Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

INGET EXTRATÅG DETTA ÅR

Årjäng kör på lördag sin tredje dag för året, en ganska stillsam tillställning av breddtyp. Men med 10 löpningar, samtliga välbesatta, vilket visar att även denna typ av tävlingar behövs. Att första start går kl 11.15 antyder dock att det rör sig om evenemang som inte direkt vållar febrig uppståndelse i travvärlden. Jämför gärna med den ganska konstlade uppladdningen inför årets Elitlopp, där det för att bygga upp nån sorts olidlig spänning presenteras ett ekipage i taget, fast alla vet att det till slut kommer att mynna ut i en ganska medioker uppgörelse mellan Sveriges elit och nån enstaka utlänning av klassen under de bästa.

KLANG OCH JUBEL
Annat var det förr här vid Årjängstravet. 1 maj var ofta liktydigt med årspremiär med massor av tillresande inte minst från Göteborg, varifrån det något år t o m arrangerades extratåg. Att en sådan dag konkurrera med förstamajtåg Storgatan upp och eldande tal på torget, det var inte lätt för arbetarrörelsen. För 60 år sedan tog faktiskt lokförare Flagg och de andra ledande socialdemokraterna det förståndiga beslutat att flytta parad och tal till klockan 17 för att inte krocka med travet. Definitivt en win-winåtgärd.

Just 1 maj 1960 var det dessutom premiär för en annan företeelse: V5. Det är ingen överdrift att påstå att just den spelformen så småningom räddade ekonomin för svensk travsport och bäddade för andra spel, de som numera håller sporten under armarna, V75 osv.
Vår premiäromsättning på V5 var annars inte så mycket att skryta med, 59.000 kronor. Första vinnaren var Ewert Edgren (Silver Top) och han tog även V5:2 med Silvo. Övriga historiska segrare: Sven Karlsson (Ambjörn), Leif Johansson (Prins Silver) och Bertil Karlsson (Björnungen). Utdelning 1.347 kr till 33 vinnare.

Några extratåg blir det inte i år, då tävlingsdagen inte ens infaller den 1 utan den 2 maj. Lika gott det, för det är som bekant så att all publik undanbedes. Corona ställer till det för alla. Vi får väl finna oss i det och respektera vad de som har de bästa insikterna i hithörande ämnen rekommenderar. Annars ser jag på Facebook att det inte saknas pandemiexperter. En och annan tönt skruvar till det så till den grad att det verkar som om statsminister Löfven ligger bakom alltihop, men jag har inte fattat riktigt hur det ska ha gått till. Själv har jag förgäves sökt lansera en syndabock: den där arkitekten som flackat land och rike kring och i TV lidelsefullt dubbelsidigt kindpussat stackars byggare av konstiga hus. Inte en enda gilla-knapp har jag fått.

Den politiska ankdammen har legat förunderligt lugn i coronastormen. Att en och annan i oppositionen plussar på 100 miljarder på det ena eller andra bidraget är så förutsägbart att man inte höjer ett ögonbryn.

En bisarr variant på uppmuntran till lidande näringsidkare drar Åmåls kommun till med. De ger varje kommunanställd, ingen av dem - vad vi vet - på obestånd, en check på 300 spänn att handla för i ortens butiker. Men med en sannolikhet av 100 % kommer de slantarna att gå till inköp av dagligvaror som ändå hade blivit inköpta i samma affärer. Kanske den goda avsikten var att premiera alla vårdanställda, som kommer att få slita ont när viruset kommit till Dalsland? Då borde de väl ha destinerats till dom.  Just på valborgsmässoafton rapporteras faktiskt första sjukdomsfallet från Åmål.

 

Dagfinn Aarum, numera renodlad catchdriver, fick i GS-TV välförtjänt beröm för sin talang som kallblodskusk. I förbigående nämndes som en kuriositet att han även kuskat ett och annat varmblod. Ingen hade väl hört talas om en sån som Bicycle t ex, vinnaren av Årjängs Stora? Den här bilden är inte från det tillfället, eftersom den dagen var solig och inte från Grand Sam heller, för det sitter publik i bakgrunden. Det här är exempel på hur vädret en midsommardag kan ställa till det. Året var 2007.

GLÄDJANDE
Att banan håller toppform tyder mycket på. Sålunda fick vi vid förra tävlingsdagen, Grand Slam- söndagen, se Dagfinn Aarum efter en föredömlig styrning av Jetske Beemd notera ett nytt banrekord för 4-åriga h/v med 1.12,6a/1640. Det krävdes för att slå en mycket tapper Livi Oboy (Jonas Moberg). Den nye rekordhållaren tränas av Frode Hamre och är e. Timoko u. Bibi Beemd (NL). Vi ber att få gratulera!
Dagfinn fick ytterligare en seger med sig från Grand Slam genom Reime Kongen och intog därmed andraplatsen i kuskligan bakom Marcus Hultman. Ingen av de båda medverkar emellertid vid förmiddagsövningarna nu på lördag.
Från Grand Slam tog vi också med oss andraplatsen av Vollanfaks/Per Ludvig Nilsen, något som annonserade storform för Edman/Bryntessons 9-årige snabblöpare. Segern på Solvalla söndagen en vecka senare kom som ett brev med PostNord.

PS. Såg du Gaylord Ams slutrökare i uttagningen till V-Gurras pokallöp? Våra utsända Lennart På Tustebacken och Kalle på Vänna gör tummen upp. Så gör även vi. De båda experterna muttrar också nåt som låter som Fruska Am på lördag.

 

30 april 2020

Skriv kommentar
Dela med andra!