Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Visste du att bygga bostäder är den bästa affären för tillväxt i Årjängs kommun?

Visste du att bygga bostäder är den bästa affären för tillväxt i Årjängs kommun?

Att det finns tillgång till lediga bostäder har alltid varit en nyckel för att en kommun ska växa och må bra. Inte minst för inflyttning från andra kommuner, utan även för att utveckla befintligt näringsliv och få nya aktörer att satsa på vår vackra kommun. Hur ska annars industrier, kontor och handel utvecklas om det inte finns bostäder för nyrekryteringar. Om inte kommunen kan erbjuda lediga bostäder, sätter vi helt enkelt käppar i hjulet för vårt eget näringsliv och dess anställda.


Det måste finnas små lägenheter, stora lägenheter, men framförallt lägenheter som alla kan ha råd med. Ett ökat utbud av lägenheter hjälper även till för övriga bostadsmarknaden, bostadsbristen i tätorterna gäller även villor då det endast finns tre privatägda villor till salu på hemnet.se i skrivande stund.


Fler bostäder skapar även stora fördelar för befintliga invånare, inte minst när invånare flyttar in från andra kommuner. Detta ger ökade skatteintäkter som kan utveckla skola, vården och inte minst service och bidrag till föreningar. Ett kommunalt bostadsbolags relation med sin kommun, kan man jämföra med en bensinstation. Det är drivmedlet med låg vinst som alla kunder behöver, men det är korven, godiset och läsken som stationen lever på.


Nu ska vi berätta för er varför vi tycker det är rätt läge, ekonomiskt lönsamt och ett stort behov av fler kommunalägda bostäder i Årjängs kommun.


Visste du att; ÅBAB idag har en uthyrningsgrad på 99%.

Visste du att; ÅBAB har över 100 personer i bostadskö.

Visste du att; 34% av de sökande i bostadskön idag är boende i andra kommuner.

Visste du att; ÅBAB:s medelhyra är långt under genomsnittet i landet.

Visste du att; ÅBAB hade en vinst förra året på 4,9 miljoner kronor.

Visste du att; ÅBAB har 90 miljoner högre i marknadsvärde på sina
bostäder jämfört med bokfört värde.

Visste du att; ÅBAB har en bunden fyraårig snittränta på 1,93%.

Visste du att; ÅBAB kan få statliga bidrag närmare 20% av byggkostnaden för att bygga nya bostäder.

Visste du att; Årjängs kommun inte behöver tillföra eget kapital till ÅBAB för att bygga fler bostäder.

Om du INTE visste att det är rätt läge att investera i bostäder för Årjängs kommun. Då vet du det nu!

Kryssa Jonas Ås eller Stefan Moberg den 9 september för fler bostäder i vår kommun, Kristdemokraterna Årjäng.
 

Text: Kristdemokraterna Årjäng.
5 september 2018
Skriv kommentar

Harcdu hämtat argumenten ur SAPs partiprogram? Menar du att marknadsmekanismen inte klarar att allokera bostäder? Varför överhuvudtaget skall en kommun med dagens finansiella läge, lägga riskkapital i biostäder? I den kommunala kompetensen ligger inte i att driva fastighetsbolag. Är ÅBAB så framgångsrikt som du hävdar, borde kommunen sälja det och få in pengar som den så väl behöver!

Postat av Gunnar Englund den 22 september 2019

Nya lägenheter behövs verkligen, men det måste bli lägenheter med en rimlig hyresnivå. Pratade med representant för ÅBAB igår (Börje) avseende den nybyggnation som skall ske på Solängen. Om det är korrekt att en lägenhet på 59m² får en hyra (preliminärt) på ca 7500 då är det inte rimligt.

Postat av Sören Rundin den 6 september 2018
Dela med andra!

Sommarvik

För ett par, tre år sedan fick Sommarvik AB köpa fastigheten Strand 1:81, som tidigare kallades
för Torpet.

Läs vidare ...

Visste du att bygga bostäder är den bästa affären för tillväxt i Årjängs kommun?

Att det finns tillgång till lediga bostäder har alltid varit en nyckel för att en kommun ska växa och må bra. Inte minst för inflyttning från andra kommuner, utan även för att utveckla befintligt n&a...

Läs vidare ...

Centerpartiet ser framåt för långsiktighet

Mandatperioden går mot sitt slut och vi i Centerpartiet har arbetat med att driva vår politik och vi ser nu att den styrande majoriteten tagit till sig av våra prioriteringar och närmat sig vårt förslag till budge...

Läs vidare ...

Skolsatsningar

Efter att våra ledamöter har besökt Nordmarkens skola F-6 och Töcksfors skola för att informera oss om situationen vid de bägge skolorna har vi gjort följande bedömning:

Läs vidare ...

DET SKA MYCKET TILL, avsnitt II

Länsstyrelsen versus Tore Larsson, 87. För nån månad sedan funderade jag i en insändare över hur i herrans namn någon beslutsfattare kunde få den befängda idén att ålägga alla ...

Läs vidare ...

MYCKET SKA DET TILL

Arg insändare från Ränken Mycket ska det till, innan jag börjar skära tänder. Men nu händer det. Jag läser i lokalpressen att EU har bestämt att våra vattendrag skall återställas t...

Läs vidare ...