Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

BERNDT FRÅN BRUNSKOG GJORDE SUCCÉ I TRANKIL

Berndt Andersson 

Bokbord

Det kan verka som om Berndt Andersson, den flerfaldigt prisade författaren från Brunskog, är fascinerad av fjäderfän, för de tre första av hans fyra romaner har titlarna Hönsen värper små ägg i år (2001), Tuppen gal tidigt på torsdag (2004) och Korgen full av ruttna ägg (2005).

Men fjärde boken i serien, som kom 2009, heter Näktergalen sjunger falskt, så det där med höns ska man nog inte dra ut för långt.
De fyra böckerna bygger delvis på verkliga händelser, ibland dokumenterade genom intervjuer som Berndt gjort med inblandade personer. Sedan har han med den rätt en författare har format om människor och skeenden för att passa romanens syften. Allt startar i Oslo 1941 under den tyska ockupationen, när tyskarna sprängde flera motståndsgrupper och den unga Lene tvingades bevittna avrättningen av den man hon nyligen gift sig med. Denna Lene finns senare med i samtliga fyra romaner. I den första är handlingen till stor del förlagd till våra västvärmländska gränstrakter, men efter Tysklands fall flyttas tyngdpunkten österut, till ett spionnät som under en major Barnetoft byggs upp i Baltikum. Där är det ryska ockupationstrupper som står för omänsklig tortyr och andra grymheter. Mest hela tiden är spänningen på topp.

Folkets Husföreningen i Lennartsfors hade lördagen den 3 oktober lyckats engagera Berndt Andersson till en träff, där författaren fick presentera sina fyra böcker. Dessutom fick han visa en annan sida, en humoristisk sådan med tydlig värmländsk prägel. Han läste ett par avsnitt ur ett litet häfte han kallat Värmländska skrönor och det gick inte att ta miste på att detta var något som tilltalade alla de drygt 30 åhörarna. Inte behövde han anlita översättare heller, fast allt försiggick på mål. På bokmässan i Göteborg hade han nästan behövt ha tolk, sa han. Och målet, det hade en dragning år Brônske, om jag får gissa. En hel del Högboda, förstås, där Berndt verkat som lärare i en massa år, men inte så värst mycket från Grums-trakten, där han växte upp. Jo ra, kanske litte.


Bengt Kroken Nilsson, kulturredaktör

Aptiten på Berndts böcker väcktes verkligen av hans presentation och många ville skaffa sig egna exemplar. Här är det Gunilla Nilsson som får författarens dedikation på försättsbladet.

Ordförande i Trankils Folketshusförening är Gunvor Hagerup och som bilden visar gladdes hon mycket åt den goda uppslutningen när föreningen nu arrangerade en sammankomst med kulturell prägel. Över huvud taget kan föreningen se tillbaka på en lyckad sommar. Dess lokal Strömsborg, med det otroligt natursköna läget vid Stora Le, har varit öppen för servering under sommarmånaderna, något som sannerligen varit efterfrågat tidigare år. Byns föreningar har stått för ruljansen en vecka i taget, det mesta har varit hembakat, priserna har varit synnerligen rimliga och massor av turister har hittat dit. Vår kulturredaktör har flera gånger testat utbudet och kan varmt rekommendera t ex de läckra räksmörgåsarna. Förhoppningen är att kommande sommar kan fortsätta i samma hjulspår.


 

Text: Bengt Kroken Nilsson, kulturredaktör
6 oktober 2015
Skriv kommentar
Dela med andra!

Bilder från förr

Kulturredaktionen har gjort en djupdykning i Årjängs historia och samlat material från en svunnen tid. Bildarkivet kommer att fyllas på efter hand. Vyerna kan vara svåra att platsbestämma i vissa fall, så...

Läs vidare ...

Female Box Sweden Norway 10 November 2019

Female Box Sweden Norway 10 November 2019

Många klubbar har få tjejer/damer, och har därmed svårt att få bra sparring. Klubbarna måste ofta resa utomlands på olika samlingar, något som är både tidkrävande och dyrt.

Läs vidare ...
Interjakt öppnar butik i Årjäng

Interjakt öppnar butik i Årjäng

På fredag smäller det. Interjakt slår då upp portarna och inviger den nyinredda jaktbutiken i Åslanda. Invigningen pågår mellan kl 10:00 och 17:00 och under dagen kan man ta del av flera andra utställare och aktiviteter.

Läs vidare ...

Sportarkivet

Sportarkivet visar bilder från idrottsprestationer, sporthändelser, idrottsevenemang, stora som små, nya som gamla, eller annat sportrelaterat med anknytning till Årjängs Kommun/Nordmarken. Har du också en bil...

Läs vidare ...

Future Fighter boxing camp

Vi deltog även i år på Sveriges största breddläger i Höllviken som ligger söder om Malmö. 

Läs vidare ...