Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

DANFÖREDAN-EXTRA

För en halvtimme sedan blev jag uppringd av en bekymrad nordmarking som hade hört att Schätte boka redan var slutsåld. Han behövde två ex, ett till sig själv och ett till sin svärmor. Jag fick lugna honom med att det trots att mitt eget förråd för tillfället var dränerat det fanns stora möjligheter att hos nån av mina kollegor, t ex ekonomichef Lars-Göran på telefon 24004 eller på något av våra försäljningsställen i Årjäng/Töcksfors/Sillerud hitta osålda böcker.

Påståendet att Schätte var totalslut var vad vi inom branschen kallar fake news, dvs ljug, osanning, falskt påhitt, en anka, lögn och förbannad dikt. Hade det varit korrekt skulle det ha drabbat  telefonören Tomas oerhört svårt eftersom han i sin Stringbokhylla har de 5 böcker som Tankesmedjan tidigare gett ut (eller editerat som det heter i alla korsord).

OBRUTEN SERIE
Här ovan har min maka bildsatt en komplett uppsättning av bokserien. Verket längst till vänster hör inte dit, det är en folkbildande i och för sig spännande och läsvärd sammanställning av vad som hände på Årjängstravet 1986-2016 (säljs på museet). Därnäst två monumentalverk av tankesmeden Ingmar Danielsson med bilder från hans journalisttid på Nordmarksbygden; Ögonblick i Nordmarken (2002) och Nordmarken under 40 år (2004). Med Ingmar som ankare, inspiratör och andlig ledare skapades sedan den 118-sidiga Årjäng förr, en försiktig produkt med mjukt omslag, som utkom 2009 och mottogs så väl av den läsande allmänheten att den relativt snabbt blev slutsåld och numera finns att uppbringa endast antikvariskt. Om man har tur, vill säga. Samma gäller Ingmar Danielssons båda fotoböcker.

Ströexemplar av de övriga kan nog än så länge anskaffas via någon av våra redaktörer med undantag för Trejje och eventuellt även Fjâle boka.

Boksläppen har faktiskt dundrat på i imponerande fart: År 2012 kom bok nr 2, Trejje boka 2014, Fjâle 2018, Fämte 2019 och Schätte nu 2020.

BRÅDSKA
Ganska ofint hänsyftade en flyktigt bekant på tankesmedernas relativt höga ålder när hen citerade det gamla ordspråket som påstår att ”mot kvällen får den late brått”.
Skulle detta stämma så består Tankesmedjan Årjäng förr av idel lättingar.

Förbluffande många bokköpare påstår faktiskt att de i sin ägo har hela serien. Men folk pratar så mycket.

Apropå prat så har det nu under 10 månader mest handlat om den där influensan. Eftersom jag är ganska trött på det samtalsämnet lovar och svär jag här och nu att inte med ett ord kommentera eländet. Löftet gäller över juldagarna. Men jag ser det bara som en rekommendation.

För nu går vi mot LJUSARE TIDER. Vintersolståndet har vi bakom oss och jag hoppas ni redan observerat att dagarna blivit längre och att dessutom den livgivande solen vågat sig upp över horisonten.

Men sakta i backarna! Backadagen 1954, en högst informell travdag, får vi inte uppleva något motstycke till denna vinter. Ingen annan vinter heller, förresten. Därför visas här nedan en bild med idel hästar från Backa/Åslanda, en region som för 66 år sedan hade gott om travhästar. Flest sådana hade Ragnar Magnusson, ”Backa-champion” kallad, i mitten. På innerbanan tycker vi oss se Anders på Backögårn. Hästarna klarar vi inte av att identifiera. I bakgrunden skymtar Thor Carnlöf med en Kalle-häst. Thorbjörn Karlsson (Tilda) är lånekusk på en av de andra.

Återstår nu bara att som en helt naturlig övergång tacka för det snart gångna året, och samtidigt framföra ett tack till bröderna Hilmersson i Töcksmark för den oväntade julgåvan (1 kg Gudbrandsdalsk mesost) samt tillönska dem och alla andra tänkbara människor

EN SYNNERLIGEN GOD JUL


 

23 december 2020

Skriv kommentar
Dela med andra!