Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

JÄRVSÖFAKS OCH SPIKELD GÅR IGEN

”Drömmatch” brukar pressen klyscha till det när två superbra hästar möts i lopp. Den 14 juli 2006, Årjängs Kommuns dag, var ett dylikt tillfälle, när Spikeld och Järvsöfaks skulle mäta sina krafter. Det blev inte mycket till match, för Jan Olov Perssons suverän var alldeles för överlägsen. Spikeld, här utvändigt, kom aldrig riktigt till.

Kvällen var en kommundag, då Årjängs kommun bjöd alla sina anställda på entré, varmkorv, fika och baguette. Det bidrog väl till att så många som 4874 åskådare var på plats den underbara kvällen. De flesta hade säkerligen fullt klart för sig att Faksen, Sveriges genom alla tider bästa kallblodstravare, hade Årjängsanknytning via Ernst Thuressons Ceirita, bara ett par snäpp bakåt i stamtavlan.

JÄRVSÖFAKS OCH SPIKELD GÅR IGEN
Järvsöfaks fick 75.000 kronor för sin uppvisning för 12 år sedan. Lite mer, 100.000, får den som vinner Elitkampen nu på fredag kväll. Ett hyfsat bra löp kan det bli, även om Steinfaks (son till Spikeld), Pave Faks (son till Järvsöfaks), Solör Stegg och Ådne Odin inte har riktigt samma lyskraft som stjärnorna från 2006.

 

ÅRJÄNGSTRAVETS KATEKES

För snart 500 år sedan trycktes första upplagan av  Martin Luthers Katekes. En kioskvältare!

Motsvarigheten vad gäller Årjängstravet heter

MELLAN 50 OCH 80
och dokumenterar nästan allt som hänt på banan från dess 50-årsdag och tre decennier framåt.

Boken finns än så länge till avsalu i Travmuseet. 295 kronor. 208 sidor, 500 fotografier.

Recensentkåren är enstämmig: ”Nästan onödigt bra! Nja, inte så illa! Lysande! Respekt!”

10 juli 2018

Skriv kommentar
Dela med andra!