Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

SNÖKAOS

JÄMMER

D´ä mycke nu!
Hösten, regn och rusk.
Pajasen i Vita Huset blev krasslig i corona men besegrade åkomman lagom i tid inför valet.

ÅLDRANDE
Lingona har åldrats. Slut på den här bärsäsongen.

Men en som inte åldras, är vår 4-faldige champion LEIF BERGGREN som i onsdags passerade 80-pålen. Ett enormt Grattis ber vi att få framföra så här i efterskott till en våra populäraste travprofiler genom tiderna.

ELÄNDE
Och en annan säsong, den eländiga publiklösa travsäsongen är också snart tillända. Åtminstone för Årjängs vidkommande. Men det måste sägas: Johanna Karlin och hennes folk har skött verksamheten på bästa möjliga sätt. Fast inte kan det ha varit speciellt roligt att blicka ut över de ödsliga publikplatserna.
Men man har i alla fall sluppit mycken städning.

KONSPIRATION?
Vädret. Jag litar alltid mer på vår norska kamrat yr.no än på hans svenska konkurrent SMHI men när jag nu inför Årjängs finaldag konsulterar dem visar det sig att de för en gångs skull är fullkomligt ense. På tisdag blir det + 6 grader, nästan vindstilla och 0 mm regn. Detta kan väl aldrig stå rätt till?
Kan det vara så att vi får återuppleva finaldagen 1993, men att instituten av rent jävelskap vill hemlighålla det för oss?
 

PRESSTOPP! Ovanstående vädernoteringar hämtade jag från min computer onsdagen den 14, när startlistan till finaldagen sammanställdes. Nu har ordningen återställts och instituten är rejält oense. Erna Solbergs folk vidhåller + 6 grader och 0 mm väta, medan Löfvens kamrater tippar på bortåt 8 mm regn och 4 plusgrader.
Snöfall har ingen gissat på, så publiken hade – om den funnits – kunnat behålla sommardäcken på.

 


Erik Berglöf leder snömarschen mot stallet tillsammans med hästägarbasen Sune Öjstrand. I sin pappas fotspår går Johanna, precis som hon gör i yrkeslivet, hon är numera också tandläkare (just nu mammaledig). Emma anade nog inte, där hon sitter på höften, att hon skulle bli jurist, men det blev hon. Sven Berggren får lufsa där bakom, för han är bara amatör.

PULSNING
Natten till den 17 oktober 1993 hade Nordmarken drabbats av ett osedvanligt ihållande snöoväder som gjorde att hela banområdet när söndagen randades var täckt av 3 decimeter snö. Från min plats i speakerbåset hade jag en grandios utsikt och fotografen Bosse Larsson var inte sen med att föreviga skådespelet. Nån travbild som ens tillnärmelsevis matchar snöpulsandet som årets två champions gör efter prisutdelningen har åtminstone jag aldrig hittat.

Av ordförande Stig Carlénsson (ej med på bilden) har Sven Berggren t.v. och Erik Berglöf emottagit sina belöningar för 23 vinster var under året.

Sven Berggren hade varit tränarchampion 1989 och -90 (22 resp 15 segrar) men 1993 tävlade han märkligt nog som amatör. Han och Erik Berglöf hade hela året kämpat om ledningen i ligan och vid vägs ände stod båda på samma segerantal, 23. Erik hade en andraplats mer, så han fick ta hand om Larz Fribergs flotta älg i olja, medan Sven fick hålla till godo med två svartvita rådjur av samme konstnär.

Erik hyllades som champion en gång till, 1996. Två år senare inledde 22-årige Björn Goop en serie av 10 raka championat. Till detta har han lagt ytterligare 4 och chansen finns att han, nu en mogen man på 44 år, på tisdag kan skrivas in i historieboken för femtonde gången. Enda reella hotet är Carl Johan Jepson som har styrningar i alla åtta loppen och behöver 2 vinster och en andraplats för att passera Goopen. I fjol var Calle i ett liknande läge mot Magnus Jakobsson men blev målfotoslagen trots 4 dagssegrar, eftersom Magnus tog lika många. En spännande tisdag kan vi förvänta oss!

Sen stundar snart istravssäsongen…

 

Denna bild är, i motsats till de båda andra på sidan, inte knyckt ur den förträffliga Årjängstravet Mellan 50 och 80, en jubileumsbok man gärna återkommer till, vilket Göran Axelson och jag ofta gör med stort nöje, eftersom vi själva är dess författare. Det här fotot har vi, bara för att jävlas, spegelvänt för att ingen (utom Leif Eriksson, den gamle måldomaren på Rud) ska kunna identifiera ekipaget.

Fast åkäj, sanningen måste fram. Fotografiet är av Bo Larsson knäppt samma finaldag 1993 och visar när 12-årige Lemingo (The Prophet- Lemoly)  med Göran E Johansson i sulkyn avtackas för lång och trogen tjänst. Hästen var uppfödd av Sigurd Nilsson i Skrädene, där han var kullkamrat med en annan miljonär, världsmästaren Callit. Ägare var Stall Charter (Uno Jonsson, V:a Fågelvik).

En lustig detalj: Figurerna i bakgrunden är inte pappfigurer utan levande människor, s k publik, som fanns förr.

 

 

 

 

 


 

15 oktober 2020

Skriv kommentar
Dela med andra!