Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Lennart släppte Fjâle

Med en ljudlig knall, som fick åtminstone många av oss äldre att skvätta till, lät kulturnämndens ordförande Lennart Nilsson Fjâle Boka braka i golvet. Det skedde vid en ganska högtidlig ceremoni på Luciadagens eftermiddag inför ett antal personer som enligt evenemangsansvariga Marie Petterson med råge överträffade bibliotekets tidigare publikrekord. Filmaren Sven Östlind har på ett suveränt sätt förevigat alltihop. Kan ses på nätet utan extra kostnad.

DANIEL OCH KJELL-ARNE PÅ VAR SIN HOLME
Släppet 2014 förrättades av kommunalrådet Daniel Schützer, men denne njöt i år en välförtjänt semester på Kanarieholmarna och vice kommunalrådet Kjell-Arne Ottosson försvarade i sin egenskap av riksdagsman Ivarsbyns och Kristdemokraternas färger i det runda huset på Helgeandsholmen. Där verkar det sannerligen behövas östervättingar! (I Warmlands dialektordbok inhämtar jag att personer från Östervallskog kallas ”gråsäcker”. Det har jag aldrig hört förr. Stämmer dåligt på Kjell-Arne).

Men Lennart skötte uppdraget så excellent att det blir svårt att förbigå honom vid nästa släpp, Femte Boka på Luciadagen 2024.

Här sitter de uppradade. Lennart på Tustebacken på vänsterkanten utnämnde kvintetten till Årjängs Kulturprofiler, vilket de fem tycktes ta som beröm. Tankesmederna är fr v Bo Danielsson (fyllde 90 i samma veva och gratulerades för detta), Sven Setterlind (ordf), Bengt Kroken, Stig Blom och halvt om halvt stående Staffan Svanqvist (huvudredaktör och yngst). Medelåldern på medlemmarna är ansenliga 82 år och drygt det. Bilden ger syn för sägen. Foto: Sven Östlind

ETIKEN, HUR ÄR DET MED DEN?

Den nya boken – pris 300 kronor - har korats till Årets Julklapp 2018, men när jag grävt lite djupare i det ämnet finner jag att prisjuryn till exakt 100 % bestod av personer ur Tankesmedjan Årjäng Förr, d v s samma grupp som står bakom utgivningen. Ytterst tveksamt ur en etisk synvinkel, vill jag påstå. Trots, eller på grund av, detta sålde i alla fall boken strålande redan under första kvällen och så har det fortsatt även dagarna efteråt. Den uppgiften har jag från de olika försäljningställena: Westra Wermlands Sparbank i Årjäng och Töcksfors, Ica Sillerud, Medborgarkontoret, Varumagasinet, Travmuseet och Lennart på Mâten tel 070 712 70 02.

UR FYNDLÅDAN
Lustigt nog hittade man, när huvudlagret iordningställdes för att bereda plats för Fjâle Boka, en kartong med exemplar av den sedan länge utsålda Trejje Boka. Den salubjöds vid släppet för reapriset 200:- och ännu billigare, 100:-, kunde man handla Nr 2 i den nostalgiska skriftserien för. Nr 1 däremot finns numera bara på svarta börsen.

 B. Nilsson, oberoende frisinnad kulturjournalist, på freelance-basis

 


 

21 december 2018

Skriv kommentar
Dela med andra!