Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

FÖDSLOVÅNDOR

BARNSBÖRD

Liksom vid barnafödande är det, när en bok kommer till, i våra dagar kutym att en nervös pappa är med vid förlossningen. Så var det även för Göran Axelson och mig på marknadslördagen, när Från 50 till 80, Årjängstravets jubileumsbok, släpptes. Vi båda är utpekade som huvudansvariga och gemensamma vårdnadshavare för de 208 sidorna, vackert layoutade av den fenomenale Daniel Markstedt. Kjell Ericsson klippte navelsträngen vid en enkel, men stilfull, ceremoni på Travmuseet. Inte ett öga var torrt.

KOLLA SIDNUMREN!
Boken, eller låt mig i ärlighetens namn säga LIVSVERKET, har i stort sett tagits emot väl. Men det är nåt lurt med inbindningen. I mitt ex följs sidan 49 av sid 34 och sen kommer Even Elvenes med Mitt liv med Årjäng på sid 38, i och för sig bokens absoluta höjdare, men den var ju med redan tidigare på en annan sid 38. Därför manar vi här och nu alla som införskaffat boken: Kolla numreringen! Det är vissa av sidorna mellan 30 och 75 det gäller. BYT vid behov till en felfri variant!

FEL JOHAN
Att sidnumreringen har sina brister, det kan man möjligen ha överseende med. Svårare är det att som jag gjort på sidan 87 peka ut fel Johan som den som fått Näverns Johan uppkallad efter sig. Eftersom jag i min enfald bara kände en Johan i Högerud trodde jag att det var honom som Erik på Nävern tänkt på, Johan Persson. Denne var far till Gustav (Tjocken) och Karl, slaktarn, samt en drös döttrar. Av Tjocken, som verkligen var voluminös, har jag ett levande minne från en match Gubbar – Flickor till förmån för Finlandshjälpen 1942. Tjocken stod i mål - var annars? – och råkade sätta sig på bollen, som naturligtvis sprack och blev oanvändbar för all framtid. I gubblaget vill jag minnas att andra kändisar deltog; Joel Lindstedt, Erik Flagg och Ivar Gabriel Ljungström för att bara nämna några. Bakom Tjockens mål stod en 50-back Åmåls pilsner, för det var en varm sommarkväll. Åtskilliga buteljer öl tömdes under halvtimmen det tog att få fram en reservboll.
Karl Persson var slaktare och även av honom har jag ett minne från krigsåren. Mina småkriminella föräldrar hyste i hönshuset en helt olaglig gris – man var egentligen tvungen att uppge sådant innehav till kristidsnämnden och det hade farsan underlåtit – och Karl kom till Bôtten för att ta dräpen på julgrisen en sen novemberafton. Dramatik uppstod när offret skrek – skrek som en gris faktiskt! – och eftersom ingen ville påkalla uppmärksamhet från polis Wille Nordström, som bodde inom hörhåll, i Anna-Kajsas hus, blev det nervösa minuter innan Karl fick tyst på galten.

RÄTT JOHAN
Men där halkade jag in på ett sidospår. Det jag ville säga var: Äras den som äras bör. Näverns Johan var kristnad (hm!) efter Johan Stenström, Johan på Åsen, och ingen annan. Denne Johan var en sympatisk karl som inte gjorde mycket väsen av sig. Två kor hade han på Åsen och försörjde sig i övrigt på att hjälpa till med olika sysslor hos vänner och grannar, när så påkallades. Den Johan var det! Stenström.

Ivar i Byggninga, 2, chockades svårt när pappa Ola bläddrade fram oldefar på sid 63 i jubileumsboken. Det är lätt att förstå gossen. 

HJÄRTSKÄRANDE
Jag påstod högre upp att vår bok fått ett positivt mottagande, men det var en grov överdrift åtminstone vad gäller yngsta barnbarnsbarnet Ivar, 2, som brast ut i hjärtskärande gråt när han på sid 63 fick utpekad för sig sin oldefar (Ivar är halvnorsk). Gossen var faktiskt otröstlig och föräldrarna tvingades riva bort sidan. Synd att de inte fått ett defekt exemplar där sid 63 fattades.

CHAMPION?
Vem som blir årets Årjängschampion står än så länge skrivet i stjärnorna. Söndagen den 2 oktober får vi svaret, när säsong 2016 avslutas med en V64-omgång. Ska CARL JOHAN JEPSON för första gången få ta emot vackra hyllningsord från ordförande Alf Albinsson, eller blir det femtonde championatet för BJÖRN GOOP? Båda kör flitigt under avslutningsdagen och läget är det att Björn måste vinna tre gånger mer än Calle för att få titeln. Alls ingen omöjlighet, för han har fina chanser.
Bland lärlingarna kan ingen passera JENNY MAHONY och som årets framgångsrikaste amatör hotas BJÖRN HUMBORSTAD bara av Per-Olof Svantesson, som med full klaff för Cessna S.S. slår sig förbi.
 

28 september 2016

Skriv kommentar
Dela med andra!