Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

STJÄRNTÄTT I TRAVETS IDROTTSCAFË

Värmlands Idrottshistoriska Sällskap arrangerar regelbundet s k idrottscaféer med syftet att hålla intresset för idrottshistoria levande genom att dra samman gamla utövare av olika sporter och sammanföra dem med yngre krafter. Sällskapet ger dessutom ut en mycket läsvärd tidskrift, VISaren, där gammalt och nytt samsas om utrymmet, mest gammalt då förstås. Nu föll det sig mycket naturligt att låta ett av dessa caféer ingå i Årjängs satsning Kulturnatta.

En sportgren som märkligt nog aldrig tidigare ägnats ett eget idrottscafé, är travet. Nu är den bristen avhjälpt. På Nordiska Travmuseet hade man samlat en mängd celebriteter, folk som vunnit Svenskt Travderby, VM, Elitloppet, Erik Perssons, Ludvig Nilsens Minnelöp, Årjängs Stora Heatlopp, Årjängs Stora Sprinterlopp och Julius Olssons Pokallopp. En fantastisk samling framgångsrika hästmänniskor. Kjell Ericsson, f d ordförande i ortens travsällskap och sen 60 år tillbaka synnerligen väl förtrogen med travsporten i våra bygder, höll på ett suveränt sätt i trådarna och gick runt bland borden med intervjumikrofonen. En perfekt man att starta med var Erik Berglöf, en populär Karlstadgrabb har osedvanligt lätt för att uttrycka sig och alltid är positiv. Efter den inledningen rann det på bra. Man får onekligen ett intryck av att alla som är aktiva inom travet samtidigt som de har tömlag och känsla för hästar dessutom är verbalt begåvade. De vi hörde på caféet är ju heller inga produkter av modern medieträning, sån som nutida stjärnor får.

Eftersom vår utsände, dvs jag, glömt penna och block, är jag inte säker på att jag minns alla som Kjell pratade med. Med reservation för eventuella minnesluckor nämner jag i alla fall några: Kalle på Trappa, Skrot-Kalle, Örjan Ådefors, Jan-Erik Halvardsson, Solveig Persson, Per Ludvig Nilsen, Marita Arvidsson, Gunnar Kylén, Östen Johannesson, Weine Persson och Tom Horpestad. Jag känner på mig att jag missat några, men det kan ha berott på att jag glufsat i mig för mycket smörgåstårta. En sak är i alla fall säker: OM det blir en fortsättning på Permans jubileumsbok från 1986, så kommer många av de nämnda att utsättas för närgångna intervjuer. Där finns ju outtömliga källor att ösa ur!

En anekdot som direkt får en egen sida i jubileumsboken 2016 är den från Gazza Degatos derbyseger 2004. Tom Horpestad berättade att han tänkt rycka skorna på sin stjärna inför det stora loppet, men tveksam som han var rådfrågade han vänner och kollegor. En som direkt avrådde från skoryck var Lutfi Kolgjini och det var förstås något som vägde tungt. Men det som till slut avgjorde saken var ett telefonsamtal som kom när Årjängsgänget; Kjell, Alf (Albinsson), Tom och Göran (Axelson) satt bänkade på stallkaféet för en fika. I luren hörde Tom en barsk röst: DU HÖR HÔ JÄ SEGGER: RÖCK INTE SKORA! Det var Göran Arvid Kjell Wikeberg, Toms hästkunnige granne i Klevane, som talade om hur det skulle vara. Och lyckligtvis följde Tom det goda rådet.

 

Vi räknade antalet besökare i idrottscaféet till c:a 60. Uppvärmningen bestod av en halvtimmes filmvisning, där diverse snuttar av stora travlöp väckte minnen.


Karl O Johansson växte upp i Västare Bön i Karlanda. Stället hette Trappa och heter så fortfarande. I Skräne i Töcksmark växte Callit upp, hos Sigurd Nilsson. När Callit och Kalle sammanstrålade uppstod ljuv musik. I mitten av 1980-talet vann de båda i stort sett allt som vinnas kunde i och utanför Sverige. Den absoluta toppen kom på Roosevelt Raceway i USA, där de tog den första VM-segern för en svenskfödd häst. På bilden berättar Kalle om de problem med korsförlamning och annat som föregick den historiska triumfen.

 

Sex gånger champion i Årjäng var Weine Persson. Här berättar han för Kjell Ericsson och oss andra om starten av karriären. Genombrottshästen hette Fabulös, som från början var ett problembarn men som så småningom fattade vad det hela gick ut på och vann en himla massa raka segrar med Weine som kusk. Travintresset fick Weine från sin far Elof och det har han sedan vidarebefordrat till sönerna Glenn H och Kent, vilka båda var med på cafékvällen.


 

26 oktober 2015

Skriv kommentar
Dela med andra!