Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

MAATEN STUNDAR


SCHEMA 2018
Efter många om och men med Solvalla hit och Solvalla dit verkar det i alla fall just nu som om det är klart att spika nästa års tävlingsschema. Inte för att jag för min del har sovit oroligt under processens gång, men det ska ändå bli spännande att pricka av vilka av punkterna på önskelistan som överensstämmer med den verkliga. Min lista ser ut så här:

1) Lördag 14 juli V75 Årj Stora
2) Fredag 22- lördag 23 juni dubbelt midsommartrav
3) Lördag 15 sep Marknadstrav
4) Fredag 13 juli Årj kommuns dag.

När avprickningen är verkställd, drar jag med sedvanlig förnöjsamhet vinterfilten över skallen och går i ide.

OM X-PRESS
Apropå rabaldret om onsdagarnas V86Xpress så får jag med skammens rodnad på väderbiten kind tillstå att den tävlingsformen passar mig utmärkt. TV hinner ju av tidsskäl inte med lika mycket dösnack mellan löpen. Eftersom jag inte är nån dobblartyp klarar jag mig utmärkt utan speltrender, så 8 minuter mellan loppen är fullt tillräckligt för återhämtning, påfyll och avtapp av vätska. Men jag känner starkt för alla aktiva som inte gillar hetsen. Den publikskärva som mot alla odds tar sig till Solvalla och dess aktuella saxbana på onsdag kväll är värd all heder. Borde allt ha nån sorts trohetsmedalj.

Varför rikschampion Ulf Ohlsson inte kör i guldhjälm har flera följare frågat mig. Det har aldrig förr hänt att jag svarat ”det vet jag inte” men det gör jag nu. Nu åker man väl på en misstroendeförklaring?

MAATEN!!
Något helt annat. ÅRJÄNGS MARKNAD har funnits åtminstone sen 1750 med ett par smärre avbrott. Trav förekom i gången tid, men bara i oorganiserad form när halv- och helfulla festbesökare körde fort på isen på hemvägen. På isen? Ja, det hölls länge marknad inte bara i september utan även i februari. Slut på det nu.

Men alltsedan Årjängstravets urpremiär torsdagen den 30 september 1936 hör det till att marknadens decibellstarka attraktioner på ett alldeles utmärkt sätt kompletteras av det hemtrevliga klappret från hästhovar en halv kilometer österut. Var inte det vackert formulerat? Jaså, inte.

Hursomhelst får även i år marknadsbesökarna möjligheten till nån timmes avkoppling från värsta trängseln och oljudet genom Årjängstravets försorg. Nio lopp i något som skenbart är en breddloppsdag men inte är det lockar, sanna mina ord, flera tusen till banan. Välkomna!


Helena Jörgensen Arenander heter tränaren till Realistic e Judge Joe, som 6 år gammal tog sin första seger i 14:e starten. Helenas namn antyder en viss koppling till Årjäng. Hon är förstås släkt till Tobbe, vår TV-profil med sinne för lördagsspel. Kristian Lindberg tar  på denna soliga bild från utvändigt läge enkelt hand om sista loppet förra gången, hans tredje vinst för dagen som också betydde avancemang till täten i championligan.

PS. Nästa blogg innehåller ett SCOOP. We say no more!

11 september 2017

Skriv kommentar
Dela med andra!