Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Bengt Kroken ur tiden

Det är med sorg jag måste meddela att vår trogne skribent Bengt ”Kroken” Nilsson ej längre finns bland oss.

Många är vi som läst hans krönikor, blädder, reportage och texter och sett fram emot nästa bidrag.
Bengt var kunnig och påläst inom många områden men här på Årjängsportalen präglades texterna främst av lokal historia i en härlig mix med den väl förankrade travkulturen.

Bengt var själv en profil inom Nordmarkens Travsällskap och man kan med säkerhet säga att Bengt var en expert på området.

De gånger jag träffade Bengt hade vi alltid fina och roliga samtal och den uppfattning jag fick var att han verkligen gillade att skriva sina ”blädder” och blogginlägg. -Hur många läsare har jag nu, var ofta inledande frågan när vi träffades.

Sista kapitlet i ”Krokens blädder” är skrivet men de alster som producerats genom åren kommer att leva kvar under lång tid.

Nedan följer minnesord från ”Tankesmedjan Årjäng Förr”

Vila i frid Bengt ”Kroken” Nilsson.

Christer Nilsson
 

 

Bengt Kroken ur tiden

Tisdagen den 25 maj tog Bengt Kroken Nilsson sitt sista tack och adjö. Han har lämnat Slussen i Lennartsfors för gott och kommer aldrig mer att ses på travbanan i Årjäng. De varma och omåttligt underhållande fikastunderna vid hans köksbord får vi bevara i minnet. Nordmarken blir en fattigare bygd.

Han var verksam praktiskt taget ända in i det sista, sina nittio fyllda år till trots, för åldern var ingenting han tog någon stor notis om. Hans skrivarförmåga var rent mirakulös, bara hans egen blygsamhet hindrar oss från att kalla honom ordkonstnär och Värmlands främste krönikör.

”Modersmålslärare” skulle han kallas, ingenting annat. Han såg sig som arvtagare till adjunkten Aino Strömberg vid Samrealskolan i Årjäng. Bengt åkallade alltid fröken Strömbergs ande när han ville vara särskilt sträng i sin bedömning av andras texter. Som korrekturläsare var han oöverträffad och slog ner på alla meningsbyggnadsfel, syftningsfel och tautologier. Men det var alltid ett rent nöje att ta del av hans kritik, för sådan var hans pedagogik och person att han aldrig tryckte ner någon annan.

Bengt Nilsson såg dagens ljus den 2 september 1930 i Bôtten i Årjäng som den först födde av fem bröder. Tillnamnet Kroken ärvde han av pappa Nils som härstammade från hemmanet Kroken i Holmedal. Hans salta humor och berättarkonst kom kanske mest från mamma Agda som bland annat hade hand om ortens folkbibliotek. Hon var beläst och det blev Bengt också: han var lärd redan som barn och värre blev det med åren, om än utan skryt, för lärdom är inget man skyltar med i västra Värmland.


Bengt tillhörde en generation där mycket få ungdomar utan pengar kunde få studera. I familjen fanns inga tillgångar men hans ett år yngre bror Göran hade bestämt sig för att Bengt skulle utbilda sig och bidrog med en del pengar. Det var knapert men det gick.

Bengts djupa engagemang för travet i Årjäng och hans långa karriär i skolans värld är så digra historier att de får berättas av andra. Men Kroken stängde aldrig in sig på ett område.

Det var han som gav namn till Tankesmedjan Årjäng förr, det tyckte han var en rolig överdrift, och han var en outsinlig källa till ständigt nya historier om människor och händelser förr i vâla. Han bidrog starkt till att oändliga stickspår och egentligen ovidkommande roligheter satte färg på våra sammanträden. Trots det hann vi med sex böcker tillsammans.

Och så roligt vi har haft det! Tack du Bengt!

Tankesmedjan Årjäng förr

Bo Danielsson
Sven Setterlind
Stig Blom
Lars Göran Karlsson
Staffan Svanqvist
 

7 juni 2021

Skriv kommentar
Dela med andra!