Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

DUBBELCHANS I BERTMARKS

Svenskt Travderby stundar. Söndag 2 september är det dags. Även om ett par av förhandsfavoriterna skändligen gjorde bort sig i kvalen så är intresset naturligtvis på topp. Liksom det har varit varenda år. Vem minns inte 2004, när Gazza Degato segrade och Tom Horpestad fick skruda sig i den ljusgula kavaj som fortfarande har en hedersplats i garderoben i Klevane?

Niclas Benzon är inte bara ett av våra hopp i Bertmarks, han är dessutom champion i  Arvika. Den hemmabanan har han så nära sin bostad som 380 meter fågelvägen. Travet sitter i generna, hans pappa var en duktig amatörtränare på sin tid. Björn Martinsson tog bilden.

Ett löp där ortnamnet Årjäng kan komma att glimta till under derbydagen är K.G. Bertmarks Minne. Där har vi faktiskt två representanter med bakom startbilen detta år i loppet som är det mest prestigefyllda för Sveriges amatörer. Deltagarna måste under sin karriär ha vunnit minst 10 lopp och får inte ha innehaft proffslicens. Kriterierna stämmer in på Niclas Benzon, som med Lord Flax (tränad av Henrik Hollsten, Axevalla) kvalade in på Åby, medan Linda Pulkkinen tog trippen till Bjerke med sin La Diva Rossi. 5-åringen segrade i Oslo och nu bär det iväg till Malmö. Per Ludvig Nilsen har tidigare tränat och kört stoet under tiden som Linda varit barnledig, men från och med midsommar i år har Linda själv skött träningen.

Vi kommer naturligtvis att hålla varje tillgänglig tumme för såväl Niclas som Linda, liksom vi gjorde det 2011, då vi till Jägersro skickade ner Elstar Pride,9, tränad av Gunnar Andersson, Blomskog, och körd av veteranen Bjarne Albinsson. Efter en läcker styrning på väntan måttade Bjarne in segern till 1 ½ längd. I Blomskog är förresten även han bosatt, liksom Linda Pulkkinen.

Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka det, men faktum är att förstapriset i Bertmarks Minne har dalat till 150.000 kronor. För sju år sedan fick Blomskogs stolthet, Elstar Pride, 200.000 med sig hem. Nu i valtider är det känsligt att peka ut någon skyldig. Jag säger väl som brukligt är, att vi ser allvarligt på det här och kommer att lyfta frågan men vi kan inte förrän vi har resultatet av en samlad bedömning lämna något slutgiltigt besked.

Det kan bli Blomskog i år igen. Linda Pulkkinen har liksom Benzon trav i generna, inte minst från morfar Ossian Andersson. Bilden här ovan togs för något år sedan, då mannen på bilden, Kjell Ericsson, var travsällskapets ordförande.

 

 

 


 

24 augusti 2018

Skriv kommentar
Dela med andra!