Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

ESOMOFTAST

 


Esomoftast får jag anledning att hylla travfolk med anknytning till vår region. Eftersom det den här istravshelgen var Holmedals Travklubb som stod för ruljansen (inkl sockerkakan) så passar det rent förunderligt bra att säga något vackert om Holmedals just nu yppersta travare GOLDOMASTER, född i Skräne, Töcksmark, men hela sin karriär fostrad och tränad på Åsen (Sönnare) i Selen. I gulddivisionen för 14 dar sedan hade han bara Sveriges just nu bäste, Digital Ink, och Prix d´Ameriqueaktuelle On Track Piraten före sig i mål. En strålande prestation, i all synnerhet som holmedalingen, minst spelad i loppet, faktiskt var den som gick fortast av alla till slut. Magnus Jakobsson, som skötte tömmarna den här gången, körde spårsnålt, och han var påtagligt nöjd med det arbete som Johan, Anders och Sune (Danielsson) lagt ner på sin mörkhyade 9-åring. 94 gånger har han startat, 21 – 12 – 9 är hans totoplaceringar och nästan 1,7 miljoner har han på kontot.

En annan häst som, även om hon inte är från Holmedal, ligger mig mycket varmt om hjärtat, är STEPPING FOR MONEY, nybliven 5 åring. Liksom Goldomaster verkar hon ha ett verkligt tigerhjärta. Det som gör det extra roligt är att få återse järnskogingen Kaare Brekkes gamla tävlingsfärger, som sonen, den genomsympatiske Åbyamatören Anders K, återanvänder. När Anders började starta sin märr i fjol försomras, var det inte en själ utöver honom själv som trodde på henne, åtminstone inte av de eventuella oddsen att döma: 52, 94 resp 123 ggr pengarna. Nu, ett halvår senare, har hon en färsk V75 seger från Romme och 319.000 i startsumma. Det är faktiskt tre gånger så mycket som Kaares gamla slitare Varagutten drog ihop på 284 starter. Ja, ja, ja, jag vet att prissummorna på 60-talet var helt andra än nu, 50 år senare. Varagutten (Pavin- Stenvi) var faktiskt bland de tre första 94 gånger (11-37-46).

Bergeruds Skola

I denna ännu inte K-märkta vackra byggnad – salen längst ner till höger - var det som Ragnar Brander svingade ordförandeklubban när Holmedals Travklubb instiftades för 60 år sedan. Ett antal glada travsexor avhölls här, men att skolan sju år senare lades ner berodde inte på sexorna utan orsaken var helt enkelt brist på elever.

 

Holmedals travklubb bildades 1955 och den spritter fortfarande av liv. Att holmedalingar är segt folk visar bland annat att klubben under sina sex decennier bara haft fyra ordförande: Ragnar Brander, Ture Olsson, Rolf (Tures son) och Carina Göransson. I styrelsen har under exakt hälften av de sextio åren ingått Rolf Olsson och Sven-Erik Andersson. Finns det ingen lämplig medalj för lång och trogen tjänst att gräva fram ur nåt prisskåp?

Himla Borgen, 5 år e. Lundfrigg- Borka R.B., kördes av Daniel Schön till en vinst med halva upploppet tillgodo. Den här hästen får ägaren Sune Johannesson mycken glädje av framöver.

 

Klimatet under Holmedalsdagen var betydligt njutbarare än snöovädret för en vecka sedan, och banan var i gott skick, även om barfotakörning var otänkbar och det krävdes brodd på alla skor. Man kan nog säga, att underlaget gjorde beteckningen istrav rättvisa. Dagens segrare var i tur och ordning:
1. (Ponny A) Mendez/ Alicia Larsson
2. (ponny B) Ellvira/ Justine Andersson
3. Edbjörn/ Mats Andersson
4. Marvelous Fam/ Kristian Lindberg
5. Lill Kvikken/ Gunnar Kylén
6. inställt p g a mässfall
7. Deneb Graff/ Madelene Elgtberg
8. Himla Borgen/ Daniel Schön
9. Astor Sund/ Håkan Olsson

Denneb Graff, fyraåringen efter Juliano Star, tog tillsammans med Madelene Elgtberg andra raka segern. Tiden 1.20,4 kommer att bli många sekunder bättre när sommarbana bjuds. Det är Destine to be One/ Östen Johannesson som får hålla till godo med andraplatsen.

 

I körsvensligan, som i år har möjlighet att bli ännu mer spännande än vanligt, betyder detta att vi i dagsläget har tre körsvenner på två segrar: Madelene Elgtberg, Gunnar Kylén och Kristian Lindberg. En brasklapp får jag emellertid här infoga: I skrivande stund har jag inte tillgång till resultaten från Silleruds bygdetrav i november. Jag misstänker att dessa ska beaktas vid sammanräkningen av ligaställningen.

Nu drar istravstouren iväg norrut, mot Arvikahållet. Nästa gång vi möts i Årjäng är 7 februari, då Töcksmarks travklubb står för värdskapet.

Två styrelseveteraner med 30 gagnerika år bakom sig i Holmedals TK. Väl värda blomsterhyllningen som här kommit dem till del. Rolf Olsson t.v. och Sven-Erik Andersson

18 januari 2015

Skriv kommentar
Dela med andra!