Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

POPULÄR TRANKÖLING, 80

Att om någon påstå att han inte har, och aldrig haft, en ovän, det kan verka magstarkt. Men i fallet Lennart Jonason är det ett påstående som till alla delar håller måttet. När Lennart fyllde 80 häromsistens, den 4 augusti närmare bestämt, fastslogs detta med eftertryck, när ett 30-tal grannar, sommargrannar och vänner samlades på Strömsborg för att hylla honom.

Lennart är av födsel något av en tusenkonstnär vad gäller tekniska ting. Redan vid unga år fick han lära sig att plocka isär och sätta ihop cyklar hos sin pappa, som var verksam som cykelreparatör. Sen gick det förstås vidare med mopeder och bilar. Inte helt oväntat arbetade han under största delen av sin yrkesverksamma tid på bilverkstäder, längst då på Volvo i Årjäng.

Fritiden har Lennart ägnat bl a åt att vara en aktiv medlem i MHF under hela 60 (!) år. Fotografering har han också varit duktig på. Ett annat intresse har gjort att man ofta sett honom på olika auktioner, där han speciellt varit på alerten när gamla radioapparater ropats ut. En imponerande uppsättning av sådana delvis unika prylar har nu skänkts till Trankils Hembygdsförening.

Många är de vänner som under tidernas fått hjälp av Lennart med defekta cyklar, mopeder, gräsklippare, motorsågar, bilar och allt annat som kommit i olag. Och inte har han blivit rik på kuppen, det har ibland t o m varit svårt att få betala de reservdelar han införskaffat.

Det enda Lennart med säkerhet inte samlat på sig är i alla fall ovänner. Grattis, Lennart!


Att Lennart fyllt 80 visar, om inte annat, detta foto från Strömsborg.
Foto: Roger Jansson

 



Mitt i vardagsbestyren hämtades, en aning kuppartat, den helt ovetande Lennart på sin 80-årsdag av en elegant chaufför (Lars Jonehög) och skjutsades till Folkets Hus Strömsborg, där 30 vänner ville hylla sin vän. Mercan från mitten av förra seklet blänkte som aldrig förr.
Foto: Roger Jansson

 

Text: Bengt Kroken Nilsson
Foto: Roger Jansson
11 augusti 2015
Skriv kommentar
Dela med andra!

Bilder från förr

Kulturredaktionen har gjort en djupdykning i Årjängs historia och samlat material från en svunnen tid. Bildarkivet kommer att fyllas på efter hand. Vyerna kan vara svåra att platsbestämma i vissa fall, så...

Läs vidare ...

Female Box Sweden Norway 10 November 2019

Female Box Sweden Norway 10 November 2019

Många klubbar har få tjejer/damer, och har därmed svårt att få bra sparring. Klubbarna måste ofta resa utomlands på olika samlingar, något som är både tidkrävande och dyrt.

Läs vidare ...
Interjakt öppnar butik i Årjäng

Interjakt öppnar butik i Årjäng

På fredag smäller det. Interjakt slår då upp portarna och inviger den nyinredda jaktbutiken i Åslanda. Invigningen pågår mellan kl 10:00 och 17:00 och under dagen kan man ta del av flera andra utställare och aktiviteter.

Läs vidare ...

Sportarkivet

Sportarkivet visar bilder från idrottsprestationer, sporthändelser, idrottsevenemang, stora som små, nya som gamla, eller annat sportrelaterat med anknytning till Årjängs Kommun/Nordmarken. Har du också en bil...

Läs vidare ...

Future Fighter boxing camp

Vi deltog även i år på Sveriges största breddläger i Höllviken som ligger söder om Malmö. 

Läs vidare ...