Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Dora tog´et

Den riksomspännande tävlingen om VACKRASTE TRAVARNAMNET GENOM ALLA TIDER är avgjord. Efter åtskilliga arbetsluncher har juryn enats. Om sanningen ska fram så blev det så att det var ordförandens utslagsröst som till slut fällde avgörandet: ÅRJÄNGS-DORA.

Inte heller detta val har undgått nätattacker. Om det är ryska eller amerikanska hackare som ställt till det är oklart, men juryn har nödgats underkänna onaturligt många nätröster. Ett hundratal votes på Shesellsseashells t ex har gått direkt till pappersstrimlaren. Deweykidumnhowe har heller intet i en seriös tävling att göra.

Prislistan, den definitiva:
1. Årjängs-Dora
2. Cella (alt Cella II)
3. Stormus

Samtliga pallplacerade har meddelats och priserna är överlämnade.

Efter travkarriären övergick Årjängs-Dora till mera vardagliga sysslor, men även här skötte hon sig utmärkt, rask och stark som hon var.

Segrande Årjängs-Dora e. Trystorpsvarten- Flora var född 1933 och ägdes av bröderna Andersson, Årjäng. Hon kördes under hela karriären av ena brodern, A. Anderson. Hon var en bländande vacker travare, enligt programmet mörkbrun, men vi vill påstå att hon hade en stark dragning åt det svarta hållet. Om vår minnesbild stämmer, hade hon även en liten vit s k stjärn, eller snopp, på nosen.
Dora var alls inte nån smäcker amerikansk typ utan ägde rena, nordsvenska kvalitéer. I sin debut var hon i ett 3-åringslopp belastad med 2 m i ett lopp där lättare hästar erhöll ½ meters tillägg pr kilo kroppsvikt. Debuten skedde vid Årjängs premiär 30/9 1936 i ett lanthästlopp, där den 98 kilo lättare Bäsebols-Doris segrade. Årjängs-Dora fick en svår löpning som instängd och generad av galopperande konkurrenter men gick ändå efter en stark avslutning under 2.20. Man bör beakta att detta gjordes med järnskor och i en sulky av äldre typ. Dessutom passade den lösa banan henne illa i det att hennes något flacka gång inte kom till sin rätt. Hon fick helt enkelt inte rätt fäste.
Sin andra start gjorde Årjängs-Dora under marknadstravet året därpå. Då hade faktiskt Filip Svanqvist, han som handsatte travprogrammet, läst fel i manus, varför hon kallades Årjängs-Doca (!) och faderns namn angavs till Trytorpsvarten. I nästa program hade stoets namn rättats till, men pappan saknade fortfarande ett s. Hursomhelst så var nu 4-åriga Årjängs-Dora verkligen vässad, t o m till den grad att hon i starten slog ihop och galopperade. I sitt tredje och sista framträdande hade hon återigen otur med löpningsförloppet och fick avsluta sin karriär med debutnoteringen 2.19,0 som bästatid.

Cella, tävlingens silvermedaljör, tyglas här av sin ägare riksdagsmannen Nils Svensson, Långelanda. Cella var som travare betydligt lyckosammare är Dora, och hon sattes under 2 vintersäsonger i träning på Solvalla, där hon försörjde sig hedervärt. Dottern Cella II var också en snabbtravare.

 

Fotnot 1. Bäsebols-Doris, som så småningom blev en 1.45-travare och tjänade grova pengar, var även hon med i diskussionen om vackraste namn. Bland topp 6 placerade hon sig tveklöst.

Fotnot 2. Kan segrarinnan ha fått sitt namn efter Dora Nilsson, månne? Denna Dora, bördig från Tjärn, var under 30- och 40-talen Årjängs ledande modist och bedrev sin verksamhet i fastigheten Storgatan 29, alldeles söder om Konsum. Hennes hattar prydde gräddan av municipalsamhällets (sedermera köpingens) societetsdamer.

Fotnot 3. En fråga: Hur fick man till en rättvis start på 30-talet? Stående start, förstås. Två hästar på grunddistansen 1200, nästa på 1202, nästa på 1244 osv? En 3-åring var vid denna tid nätt och jämnt inkörd, långt ifrån färdigtämjd. Hur fick man få dom att stå stilla? Vet Fisk-Erik?

16 april 2017

Skriv kommentar
Dela med andra!