Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

GÖRAN BANADE VÄG FÖR BJÖRN

Just idag, den 4 februari 2021, firar vi ett 50-årsjubileum som inte går av för hackor. Detta datum 1971, föddes SPURT e Butch Hanover- Bibi Frances i det stall på Årjängstravet där Holger Professorn Andersson huserade. GÖRAN AXELSON, som jobbade hos Holger, köpte på stående fot hälften av den piggögda svartingen och skötte sen om honom under hela hans karriär. I siffror: 150 starter, 17 segrar, 16 andra- och 15 tredjepris, total prissumma 155.000 kronor.

I maj 1976 sprängde Göran och Spurt nästan ljudvallen (nåja!) på Vincennes utanför Paris när de var utsedda till att representera Sverige i VM för amatörer. Det räckte till ett ytterst hedrande fjärdepris, samma placering som de nådde på Enghien, där det andra loppet i VM-touren avverkades.


Göran Axelson e Bertil – Kickan, 21 år och ett par dagar, visar upp sig och Spurt, 5, på Vincennes i maj 1976.
Mona-Lisa Sandgren, som något år senare ingick äktenskap med Göran, var med på Frankrikeresan och tog den här bilden. I resesällskapet ingick dessutom Bengt Engdahl på Malma, hans dotter Birgitta och hennes Bosse Edgren. Alf Albinsson var också med, han är alltid en trygghetsskapande tillgång.


Göran bytte sedermera kördressen (under VM de svenska färgerna) mot kritstrecksrandig kostym, vit skjorta och slips som sportchef för Årjängstravet, en position han var som klippt och skuren för genom sin kreativitet och förmåga att ta folk på rätt sätt. Numera följer han, behagligt tillbakalutad, travet mera på distans, sommartid från sin sommarstuga på Lellöna i Väster-Silen.

Att jag råkar påminna mig Görans och Spurts bravader på Vincennes just nu, har ett par olika orsaker. Samma år, fast i oktober ett halvår senare, framfödde Annika Goop nämligen ett välskapat gossebarn som gavs namnet BJÖRN. Just denne Björn Goop hade under den gångna helgen en uppsittning på Vincennes, en 6-årig hingst, FACE TIME BOURBON. Det utmynnade i seger, den andra för den här hästen i Prix d´Amerique och den tredje i det loppet för Björn.


Tre fingrar i luften! Björn, 46, är strålande glad för seger nr 3 i P d´A. Kanske funderar han redan på var han ska ställa det anskrämliga hederspriset, en vriden plåthistoria som lär ta en hel del plats i finrummet. Det är baksidan av framgångarna.

Jag tror fullt och fast att Görans succé med den svarthyade professorsuppfödningen har inspirerat Björn till att våga sig ut på Vincennes kolstybb och tampas med grodätarna (som fransoserna ju brukar kallas).

Hur som helst, GRATTIS ALLIHOP!!


 

4 februari 2021

Skriv kommentar

Trejje boka, Tankesmedjans så efterfrågade produkt, har varit utsåld från förlaget i många år, MEN en av våra lagerarbetare har hittat en minimal kartong med några exemplar. Nu gäller: Först till kvarn.

Postat av kroken den 15 februari 2021

Väl bekomme! 5 extra år kan vara gott ha i reserv. Du ser ungdomligare ut. Håll ut...håll avstånd!

Postat av kroken den 15 februari 2021

Rättelse:

Göran och jag är födda samma år, ca 20 år efter Agdas nedkomst, så tack för de fem åren!

Tillägg:

Visst har jag väl berättat att mamma Barbro, lillasyster Marianne och jag var de första kvinnorna på Vincennes stallbacke?! Holger behövde hjälp med franskan och oss gick det inte att stoppa!

Postat av Birgitta Edgren den 5 februari 2021
Dela med andra!