Start

RÄTT ska vara RÄTT

RÄTT SKA VARA RÄTT

En folklivsforskarkollega från Dal påstår en bit ner i denna spalt att jag tagit miste på Linda Pulkkinens klädsel under vår Stordag. Det skulle inte vara Blomskogsdräkten utan Sveriges nationaldräkt, vilken tjejerna på vår bild stolt visar upp sig i. Förvisso är det så. RÄTT men FEL!  Min avsikt var bara att påvisa att FÖREBILDEN kommer från Blomskog! Plagget skapades under en terminskurs hållen av Blomskogs Husmodersförening under rubriken SY EN DRÄKT för bra många år sedan. Så var det med den saken!

Jag påstår inte att flickorna här ovan är iförda ett plagiat, för alla vederbörliga tillstånd är inhämtade och för övrigt är färgsättningen inte alls den ursprungliga. Men att ursprunget är värmländskt, därom råder inget tvivel. Se blott på blommorna som pryder bystpartierna. Är inte det SKOGSSTJÄRNA, Värmlands nationalblomma så vet inte jag!

Så här är det med all seriös forskning. Alltid finns det något nytt att lära.

Vad kanske inte alla vet är att blomman ifråga lånat namnet från en av Svens Skoghs mycket duktiga travare på 1970-talet. Dessutom är skogsstjärna beteckningen på en olagligt tillverkad alkoholhaltig sällskapsdryck, s k gôje. Huvudingredienserna är vatten, socker och jäst. Luripomp är ett annat namn på sådan dricka.

ATT INTAGA GÔJE I UNGA ÅR  KAN MEDFÖRA SURA UPPSTÖTNINGAR SENARE I LIVET

27 juli 2017

Skriv kommentar
Dela med andra!