Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

ATT FÄRDAS STÅNDSMÄSSIGT

ATT FÄRDAS STÅNDSMÄSSIGT

En icke obetydlig del av kostnaden när det gäller att äga en tävlingshäst är utgiften för transport av densamma mellan uppstallningsplatsen och travbanorna. Många är de hästägare som suckat vid min barm i klagan över dryga milpengar. Jag har kontrat med att tränarna i sin tur måste ha täckning för stora investeringar på fordonssidan. Inte för att jag vet vad en fullt utrustad buss för 8 – 10 hästar kostar i dagsläget, men inte tror jag att det räcker att hosta upp ett par hundra tusen. Det får man kanske inte ens en yankeesulky för? Åjo, kanske.



Varför dessa förnumstiga funderingar? Jo, min gamle vän Daniel Larsson från Nästebacka har tillställt mig ett foto från gången tid, som visar travstoet Cella II på väg till betäckning. 1933-34 nångång. Vilken hingst som ska få äran av hennes besök, vet jag inte, men det var knappast Osmund, för vilken Cellas ägare Thorwald Svensson var hingsthållare och till vilken stoet nog inte hade behövt bilskjuts. Lastbilen hörde liksom sin ägare Anders Eriksson hemma i Långelanda och bilen kallades följdriktigt Långholmen. Cella står rejält fastspänd på flaket, stöttad av Thorwald med vänsternäven lugnt i byxfickan. Oppstuga i bakgrunden tillhör numera systrarna Silbe och det är tack vare deras godhet vi fått låna den unika bilden.


Som kontrast visar vi en snart 10 år gammal bild av Järvsöfaks, vars betydligt komfortablare åk skymtar i bakgrunden. I den for vår hittills bäste kallblodstravare land och rike runt och tjusade alla travälskare. Men OBS! det finns förstås nuförtiden betydligt lyxigare färdmedel än det Faksen fick hålla till godo med.

Cella II var alls ingen oäven travare. Det visar det faktum att Thorwald Svensson ett tag kostade på henne en Solvallasejour. Hon stod uppstallad hos Carl Mattsson, far till Kurt M på Veda stuteri, Kurre som några år före och runt 1960 ägde, tränade och ofta körde Sveriges då bästa häst, Adept. Jag såg Vedafuxen som 3-åring ett par gånger, då han var helt outstanding och obesegrad i ett dussin lopp.

 

Att Cella II verkligen fanns på Solvalla i början av 30-talet framgår av fakturan för foder, som Mattsson skickade. Sigurd Nilsson, en släkting (kusin, kanske?) till Thorwald Svensson, gav mig en kopia av den för ett par år sedan.
 

31 december 2015

Skriv kommentar
Dela med andra!