Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

TALMYSTIK

Att hålla tal är något många fasar för. Torr i mun ska man knacka i glaset, lite halvlummig resa sig och säga nåt snällt men samtidigt småelakt och orimligt humoristiskt, om nån ganska intetsägande 50-åring. Eller ett brudpar. Eller en 80-årig moster. Hur ska man börja? När ska man sluta?

En som verkligen kan hålla tal är vårt S-märkta kommunalråd DANIEL SCHÜTZER. Jag hörde honom en gång inviga en vindkraftsanläggning helt utan en massa ”hrrm” och ”ähum” och ”som jag brukar säga” och ”öhh”. Utan skrivet manus. Suveränt!  Men talekonstens regelverk ska jag inte utveckla här. (”Utveckla!” säger dom i Trav-TV, det har jag lärt mig där. Låter bildat).

Nej, här ska behandlas TALMYSTIK. I Daniel Schützers fall är det siffran 4 som gäller. Kan någon som inte är lika obevandrad i det ockulta som jag är, förklara detta: Den fjärde april 2004 – 04 04 04 - vann Daniel sitt första lopp på Årjängstravet med sin egen CITYGIRL.  Och den fjärde april 2018 – 18 04 04  – vinner han på Solvalla (Solna) med Citygirls fjärde (ja, femte då, om det ska vara så noga!) avkomma CITYGLOW!!!! Aldrig någonsin under en lång sulkykarriär har han överhuvudtaget tävlat den 4 april annat än just dessa två gånger. 100 % alltså.

 

Artigt bugande tar Daniel Schützer den 4 april 2004 emot applåderna från cirka 711 åskådare efter sin och Citygirls första seger på hemmabanan.

Som alla andra Årjängska kommunalråd (utom Sune Paulsson) har Daniel Schützer alltid hyst ett brinnande intresse för hästar och trav. Redan under sin veterinära studietid pryade han hos en så pass duktig tränare som Stig Henry Johansson. Denne Johansson har travkört på massor av banor, men det har Daniel också. Han har tävlat – och segrat! – på följande: Årjäng, Åmål, Åby, Färjestad, Solvalla, Bjerke, Drammen, Axevalla och Eskilstuna. Jag kan p g a iråkad hög ålder ha råkat glömma någon. (Varför aldrig Arvika?) Vid ett snabbt överslag får jag det till att han har hemfört mellan 25 och 30 segrar. Vårt allra första råd, Sigurd Olsson från tidigt 70-tal, är registrerad för något liknande. Respekt!

FÖRVANDLINGSNUMMER
En som medverkat till en hel del av Daniels vinster är Lovelorn, som hade testats hos välkända tränare (Olle Goop, Per E Eriksson, Åke Svanstedt, Fredrik Söderberg) innan han, 9 år gammal, landade i Huken hos Daniel och Daniel (Markstedt). Där undergick han en veritabel metamorfos, som resulterade i 8 segrar. Ännu fler gånger (10) fick Daniel segerdefilera med den egna uppfödningen City of Peace. Nog verkar det som om hemmanet Huken erbjuder en gynnsam jordmån för travsport. Granne till Schützer bor sålunda Leif Turesson, den framgångsrike amatörtränaren, och här har i forntiden fostrats en så god travare som Ceirita, stammoder till självaste Järvsöfaks.

Då Citygirl 040404 vann 25.000 kr hemma i Årjäng hade hon 2 dm marginal till tvåan (Pretty Post/ Björn Goop). Dottern Cityglow nöjde sig med halva det avståndet när hon inför 711 vittnen spurtade hem 30.000 på Solvalla den 4 april 2018. Räcker gott det också.


INVESTERINGSOBJEKT?
Har det lönat sig att genom åren på toton följa Daniel med s k sympatispel? Tanken är god, och faktiskt är det hugget som stucket. Nån krona hit eller dit får jag det till, när jag använder mig av gammal hederlig huvudräkning (föråldrad - numera rödlistad - inlärningsmetod inom matematiken). Några riktiga högodds kan vi dock inte räkna in. Daniel har dokumenterat ett tömlag av den klassen att hela 15 av vinsterna gett utslag under 5 gånger på totoskalan. Sämsta utdelningen fick anhängarna när Lovelorn firade nyårsafton 2013 i Eskilstuna. Ynka 1.17 räckte väl till ett par morötter men champagnen fick ersättas med flaskvatten. Enda gången oddstavlan visat över 20 ggr var 26 november 2015, när Bobbery täppte till käften på en gapig Åbypublik med 28.45 gånger insatserna. Cityglows Solvallaseger häromsistens var förresten värd 10.60. Hon vann med en näsborre, vilket tyder på vinnarskalle hos såväl häst som kusk.

Veterinär Schützers huvudintresse ägnas åt (trav)hästar (och politik förstås) men det betyder inte att han inte behärskar andra sektorer av djurläkeriet också. När vi visade upp Loke så sa han ögonblickligen: "Han har skabb!".  "Har jag verkligen det?" sporde jag oroligt, men lyckligtvis var det katten som avsågs. Loke var döpt efter en lite klumpig dalslänning i snabbloppsklassen på 50- eller 60-talet, möjligen ägd/körd av Bengt Jonasson.

UPPLADDNING

Glömde jag säga att Cityglows uppladdning inför val- och pokalåret 2018 ägde rum under Töcksmarks istrav den 10 februari? Så var det i alla fall. En proper insats till vinst med 1 längd. Än en gång har vi fått oss bevisat att det är vinterns istravtävlingar som lägger grunden för kommande stordåd.

10 april 2018

Skriv kommentar
Dela med andra!