Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

JOHNNY TACKAR FÖR SIG

Att Johnny Takter lämnar in licensen innebär att en sällsynt färgklick försvinner ur svenskt trav. Johnny grundlade en bestående popularitet speciellt hos alla travbitna nordmarkingar när han med föräldrar (Bo William och Solveig) och son Peter offrade en hel weekend på oss för 20 år sedan.

Det var den kreative Thomas I Janson som för Årjängs travamatörers räkning tog kontakt med Takter-killarna och lockade dem till föreningens årsmöte 1998. Efter sedvanliga förhandlingar, snabbt avklarade när Janson svingade klubban, ”kåserade Bo William och Johnny om uppträning av travhästar, balansering, fodersammansättning, tävling med unghästar och äldre, ja kort sagt allt som har med travsport att göra”. (Här citerar vi helt fräckt Krokens Blädder nr 19/98, så det är med garanti korrekt refererat).
” De verbalt begåvade östgötska skåningarna svarade villigt på publikums frågor om allt mellan himmel och jord. Ett grundtema var hela tiden den ytterst viktiga mentala biten vid matchningen av travhäst”.

Med stående ovationer avslutades den fredagskvällen. Dan därpå var det istrav. ”Var är isen?” frågade Bo W, innan han på något mirakulöst vis lyckade övertala notoriskt ovilliga Semolina att som segrare passera mållinjen. Denna Semolina tillhörde Hans Lundberg, Svanskog, han som 2005 blev svensk amatörmästare, dock inte med Semolina utan med betydligt ambitiösare Pan Am.

Johnny Takter brukar aldrig ha svårt att svara för sig, när han blir intervjuad. Här sker det efter Årjängs Stora för sju år sedan. Till höger väntar Per Skoglund med ytterligare en mikrofon. Bredvid honom Morten Waage och till vänster i stram givakt ordförande Kjell Ericsson.

Fotnot. Mycket tyder på att vi får samma kanonväder den 14 juli i år.

Johnny körde blankt under ”istravet”, men han har ändå fått visa upp sina talanger i Årjäng vid många tillfällen. Två gånger har han vunnit Årjängs Stora. Första gången var 1990 när han med Sveriges (Europas? världens?) just då särklassigt bästa sto, Nealy Lobell, utklassade delar av svensk elit vid en plättlätt seger. År 2011 kom andra storloppstriumfen, den gången lite mer överraskande med outsidern Beanie M.M.

Johnnys avsked - den här gången ? - har företagits med en mini-eriksgata, tisdagen på Solvalla och torsdagen hemma i Malmö. Det kunde inte ha slutat bättre, en dubbelseger på Valla och en trippel på Jägersro.

När nu Johnny tackar för sig, tackar vi i vår tur honom för många fina upplevelser. Lite tomt blir det.

PREPARÉ
Innevarande årstid är faktiskt något som verkligen tilltalar oss travälskare. Det ena efter det andra preparéloppet inför Årjängs Stora 14 juli avverkas i rasande takt. Det som i mina ögon smäller nästan högst är det som kallas Elitloppet på Solvalla utanför Stockholm. Körs den 27 maj, om precis en vecka, alltså. De bästa där brukar vara kvalificerade till Årjäng och ofta sköta sig duktigt när de kommer till Nordmarken. Håll ögon och öron öppna, du som är spelbenägen! Där kan finnas en hel del guldkorn att hämta.

 

FRÅN BREDDTRAVET


Östen Johannesson, Signebyn, Sillerud, är mestadels på gott humör, när man möter honom. Ett bevis så gott som något kunde Hans Karlsson, Örebrotränaren, fästa på bild, när han efter breddtravets lopp 3 mötte den tidigare telegrafaren på stallbacken. Då hade Östen, 71, just vunnit sitt första lopp på fyra år. Bortsett förstås från ett gäng istravssegrar, de så viktiga uppladdningarna inför varje säsong. Vinnarhästen Kung Rossi, som han deläger, är av gammal god Ossian-stam och uppfödd av Linda Pulkkinen.

15 maj 2018

Skriv kommentar
Dela med andra!