Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

INGEN ENKILOS...OKÄND SIDOEFFEKT

Den här pandemin ställer till det för i stort sett alla européer. Dock har jag inte märkt att någon bryr sig om just MIG och mitt problem: Jag får inte tag i Gudbrandsdal Mesost à 1 kg. Detta hotar mig från två håll: Ekonomi och Hälsa.

HÄLSORÅD

Dr Olle Robertsson, numera tyvärr inte med oss längre, gav för 20 år sedan apropå matvanor detta råd: - Ta mesost på mackan, så vet du vad du får i dig!

ÅTKOMLIGHET
Sedan dess har REMA 1000 i Örje i mig haft en månatligen återkommande kund på just denna produkt. Men inte nu! Gränsen är stängd, svensktalande är portade, betraktade som parias (utom av Mamma Erna, min favorit bland tanter) – Men, människa, köp i Sverige, där finns ju samma vara! tillrättavisar besserwissrarna. – NEJ! I vårt lagomskadade land saluförs produkten ifråga bara i  ynkliga 1/2kilosklumpar, troligen för att förebygga missbruk.

Nu råkar det finnas ett andningshål, Ica Ärtingen i Bengtsfors, dit jag hela sommaren tagit min tillflykt och kunnat köpa mitt hälsocertifierade smörgåspålägg i rätt storlek. Men så helt plötsligt är vi ilsket rödlistade, både vi dretlänningar och paltrotingarna! Tegnell har sagt det, och honom litar jag på och kommer att försvara till sista bloddroppen, oavsett vad alla populister och gnällspikar i jakten på politiska gratispoäng kommer med för efterkloka förnumstigheter.

MÄTETAL
Det kanske kan verka som om även jag tenderar att luta åt det gnälliga hållet. Men så är det inte. En enkilos ost har en fräschhet som halvkilossyskonet inte har en chans att matcha eftersom det senare mest består av kanter. Detta är ett faktum, vetenskapligt bevisat. Mät själv!

EKONOMI
Ekonomin, då? Jag fick FP (Före Pandemin) betala 64 NKr för ett kilo Gudbrandsdal, visserligen vid en tid då en norsk krona blänkte lite gladare än en svensk. Jag inte inte har nån koll på priset nu. Vad jag däremot vet är att prislappen i Sverige är bortåt 64-hållet för ett halvkilo!!

Så jag instämmer med Kjell-Arne Ottosson: ÖPPNA GRÄNSEN!

Jag hänger på REMAlåset när så sker, det garanterar jag. På hedersord, vad nu det kan vara värt.

*
TANKESMEDJAN ÅRJÄNG FÖRR hade möte i tisdags. Även här ställde pandemin till det. Själv anmodades jag att hålla avstånd (21 km) och följa förhandlingarna digitalt, vilket faktiskt gick förvånansvärt bra. Jag brukar inte ha så mycket att tillföra annars heller.


Nåväl! Förutsättningarna för att vi ska kunna lägga ut all information på nätet den 29 november kl 1300 (Facebook m fl kanaler) är minst sagt goda. Bevaka! Idén med distribution av SCHÄTTE BOKA per PostNord verkar också bli en fullträff, i all synnerhet som Folkhälsomyndigheten nu än en gång varnar för resor såväl inom som utom regionen. Swisha eller inbetala 320 spänn så har du julklappen i lådan. Se annons i Nordmarksbygden!

Tankesmedjan Årjäng Förr strävar hela tiden efter att sätta gången tid i samband med dagens aktualiteter. Läkaren på nedanstående bild har dock intet att göra med Spanska sjukan 1918. Och inte med Covid 19.

14 november 2020

Skriv kommentar
Dela med andra!