Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

LITEN GUBBE FYNDAR PÅ NÄTET

Det påstås att coronan haft följdverkningar även bland våra inköpsvanor. Sålunda lär en hel del köpsugna ha vänt sig till nätet och där skaffat sig vad de (kanske) behöver och samtidigt sluppit trängas med hostande medmänniskor i fysiska butiker. Det kan gå väldigt bra, men i vissa fall kan resultatet inte bli fullt så lysande. Vi presenterar en sannsaga som belyser detta.


LITEN GUBBE FYNDAR

Det var en gång en liten gubbe som målade en vit köksstol. Det bar sig inte bättre än att DLG (Den Lille Gubben) stänkte färg på sina svarta tofflor, vilka liksom allt annat DLG plägade ha på fötterna var av det danska märket Ambré.

DLG (det är egentligen jag själv, men jag vill inte skylta med mitt namn eftersom DLG –oss emellan sagt – inte är den skarpaste kniven i lådan, vilket snart kommer att visa sig).

Helt oväntat blev DLG lite crazy: - Nu ska jag inte köpa svarta tofflor och inte Ambré! På nätet hittade han ett par kakigrå (!) för bara 178 kronor. De hade kostat det dubbla. FYND! Kvickt som attan knappade han den 1 juni in en beställning, för när DLG gör nånting, då går det undan.

Efter två, tre arbetsdagar kom tofflorna. Inte. Men en faktura på 240, 75 kronor, i vilken summa frakten var inräknad. DLG brukar aldrig betala nånting förrän han har beställda varor i näven, men just denna gång avvek han från rutinerna. Han pröjsade.

Det gick att bekvämt spåra paketet. Det låg ”ready for shipping” hos företaget i Nederländerna den 8 juni. Och där låg det sedan dryp stilla vecka 2, 3, 4 och fem. En midsommar i coronans tecken passerade. Mer än halva juli månad likaså.

Då härsknade DLG till och försökte få kontakt med PayPal, som förmedlat pengarna till Holland. Det var inte enkelt, men efter fem försök fick DLG från PayPal två tättskrivna A4-sidor med anvisningar om hur det skulle gå till att eventuellt få komma till tals med säljaren. Alldeles för mycket finstilt för en Liten Gubbe.

EFTER 8 VECKOR
Men PayPal hade nog hört av sig till säljaren för ett tu tre kom PostNord in i bilden med en avi. Nu var vi inne i augusti och paketet låg nu i deras terminal i Malmö och de lovade vidarebefordra det till DLG om han betalade 75 kr i hanteringsavgift och 59 kronor i tull.

Den fraktkostnad som DLG hade trott sig hava erlagt befanns tydligen vara frakten till en PostNord-terminal. – Gott så, mumlade DLG för sig själv och skyndade att swisha 134 spänn till PostNord, ett företag han i alla tider gillat och gärna stöttar nu när han vet att dom har det knapert.

KNARKMISSTÄNKT GUBBE
Då fick DLG plötsligt en ångestattack. - Oj, tänkte han, som ofta och gärna ser TV-dokumentärer där australienska tullare gräver igenom rullväskor och in på bara kroppen visiterar alla med skägg. - Tänk om knarkhundarna kastar sig över mina tofflor och markerar för kokain. Då är det inte roligt att vara Liten Gubbe! Då står Ottersten eller DeLang bakom mig i kön på Ica, när jag hämtar ut. Sen är det inte långt till Kumla! Jag borde nog ha borstat mina gamla ingådda svarta Ambréer i stället för att ge efter för fåfängans locktoner. Får man ta emot besök i bunkern?


Nio veckors väntan och lite ångest, men till slut fann dom trots allt ett gott hem i Den Lille Gubbens garderob.

INGEN POLIS PÅ ICA
Dock kan vi meddela att allt slutade väl. DLG fick sitt paket utan polisingripande och till det puss på kind av närstående och beröm för sin duktighet med näthantering. Tofflorna var kakigrå och nästan ännu fulare än på bilden.

Dessutom var de två nummer för små, men man kan inte få allt.

*

KROKENS DJÄRVA UTSPEL INOM POLITIKEN
När jag blir politiker kommer jag att som första utspel kräva att nuvarande regler för publikinsläpp ögonblickligen ändras. Som vid den franska cupfinalen i fotboll för ett par dar sen ska vi dock inte ha det. Där hade man fått tillstånd att släppa in 5000 pers på en arena som rymmer 82.000. Dessa 5000 hade placerats tätt som packade sardiner på en enda sektion. Vem hade tänkt ut den lösningen? Nej, sprid ut, sprid ut, sprid ut!

FINA LÖP PÅ FREDAG. UTAN PUBLIK. LÖJLIGT!
Låt oss sätta en gräns vid 500 för arrangemang utomhus. Som vid kvällstravet i Årjäng i övermorgon, fredag. Gott om plats, social distans lätt att ordna. Filtar och kaffe i termos. Ja, inte filtar i termos, förstås. Inga totokassor öppna.
Den femhundraförste som vill in får vända i porten. Hen får leta sig till Snikens kulle och fika där.

Urbota trist att inte åtminstone våra 500 trognaste besökare ska få uppleva fin sport. Som t ex när Robert Bergh noterade nytt banrekord 15,0 volt/ 2140 med treårige valacken Comand (Jocose-Pay Attention).

Fotnot. Travets publiksiffror brukar alltid friseras i så måtto att däri inräknas alla som håller till på stallbacken; kuskar, skötare, ägare och annat löst folk. Dessa behöver inte belasta 500-kvoten. Vi bommar igen porten mot publikplatserna.
*
Sisådär. Nu har vi löst det problemet. Nästa interpellation från min sida är kort och koncis: Förbjud alla vattenskotrar!
*
Interpellation III: Tillsätt utredning om klimatgränsen mellan Åmål och Säffle. Enligt väderprognoserna i vår lokaltidning har Säffle alltid 1 à 2 grader mer värme att se fram emot än vår dalsländska vänort. Ska det vara så? Nej, jag sätter ner foten.
*
Ska vi ta nästa stora samhällsproblem också, kriminaliteten. Där har jag en radikal lösning: Förbjud den!

*

Tänk på att vi är mitt uppe i rötmånaden. Tvätta händerna, även handbakarna!

 


 

5 augusti 2020

Skriv kommentar
Dela med andra!