Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

VI SITTER INNE

Gårdagen, torsdag 2 april, var en dag då vindguden Aiolos förlustade sig i våra trakter. Långt ifrån det värsta han kan prestera, när han är på det humöret, men i alla fall så pass att han avverkade ett och annat träd i våra skogar.

I arla morgonstund avsåg jag att pausera min karantän och från min bostad i Trankil bege mig till närmaste större tätort och proviantera. Jag var helt införstådd med att jag inte fick bryta mot budet om social distansering i den butik jag avsåg att uppsöka. Två meter!

MEN redan i Fölsbybräcka – backen mellan Fölsbyn och Återvinningscentralen – låg en massiv gran tvärsöver vägen. Lyckligtvis hade den fallit någon minut före min ankomst, så jag slapp få den över biltaket. ”Detta”, sade jag till mig själv, ”är ett omen, ett varsel, ett förebud om kommande elände, som kommer att drabba dig om du inte följer statsepidemiolog Tegnells maning att bli kvar hemmavid!”

Naturligtvis tvärvände jag. Ett par veckor till på Bullens pilsnerkorv, ravioli på påse och Keldasoppa, det klarar jag lätt. Det är inget fel på Felix pulvermos heller.

Här får man verkligen tacka högre makter (Aiolos?) för att slussningssäsongen - om det blir någon, men det hoppas jag - inte dragit i gång.

EN OTÄCK SYN
Betydligt mer uppskakande blev det att på eftermiddagen vid slussen i Lennartsfors bli åsyna vittne till när ett annat träd föll till marken. Utan minsta förvarning och nästan ljudlöst stöp en tall och hamnade tvärs över den första slussbassängen. Jag ryser vid tanken på att detta faktiskt kunnat inträffa under pågående slussning, då vattnet går ända upp till kanten och ett halvdussin eller fler båtar och kanoter ligger i väntan på att få bli utsläppta. Hu!

TOMT PÅ PLATSERNA
På söndag ringer Johanna Karlin in årets premiär på Årjängstravet. Några problem med att hennes publik missköter den sociala distanseringen, kommer det inte att bli, för som bekant körs alla travtävlingar numera utan folk på publikplats. Ett verkligt sorgligt faktum, men det är bara att gilla läget.

Lycka till, säger jag, till en trots allt lyckad travdag. Det är i alla fall inget fel på de aktivas intresse, för samtliga 8 lopp är välfyllda. Hosta i armhålan och håll avstånd särskilt i kurvorna!


Som en absolut kontrast till läget 5 april i år visar vi en hittills okänd bild från Francesgalan i juli 1954. En och annan har uttryckt tvivel om publiksiffran 17.000 +, men de kan sluta tvivla nu. Sven Setterlind, galans målfotograf, knäppte kortet. Det finns för övrigt i den lilla förträffliga tidskriften Kultur i Värmland, som utkom i går och säljs på biblioteket. (60 kr). Tankesmedjan Årjäng Förr har skrivit det mesta i det aktuella numret.

3 april 2020

Skriv kommentar
Dela med andra!