Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Dä blir messômmar!

 

Ibland kan ett rykte lamslå en hel bygd. Så var det i vintras när det sades att vårt traditionsmättade dubbeltrav vid midsommar skulle ersättas av en enda tävlingsdag och att den till råga på allt skulle vara en lunch med 672 besökare, fritt inträde och fri parkering. Då deppades det i stugorna!

Naturligtvis talade ryktet osanning. Vi får en acceptabelt glad midsommar med V65 och allt, en festdag i shorts för oss yngre och kortärmade blommiga skjortor för farbröderna. Men eftersom det blir tävlingar bara en enda dag, vet jag inte hur vår älskade damklubb gör, om de bryr sig om att klä och resa stången?

Ett som är säkert är i varje fall, att en med stor spänning emotsedd PUBLIKTÄVLING kommer att avgöras, en med BOOST och massor av fina priser. BLIV HÄSTÄGARE FÖR EN TIMME är mottot. En skarpt intellekt eller tillgång till internet kan vara det som fäller avgörandet. 

HUR VAR MIDSOMMAREN FÖR 10 ÅR SEDAN?

 Reglementsenligt hissad var stången i alla fall för 10 år sedan. Midsommarafton 2006 hade vi dryga 6000 besökare, i stort sett jämnt fördelade på fredag/lördag. En rekorderlig travhelg avslutades vid denna tid på söndag med tävlingar i Arvika. Liksom idag bjöds vi på fredagen på en V65:a, där vi fick se vår egen Gazza Degato besegra totofavoriten Makhtoub Jet (Olle Goop) med en halv längd. 50.000 fick Horpestad-hästen för detta och priserna var faktiskt över huvud taget bättre än de är nu, ett decennium senare. 300.000 gick till de tio vinnarna, medan vi idag kommer att nöja oss med cirka 200.000. Är detta signifikativt? Vart är vi på väg? Han kanske gör rätt, Stefan Melander, som börjat sälja ut en del av sitt stora hästmaterial?


Skön midsommarbrud 2006 var Zita Nilsson som hjälper till med att hylla Gazza Degato och Tom Horpestad , sedan de trots bakspår tagit hem Midsommarloppet. Detta var Gazzas näst sista start på hemmabanan, den sista kom i Årjängs Stora tre veckor senare. Då blev det dessvärre tidig galopp.

I

Exakt på dagen för 10 år sedan kördes ett uttagningslopp till Dam-SM  här på banan. Efter en taktiskt fulländad styrning vann Alexandra Grönvall med Prince of the Sea, vilket gjorde ekipaget berättigat till start i finalen i Rättvik 10/7 med 100.000 i förstapris. Dit kom dock Alexandra aldrig, för hästen hostade. Ersättaren, tvåan i Årjängsloppet hette Face of Freak/ Sarah Svanstedt, vilka blev första utom pengarna i finalen som Camilla Collander vann med Räser Sune. Damklubbens ordförande i bakgrunden Kajsa Karlsson, ser till att allt går rätt till, när Ola Hallerstedt intervjuar segraren.

Med gemensamma krafter har Ola och Alexandra förfärdigat Noel, vilken under intervjun på vinnartribunen har fullt kvalificerad tillsyn av farfar Ulf Hallerstedt, Värmlands i särklass bäste (ende ?) riksfunktionär.

23 juni 2016

Skriv kommentar
Dela med andra!