Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

MAATEN RISK VALÅR

Härmed meddelas att Årjängs Marknad är över för denna gång. För andra året å rad missade jag festen. Lite surt är det allt, eftersom jag tänkt att åtminstone göra en sväng dit på söndag, när man för halva priset kunde åka karusell. Senast jag gjorde det var faktiskt för exakt 70 år sedan. Då var det en sån där gammaldags slängkarusell som gällde. Jag mådde inte helt hundra efter den åkturen och har därför tagit en paus från karusell efter det, men den timeouten hade jag tänkt bryta i år. Vi får se hur det blir den tredje söndagen i september 2018 i stället.

Ingen mening att kika efter kålsoppeintolerant redaktör på maaten i år heller. Men Björn Martinsson var där med sin kamera.

VISSA ÅR ÄR VALÅR

Att marknaden vissa år kolliderar med allmänna val har ibland vållat problem. En gång på tidigt 30-tal var det en politiskt engagerad skogsarbetare, tillhörande Silbodals norra valdistrikt, som avkrävde en misstänkt borgerlig bygranne besked om hur denne tänkte rösta i förestående val. Den tillfrågade värnade om valhemligheten och svarade: - Dä ska du drite i! Då small det och han stöp i backen så löständerna flög all världens väg. För säkerhets skull fick också en intillstående hemmansägare från samma by en smocka eftersom även han kunde misstänkas hysa högersympatier.

Jag var själv inte på plats vid tillfället då det handgripligen snackades politik på Marknadsplatsen men jag har hämtat storyn ur manus till Fjaale boka (Fjärde boken) som Tankesmedjan Årjäng Förr släpper på biblioteket under skyltsöndan i år. Eller ett annat år.

Glädjande nog tycks det i alla fall inte ha varit någon liknande lobbyverksamhet inför kyrkovalet den gångna helgen. Fast det vet jag egentligen inte, jag var ju inte där.

Men på travet var jag. Chefen Roger mös på lördagen, då det som brukligt är hela tiden strömmade in folk genom portarna. Han fick ihop det till 4712 personer trots att de nio loppen inte lockade hit några storfräsare, alldenstund förstaprisen rakt över var beskedliga 10.000 kr. Jag upprepar mina tidigare framförda visdomsord: På marknadsafton kan man tävla om brödrostar, publiken kommer ändå! Söndagen däremot, med långt bättre prispengar, var det glest på platserna. Vi kom inte ens upp till siffran 1903 pers från Solvalla, där samtidigt landets särklassigt bästa 3-åringar gjorde upp om platserna i Kriteriet.

Karianne Hasselgård kastar huvudet bakåt och skiner som en sol när segern med borkete Sjåvoll Sjarmi är klar. Nya voltrekordet 1.30,2/ 2160 satt bra.

Efter marknadsdagarna har Arvikas champion Kristian Lindberg ett lysande läge att erövra samma titel här på hemmabanan. Tre pinnar upp på den enda riktigt vassa konkurrenten Magnus Jakobsson och förmånen att kunna öka på ledningen nästa gång, söndagen den 24, en breddloppsdag då Magnus inte får vara med. Säsongen avslutas sedan med ett lunchtrav torsdag 5 oktober. Sen är det inte långt till älgjakten.

EFTERLYSNING
Under marknaden 1931 fick en chaufför från Sillerud rejält med stryk av två elaka tivoliarbetare. Dessa inställde sig inte till oktobertinget och uteblev även i november. De efterlystes land och rike runt men har än så länge inte påträffats. Misshandelsmålet mot dem är vilande sedan januari 1932, men både polisen och jag är tacksamma för ev upplysningar.

 

 


 

18 september 2017

Skriv kommentar
Dela med andra!