Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Skrivelse till statsminister, Våffelmix och besök på Oasen, Stinsen & Baggium

Skrivelse till statsminister, Våffelmix och besök på Oasen, Stinsen & Baggium.
 

Stärkt samarbete, samordnade myndigheter
”En gränsöverskridande arbetsmarknad stärker våra länder. Det svensk-norska samarbetet är ett föredöme för övriga grannländerna i Europa. Men våra myndigheter behöver smörjas för att bättre passa ihop.

Vi vänder oss till den norska statsministern med en vädjan om att effektivisera behandlingen av arbetsintyget E301. Förseningar av detta intyg har lett till stora ekonomiska trångmål för de många människor från Värmland och övriga gränsregioner som gästarbetat i Norge.

Det är angeläget att hanteringen av intyg E301 sker snabbare än som nu skett. Det är vår önskan att kunna garantera våra svenska gästarbetare en handläggningstid på max fyra veckor för detta intyg.”

Detta är ett utdrag från skrivelsen till Norges statsminister som jag och Erik A Eriksson, riksdagsledamot för centern, skickade i början av året. Vi vill med skrivelsen påtala de svåra förhållanden som drabbat flera av de som blivit uppsagda i Norge under lågkonjunkturen. De har fått vänta upp till 4 månader på blanketten E301 vilken är avgörande för att få ersättning från A-kassan. Vi tycker det är oerhört viktigt att påtala problemet. Återstår att se hur situationen hanteras.



Som ett led i ovanstående hade interregprojekt mellan Östfold-Västra Götaland och Värmland möte i Årjäng förra veckan om just de utvecklingsmöjligheter som finns i denna expansiva gränsregion. Hur tar vi tillvara tjänster, arbetstillfällen och affärsmöjligheter i framtiden? Inom några år står vi inför ett stort generationsskifte på arbetsmarknaden, flera går i pension än yngre som kommer till arbetsmarknaden. Vi kommer att få arbetskraftsbrist, hur blir vi då konkurrenskraftiga i vår kommun? Detta är stora utmaningar vi står inför och arbetsförmedlingen arbetar aktivt för att hitta möjligheter att få in ungdomar i arbetspraktik för att förbereda för kommande behov.


Bernt tillverkar här löpare som sedan försäljs.

Jag har denna vecka besökt några av kommunens dagverksamheter, Stinsen och Oasen. Det är fantastiskt att se vilka bra verksamheter vi har och man blir glad av att se hur väl det fungerar. På Stinsen tillverkade man jättefina alster bl.a dukar, vävda löpare mm. Man deltar på bl.a hembygdsdagar och säljer det som tillverkats. Tillsammans ordnar man också utflykter och visade bilder från en dagstur med turbåtarna i Karlstad i sommras. På oasen har man aktiviter för personer som bor hemma och kommer in någon gång i veckan för stimulerande aktiviteter som gör vardagen lättare. Det är besök och upplevelser som dessa som gör mitt uppdrag så intressant och spännande.


Anders spelar Elvis för oss. Tack till Kitty och Betty-Ann för ert engagemang.





I tisdags var jag inbjuden till Holmedal-Karlanda församling på Våffelmix att berätta om min tid som kommunalråd. Och det har minst sagt varit en intressant och intensiv tid. Första veckan på nya uppdraget, oktober 2008, kom varslet om att TVAB flyttar produktionen till Polen, lågkonjunkturen slår till och vi står inför minskade skatteintäkter. Som sagt har det varit minst sagt innehållsrikt. Första året har bestått i att få en budget i balans med mindre resurser, det är inte enkelt att behöva minska på verksamheter. Det är som sin egen plånbok, man vet på ett ungefär vilka inkomster man har och får anpassa utgifterna därefter, samma gäller för kommunens ekonomi. Min politiska bakgrund består i att jag är uppväxt med politiskt aktiva föräldrar och därmed har jag sedan barnsben vant mig att engagemang är viktigt.


Företagare i arbete med att prioritera kommunens verksamhetsområden.



Mot slutet av veckan hade vi redovisning av ett arbete som näringslivsutvecklare Marita Närtell gjort. Det handlade om vad företagarna förväntar sig av kommunen, vad anser företagare är det viktigaste kommunen ska prioritera. Och det som står högst på prioriteringen är kommunens kärnområden, vård, omsorg och skola.


Elever och lärare på bygg, måleri och plattsättning, Baggium gymnasium.



Besökte Baggium praktiska gymnasium på öppet hus under lördagen. Man är inne på sitt andra verksamhetsår och har idag 10 gymnasieutbildningar. Man var i gång med planering av praktikplatser och flera ungdomar kommer att få praktik utomlands. På frisörutbildningen kommer man att ha 3 veckor i London. Baggium har tillsammans med lärare Gunilla Dahlin ett utbyte med en by i Kenya. Där kommer man försöka starta ett projekt med att försöka ordna vattenförsörjningen. En kreativ förmiddag med många idéer till utveckling av verksamheten som Baggium bedriver.


Elever och lärare på VVS utbildningen, Baggium gymnasium.

Tänker också på den oerhört fruktansvärda situationen som råder på Haiti. Man känner sig hjälplös och maktlös till det som sker där. Att ett folk som redan har det svårt drabbas ytterligare med jordbävningen känns obeskrivligt. Vi får tacka för de hjälpinsatser som görs och stödja så gott det går med ekonomiskt bidrag. All hjälp behövs.


Obligatoriska söndagspromenaden med goda vänner, Leo, Marina och Cesar.
 

24 januari 2010

Skriv kommentar
Dela med andra!