Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

KAN PATRIK SÅ KAN VI!

 

En ovanligt välbesökt extrainsatt travdag avverkades i Årjäng förliden lördag. Fyra hästälskande herrar upptäckte att de fyllde 70 i stort sett samtidigt och beslöt att fira sig genom att sponsra ett inbjudningslopp, GOOD FELLOWS INVITATION & TRANSPIRATION TROPHY GRAND PRIX 2016.

De inbjöd sig själva att bli körsvenner under mottot KAN PATRIK SÅ KAN VI. PR-avd inom KLUBB AUGUST åtog sig mediabiten, annonsering och sånt, men nåt gick snett så annonserna kommer visst inte in förrän nästa vecka. Skit samma! Bortåt 225 nära och kära, goda vänner samt öl- och matglada bekanta ställde lojalt  upp, eller rättare sagt satte sig ner, i öltältet för att stötta sina favoriter.

Travskolan tog ut fyra ponnyhästar samt fyra s k hjälpryttare, vilka var med för att lära av de rutinerade 70-åringarna. Och det vill jag bara säga, för ett löp vi fick se! En nagelbitare, en thriller, en intensiv kamp från första flämtande andetaget till sista rushen in i mål. Den ende som höll huvudet kallt var Arne Karlsson, 70, som missuppfattat allting och monterat ryckhuvan på sig själv och inte på Smedens General. Hans häst plågades dessutom för dagen svårt av brunst, vilket ju som bekant slår extra hårt mot valacker. Sen tog Karlsson fel på varv och hade allt sparat när segraren gick i mål och han själv hade 210 m kvar. Vi glömmer den här starten. Bevakas i nästa!

I täten växlade ledningen ideligen, ideligen. Danne Johansson, 70, släppte motvilligt till Per Karlsson, 70, och Per släppte motvilligt till Danne. –  Vad har det här kostat?  frågade referenten, för så brukar Borgås, 50, säga i TVn. Bakom lurade nämligen den omvittnat skicklige tempobedömaren Ulf Ljungdahl, 70, med Hilda III, som sakta och metodiskt gnagde in på avståndet framåt, sannolikt med god hjälp av sin amerikanska sulky. Med små hjälper och hästen gott i handen, inte olikt namnen Ulf Thoresen på sitt bästa, var Ulf ifatt och på väg förbi när – hops! – hästen rumplade till 30 meter från linjen. Innerbanans Per kunde med Måntorps Odessa vaket rinna undan till en ganska oväntad seger och präktiga fetoddset 17,00. Ingen hade tippat rätt fyrling, 2-3-1-4, så de insatserna går till nästa omgång som jackpot, meddelar totochefen Hans Pettersson och statens kontrollant Åke Persson.

 

50 meter återstår när Ulf Ljungdahl, den spurtglade hästägaren, ger Hilda den avgörande signalen. Svisch, så är hon på väg förbi...

 

men...oops....Hilda rumplar till , tar ett hjälpsteg, skyggar för en fotograf (eller galopperar?). Inte ens den amerikanska sulkyn kan hjälpa henne att  reparera.  Favoritpengarna fladdrar iväg ut i cyberrymden som en fjärt under ett vindkraftverk på Gerrud. Men ämnet för kommande veckas travsnack är givet.

Måldomarnämnden funderade länge på om Ljungdahls rumplande före mål var en galopp, i vilket fall han skulle ha varit diskad. Efter noggrann granskning av löpningsfilmen fann dock en enig nämnd att det alls inte förelåg någon galopp utan helt enkelt var ett kraftigt ptroooo av kusken som från sidan kunde uppfattas som ett felsteg. Det beaktades också att en diskning kunde ha gjort Ulf lessen och förstört en festlig kväll på Travrestaurangen för honom. Och därmed på sätt och vis drabbat tredje man (hustru Ann). Dock fick han en varning för missbruk av maning (ptroo, vilket ju är en signal som betyder stopp). Att påstå att nämnden vid sin samlade bedömning tog intryck av den till tornet översända maltdrycken från Islay, det är bara så erbarmligt illasinnat.

Lite i skymundan kom Dan Johanssons prestation. Med en alls inte lättkörd häst, Emmeros Atlas, knep han bronsplatsen och fick under kvällens bankett på Travrestaurangen ampla lovord för detta. Överhuvudtaget kan man säga att det var fyra över all förväntan goda kuskprestationer vi fick uppleva, inte bara av en rörd segrare, Per Karlsson ( "otrooligt, fantastiskt,  har nog inte fattat än hur stort det är hulk, hulk”) utan även av trion i övrigt.

Patrik Sjöberg, som även han testat travkörning, är i varje fall rejält akterseglad.

 PATRIK, SLÄNG DIG I (höjdhopps)GROPEN!

Prislistan: 

1.  Måntorps Odessa  Per Karlsson

2.  Hilda III    Ulf Ljungdahl

3. Emmeros Atlas   Dan Johansson

4. Smedens General   Arne Karlsson

25 juli 2016

Skriv kommentar
Dela med andra!