Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

29 MARS JUBILEUMSDAGEN

20 ÅR

Just denna dag, torsdagen den 29 mars 2018, är en märkesdag. En jubileumsdag. Det kanske inte alla kommer ihåg, men så är det.  På pricken 20 år har nämligen passerat sedan TOM HORPESTAD  tog första segern på sin nya hemmabana efter flytten från Forus på västkanten av Norge till Årjäng, metropol i Nordmarken. Hästen han gjorde det med var New Star V. och de båda fortsatte sedan med att vinna löp i parti och minut, t o m på Solvalla. Det var starten för några lysande år med derbysegern 2004 (Gazza Degato) som kulmen.


Jodå, för exakt 20 år sedan tog Tom Horpestad i Statoils färger för första gången vägen till Årjängs vinnarcirkel. För att konfundera betraktaren har vi spegelvänt Bo Larssons bild där Bengt Wall, Valnäs stuteri, står beredd med blommor och hederspris. På den tiden var det oftast Svante Karlsson som höll i tömmarna vid högtidliga tillfällen.

10 ÅR
Ungefär vid den här tiden för 10 år sedan hände också grejer. En mycket ung tjej (18 år) från Klässbol spänstade upp på Lars-Inge Olssons Melody Bråten och vann i Åmål ett kvallopp till Sverigeloppet monté och fortsatte en dryg vecka senare med att på Solvalla rida hem även finalen och 100.000 kronor. Flickans namn: PAULA PETTERSSON.
Apropå Solvalla så håller Paula från 1 mars i år till där permanent. Efter ett år som sportchefsassistent vid Årjängstravet har hon numera samma jobb på landets huvudarena. Raskt marscherat!

 

Paula på kalas i Årjäng. Hon minns med nöje segern för 10 år sedan i Åmål. I Åmål har hon också hittat den stilige kavaljeren, som heter Oskar J Andersson. Även han har god hand med hästar. Täcket i bakgrunden gör reklam för damklubben i allas våra hjärtan. Festfotograf: Björn Martinsson, likaledes i stort sett från Åmål.

 

En verkligt viktig reglementsförändring infördes av travets högsta myndighet (STC , efter namnbyte ST) våren 2008.
Åldersgränsen för körsvenner höjdes från 65 till 70 år. Sedermera har ytterligare en höjning skett så att även äldre personer kan få licens, förutsatt att de av läkare bedöms vara friska nog för uppgiften.
Vår egen Karl Gösta Edman hade till för någon månad sedan toppnoteringen som äldste segrare i travlopp (Zirkonia) med sina 77 år, 182 dagar, innan Sven-Erik Landin, Gävle, två veckor äldre än KG, suddade ut den noteringen ur rekordlistan.

8 DAGARSJUBILEUM
För 8 dagar sedan styrde PETER STRÖMBERG. Elstar Rapida till seger och brakodds på Färjestad, 25,91 ggr pengarna. Det renderade spelarkollektivet ett IG (fast IG-betyget kanske tillhör en betygsskala som inte längre tillämpas? Vad det heter nu, vet jag inte. På min tid var det BC), för bara fyra dagar tidigare hade han visat toppform genom att på Momarken sätta dit Ernst Per Sören Perssons Hangre till ett ännu högre odds, över 46 ggr. Peter är känd som en kusk som alltid kör vårdat och styrningen på Momarken var sannerligen direkt hämtad ur läroboken. Stall- och kuskform är något som ansvarsfulla totospelare måste beakta! Hur många gånger ska man behöva predika detta?

Högerudshästen Hangre (nr 1) vinner inte ihjäl sig precis, men Peter Strömberg hittade nyckeln till framgång på Momarken. Det brukar eljest vara folk med efternamn som Kihlström och Goop som måttar in segermarginalerna till nån halvdecimeter så som Peter gör här efter en löpning i vinnarhålet. Snyggt! Nr 7 Enzo Am och Michael Larsson hinner inte riktigt fram där ute vid betongväggen. Kurt Einevåg var  givetvis på plats och plåtade.

 


 

29 mars 2018

Skriv kommentar
Dela med andra!