Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

SPILLD MJÖLK


Vår otroligt duktiga damklubb har genom alla år med hjälp av seniga vaktmästararmar rest en sirad stång på innerplan. År 2020 får vi antagligen inte uppleva den här synen ens på bild (?). Suck!

”Gråt inte över spilld mjölk” säger ett gammalt talesätt. Lika förståndigt som alla andra talesätt. Därför har jag inte minsta avsikt att än en gång kverulera över att juni månads höjdare inom värmländsk trav, Årjängs dubbeltrav på midsommar, skurits ner till några ynka breddlopp. En blick på tävlingskalendern tyder annars på att det med litet god vilja hade kunnat gå att göra om fredagen till en något högkvalitativare tävlingsdag utan att alltför svårt störa den enda konkurrenten i hela vårt sommarfagra land, Hagmyren, och flytta breddevenemanget till lördag middag för att – vips – ha en dubbelhelg i festens tecken utan att trampa någon på tårna. Moster Corona ger oss dock innevarande år helt gratis en kommentar: -Skit samma!

Det är så mycket man inte begriper. Av den nu avslutade Palmeutredningen bidde, liksom av vårt dubbeltrav, bara en tumme. Svårare att smälta är Propulsionskandalen, som väl också kan komma att kräva 34 år av kommissionsarbete innan alla stämningar hit och dit är avklarade. Hans banrekord i Årjäng kan väl komma att strykas, vilket i detta sammanhang är en bagatellartad påföljd. En fantastisk travare är det i alla fall, en som man önskat ett annat avslut och eftermäle.

LJUSPUNKTER
Som obotlig optimist jagar jag i stället ljuspunkter. Som t ex att vi i vår region har Sveriges äldsta licensierade amatörtränare: MAGNUS DANIELSSON, 91. Hans nu enda starthäst, Krabat, har väl än så länge inte levt upp till sin mors, Millgona, klass, men som 10-åring har han ju alla möjligheter att spotta upp sig före pensionsavgången.

Den gravt utrotningshotade arten amatörtränare förekommer förresten än så länge i Nordmarken i inte alltför liten omfattning, vilket är en annan ljuspunkt. Ytterligare ett glädjeämne är Årjängs ungdomsverksamhet som under Sandra Edvardssons ledning ger en meningsfull fritid till många hästbitna yngre.

I Töreboda Travs lopp 2009 tog Rune E Johanssons granne fux Foolish Fighter, 9, sitt livs näst sista seger på väg mot en samlad prissumma av 1 ¼ miljon kr. En lerinpackad Dagfinn Aarum körde. Delar av TT uppvaktade liksom det årets brud Hanne Isaksen. 

Mannen i gul regnrock är Axevallatravets profil Per Ottosson, då 49, eldsjälen bakom Töreboda Trav och faktiskt inte helt oäven när det gäller att knövvla ihop en V86a heller. Den talangen gav honom i påskas 20 miljoner kronor i återbäring på ett system som kostade 864 spänn. Vi vågar oss på ett försiktigt GRATTIS!

TÖREBODA SAKNAS
En ljuspunkt som vi tyvärr inte får uppleva längre är midsomrarnas gästspel av Töreboda Trav. Denna ”gravt ideella” (beteckningen hämtad ur ett gammalt Blädder i Årjängsprogrammet) besökte oss sedan ”urminnes tider” (samma källa) varje midsommar. Inkvarterade sig på Sommarvik och var till ett antal av 25-30 pers bänkade på sin reserverade plats på uteläktaren i god tid före lopp 1, en löpning som sen lika urminnes tider sponsrades av just den västgötska sammanslutningen. Åldersblandningen var sannerligen unik, där fanns allt från spenabarn (nåja!) till herrar i det skede av livet då äggfläckar på slipsen avslöjar att man varit med länge. Nej, ursäkta så mycket, det där sista var oförskämt! De äldsta var möjligen i närheten av 50-strecket.


År 2006 hette segraren i Törebodas lopp My Only Chip e Potato Chip, en norrman körd av Tom Horpestad. Det är Toms breda ryggtavla t h.

När vårt dubbeltrav gick hädan, försvann också TT. Sörjd och saknad. För att i någon mån bli av med klumpen i halsen har jag letat fram ett knippe bilder från gångna tiders midsomrar. Få se om det lättar något.


Näst sista framträdandet inför sin hemmapublik gjode derbysegraren Gazza Degato midsommaren 2006. Då avspisade han ganska enkelt favoriten Makhtoub Jet/ Olle Goop. Trea blev Carl Dime, också en hemmahäst i Toms träning. I Årjängs Stora tre veckor senare blev det dessvärre galopp direkt för Gazza.

Midsommaren 2009 bjöd utöver allt annat på ett premielopp, där Jonas Moberg testade två lovande tvååringar, Monte Major t v och Mon Petit Cheval/ Jon Olsson. Majoren sprang in ¾ miljon kr så småningom och M P C ytterligare en halvmiljon. Premieloppet gick före tävlingarnas början i ett ganska blaskigt före. Publiken, 2100 pers, kom lite senare.

Ljuvlig helg tillönskas!

12 juni 2020

Skriv kommentar
Dela med andra!