Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

HEMLIGA LIV

VÅRA BARNS HEMLIGA LIV avslöjas i en TV-serie som handlar om 4-, 5- och 6-åringar. Har du sett den? Jag har följt med, även om den kanske inte är politiskt korrekt (ungarna hetsas??), mest därför att jag hela tiden framför mig ser USAs president som en av de agerande och utagerande ungdomarna.

DONALD UPPGRADERAS
Just i dag (tisdag) uppgraderade jag lille Donald från 4- till 5-åring, för enligt NWT verkar han faktiskt kunna  åtminstone tänka tanken att han inte får ha kvar sitt ämbete efter 21 januari, visserligen på grund av konspirationer och skandalöst valfusk av episka mått, men ändå. Efter alla raseriutbrott verkar han ha mognat!


Trotsåldern oroar

Fast man fasar när man inser att Donald om ett år eller så sannolikt kommer in i trotsåldern. Då blir han inte enkel att ha att göra med. Bäva!

SPRÅKPOLIS (Extraknäck)
En annan fasa drabbade mig i söndags när jag i radio (!) hörde att en fotbollsmatch i huvudstaden drabbats svårt av publikens frånfälle. Alla 30.000 frågade jag mig? Jag har en kompis som är hängiven AIKare, var han en av de bortgångna? Till all lycka visade det sig vara fake news. Arrangörerna beklagade bara att de på grund av fansens frånvaro hade lidit allvarlig ekonomisk skada eftersom de bara fick ta in 500 eller 200 eller 50 eller 8 i stället för att fylla läktarna med folk och bengaler.

 

Skulle det gå att fylla detta spetsglas till bredden?

Som språkpolis har jag i snart 80 år gnällt över att en del språkbrukare inte kan skilja mellan brädd och bredd. Selbedalsälva kan rinna över alla bräddar i vårflodstider liksom ett supglas kan fylla till brädden. Men hur i all världen ser ett glas ut som man fyller till bredden? Eller på längden? Möjligen på höjden

Det här med sammanblandningen av e och ä, har jag alltid skyllt på 08-ornas dialekt och jag blev rent bestört när jag hittade eländet i ett lördagskåseri av Lasse Anrell från Arvika. Här är det plats för en pudel: Förlåt mig, jag visste inte att Anrell inte alls var arviking från begynnelsen, fast han nog inte har nåt emot att hans läsare tror det. Han är stockholmare, men somrarna tillbringade han i Jösse härad. I juli rann nog aldrig Glafsfjorden över sina bräddar.

JAG ÄLSKAR
Mer radiolyssnande: Stina Ekblad påstod i en intervju att det på hennes österbottniska dialekt var totalt omöjligt att uttala de tre orden jag älskar dej. Det går bara inte. Precis samma är förhållandet här i Värmland. Jag har krampaktigt försökt ett antal gånger, men det har alltid hakat upp sig. I amerikanska filmer slänger dom ur sig ett urvattnat I love you i ett kör, ungefär som vi säger hej da eller hat sô gôtt. Tack, fru Ekblad, där föll en sten från mitt hjärta. "Jä älsker däj!" nej, nej. Men Stina älskar jag. Det går dretätt när man skriver.

PLÅGSAM KLÄDSTIL
Utan någon som helst övergång vill jag här och nu tillkännage att jag överväger att gå till Haagdomstolen eller Bris eller nåt med en anmälan om Grymhet Mot Barn. När jag 7 år gammal inledde min karriär som elev vid Årjängs skola påtvingades jag, och för den delen troligen även somliga av mina klasskamrater, hemstickade långstrumpor av ylle, varma och säkert praktiska men infernaliskt kliande. De hölls uppe av strumpeband av resår som upptill var fästade vid ett stadigt livstycke via en tygklädd knapp, något större en byxknapp (Only for gentlemen). På strumpan var anbragt en annan knapp som anslöts till resårbandet genom knäppning. Livstycket måste ha varit knäppt baktill på kroppen, en procedur barnet knappast kan ha utfört själv utan måste ha gjorts av barnets moder eller, i förekommande fall, av någon av husets pigor.
Hursomhelst måste Barnkonventionen eller annan myndighet gnugga händerna när ett sånt här flagrant exempel på Grymhet Mot Barn presenteras. Att hitta och lagföra några skyldiga kan däremot erbjuda vissa svårigheter.


Ett strumpeband från tiden

JULKLAPPEN
Nu är det klart med alla sändningsrätter för BOKSLÄPPET. På söndag, Första Advent, kl 1300 trycker Lars Brander på knapparna till YouTube och alla tillgängliga Faceböcker så att hela Nordmarken och resten av Sverige kan ta del av Schätte Bokas frisläppande. Än så länge finns inget exemplar i handeln, för bokbindaren håller fortfarande på och knåpar med sitt där nere i Småland, men nån gång nästa vecka torde de första pallarna anlända till Årjäng.

Vill du ha ditt ex i postlådan så swishar du 320 kr till 1234057923. Var noga med att uppge adress! Boken tillhandahålles förstås även på de vanliga försäljningsställena. Handlar du där så sparar du 20 spänn. Utförlig annons om detta i Nordmarksbygden av onsdagen den 25 nov, sid 11.

Ett fåtal restböcker av tidigare årgångar finns också tillgängliga, även om de flesta är slutsålda. Fråga nån av tankesmederna.


 

25 november 2020

Skriv kommentar
Dela med andra!