagar 5 ½ timme. Ett ”nyktert och ordentligt uppträdande” var ett absolut krav.

Lördag kl 11.30 är tiden. Väl mött!

Ett nyktert och ordentligt uppträdande är inget hinder.


 

22 februari 2018

Skriv kommentar
Dela med andra!