Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

INTE PÅ SVALSJÖN


DAGS FÖR TRAV, MEN INTE PÅ SVALSJÖN
Forna tiders istrav är numera ”istrav” och har, av säkerhetsskäl och för bekvämlighets skull, här i Västvärmland flyttats till de permanenta landbanorna i Årjäng och Arvika. Jag tror förresten inte många med häst skulle ha dristat sig ut på Svalsjön instundande lördag, även om där på nyårsdagen låg ett bortåt decimetern tjockt istäcke.

Annat var det för 20 år sedan. Nordmarksbygdens Ingmar Danielsson, journalist och fotograf, tog trippen till Karlanda 11 januari 1997. Vi visar två av hans foton.  

Före travet gavs möjlighet till en provtur i korgsläde. Det framgår av bilden. I förgrunden ser man ett par typer av slädar, lämpliga för tävlingsändamål. Fast att klänga upp i den vänstra konstruktionen och dra iväg i full fart, det torde ha krävt ett visst mått av mod, även om överblicken framåt är bättre än den man har i en sulky. Till höger står en kappsläde som verkar betydligt säkrare.

Om jag inte tar helt fel så är ett av husen i bakgrunden Änga 1, som numera bebos av två inom regionens travsport välkända ungdomar: Ola Karlsson och Elina Jernberg.

Ingmar Danielsson begav sig till bortre långsidan och plåtade ett fält varmblod på väg till defilering. På publiksidan är det som synes (hoppas jag) tätt med folk, uppskattningsvis mellan 250 och 300 personer. Väl påpälsade får vi tro, för gradstocken visade på minus 11.

Och nu på lördag är det dags igen. Årjängstravet är platsen och det första startfältet släpps iväg kl 11.30. Åtminstone ett 50-tal hästar är anmälda, meddelas det från sekretariatet. Startlistor hittar du på travets hemsida. Karlanda Travklubb är arrangör, vilket borgar för att god ordning ska råda. Så har det nämligen varit alltsedan 1894, då klubben bildades.

BONUS

Efter deadline har rent oförklarligt ytterligare två av Ingmars bilder från -97 flutit upp på redaktionsbordet. 

Här har Mikael J Andersson tagit hem ett lopp med en glad Christina Skogströms Pralina. Med hederspriset i högsta hugg bereder sig kommunalrådet Åke Larsson på att gratulera. 

I det med stort intresse emotsedda kappslädesloppet var världsmästare Kalle på Trappa något av favorit med Barrystjärna och de båda leder här (utvändigt) med ett varv kvar. Men satsningen räcker bara till en slutlig fjärdeplats. Invändigt om sig sig har de Paribläsen och Olle på Nytomt Axelsson, som blir tvåa. Segraren hittar vi längre bak, den långväga gästen Bossum Rigel/ Hilmer Haglund. 

3 januari 2017

Skriv kommentar

En får tacke!

Postat av Kroken den 9 februari 2017

Änga finns i Korsbyn, nära sjön, hemvist för Elina Jernberg, Ola och hästar.Förvisso finns Änga också i Stommen. I den fina Karlandaboken har du info om varje hemman!

Postat av Erik Nilsson den 5 februari 2017

TACK, ERIK!

Naturligtvis är det som du säger. Vart fick jag Änga ifrån?

Änga ligger väl i Stommen? Eller finns det fler?

Postat av Bengt Kroken stammar från Karlanda på 1700-talet den 25 januari 2017

Neare Lacketomt och Nygård är de två ställena i bakgrunden. Inte Änga! Och Nygård är ju välkänt i travsammanhang!

Erik Nilsson (Erik på Skansen)

Postat av Erik Nilsson den 12 januari 2017
Dela med andra!