Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

TORBJÖRN TAR PLATS BLAND DE STÖRSTA

Vi sätter extra stort värde på att en av årets nykomlingar i Hall of Fame är mer eller mindre en av de våra. TORBJÖRN JANSSON är ju uppväxt bara några mil från Årjäng, i en av de vackrare delarna av Dalsland. Att han sen tidigt tog sitt pick och pack och flyttade till nationalarenan Solvalla är ganska naturligt för en talang av hans dimension.

Årjängstravet fick tillfälle att 30 juni 2013 grundligt celebrera Torbjörn för hans första travseger. Den skedde just här i Årjäng med Shatter Way-sonen Way den 30/6 1973, på dagen 40 år tidigare. Att Tobbe är en uppskattad gäst här hos oss märktes förvisso då, men även för fyra år sedan, då han med ganska svårhanterlige Flex tog hem Erik Perssons Memorial.

Om applåderna hördes vida omkring, när Flex gick i mål, var de ännu ljudligare när Torbjörn under Stordagen 2000 hjälpte hemmahästen, 26-oddsaren Stjärngallant att rekordsänka drygt två sekunder och vinna ett V75-lopp åt den i alla läger populäre amatören OSSIAN ANDERSSON från Blomskog. Även om detta inte var Tobbes största seger under en lång karriär, så var det förvisso Ossians.

15 juli år 2000 var Ossians största dag i travlivet. Efteråt visar han och dotterdottern Linda Pulkkinen upp ögonstenen Stjärngallant. Svante Karlsson håller i tömmarna.

EFTERÅT

Så var det det här med fotbollen. Bronsmatchen kommer att spelas utan blågult inslag, vilket gör att alla som så önskar utan dåligt samvete kan ta turen till Årjäng kommande lördag 14 juli med första start kl 14.45. Sverige gjorde det bra, mycket bra tillomed. 0-2 är tämligen nära den seger vi som vanligt räknat in i förväg. Vi ställde ju upp med ett gäng där flera inte ens platsar i startelvan i sina ordinarie lag. Respekt!

Den där Harry Kane fick väl knappt röra bollen? Det han har med sig till semi är väl möjligtvis ett par blåmärken som Sebastian Larsson (gult kort) gav honom. Apropå det, har du märkt att Kane hela matchen går med munnen öppen? På det viset drar han in mer luft, dvs syre, än övriga spelare. Påminner inte det lite om de där astmamedicinerna som våra skidåkare suger i sig för att förbättra syreupptagningen? Kan det verkligen vara tillåtet, Fifa? Sepp Blatter är på plats hos sin vän Putin just nu. Kan inte han hoppa in och leda en utredning?

TV-tekniken VAR förstör det lilla av upplevelsen som inte fotbollsexperterna redan pratat sönder. Här tar jag ställning, rakryggat även om det kan reta många: Rätt använt är VAR bra. Men det ska bara användas när det gynnar svenska intressen! Hade VAR funnits 1985 när Glenn Strömberg filmade till sig en straff mot Tjeckoslovakien, då hade han fått rött kort och aldrig blivit kommentator i teve. Med allt vad det inneburit.

INFÖR DEN STORA TRAVHELGEN

Anmälningarna till Årjängs Stora Sprinterlopp gjordes idag. Ska det bli REVANSCHENS DAG för PROPULSION, som ifjol efter ett upplopp i 1.04-tempo var bara emaljen av en framtand efter DANTE BOKO, när linjen passerades? NADAL BROLINE var fyra i fjol, då även VOLSTEAD (nu med Björn Goop) deltog, dock diskad. Inget kommer att ges gratis för med spår 1 startar Alessandro Gocciadoro 11-åringen ARAZZI BOKO, som i Sweden Cup på Elitloppsdagen vann både försök och final på låga 10-tider. För första gång under banans 82-åriga historia har vi dessutom besök av en australiensiska, 9-åriga MAORI TIME, möjligen bortlottad till ett tiondespår, men kanske kan Erik Adielsson ändock hitta en väg till en god placering. Egentligen är de övriga, SPITCAM JUB, IN VAIN SUND, PINDUS VANG och DONATOMITE heller inte bara utfyllnad. Den sist nämnda av dom är förresten ägd av Gränstrav i Årjäng och kommer från färsk Bjerkeseger.

Nej, jag säger som flickan: Det här ska bli gôrskôj!

8 juli 2018

Skriv kommentar
Dela med andra!