Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Off The Hook bjuder ny upplevelse

Davíd Nordström,35, den intellektuellt och fysiskt sett högväxte curatorn för Off The Hook, fortsätter att säsong efter säsong hitta nya, oväntade infallsvinklar. Nu har han gjort ett svep genom den tyska konstvärlden och hittat en ung, spännande fotokonstnär, JULIA NEUBERGER aus Nürnberg. Ett sparsmakat urval av hennes verk presenterades söndagen den 25 augusti i Off The Hook, Värmlands minsta men långt ifrån minst vägande galleri.

Fräulein Neuberger tillhör en släkt, där alla former av konstnärskap står att finna. Fadern är den uppskattade gitarristen och sångaren Helmuth Neuberger och en broder är Stefan, den välkände filmskaparen, som de flesta cineaster känner till. En ingift släkting,63, är en känd kulturprofil med anknytning till Region Värmland och begåvade musiker vimlar det av i kretsen kring honom liksom åtminstone en skådespelare vi väntar oss mycket av. En generation ännu längre tillbaka hittar vi släktens ålderman som vid sin computer dagligen sliter med fruktlösa försök att producera åtminstone något läsbart.

Trängseln inne i Off The Hook var stor under förhandsvisningen. Utrymmet är verkligen begränsat.

I min egenskap av kulturrecensent hade jag förmånen att deltaga i Saturday Night Art Exhibition Preview, en förhandstitt alltså på vad söndagens vernissage hade att bjuda. Jag måste säga, att vad Julia visade upp, det gick rakt in i hjärtat. Hennes metoder att angripa sina ämnen är så totalt oväntade, nästan chockartat revolutionerande. Hon har med egen hand tillverkat origamiskt fungerande pappersföremål och därefter med djärv, nästan fräck bildsättning avfotograferat dem. Därigenom har hon uppnått erhållit en dramatisk verkan som slår betraktaren med nästan andtruten häpnad. –Javisst, så är det tänker man.

Att Julia Neuberger kommer att gå långt inom såväl tysk som alleuropeisk konst, den saken är fullkomligt klar. Fotokonstens Birgit Printz!

Jag citerar hennes varudeklaration:

Die wahre Entdeckungsreise besteht darin dass man mit frische Augen sehen. (Livets sanna upptäcktsresa består i att man med frisk blick betraktar tillvaron)

Gute Fahrt!                             B. Nilsson, flerfaldig kulturpristagare
 

25 augusti 2019

Skriv kommentar
Dela med andra!