Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

BARFOTA PÅ BLOMSJÖN

Så här hade gubbarna som ordnade tävlingar för 121 år sedan tänkt sig att arenan skulle se ut. Det sket sig! Det är inte ens Övre Blomsjön och inte är bilden tagen 1880 heller. Nej, Gun Myrén knäppte den förra helgen på Västra Silen, men den är så fin att den får vara med ändå.

Därest någon har ett gammalt exemplar av Nya Wermlands-Tidningen från den 10 februari 1880 i sin ägo, kan vederbörande bläddra sig fram till näst sista sidan, där rubriken Sport å landsbygden drar till sig blicken.

”Runt omkring i Blomskog hade bud gått att det lördagen den 26 januari skulle anordnas tävlingar på Öfra Blomsjön. Grenarna voro kappkörning med häst, skridskoåkning och springning” (!)

Eftersom nöjesutbudet denna tid på året var ganska begränsat i våra trakter lockades drygt 500 personer till evenemanget. De flesta var blomskogingar, men åtskilliga kom även från närliggande socknar.


VACKRA HÄSTAR I ÄDEL KAMP
”En mycket vacker samling unga hästar kunde här ses, men blott 6 deltogo i tävling.

Körningen börjades först och tillryggalades den 1.000 fot (305 meter) långa banan av Gabriel Brasks i Näresbyn unga ”hoppe” på 74 sek (km-tid cirka 3 minuter). Häraf kan ses, att det för närvarande ej här finnes någon egentlig stortravare, men då man besinnar att denna häst inköptes för mindre än ett år sedan och då ej kunde springa ens ett steg, är det ju vackert så.


Alvin Olssons i Trane märr var en trygg typ. Nåt i den här stilen, tänker sig tecknaren Hans Lidén

Alv. Olsson i Trane körde banan på 75 sek. Hans sto var nog säkrare på sin sak, men så är hon även gammal och inkörd. De övriga körde banan på 80 – 90 sek.”

Arrangörerna nödgades till allmän besvikelse ställa in skridskoåkningen, eftersom ”skridskoföret var mycket klent på grund av den tjocka rimfrosten.”

LÖPNING I STRUMPLÄSTEN BJÖD PÅ DRAMATIK
”Däremot blev tävlingen i springning så mycket hetare. De två första sprungo 200 alnar (120 m) på 20 sek. och detta i skjortärmarna och strumplästen. Mitt på banan sprang från den ene en af strumporna högt i luften, vilket framkallade allmän munterhet, men det gick lika godt ändå, ty han blef den segrande.


Ungefär så här såg det nog ut på Övre Blomsjön när den unge Blomskogsynglingen avverkade sina 200 alnar på 20 sekunder. Detta är en annan barfotalöpare, Abebe Bikila från Etiopien, som 80 år senare vinner maratonloppet vid Olympiska spelen i Rom 1960. Abebe var helt utan strumpor.

Därpå sprungo flera stycken, ja, t.o.m. 60 års gamla gubbar trädde inom skranket för att våga en dust.

Något pris för springning blef ej utaf.”

Fotnot. För egen del skulle jag utan betänkande byta bort en månads slötittande på trav i TV - med allt vad det innebär av pinsamt dösnack - mot att få uppleva den här ovan refererade lördagseftermiddagen på Övre Blomsjön. Bara att få ett snack med honom som sprängde målsnöret i löpning delvis barfota, vore värt mycket. Kanske kunde man t o m ha fått visa upp sig i heatet för 60 års gamla gubbar?
Men man vågar väl inte hoppas att Blomskogs-evenemanget går i repris?

STOR DAG I SNARKIL
Om man nu inte hörde några smällar av champagnekorkar på Övre Blomsjön 1880, så ligger det närmare till hands att man uppfattar sådana knallar idag, i alla fall om man passerar Utsikten i Snarkil, Sillerud. Hur Linda, Alva och Clara gör med snittar, smörgåstårta och portvin har jag inte den bittersta aning om, men dom gör det säkert bra, trots corona och sånt otyg, när dom håller tal, besjunger och hissar (nej, nej, nej för guss skull!) husets herre, Årjängsportalens ägare och ansvarige utgivare

            Lars Inge CHRISTER NILSSON
 som just denna dag traskar ut i vuxenvärlden genom att fylla                         

                                                50 år.
                                                 GRATULERAR!!

 

  

8 februari 2021

Skriv kommentar
Dela med andra!