Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS
Håltebyn, Sydkorea och Falun

Håltebyn, Sydkorea och Falun

Vad finns det för samband mellan Sydkorea, Falun och Håltebyn i Karlanda kan man undra. Svaret är Mette Hermansen från Oslo som förmedlar och hyr ut boende på bland andra dessa platser.

Åsen i Håltebyn ser ut som vilken gård som helst och vet man inte om att den röda stugan med vita knutar rymmer hela 8 dubbelrum så åker man lätt förbi helt ovetandes.

Att Håltebyn blev platsen är ingen slump då Mette redan sedan barndomen ofta vistats i området hos släktingar. Under många år stod Åsen tomt men tillfället dök upp och Mette fick möjlighet att köpa gården år 2000. 

Idén med att hyra ut boende kom efter hand och 2006 sattes arbetet igång med att fullborda planerna..
Tillbyggnaderna smälter väl i landskapet och det är först när man ser baksidan av huset som man förstår att det faktiskt är en turistanläggning.

På baksidan av huset har Mette byggt upp en anläggning som innehåller allt man kan önska sig för både längre och kortare vistelser. Det finns bastu, pool, bar, konferenslokal och väl tilltagna ytor för grillning och umgänge. En del av rummen inryms i minde stugor som placerats likt en hästsko kring bakgården. Inne i huvudbyggnaden finns också rum men även kök och en pianobar. 

 

Under de senaste åren har gården varit fullbokad hela somrarna och det är ofta tyska och danska familjer eller andra sällskap som återvänder år efter år. 

Uthyrningen bygger på självhushåll så gästerna lagar sin egen mat i det gemensamma köket.

Konferanslokal på Åsen

Genom sitt kringresande jobb så har Mette ett världsomspännande kontaktnät men vanligtvis droppar bokningarna in via en förmedling.

När Mette inte är i Håltebyn och hyr ut boende så pendlar hon mellan olika världsdelar och förmedlar hotell. Hon är nyss hemkommen från Falun där hon varit för att boka upp hotell inför VM i skidor 2015. Mette är länken mellan exempelvis tysk media som kommer att bevaka skid-vm i Falun. När det blir dags för den tyska televisionen att boka boende i Falun så kommer det troligen att ske genom Mette. Detsamma gäller Sydkorea. Där har hon också varit nyligen för att boka upp hotell inför Vinter-OS 2018.

När Mette förmedlar boende inför stora evenemang så är det ett paket som kunden köper. De olika ländernas tv-bolag har olika krav och önskemål som ska anpassas till sydkoreansk lag för att i slutändan resultera i ett kontrakt anpassat för både gäster och värdar.

Bäcken renoveras

Under tiden som Mette reser omkring i världen så utökas även verksamheten i Håltebyn. Det är inte bara på ”Åsen” som det händer grejer. Även det gamla huset som kallas ”Bäcken” går igenom en förvandling. Där jobbar snickarna på heltid med att renovera och restaurera det gamla byggnaden. 

Bröllopssvitens blivande badrum

Planen är glasklar. Det ska bli en gård med ca 50 bäddar anpassad för festligheter i större sällskap. Mette har som sagt kontakterna runt om i världen och om någon i framtiden vill åka till Håltebyn för att gifta sig så kommer det att bli fullt möjligt. Bröllopssviten är under uppbyggnad och frågan om bygglov har ställts till byggnadsnämnden. Bygglovet handlar om utbyggnaden av själva festlokalen. Enligt den skalenliga pappersmodellen som visas upp så är det en väl tilltagen utbyggnad och som också den smälter bra in i miljön.

När det inte är bröllop eller fest hoppas Mette på att kunna anordna en framtida sommarskola i lokalerna. Tanken är att det ska bli en skola som inriktar sig på television och media. Det kommer att krävas kostsam utrustning men Mette har redan fått löften från olika tv-bolag, bla Svt, om att bli sponsrad med äldre filmutrustning.

Det är stora planer för Håltebyn, men trots att det är ett stort projekt så ryms det på en ganska liten yta. Mette själv värnar om Håltebyn och dess vackra omgivning, då det är en del av själva konceptet, så det som byggs verkar noga genomtänkt för att passa in i bilden.

Något datum för invigning finns ännu inte och det lär nog dröja en tid till innan alla bitar är på plats. Men med fortsatt energi och driv i projektet, och att Oslo får Vinter-Os 2022, så får man tro att det blir baluns i Håltebyn inom något år. 

Text: Christer Nilsson
Foto: CN
3 juni 2014
Skriv kommentar
Dela med andra!

Bilder från förr

Kulturredaktionen har gjort en djupdykning i Årjängs historia och samlat material från en svunnen tid. Bildarkivet kommer att fyllas på efter hand. Vyerna kan vara svåra att platsbestämma i vissa fall, så...

Läs vidare ...

Female Box Sweden Norway 10 November 2019

Female Box Sweden Norway 10 November 2019

Många klubbar har få tjejer/damer, och har därmed svårt att få bra sparring. Klubbarna måste ofta resa utomlands på olika samlingar, något som är både tidkrävande och dyrt.

Läs vidare ...
Interjakt öppnar butik i Årjäng

Interjakt öppnar butik i Årjäng

På fredag smäller det. Interjakt slår då upp portarna och inviger den nyinredda jaktbutiken i Åslanda. Invigningen pågår mellan kl 10:00 och 17:00 och under dagen kan man ta del av flera andra utställare och aktiviteter.

Läs vidare ...

Sportarkivet

Sportarkivet visar bilder från idrottsprestationer, sporthändelser, idrottsevenemang, stora som små, nya som gamla, eller annat sportrelaterat med anknytning till Årjängs Kommun/Nordmarken. Har du också en bil...

Läs vidare ...

Future Fighter boxing camp

Vi deltog även i år på Sveriges största breddläger i Höllviken som ligger söder om Malmö. 

Läs vidare ...