Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

FILM I HOOK

Varje sommar är man lika spänd på vad Sveriges minsta galleri, Off The Hook i Holkenäset, har att bjuda på. I år presenterades en intressant ung tysk dokumentärfilmare Stefan Neuberger. Han visade en videoinstallation, 11 minuter 45 sekunder lång, som verkligen fascinerade.
Neuberger är utexaminerad från ansedda Filmakademie i Baden-Württemberg och har vid 35 års ålder skaffat sig en rutin av stora mått. Han har verkat som fotograf, klippare, stuntman, manusförfattare och regissör. En mängd ”awards”, priser och hederstecken har redan kommit honom till del under karriären.

Med det verk han visade denna weekend har han satt tidigare förbisedda Zarza-Capilla på kartan, en by i den spanska regionen Estremadura. (De flesta känner väl annars Estremadura mest för det sura rödvin som runt år 1960 såldes för 4 kr buteljen).
Ett dussin av Z-C:s 382 bybor och en fuxig valack ställde villigt upp på Neubergers filmprojekt i den nästan stäppliknande miljö som kännetecknar trakten. Till en början kan man tycka att inte så mycket händer i de solmättade bilderna, men efterhand fångas man av den underliggande tonen och känner sig som betraktare nästan delaktig i verket. En stark upplevelse!

Att Neuberger valt att framträda i Nordmarken bottnar i hans egna upplevelser av bygden. Han har varit en trägen besökare här under åtta somrar och älskar naturen och människorna här. Under veckolånga kanotturer har han dessutom, trots sin uppväxt i stadsmiljö, dokumenterat en sällsynt god talang för fiske såväl med kast- som metspö.


Stefan Neuberger är en hängiven naturvän. Men naturen höll på att spoliera hela hans föreställning i Off The Hook genom stormen Johanne som kvällen före öppnandet knäckte en 30 meter hög björk i farlig närhet av galleriet. Därinne fanns dyrbar utrustning i form av kameror, projektorer och oersättlig film. Med bara ett par meters marginal undgicks katastrofen. Den korslagde t h är galleriets driftige curator David Nordström (ibland dold under täcknamnet Dawid Nördström) som år efter år med fingertoppskänsla lyckas locka unga lovande konstnärer till sina utställningar.


 

12 augusti 2018

Skriv kommentar
Dela med andra!