Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

STABSLÄGE


STABSLÄGE I BOKBRANSCHEN
Ett alldeles förträffligt ord utan större innehåll men som verkar imponera på folk är STABSLÄGE. Nyttjas i tid och otid. Jag tror det betyder ungefär att ha det lite trångt om tid och idéer. I såna fall kan det behövas att man drar ihop extra folk och snackar sig samman, ungefär som vi gjorde i min ungdom. Då kallade vi det rektorskonferenser och hade ont i skallen vid frukosten Dag II. Stabsläge med andra ord.

Jag kom att tänka på det tjusiga ordet, när vi inom Tankesmedjan Årjäng Förr för några veckor sedan närmade oss deadline för Fämte Boka, som vi med buller och bång släpper kl 14 på skyltsöndagen. Skillnaden i arbetssätt jämfört med skolledarmötena är att vi i Smedjan inte jobbar kvällspass och därför slipper knapra Magnecyl när morgonsol går upp.

STABSLÄGE

För några veckor sedan såg jag till min häpnad att det inom travsporten gick att drabbas av böter ”för att ha stört defileringen” (eller vad det nu var) fast syndaren befann sig 90 mil fågelvägen från den punkt där störandet ägde rum.

På bilden är Björn bara hälften så gammal som han är nu, det är i stort sett enda skillnaden. Möjligen har hårsvallet lagt sig lite grann under tiden som gått.

Det var min favorit bland sulkykonstnärer, Björn Goop, som bötfälldes på Åby, fast han bevisligen (syntes i teve) i samma stund var i färd med att vinna storlopp i Finland! 300 kronor, det må han väl kunna hysta upp ur lomman och ändå ha råd till en hamburgare med extra allt på Siljafärjan på vägen hem, men PRINCIPEN!!!

Min gamle polare, han som stavar Axelsson med ett s, fick ta i med hårdhandskarna för att lugna ner mig. Björn var såsom ansvarig tränare skyldig till förseelser som hans personal begick när de störde segerdefileringen (eller vad det var).

Inte många dagar senare tog Björn sin 2000:de tränarseger, vilket skedde med V:a Fågelvikshästen Stardust Melody. Det skedde på Färjestad (en travbana utanför Karlstad) med Ulf Ohlsson i sulkyn, eftersom Björn själv var avstängd (vilket är oerhört ovanligt men han kanske hade stört nån mer ceremoni). I samma veva passerade han 7000-strecket för segrar som körsven. Fenomenalt vid så unga år (43, väl?).

 

Silleruds Travklubb har dragit igång istravssäsongen. Otur med väderleken hade de förvisso, men det är inte mycket att göra något åt nu. Så här såg det ut dagarna före premiären 9 nov.

STABSLÄGE


Apropå att på avstånd bli utpekad som syndare måste jag, eftersom istravssäsongen nu är igång (Sillerud körde sitt bygdetrav 9/11), återkomma till en måldomarnämndsfadäs som jag verkligen inte kan beskylla någon annan för och är långtifrån stolt över. I lopp 3 under ett Holmedalstrav råkade någon köra/rida för tidigt över startlinjen (som det så korrekt heter nu, förr sa man tjuvstart) och jag tillkännagav i mikrofonen: - Orsak till tjuvstarten var Thomas I Janson, fast jag mycket väl visste att min vän och kollega Thomas inte var med i lopp 3 överhuvudtaget.

Nej, Thomas satt på stallkafeét över en kopp kaffe och hade just tagit ett bett av sin macka (ansjovis och ägg), när han blev beskylld för reglementsbrottet. Naturligt upprörd som han blev hostade han till och råkade sätta en rätt stor sillbit i halsen men räddades undan kvävning av att en  kringsittande, jag tror det var Helge Låbbman, dunkade honom i ryggen.

Ett stabsläge till erinrar jag mig nu. Istrav: Töcksmark. Även här var det ett synnerligen grovt fall av köra/rida för tidigt över startlinjen som gjorde att jag nödgades utropa tjuvstart. Det bar sig inte bättre än att det blev: - Orsak till omstart var Thomas Janson! Då tog det tväreld i Sigurd Nilsson, den fungerande måldomaren. Helt mot sina vanor formligen RÖT han (Sigurd svor aldrig men den gången var det otroligt nära): - Men är du ifrån vettet, dä var ju Rolf Olsson!!! - Jo, jo, Sigurd, men Rolf i Tveten och jag är kusiner!

Thomas, här nedan i svartvitt eftersom fotot (nu i privat ägo) knäpptes för en Herrans massa år sedan, var inte med i det löpet heller. Jag har i tjugotre års tid grubblat över hur man gottgör sådana här rena skändligheter, nästan förtalsbrott. Upprepade förseelser till råga på allt. Jag ska be Hasse Svennehed att kolla i lagboken.

23 november 2019

Skriv kommentar
Dela med andra!