Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

83:e MARKNADSTRAVET

För 83:e gången i obruten följd av år har besökare av Årjängs Marknad idag (lördag 15 september) möjlighet till en stunds travrelaterad avkoppling från tingeltanglet på marknadsplatsen. Årjängs Marknad har dokumenterat funnits sedan 1700-talet, alltid på samma plats som idag efter ett kortare mellanspel då den förlades till Strand, en halvmil söderut, i närheten av Sommarvik. Orsaken till den flytten var att man ville förebygga slagsmål, fylleri och skörlevnad men det visade sig gå precis lika bra att praktisera de olaterna i Strand.

HETA KÄNSLOR
I dessa valtider påminns man om en marknadsepisod från 1930-talet, då en skogshuggare från Våxlanda avkrävde en nabo besked om hur denne hade röstat. Grannen misstänktes för högersympatier och när han hänvisade till valhemligheten fick han tvärt en smäll på käften så att han näsblödande stöp i backen. När han kravlat sig upp, gav han igen och så var slagsmålet igång. Ett vittne, också misstänkt högerman, fick även han en snyting och blev utlovad mer stryk vid tillfälle. Mycket mera om detta och andra polisärenden från vår hembygd kan inhämtas i nostalgibok nummer 4 (Fjaale boka) som Tankesmedjan Årjäng Förr släpper under skyltsöndagen den 2 december. Lokal: Biblioteket. Given julklapp till alla kulturintresserade. En självklarhet på varje nattduksbord.

(SPRÅK)POLISÄRENDE
Den vänstersinnade skogsarbetaren fick naturligtvis vid tinget svara för sitt hårdföra sätt att bedriva propaganda och sona sitt brott med såväl böter som fängelse, 4 månader villkorligt. Dock tilldömdes han inga böter, så som mitt huvudorgan Travronden envisas med att formulera det när det gäller bestraffningar. Så sent som förra veckan tilldömdes Björn Goop 50.000 för förseelser under Derbyt. Som gammal amatörjurist skulle jag välja ådömdes. Man kan tilldömas en belöning för rådigt ingripande men aldrig ådömas 1000 kronor för samma sak.

Som språkpolis vill jag samtidigt beivra oskicket att under marknadshelgen hälsa på bekanta med ett hurtigt Hej på marten! Det uttrycket är helt gångbart i Arvika om ett par veckor, men i Årjäng heter det maaten (med långt öppet a-ljud, som i Fjaale boka). Och ”hej på maaten” säger förresten ingen heller, det räcker med ”hej”. Att man är på maaten vet man ju redan. Förhoppningsvis. Fotnot: Det är från min sida sett helt okej att bokstavera höstens största evenemang mâten.

Och förhoppningsvis tar många chansen i Marknadstipset på Årjängstravet idag, lördag. Visserligen kniviga frågor, men alla svar finns i Från 50 till 80, jubileumsboken med dess förträffliga index. Det går nog att kika i den utanför Damernas Shop, där tipskupongerna delas ut. Du behöver absolut inte ha alla rätt, åtskilliga tröstpriser vinkar!


Yr.no förutspår ett någorlunda acceptabelt väder under årets marknad. Ingen sol men inte råkallt heller. Hoppas i alla fall att vi slipper det envetna regnandet från 1980, när Bertil Danielsson var ute med sin Leica. Ingvar Björnsson och barnen Erik och Lena tog skydd bakom hamburgerståndet. Bror Denisson i sportmössa gjorde sammalunda. OBS! Marknadstallen som skymtar i bakgrunden har numera fallit för åldersstrecket och motorsågen.

11 september 2018

Skriv kommentar

Äntligen en språkvårdare som vet hur Mâten stavas och uttalas.Låt jössehäringarna behålla sina läten för sig. Västom Finneskogen heter det och ska bara höras: Mâten

Med vänlig hälsning

Erik Nilsson, kalänning och språkvårdare.

Postat av Erik Nilsson den 11 september 2018
Dela med andra!