Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

KULTUR å OG

KULTUREN BLOMSTRAR I TRANKIL

En stram honnör gör vi för den strävsamma Kulturgruppen, en gren av Trankils Hembygdsförening. Den 22 juli satsade man på en countryafton vid Strömsborgs Folkets Hus i Lennartsfors. Det blev den verkliga fullträffen. Enligt uppgift var 900 countryvänner på plats. Bortåt fyra timmars spelning gladde dem alla. Bilden hittade vi på Facebook, där kameravirtuosen Birgitta Johansson hade publicerat den.


GAMMALT NYORD
Ett ord som i all sin enkelhet är genialt, är ”og”. Själv har jag frekvent använt det under de 87 år som förrunnit sen jag lärde mig prata rent i stället för det otympliga ”också”. Det tycker jag att du ska göra, du og. Norskarna har fattat det här för länge sen! (Om vi ska stava det som jag gjort eller ”åg” eller ”ågg”, det får nån certifierad språkpolis avgöra).

BEKYMMERSAM FODERSITUATION
De flesta har väl fattat att det efter årets extremtorka kan bli svårt, och dyrt, att under kommande vinter få tag i gott hö. Sommaren för 50 år sedan var det däremot inte ont om den varan, åtminstone inte i Smolmark, där granna, välkammade hässjor njöt av sol och värme, när Bertil Danielsson passerade med sin motorcykel, en Royal Enfield 1931. Hässjor ser vi numera väldigt sällan. De har ersatts av vita sockerbitsliknande balar, i år guld värda. Hemsk tanke: Många yngre har kanske aldrig ens sett en hässja?

23 juli 2018

Skriv kommentar
Dela med andra!