Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

ÅRJÄNGS BEARTIME


För oss som är (inte så) lite lokalpatriotiska av oss hade det verkligen smakat mumma om Örjan Kihlström i lördags kommit loss från vinnarhålet med Beartime 20 meter tidigare. Då hade Stall H & J Hb kunnat stampa in i vinnarcirkeln efter Klass II-finalen på Solvalla.

Beartime har enormt många anknytningar till vår hembygd (som i förbigående sagt än en gång genomlyses av Tankesmedjan Årjäng Förr i Fämte boka, som släpps klockan 14 på skyltsöndagen 1 december. Hör bara:

TRÄNARPRESTATION

Tränaren, Helena Edlund, som visserligen inte är nordmarking av födseln, har hemma i Fälltakan gjort ett enastående jobb med den läckra 4-åringen efter Pastor Stephen. Han har målmedvetet och planmässigt trimmats på vägar, där tidigare stora travsportmän som Arne och Svante Karlsson smackat på sina hypersnabba springare. Flott!

ÅRJÄNGSANKNYTNING
En bit bakåt i Beartimes stamtavla döljer sig Årjängsbekantingen Mack Lobell, den ende som segrat i Golden Triangle: Hambletonian på Meadowlands, Elitloppet på Solvalla och Stora Sprinterloppet i Årjäng.

ÄGARE MED FINGERTOPPSKÄNSLA
Bakom ägarpseudonymen Stall H & J Hb kan dölja sig, men jag är inte helt säker därpå, Håkan Nordblad och Jörgen Karlsson. Förhåller det sig så, så är jag bekant med deras fäder. Håkans far, Roland, spelade jag under många år fotboll tillsammans med varje onsdag eftermiddag i Årjängs sporthall. Han hade en okonventionell stöt på bollen som lurade många. Dessutom är unge Nordblad uppväxt på Brunnsvägen, där jag i vintras ådrog mig en ganska kännbar parkeringsbot.
Karlssons far Svante var arbetskamrat till mig under mina många år i travsportens tjänst. En praktkille, som jag vill minnas vann sitt sista reguljära tävlingslopp (med Millan Pamela?).

Att banden till Fälltakan är slitstarka finns ytterligare bevis på; min mormor Maria var väninna och läskamrat till Agnes på Bäcken, en anmoder till grabbarna Karlsson.

SLARVA INTE MED PENNINGMEDLEN
Det jag vill ha sagt med detta är: GRATTIS till en förnämlig prestation på Solvalla och LYCKA TILL med valackens framtida karriär! Slarva nu inte bort den lilla slanten, 125.000, ni fick utan placera den förståndigt! I årets bästa julklapp till exempel: Fämte boka.

PASSA NÄSTA GÅNG
För att inte knäcka Årjängsportalens server nödgas jag avsluta dagens betraktelse här. Men nästa gång ämnar jag be om tillgift för att jag under min speakertjänstgöring vid ett istrav var på vippen att vålla en vän och kollegas alldeles för tidiga bortgång genom kvävning. Det är ett av mig orsakat tillbud som plågat samvetet i 22 långa år.

Mera Sillerud till slut:   Instundande lördag är det dags för Silleruds travklubb att köra bygdetrav på banan i Årjäng. Klockan 11 kallar Gunnar Kylén och ovan nämnda Helena till start. Evenemanget inleder vad som i folkmun kallas årets istravssäsong, även om det i sanningens namn är länge sedan man höll till på isen. Det är inte vårt fel. Det är klimatet. Vi hänvisar till Greta Thunberg för vidare kommentarer.

 

  

4 november 2019

Skriv kommentar
Dela med andra!