Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

SVETTIGASTE UPPLOPP


Torbjörn Jansson har vunnit lopp här hos oss tidigare. Sin karriärs allra första  seger tog han i Årjäng med Way i juni 1973. Även i Erik Perssons Memorial har han segrat; med Flex för tre år sedan. Nu slet han verkligen ont för att i ett ganska dramatiskt lopp lura Kenneth Larssons svårkörda Odins Eld först över linjen. Väl påpassad av Beridna Högvakter får han efter väl förrättat värv segerdefilera. Foto: Björn Martinsson.


NYINVAL
En definitivt ganska udda lista som tidigare aldrig publicerats och som antagligen inte en själ skulle sätta godkäntstämpel på är en som har titeln MINA SVETTIGASTE UPPLOPP. Listan är lite Hall of Fame-betonad och helt utan anspråk på att vara annat än slumpartat hopkommen, byggd på egna diffusa minnesbilder från en mångårig karriär liv som staketkusk.

                          SVETTIGA LISTAN:

1. Steggbest på 50-talet. Ohjälpligt sist i sista kurvan, svepte alla så långt ut vid träräcket att flisorna rök. Bana: Årjäng. Tid: Marknadstid dvs september
2. Braute ganska tidigt 80-tal. Bana: Bjerke. Flög lågt och vann. Blev så småningom far till Nordgubben, 5-faldig miljonär, och Stall Färjes (Jerry Nilsson, Sillerud) Greison, miljonär och drygt det.
3. Simb Zipper, E3 kval på Färjestad 1999. Reparerade hopplös galopp och blev trea efter en avslutning som placerar honom i denna lista. Robert Bergh tränade och körde. Finalen vann han sedan i augusti och kriteriet i oktober.
4. Repay Merci i Årjängs Stora 2015. Inte för att Knud Mönsters 47-oddsare precis hotade Delicious U.S. om segern, med danskens sista 200 var toppklass.
5. PROPULSION! Det engelska ordet lär betyda ungefär driv, drivkraft och det passade verkligen perfekt, när han efter en förutsägbart hopplös resa kastade loss. Årjängs upplopp är 205 meter långt. Hade det varit 206 hade segraren hetat Propulsion.

Men att årets vinnare heter Dante Boko, det gläder oss högeligen ändå. En fördröjd Kolgjini-revansch för det knappa nederlaget med 4-årige Going Kronos för tio år sedan, när denne och Lutfi tog sig an den äldre eliten och slog av alla utom Citation. Adrian hade säkerligen läst programmet och sett att längden på vår upploppsraka är 205 meter och inget annat.
NOTERING
För att ha kört utan att ej ha spänt hakbandet fick Adrian böta 500 kr, läser vi i resultatlistan. Var det i segerintervjun han slarvade? Utan att ej ha låter onekligen lite mystiskt. Kan det verkligen vara i enlighet med reglementets andemening?


Med hakbandet anspänt kan Adrian Kolgjini luta sig tillbaka och konstatera att han och Dante Boko med en halv centimeters marginal besegrat Propulsion. Inte helt enkelt att se med blotta ögat, men den som under 33 säsonger suttit i speakerstolen, dvs jag, och från den upphöjda positionen bevittnat mer är 6.000 slutstrider, tvekar sällan: Det är alltid INNERHÄSTEN som vinner. På BM:s bild syns ju inte ens Propulsion!


j

16 juli 2017

Skriv kommentar
Dela med andra!