Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

KVERULANS, nattstånden och färsk

Den här tävlingsdagen, den första i juli, var i gången tid en ren Töcksforsdag, men idag blir det i stället en stund för eftertanke eller snarare gammelmansgnäll. (Pinsamheterna skulle, apropå Töcksfors, kunna inledas med att TIF:s fotbollsgrabbar nyligen utklassade ÅIF med 4-0 i vad som kallades seriefinal i div V. Men, nej, det förtränger vi. Alltför grymt).

MITT LIV SOM DATORBEROENDE
Första gången jag fingrade på en datormus var jag redan pensionär. ”Late bloomer”. Nästan tvärt blev jag gravt beroende. Lyckan kändes långt ner i arthrosknäna när jag pillade på musen och rent salig blev jag när den lilla gula grävarn stånkade fram till husknuten och vår fastighet fick möjligheten att ansluta sig till fibernätet. Trygg fiber = trygg ålderdom!

Ett par år av eufori bröts tvärt när fotbolls-VM 2018 inleddes. ComHem, som jag dittills betraktat som min bäste (ende) vän i livet, svek mig skändligen bara nån timme innan Ryssland och Saudiarabien spelade öppningsmatch. 5-0 till Putin. Dan därpå bestal mig ComHem på Spanien-Portugal 3-3 och så har det bara fortsatt. Argentina- Island 1-1 (!), Peru- Danmark 0-1 o sv. Hade jag haft ComHem på plats i köket när våra blågula kämpar mötte Sydkorea hade jag slagit ner honom med kryckan och kört över honom med rullatorn. I samma veva kom månadsräkningen och glufsade i sig storparten av en mager pension. Råget är måttat, som hockey-Emil lär ha sagt!
Men nu är vi, jag och ComHem, efter fem dygn, de såtaste vänner igen! Allt groll glömt. Bra bild. Yippie! (Fast jag gärna velat slippa se bilden från Tysklands 2-1 mål!).

KÖRARÄNDRING

Blomman av min ungdom offrade jag på travets altare i mitt kall som speaker på Årjängstravet (1963-96). Tacksamhet borde ha präglat omvärldens bemötande. I stället fick jag nästan kontinuerligt lida smälek i en känslig språkfråga. Jag använde alltid ordet ”körarändring” vid programjusteringar gällande kuskbyte. ”Dög inte, för bonnigt!” Som jag är en långsint jävel minns jag varje gliring. Nu har jag fått upprättelse.

 


Travkörare var Göte Sandbloms yrke. Sedermera blev han Värmlands meste travfunktionär (mål- och bandomare under massor av år).

Min vän och brylling, den tvättäkta karlänningen Erik Nilsson, har i kyrkböckerna letat fram noteringen om Ingrids och Göte Sandbloms förmälning i slutet av 30-talet. Där kan alla läskunniga se att Götes yrke är ”travkörare”. Skulle då inte mitt ordval duga på vår – som Nybrink säger – lilla pluttbana? Jag bara frågar.

 

Värmlands meste travdomare (född närking, gift i Karlanda) fick naturligtvis ofta agera prisutdelare. Efter det snöpliga heatloppet 1966, när 3-årige (!) Shatter Way/ Birger Widell vann heat 1 men distanserades i andra heatet och inte fick ett rött öre med sig hem till Mellerud, blir örebroaren Ragnar Pettersson (Eko Will) vederbörligen hyllad av Sandblom. Foto: Bertil Danielsson

 

GNÄLL UPPHÖR HÄR

HOPPAS PÅ DE BÄSTA
Ett verkligt kanonlopp vill vi få se danföredan, fredag 13 juli, när kallblodseliten bjuds på ett förstapris om hela 100.000 kronor. Egentligen lite synd att inte även finnarna får vara med, det skulle ha varit kul att få se t ex Polara och nån mer finne på nära håll.

Och till slut, ett enormt GRATTIS till Kristina Larsson, som nästan per omgående bytte akuten i Karlstad mot vinnarcirkeln i Bollnäs (Lysjö Mocca till 50 ggr pengarna. 25000 kr in minus 1200 för lite drivning) !

 

SKOGSBLÄSEN är för gammal för att ställa upp i 100.000-kronorsloppet fredagen den 13 juli. Han och Sven Skogh vann Erik Perssons för 49 år sedan under våldsamt jubel från hemmafolket. Fredag den 13 tror vi annars inte skulle ha avskräckt Sven för att pröva lyckan, för han var inte skrockfull. Inte så värst i alla fall.

 

KROKENS FIKATIPS: Strömsborgs särklassigt natursköna sommarcafé, vid hamnen i Lennartsfors, dagligen 12-20, räkmackor, hamburgare o hembakat. 21 km från Torget i Årjäng. (Vilket torg? Välj själv! Claras, Smedens, Trollets)                       REKOMMENDERAS!

27 juni 2018

Skriv kommentar

Du kommer väl till Våfflan, nya skolan Hämnäs, onsd.4 juli, 19.00. Jag ljuger om allt möjligt historiskt från Kalan, Sverige och hela världen?

Erik Nilsson, bryllingen!

Postat av den 1 juli 2018
Dela med andra!